E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συρία: Σε εξέλιξη η εκκένωση του Χαλεπίου

Τουλάχιστον 950 άμαχοι έχουν ήδη απομακρυνθεί

Δημοσίευση 15/12/2016 | 16:03

Συρία: Σε εξέλιξη η εκκένωση του Χαλεπίου

Περίπου 4.000 άμαχοι και αντάρτες αναμένεται να εγκαταλείψουν το Χαλέπι της Συρίας έπειτα από την έναρξη της εκκένωσης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, πριν ο έλεγχός της περάσει στα χέρια του συριακού καθεστώτος.

Οι χιλιάδες πολίτες και οι οικογένειές τους απομακρύνονται μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου μήκους 22 χλμ. σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, ενώ δεκάδες λεωφορεία και ασθενοφόρα έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν δεκάδες ανθρώπων.

Νωρίτερα, ο συριακός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ανακοίνωσε πως «4.000 αντάρτες και οι οικογένειές τους θα απομακρυνθούν από το ανατολικό Χαλέπι», προσθέτοντας πως «η διαδικασία για την εκκένωση είναι έτοιμη».

Προς το παρόν, 950 υπολογίζονται οι άμαχοι που έχουν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή με το πρώτο κομβόι.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, Ινγκί Σεντκί, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Συρία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο κόσμος έχει αρχίσει να μπαίνει στα λεωφορεία. Η επιχείρηση προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί. Όλα πηγαίνουν καλά, ο κόσμος συγκεντρώνεται».

Την ίδια στιγμή, ο Ερυθρός Σταυρός στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε πως οι πρώτοι 200 τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση, μεταφέρονται από το ανατολικό Χαλέπι.

«Είκοσι λεωφορεία και 13 ασθενοφόρα με αμάχους διασχίζουν το μέτωπο από το ανατολικό Χαλέπι», σημείωσε η οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Αντίπαλων Πλευρών στη Συρία, το οποίο αποτελεί τμήμα του υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας, τόνιζε πως οι συριακές αρχές έχουν διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των μελών των οργανώσεων που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το Χαλέπι.

Παράλληλα, επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιείται και στην επαρχία Ιντλίμπ, με 29 λεωφορεία και ασθενοφόρα να κατευθύνονται στα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια ώστε να μετακινηθούν τραυματίες και πολλές οικογένειες.

Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, με ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε πως η χώρα είναι έτοιμη να «υποδεχθεί τα αδέλφια» από το ανατολικό Χαλέπι.

Λίγη ώρα βέβαια αφότου είχε αρχίσει η διαδικασία, ο επικεφαλής της Συριακής Πολιτικής Άμυνας, Ραέντ αλ Σάλεχ, δήλωσε πως η εκκένωση είχε διακοπεί καθώς μία από τις ομάδες του είχε δεχθεί πυρά από δυνάμεις του καθεστώτος και τους συμμάχους τους. Εξήγησε, μάλιστα, πως τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, καταγγέλλοντας παραβίασης της εκεχειρίας.

Επικεφαλής ιατρικής ομάδας που συντονίζει τη μεταφορά τραυματιών μιλώντας σε κουρδικό δίκτυο δήλωσε πως υπάρχουν αναφορές για επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων ενάντια σε ασθενοφόρο στο Αλ-Αμιρίγια, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague: Αποκλεισμός τριών αγωνιστικών στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πώς χάνει το Final‑4

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Επιπλέον του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ για τα όσα έγιναν στο Βαλένθια-Παναθηναϊκός

Ηλεία: Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία του 13χρονου ‑ «Παρών» και ο οδηγός που εμπλέκεται στο τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Στην κηδεία του άτυχου Κωνσταντίνου ήταν και ο 53χρονος οδηγός του αυτοκινήτου που εμπλέκεται στο τροχαίο δυστύχημα, ο οποίος γνώριζε το παιδί

Ανατροπή με το Bayesian, το ναυάγιο δεν οφείλεται στην κακοκαιρία ‑ Στο μικροσκόπιο ανθρώπινα λάθη

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η θαλαμηγός μήκους 56 μέτρων ανετράπη και βυθίστηκε λόγω λανθασμένων χειρισμών, υποτίμησης των καιρικών συνθηκών και μη ορθής ενεργοποίησης βασικών συστημάτων ασφαλείας

Βίντεο: Κατάρρευση σκάλας επιβίβασης με δημοσιογράφους στον Αραξο κατά υποδοχή αεροσκάφους – Τρεις τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το περιστατικό έγινε κατά την πρώτη προσγείωση Boeing 737-8 της TUI – Τραυματίστηκαν δημοσιογράφος από την Αθήνα, εικονολήπτης και φωτορεπόρτερ από την Πάτρα – Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και φορτηγά από την ΕΕ ανακοινώνει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Ευρώπη για μη τήρηση της εμπορικής συμφωνίας

Ο Τσίπρας αποκάλυψε το «μανιφέστο» του νέου του κόμματος ανήμερα Πρωτομαγιάς – «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής»

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» τη σύγκλιση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας

Τραμπ για αλεξίσφαιρο γιλέκο: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι 10 κιλά πιο χοντρός»

Κόσμος 01.05.2026
Η επίθεση στο Δείπνο των Ανταποκριτών προστίθεται σε σειρά περιστατικών που έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια του προέδρου

Το συγκινητικό βίντεο της τελευταίας προσγείωσης πιλότου της Aegean μετά από 45 χρόνια: Σήμερα δεν αλλάζω επάγγελμα αλλά τρόπο ζωής

E-Daily 3.Left 01.05.2026
«Εσείς αποτελούσατε πάντα το πιο σημαντικό κομμάτι της πτήσης, άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν και μου εμπιστεύονται κάτι τόσο πολύτιμο» είπε ο πιλότος με τους επιβάτες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα

1,7 εκατ. ευρώ θα έβγαζε το κύκλωμα από τον μισό τόνο σκανκ που εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα, τα ναρκωτικά ξετρύπωσε ο σκύλος Βλαντ

Ελλάδα 01.05.2026
Ο Βούλγαρος οδηγός δεν συνεργάζεται με τις αρχές - Αγνωστος ακόμα ο προορισμός των ναρκωτικών

Ποδηλάτης «κόλλησε» πίσω από νταλίκα στην Εθνική Οδό: Κωμικοτραγικές εικόνες με τεχνική από την F1

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο αναβάτης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το slipstream της νταλίκας, μια τακτική που εφαρμόζουν οι πιλότοι των γκραν πρι

Νέα Υόρκη: Τρομακτικό βίντεο από έκρηξη σε σπίτι ‑ Το ωστικό κύμα εκτόξευσε αστυνομικούς

E-Daily 3.Left 01.05.2026
Ένας από τους αστυνομικούς ρωτά τους συναδέλφους του αν είναι καλά, καθώς προσπαθούν να συνέλθουν από την έκρηξη μέσα στα ερείπια.

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

Ελλάδα 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων