E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συρία: Σε εξέλιξη η εκκένωση του Χαλεπίου

Τουλάχιστον 950 άμαχοι έχουν ήδη απομακρυνθεί

Δημοσίευση 15/12/2016 | 16:03

Συρία: Σε εξέλιξη η εκκένωση του Χαλεπίου

Περίπου 4.000 άμαχοι και αντάρτες αναμένεται να εγκαταλείψουν το Χαλέπι της Συρίας έπειτα από την έναρξη της εκκένωσης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, πριν ο έλεγχός της περάσει στα χέρια του συριακού καθεστώτος.

Οι χιλιάδες πολίτες και οι οικογένειές τους απομακρύνονται μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου μήκους 22 χλμ. σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, ενώ δεκάδες λεωφορεία και ασθενοφόρα έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν δεκάδες ανθρώπων.

Νωρίτερα, ο συριακός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ανακοίνωσε πως «4.000 αντάρτες και οι οικογένειές τους θα απομακρυνθούν από το ανατολικό Χαλέπι», προσθέτοντας πως «η διαδικασία για την εκκένωση είναι έτοιμη».

Προς το παρόν, 950 υπολογίζονται οι άμαχοι που έχουν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή με το πρώτο κομβόι.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, Ινγκί Σεντκί, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Συρία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο κόσμος έχει αρχίσει να μπαίνει στα λεωφορεία. Η επιχείρηση προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί. Όλα πηγαίνουν καλά, ο κόσμος συγκεντρώνεται».

Την ίδια στιγμή, ο Ερυθρός Σταυρός στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε πως οι πρώτοι 200 τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση, μεταφέρονται από το ανατολικό Χαλέπι.

«Είκοσι λεωφορεία και 13 ασθενοφόρα με αμάχους διασχίζουν το μέτωπο από το ανατολικό Χαλέπι», σημείωσε η οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Αντίπαλων Πλευρών στη Συρία, το οποίο αποτελεί τμήμα του υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας, τόνιζε πως οι συριακές αρχές έχουν διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των μελών των οργανώσεων που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το Χαλέπι.

Παράλληλα, επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιείται και στην επαρχία Ιντλίμπ, με 29 λεωφορεία και ασθενοφόρα να κατευθύνονται στα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια ώστε να μετακινηθούν τραυματίες και πολλές οικογένειες.

Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, με ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε πως η χώρα είναι έτοιμη να «υποδεχθεί τα αδέλφια» από το ανατολικό Χαλέπι.

Λίγη ώρα βέβαια αφότου είχε αρχίσει η διαδικασία, ο επικεφαλής της Συριακής Πολιτικής Άμυνας, Ραέντ αλ Σάλεχ, δήλωσε πως η εκκένωση είχε διακοπεί καθώς μία από τις ομάδες του είχε δεχθεί πυρά από δυνάμεις του καθεστώτος και τους συμμάχους τους. Εξήγησε, μάλιστα, πως τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, καταγγέλλοντας παραβίασης της εκεχειρίας.

Επικεφαλής ιατρικής ομάδας που συντονίζει τη μεταφορά τραυματιών μιλώντας σε κουρδικό δίκτυο δήλωσε πως υπάρχουν αναφορές για επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων ενάντια σε ασθενοφόρο στο Αλ-Αμιρίγια, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απειλητικό ιρανικό βίντεο με F‑4 Phantom: Σχέδια για χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις

Κόσμος 01.03.2026
Το Ιράν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παλαιά αεροσκάφη F-4 Phantom II αμερικανικής κατασκευής που αποκτήθηκαν πριν από το 1979

Η Ιρανή που άναψε τσιγάρο με φωτογραφία του Χαμενεΐ έγινε πάλι viral

Κόσμος 01.03.2026
«Στο είπα ότι θα χορέψουμε πάνω στον τάφο σου, έτσι δεν είναι;» έγραψε η Ιρανή σε ανάρτηση στο «X»

Αχμάντ Βαχίντι: Αυτός είναι ο νέος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν

Κόσμος 01.03.2026
Ο προηγούμενος διοικητής, στρατηγός Μοχάμεντ Πακπούρ, σκοτώθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε το Ιράν το Σάββατο από αμερικανο-ισραηλινά πυρά

Iράν: Πλήθος κατέστρεψε μνημείο του Χαμενεΐ ‑ «Ονειρεύομαι; Γεια σου καινούργιο κόσμε!»

Κόσμος 01.03.2026
Πλήθος Ιρανών έριξε ένα μνημείο του εκλιπόντος Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε πόλη του νότιου Ιράν

Θεσσαλονίκη: 34χρονος αποπειράθηκε να σκοτώσει τη σύντροφό του

Ελλάδα 01.03.2026
Ο άνδρας συνελήφθη - Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύεται

Το Ντουμπάι σε κατάσταση συναγερμού: Αδειάζουν τα ράφια, αγωνία για τους Έλληνες

Κόσμος 01.03.2026
Η αγωνία για τις εξελίξεις και ο φόβος νέων επιθέσεων οδηγούν ορισμένους στην απόφαση της προσωρινής επιστροφής στην Ελλάδα, έως ότου αποκατασταθεί η σταθερότητα

Αναχαιτίστηκαν ιρανικοί πύραυλοι με κατεύθυνση προς Κύπρο

Κόσμος 01.03.2026
Οι βρετανικές δυνάμεις «κατέρριψαν» ιρανικά drones με κατεύθυνση προς Κύπρο, που απείλησαν βρετανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, στο Sky News

Βαγδάτη: Με μπουλντόζες προσπαθούν να σπάσουν τους φραγμούς προς την πρεσβεία των ΗΠΑ

Κόσμος 01.03.2026
Oι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να αποτρέψουν την παραβίαση της περιμέτρου

Πολυκατοικίες: Πότε παραγράφονται τα χρέη για τα κοινόχρηστα

Ελλάδα 01.03.2026
Πότε «παγώνει» η προθεσμία ή ξεκινά από την αρχή

Συναγερμός για τη βενζίνη: Πόσο θα πληρώσουμε την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν;

Οικονομία 01.03.2026
Εν μέσω απειλών η τιμή αυξήθηκε κατά 3% μέσα σε μία μόλις ημέρα - Φόβοι για περαιτέρω αύξηση μετά την επίθεση