E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γονείς καταχράστηκαν 918.000 ευρώ από έρανο για την άρρωστη κόρης τους

Η υπόθεση που συγκλονίζει την Ισπανία

Δημοσίευση 13/12/2016 | 12:17

Γονείς καταχράστηκαν 918.000 ευρώ από έρανο για την άρρωστη κόρης τους

Με εκκλήσεις που ραγίζουν την καρδιά οι γονείς της 11χρονης σήμερα Νάντιας απευθύνονταν στους Iσπανούς συμπατριώτες τους για να τους βοηθήσουν οικονομικά για τη θεραπεία της άρρωστης κόρης τους. Από το 2008 κάθε τόσο έρεαν χρηματικά ποσά στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε ανοιχτεί για τις δωρεές. Μπλόγκερ, δημοσιογράφοι και ερευνητές ανακάλυψαν όμως σήμερα ότι πίσω από αυτήν την ιστορία κρυβόταν ένα δίκτυο ψεύδους και υπερβολών εκ μέρους των γονέων της Νάντιας.

Η υπόθεση προκαλεί σοκ στην Ισπανία, επιπρόσθετα επειδή η αποκάλυψή της συμπίπτει με την περίοδο ενόψει των Χριστουγέννων, όπου πληθαίνουν οι πράξεις ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη. «Το γεγονός ότι ο πατέρας ενός άρρωστου παιδιού μας εξαπατά με τέτοιο τρόπο είναι εθνικό σκάνδαλο», γράφει στο twitter ένας αγανακτισμένος Ισπανός.

Κι ενώ νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες έρχονται καθημερινά στο φως, ο 52χρονος πατέρας έχει προφυλακιστεί. Η μητέρα, που είχε επίσης προφυλακιστεί, αφέθηκε προς το παρόν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Αμφότεροι έχασαν την κηδεμονία της κόρης τους, ενώ οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν «παγώσει» από τη δικαιοσύνη.

Ο πατέρας της Νάντιας ισχυριζόταν ότι η κόρη του θα μπορούσε να γίνει καλά μόνο εφόσον λάβει μια πανάκριβη θεραπεία στις ΗΠΑ. Το 11χρονο κορίτσι πάσχει από τριχοθειοδυστροφία, μια σπάνια κληρονομική ασθένεια, η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Ο πατέρας της ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι ένας ειδικός ονόματι Έντουαρντ Μπράουν στο Χιούστον ήταν πρόθυμος να αναλάβει τη θεραπεία του κοριτσιού. Οι γονείς της Νάντιας στράφηκαν για άλλη μια φορά τον Νοέμβριο που πέρασε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, μιλώντας για το δράμα της κόρης τους. Εντός λίγων ημερών συγκεντρώθηκαν ακόμη 150.000 ευρώ. Ωστόσο, το σκάνδαλο δεν άργησε να ξεσπάσει όταν τα μέσα ενημέρωσης διαπίστωσαν ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένας εξειδικευμένος γιατρός με το όνομα Έντουαρντ Μπράουν.

Στην επίμαχη κλινική του Χιούστον κανείς δεν γνώριζε τίποτα για την περίπτωση της Νάντιας.

Κι ενώ η ξεκίνησε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» των αποκαλύψεων, ο πατέρας του κοριτσιού προσπάθησε να ανασκευάσει κάποιες δηλώσεις του, παραδεχόμενος ότι υπερέβαλε σε ορισμένα σημεία της ιστορίας του. Όπως είπε, δραματοποίησε μερικά πράγματα επειδή «δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την κόρη μου. Πολλά κομμάτια της ιστορίας όμως είναι αληθή».

Το ερώτημα που θέτουν τώρα οι πολίτες στην Ισπανία είναι γιατί αυτή η ιστορία δεν είχε ερευνηθεί καλύτερα από τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. «Δημοσιογράφοι; Κανείς δεν έψαξε το παρελθόν του πατέρα; Είστε συνυπεύθυνοι», έγραψε ένας ορισμένος χρήστης στο twitter.

Ο πατέρας της Νάντιας είχε καταδικαστεί το 2000 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για υπεξαίρεση χρημάτων από την εταιρεία όπου εργαζόταν στο παρελθόν. Κάτι που φαίνεται ότι δεν είχε υποπέσει νωρίτερα στην αντίληψη κανενός μέσου ενημέρωσης. Ο Πέδρο Σιμόν, συντάκτης του σχετικού άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα El Mundo, ζήτησε στο μεταξύ συγγνώμη από τους αναγνώστες, ομολογώντας ότι έκανε ανεπίτρεπτα λάθη.

Στο μεταξύ οι αρμόδιες ερευνητικές αρχές της Καταλονίας ανακάλυψαν ότι τα χρήματα που έλαβαν οι γονείς της Νάντιας από δωρεές ανέρχονται σε 918.000 ευρώ. Τα περισσότερα έχουν ήδη δαπανηθεί. Όχι τόσο για τη θεραπεία της κόρης τους, αλλά κυρίως για αγορά πολυτελών αντικειμένων για τους ίδιους, ενώ με τα χρήματα των δωρεών φαίνεται ότι πλήρωναν και το ενοίκιο ενός εξοχικού σε ένα μικρό χωριό των Πυρηναίων.

«Εάν αποδειχθεί τελικά ότι όλα ήταν απάτη, τότε θα υποστούν μεγάλο πλήγμα όλοι οι γονείς που παλεύουν για να σώσουν τα παιδιά τους από σπάνιες ασθένειες», είπε στην εφημερίδα ABC η μητέρα ενός κοριτσιού που πάσχει από βαριά γενετική διαταραχή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»

Καλοκαίρι με φρένο: Οι μισοί Έλληνες κόβουν τις διακοπές και οι υπόλοιποι τις μικραίνουν

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Περιορισμένος προϋπολογισμός, κοντινοί προορισμοί και επιστροφή στη λιτότητα σημαδεύουν τις διακοπές των Ελλήνων φέτος το καλοκαίρι.

«Απόβαση» εφορίας σε τουριστικές περιοχές με AI, tablet και drones ‑ «Θερινό σαφάρι» 50.000 ελέγχων

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Στο «ραντάρ» εμπορικά καταστήματα, εστίαση, γραφεία ενοικίασης οχημάτων, παρκινγκ και τουριστικά καταλύματα.

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν στις ελληνικές παραλίες: Πού εμφανίστηκαν και τι λένε οι επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Με πλωτά φράγματα απαντούν οι αρχές στο φαινόμενο που αναμένεται και φέτος εκτεταμένο

Στον «αέρα» η εκεχειρία: Γιατί οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στο Ιράν και πώς αντιδρά η Τεχεράνη

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους στο νότιο Ιράν, η Τεχεράνη δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν ήταν στον ορίζοντα

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Παρασκευάς Αντζας: Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία ‑ Συντετριμμένοι πρώην συμπαίκτες και φίλοι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Παρασκευάς Αντζας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Ελλάδα Χτες
Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Εμφανίστηκε άνδρας που υποστηρίζει ότι είναι ο Μπεν Νίνταμ – Το συγκινητικό βίντεο με AI που δείχνει πώς θα ήταν σήμερα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογένεια του Μπεν Νίνταμ δημοσίευσε βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη που δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι σήμερα, 35 χρόνια μετά την εξαφάνισή του στην Κω

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Κόσμος Χτες
Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού