E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γονείς καταχράστηκαν 918.000 ευρώ από έρανο για την άρρωστη κόρης τους

Η υπόθεση που συγκλονίζει την Ισπανία

Δημοσίευση 13/12/2016 | 12:17

Γονείς καταχράστηκαν 918.000 ευρώ από έρανο για την άρρωστη κόρης τους

Με εκκλήσεις που ραγίζουν την καρδιά οι γονείς της 11χρονης σήμερα Νάντιας απευθύνονταν στους Iσπανούς συμπατριώτες τους για να τους βοηθήσουν οικονομικά για τη θεραπεία της άρρωστης κόρης τους. Από το 2008 κάθε τόσο έρεαν χρηματικά ποσά στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε ανοιχτεί για τις δωρεές. Μπλόγκερ, δημοσιογράφοι και ερευνητές ανακάλυψαν όμως σήμερα ότι πίσω από αυτήν την ιστορία κρυβόταν ένα δίκτυο ψεύδους και υπερβολών εκ μέρους των γονέων της Νάντιας.

Η υπόθεση προκαλεί σοκ στην Ισπανία, επιπρόσθετα επειδή η αποκάλυψή της συμπίπτει με την περίοδο ενόψει των Χριστουγέννων, όπου πληθαίνουν οι πράξεις ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη. «Το γεγονός ότι ο πατέρας ενός άρρωστου παιδιού μας εξαπατά με τέτοιο τρόπο είναι εθνικό σκάνδαλο», γράφει στο twitter ένας αγανακτισμένος Ισπανός.

Κι ενώ νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες έρχονται καθημερινά στο φως, ο 52χρονος πατέρας έχει προφυλακιστεί. Η μητέρα, που είχε επίσης προφυλακιστεί, αφέθηκε προς το παρόν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Αμφότεροι έχασαν την κηδεμονία της κόρης τους, ενώ οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν «παγώσει» από τη δικαιοσύνη.

Ο πατέρας της Νάντιας ισχυριζόταν ότι η κόρη του θα μπορούσε να γίνει καλά μόνο εφόσον λάβει μια πανάκριβη θεραπεία στις ΗΠΑ. Το 11χρονο κορίτσι πάσχει από τριχοθειοδυστροφία, μια σπάνια κληρονομική ασθένεια, η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Ο πατέρας της ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι ένας ειδικός ονόματι Έντουαρντ Μπράουν στο Χιούστον ήταν πρόθυμος να αναλάβει τη θεραπεία του κοριτσιού. Οι γονείς της Νάντιας στράφηκαν για άλλη μια φορά τον Νοέμβριο που πέρασε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, μιλώντας για το δράμα της κόρης τους. Εντός λίγων ημερών συγκεντρώθηκαν ακόμη 150.000 ευρώ. Ωστόσο, το σκάνδαλο δεν άργησε να ξεσπάσει όταν τα μέσα ενημέρωσης διαπίστωσαν ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένας εξειδικευμένος γιατρός με το όνομα Έντουαρντ Μπράουν.

Στην επίμαχη κλινική του Χιούστον κανείς δεν γνώριζε τίποτα για την περίπτωση της Νάντιας.

Κι ενώ η ξεκίνησε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» των αποκαλύψεων, ο πατέρας του κοριτσιού προσπάθησε να ανασκευάσει κάποιες δηλώσεις του, παραδεχόμενος ότι υπερέβαλε σε ορισμένα σημεία της ιστορίας του. Όπως είπε, δραματοποίησε μερικά πράγματα επειδή «δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την κόρη μου. Πολλά κομμάτια της ιστορίας όμως είναι αληθή».

Το ερώτημα που θέτουν τώρα οι πολίτες στην Ισπανία είναι γιατί αυτή η ιστορία δεν είχε ερευνηθεί καλύτερα από τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. «Δημοσιογράφοι; Κανείς δεν έψαξε το παρελθόν του πατέρα; Είστε συνυπεύθυνοι», έγραψε ένας ορισμένος χρήστης στο twitter.

Ο πατέρας της Νάντιας είχε καταδικαστεί το 2000 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για υπεξαίρεση χρημάτων από την εταιρεία όπου εργαζόταν στο παρελθόν. Κάτι που φαίνεται ότι δεν είχε υποπέσει νωρίτερα στην αντίληψη κανενός μέσου ενημέρωσης. Ο Πέδρο Σιμόν, συντάκτης του σχετικού άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα El Mundo, ζήτησε στο μεταξύ συγγνώμη από τους αναγνώστες, ομολογώντας ότι έκανε ανεπίτρεπτα λάθη.

Στο μεταξύ οι αρμόδιες ερευνητικές αρχές της Καταλονίας ανακάλυψαν ότι τα χρήματα που έλαβαν οι γονείς της Νάντιας από δωρεές ανέρχονται σε 918.000 ευρώ. Τα περισσότερα έχουν ήδη δαπανηθεί. Όχι τόσο για τη θεραπεία της κόρης τους, αλλά κυρίως για αγορά πολυτελών αντικειμένων για τους ίδιους, ενώ με τα χρήματα των δωρεών φαίνεται ότι πλήρωναν και το ενοίκιο ενός εξοχικού σε ένα μικρό χωριό των Πυρηναίων.

«Εάν αποδειχθεί τελικά ότι όλα ήταν απάτη, τότε θα υποστούν μεγάλο πλήγμα όλοι οι γονείς που παλεύουν για να σώσουν τα παιδιά τους από σπάνιες ασθένειες», είπε στην εφημερίδα ABC η μητέρα ενός κοριτσιού που πάσχει από βαριά γενετική διαταραχή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Ρόδο: Μάνα και κόρη τα θύματα του φονικού τροχαίου στο Αφάντου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός του άλλου οχήματος κρατείται από την αστυνομία

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2‑2: «Αυτοκτόνησε» ο ΠΑΟΚ και έχασε την 2η θέση μαζί με τα προκριματικά του Champions League

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο έκλεισε η σεζόν για τους «ασπρόμαυρους»

Ρόδος: Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο τους ανετράπη μετά από σφοδρή σύγκρουση

Ελλάδα Χτες
Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Αφάντου στην Ρόδο, με δύο γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους έπειτα από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων

Αγιοι Ανάργυροι: «Είχα να καθαρίσω δυο μέρες, γι’ αυτό αντίκρισαν αυτές τις εικόνες» υποστήριξε η μητέρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες είχε γίνει και στο παρελθόν ανώνυμη αναφορά για την οικογένεια, πριν από περίπου δύο χρόνια

H Starbucks απολύει εργαζόμενους στις ΗΠΑ και κάνει reset στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρει μέρος του προσωπικού στο Νάσβιλ λόγω των χαμηλότερων φόρων και μισθών

Η Μαρία Καρυστιανού στον Αρειο Πάγο για το νέο κόμμα τη Δευτέρα – «Είναι επίσημο πλέον το ξεκίνημα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Γράφουμε όλοι μαζί τη σωστή και την καλή ιστορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ελλάδα Προχτές
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις