E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόμβα από ΔΝΤ: Εμείς δεν θέλουμε λιτότητα, ο Τσίπρας την επέλεξε

Αποκαλύψεις από τον Πολ Τόμσεν

Δημοσίευση 13/12/2016 | 08:26

Βόμβα από ΔΝΤ: Εμείς δεν θέλουμε λιτότητα, ο Τσίπρας την επέλεξε

Σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ταμείου, ήταν η ελληνική κυβέρνηση που συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα που θα φτάσουν το 3,5% μέχρι το 2018 και όχι το ΔΝΤ. Αυτό τονίζουν στο κείμενο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελτν και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ταμείου Πολ Τόμσεν

Ο τίτλος του κειμένου είναι χαρακτηριστικός των όσων υποστηρίζουν τα δύο στελέχη: «Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα».

Παράλληλα ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% στο οποίο το ταμείο είναι σύμφωνο δεν βγαίνει χωρίς νέες μειώσεις στις συντάξεις και χωρίς νέο ψαλίδι στο αφορολόγητο. «Aκόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό» τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

«H Ελλάδα έχει αναλάβει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα: ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%), και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ). Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα δύσκολα προβλήματα, η Ελλάδα προχώρησε σε βαθιές περικοπές στις επενδύσεις» προστίθεται στο κείμενο.

Τάσσεται, δε, ξανά υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων καυτηριάζοντας την ύπαρξη του υπουργικού βέτο. «Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, αντ' αυτού η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, ενώ παράλληλα απαλλάσσει πάνω από τα μισά νοικοκυριά από τη φορολογία εισοδήματος, και καταβάλλοντας δημόσιες συντάξεις στα επίπεδα των πλέον πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών».

Παράλληλα τα δύο στελέχη του Ταμείου ζητούν να νομοθετηθούν από τώρα τα απαραίτητα κατά τους ίδιους μέτρα «για λόγους αξιοπιστίας» γράφοντας στο κείμενό τους. «Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ» γράφουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο τρέχων προϋπολογισμός, που έχει συμφωνηθεί, δεν είναι φιλικός προς την ανάοτυξη, ενώ καλούν την Ελλάδα να κάνει περισσότερα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη δομή των φόρων και των δαπανών της -δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει.

«Ίσως, με Ηράκλεια προσπάθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταφέρει τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται για να πετύχει ένα έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και δεν συμβαδίζει με τον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας. Η οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλο της το φάσμα» υπογραμμίζουν οι Τόμσεν και Όμπστφελντ σε άλλο σημείο, ξεκαθαρίζοντας πως η προηγούμενη εμπειρία του Ταμείου από τη χώρα μας καθιστά ουσιαστικά ανέφικτα τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Λάκης Λαζόπουλος ανακοινώνει το τέλος της θεατρικής του διαδρομής

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ταυτόχρονα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, με διαφορετικές αναζητήσεις και προοπτικές

Οριστικό τέλος στα πανωτόκια: Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες από το νέο θεσμικό πλαίσιο που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Πρόκειται για δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ, καταναλωτικά και χωρίς εγγυήσεις - Μέσα στον Μάιο η διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Τελευταία μέρα για αιτήσεις – Οδηγίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 350.000 αιτήσεις για τις 300.000 επιταγές

Χειμωνιάτικο σκηνικό με χιόνια σε Πάρνηθα και Πεντέλη Μάη μήνα – Μέρες Ιανουαρίου ζει η Αττική

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ

Ζάκυνθος: Πλοίο με πάνω από 670 επιβάτες προσέκρουσε ενώ έδενε στο λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι για όσους επέβαιναν στο πλοίο

Περιστέρι: Συμπλοκή 10 ανηλίκων ‑ Δύο 15χρονοι τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Επεισόδιο μεταξύ νεαρών ατόμων σημειώθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς, με δύο ανηλίκους να τραυματίζονται ελαφρά και την αστυνομία να αναζητά τους εμπλεκόμενους.

Μακελειό στο Σικάγο: Γυμνός κρατούμενος άρπαξε όπλο και σκότωσε ομογενή αστυνομικό σε νοσοκομείο

Κόσμος Χτες
Το κρυμμένο όπλο κάτω από την κουβέρτα και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του γυμνού δράστη μετά την απόδραση

Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά στη Ζώνη Αποκλεισμού, ενώ αναπτύσσουν γενετικά μοναδικά χαρακτηριστικά

Ηλεκτρικά πατίνια: «Κούρσες» θανάτου στις λεωφόρους ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τα όρια ταχύτητας

Ελλάδα Χτες
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στους δρόμους με αναβάτες που αγνοούν επιδεικτικά τον ΚΟΚ – Τα ηλικιακά όρια και οι υποχρεώσεις των χρηστών

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η μητέρα του παρεμβαίνει στην προπόνηση και ο πατέρας του την απομακρύνει, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Πρόκειται για μια προπόνηση από την Μαδρίτη που αγωνιζόταν τις τελευταίες εβδομάδες και αποκλείστηκε την Παρασκευή από τον Κάσπερ Ρουντ

Σχέδιο του Ιράν για δελφίνια ‑ καμικάζι: «Οπλισμένα» με νάρκες για επιθέσεις σε αμερικανικά πλοία

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τη Wall Stret Journal, οι σκληροπυρηνικοί της Τεχεράνης τάσσονται υπέρ της χρήσης των δελφινιών - καμικάζι αυτοκτονίας για να «σπάσουν» τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό

Τρεις γυναίκες επιτέθηκαν στο Εφετείο με βαριοπούλες και σφυριά

Ελλάδα Χτες
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό συνεργών τους