E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόμβα από ΔΝΤ: Εμείς δεν θέλουμε λιτότητα, ο Τσίπρας την επέλεξε

Αποκαλύψεις από τον Πολ Τόμσεν

Δημοσίευση 13/12/2016 | 08:26

Βόμβα από ΔΝΤ: Εμείς δεν θέλουμε λιτότητα, ο Τσίπρας την επέλεξε

Σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ταμείου, ήταν η ελληνική κυβέρνηση που συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα που θα φτάσουν το 3,5% μέχρι το 2018 και όχι το ΔΝΤ. Αυτό τονίζουν στο κείμενο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελτν και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ταμείου Πολ Τόμσεν

Ο τίτλος του κειμένου είναι χαρακτηριστικός των όσων υποστηρίζουν τα δύο στελέχη: «Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα».

Παράλληλα ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% στο οποίο το ταμείο είναι σύμφωνο δεν βγαίνει χωρίς νέες μειώσεις στις συντάξεις και χωρίς νέο ψαλίδι στο αφορολόγητο. «Aκόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό» τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

«H Ελλάδα έχει αναλάβει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα: ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%), και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ). Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα δύσκολα προβλήματα, η Ελλάδα προχώρησε σε βαθιές περικοπές στις επενδύσεις» προστίθεται στο κείμενο.

Τάσσεται, δε, ξανά υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων καυτηριάζοντας την ύπαρξη του υπουργικού βέτο. «Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, αντ' αυτού η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, ενώ παράλληλα απαλλάσσει πάνω από τα μισά νοικοκυριά από τη φορολογία εισοδήματος, και καταβάλλοντας δημόσιες συντάξεις στα επίπεδα των πλέον πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών».

Παράλληλα τα δύο στελέχη του Ταμείου ζητούν να νομοθετηθούν από τώρα τα απαραίτητα κατά τους ίδιους μέτρα «για λόγους αξιοπιστίας» γράφοντας στο κείμενό τους. «Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ» γράφουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο τρέχων προϋπολογισμός, που έχει συμφωνηθεί, δεν είναι φιλικός προς την ανάοτυξη, ενώ καλούν την Ελλάδα να κάνει περισσότερα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη δομή των φόρων και των δαπανών της -δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει.

«Ίσως, με Ηράκλεια προσπάθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταφέρει τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται για να πετύχει ένα έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και δεν συμβαδίζει με τον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας. Η οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλο της το φάσμα» υπογραμμίζουν οι Τόμσεν και Όμπστφελντ σε άλλο σημείο, ξεκαθαρίζοντας πως η προηγούμενη εμπειρία του Ταμείου από τη χώρα μας καθιστά ουσιαστικά ανέφικτα τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Reuters: Ο Χαμενεΐ έφυγε από την Τεχεράνη ‑ Aναφορές για χτύπημα κοντά στα γραφεία του

Κόσμος 28.02.2026
Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν βρίσκεται στην Τεχεράνη και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters

Τραμπ διατάσσει διακοπή συνεργασίας με Anthropic – Απειλές για ποινικές συνέπειες και εξάμηνη κατάργηση συμβολαίων

Tech + Science 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε στην άρνηση της εταιρίας να παραχωρήσει απεριόριστη πρόσβαση στα εργαλεία της στο Πεντάγωνο.

Βόλος: Δύο αδέρφια χτύπησαν και εκβίαζαν 15χρονο για ένα «like» σε φωτογραφία μίας κοπέλας

Ελλάδα Χτες
Ο... θιγμένος 17χρονος, φέρεται να επικοινώνησε με τον 15χρονο και του ζήτησε να συναντηθούν, αλλά εκεί τον περίμεναν, επίσης, ο 19χρονος και η 17χρονη

Συνελήφθη ο φερόμενος δράστης της δολοφονίας στο Λουτράκι ‑ Τον υπέδειξε ο 19χρονος

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος φέρεται να έχασε τη ζωή του καβγά με αφορμή έναν σπασμένο καθρέπτη μοτοσικλέτας

Ισπανία: Ειδοποιεί τον ΠΟΥ για μετάδοση παραλλαγής του ιού της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους

Κόσμος Χτες
Σήμανε συναγερμό λόγω του δυνητικού πανδημίας του ιού της γρίπης των χοίρων στην Ισπανία

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά

Ελλάδα Χτες
Μέσα στον Μάρτιο θα ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά. Αυτή είναι η μέρα που θα γίνει η αλλαγή ώρας.

Καιρός: Με αντικυκλωνικές συνθήκες κάνει «πρεμιέρα» ο Μάρτιος

Καιρός Χτες
Πώς θα κυλήσει η πρώτη εβδομάδα

Κατέστρεψαν την Αγία Τράπεζα σε εκκλησία στη Φθιώτιδα για να βρουν… λίρες

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στο νεκροταφείο του Γαρδικίου