E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόμβα από ΔΝΤ: Εμείς δεν θέλουμε λιτότητα, ο Τσίπρας την επέλεξε

Αποκαλύψεις από τον Πολ Τόμσεν

Δημοσίευση 13/12/2016 | 08:26

Βόμβα από ΔΝΤ: Εμείς δεν θέλουμε λιτότητα, ο Τσίπρας την επέλεξε

Σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ταμείου, ήταν η ελληνική κυβέρνηση που συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα που θα φτάσουν το 3,5% μέχρι το 2018 και όχι το ΔΝΤ. Αυτό τονίζουν στο κείμενο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελτν και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ταμείου Πολ Τόμσεν

Ο τίτλος του κειμένου είναι χαρακτηριστικός των όσων υποστηρίζουν τα δύο στελέχη: «Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα».

Παράλληλα ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% στο οποίο το ταμείο είναι σύμφωνο δεν βγαίνει χωρίς νέες μειώσεις στις συντάξεις και χωρίς νέο ψαλίδι στο αφορολόγητο. «Aκόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό» τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

«H Ελλάδα έχει αναλάβει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα: ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8%), και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11% του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ). Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα δύσκολα προβλήματα, η Ελλάδα προχώρησε σε βαθιές περικοπές στις επενδύσεις» προστίθεται στο κείμενο.

Τάσσεται, δε, ξανά υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων καυτηριάζοντας την ύπαρξη του υπουργικού βέτο. «Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, αντ' αυτού η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα, ενώ παράλληλα απαλλάσσει πάνω από τα μισά νοικοκυριά από τη φορολογία εισοδήματος, και καταβάλλοντας δημόσιες συντάξεις στα επίπεδα των πλέον πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών».

Παράλληλα τα δύο στελέχη του Ταμείου ζητούν να νομοθετηθούν από τώρα τα απαραίτητα κατά τους ίδιους μέτρα «για λόγους αξιοπιστίας» γράφοντας στο κείμενό τους. «Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ» γράφουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο τρέχων προϋπολογισμός, που έχει συμφωνηθεί, δεν είναι φιλικός προς την ανάοτυξη, ενώ καλούν την Ελλάδα να κάνει περισσότερα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη δομή των φόρων και των δαπανών της -δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει.

«Ίσως, με Ηράκλεια προσπάθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταφέρει τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται για να πετύχει ένα έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και δεν συμβαδίζει με τον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας. Η οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλο της το φάσμα» υπογραμμίζουν οι Τόμσεν και Όμπστφελντ σε άλλο σημείο, ξεκαθαρίζοντας πως η προηγούμενη εμπειρία του Ταμείου από τη χώρα μας καθιστά ουσιαστικά ανέφικτα τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Global Sumud Flotilla: Απελευθερώθηκαν οι ακτιβιστές και ξεκίνησαν οι απελάσεις

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Οι χώρες αναμένουν τον επαναπατρισμό των ακτιβιστών - Πώς θα γίνει

Παναθηναϊκός: Ακυρώθηκε η συνάντηση του Γιαννακόπουλου με τον Αταμαν

E-Daily 3.Left 21.05.2026
Ο ιδιοκτήτης της «πράσινης» ΚΑΕ φαίνεται να δίνει για την ώρα ψήφο εμπιστοσύνης στον Τούρκο προπονητή

Μεξικό: Λήστεψαν υπό την απειλή όπλου δημοσιογράφο ενώ μιλούσε live σε εκπομπή – Αφωνος ο παρουσιαστής

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Ο δράστης τον πλησίασε στο αυτοκίνητο και του ζήτησε λεφτά, κινητό και το κλειδί του αμαξιού - Το βίντεο

Οσμή στην Αττική: Παράνομη εκπομπή υγραερίου το πιθανότερο σενάριο – Τι λέει ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Η ακριβής ταυτοποίηση τέτοιων περιστατικών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξειδικευμένος εξοπλισμός

Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης: Πώς θα εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες από το 2028

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Σε μία Κυριακή θα αναδεικνύεται ο νικητής, εισάγεται η «εναλλακτική ψήφος» και ανοίγει ο δρόμος για ηλεκτρονική συμμετοχή

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπιφτέκι κοτόπουλου

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Οι καταναλωτές παρακαλούνται να μην καταναλώσουν το προϊόν

Το ακριβότερο ελληνικό έργο του 20ού αιώνα: Η «Ποίηση» του Παρθένη πουλήθηκε 1.258.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Η χθεσινή δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Παρίσι κατέγραψε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών

Ξέσπασμα Τσιτσιπά προς τον πατέρα του για ακόμη μία φορά με βαριές εκφράσεις

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Ο Τσιτσιπάς έβρισε τον πατέρα του επειδή δεν έβρισκε ένα αντικείμενο

Ρατσιστική επίθεση σε Κινέζα φοιτήτρια στον Πειραιά: «Μου έριξαν ποτά και με χτύπησαν σε κολώνα»

Ελλάδα 21.05.2026
Σοβαρή καταγγελία έκανε μία Κινέζα φοιτήτρια, για ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε από ομάδα νεαρών στο τραμ, κοντά στον Πειραιά.

Σύμη: Εξελίξεις στην υπόθεση της 13χρονης που κατηγορείται για σχέδιο δολοφονίας της μητέρας της

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Η 13χρονη, υπό την καθοδήγηση του 15χρονου φίλου της, φέρεται να αποπειράθηκε να σκοτώσει τη μητέρα της στη Σύμη.

Σοβαρό οικογενειακό επεισόδιο στα Χανιά: Ξυλοκόπησε τον 87χρονο θείο του, βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του

Ελλάδα 21.05.2026
Τον ενοχλούσε ο ήχος που έκανε στην αυλή του σπιτιού του χρησιμοποιώντας σφυρί