E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοζάνη: Δεσμεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Το δικαστήριο αναγνώρισε παραλείψεις στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων

Δημοσίευση 9/12/2016 | 17:34

Κοζάνη: Δεσμεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Κόλαφος για τους ιδιοκτήτες των οκτώ ροτβάιλερ που επιτέθηκαν και σκότωσαν ένα 5χρονο αγόρι, το περασμένο Πάσχα, είναι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης. Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε τη δέσμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών, μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.

Το δικαστήριο δικαίωσε τη μητέρα του παιδιού, που είχε καταθέσει ασφαλιστικά  μέτρα και αγωγή με την οποία ζητούσε αποζημίωση, ύψους 140.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης για τον τραυματισμό της ίδιας και ψυχικής οδύνης για το θάνατο του 5χρονου. Αναγνωρίζει, επιπλέον, σοβαρές παραλείψεις σε ό,τι αφορά στη φύλαξη και εκπαίδευση των σκυλιών από τους ιδιοκτήτες τους.

Όπως σχολιάζουν νομικοί που γνωρίζουν την υπόθεση, στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται για πρώτη φορά δεκτός ο ισχυρισμός της μητέρας, σύμφωνα με τον οποίο, τα σκυλιά της επίθεσης ήταν τρία κι όχι δύο, όπως αρχικά δήλωναν οι ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ.

Το δικαστήριο καταλογίζει ευθύνη και στη σύζυγο του ιδιοκτήτη, καθότι την αναγνωρίζει «ως κάτοχο και ομοίως υπεύθυνη». Κρίνει ότι υπάρχουν παραλείψεις που αφορούν στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων, όπως επίσης ότι «δεν είχαν φροντίσει για τη διαμόρφωση κατάλληλου - ειδικού και ασφαλούς χώρου φύλαξης για τον συγκεκριμένο τύπο - ράτσα αλλά και για το συγκεκριμένο πλήθος - αριθμό σκυλιών ούτε και παρείχαν στα ζώα αυτά την απαιτούμενη κατάλληλη και πλήρη εκπαίδευση, προκειμένου εκείνα να εκπληρώνουν μεν το σκοπό για τον οποίο τα συντηρούσαν (ως φύλακες), ακίνδυνα όμως τόσο για τους ίδιους όσο και για τα λοιπά πρόσωπα που εισέρχονταν ή προσέγγιζαν το χώρο της κατοικίας τους».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται η αμέλεια των ιδιοκτητών ότι «δεν ασκούσαν ούτε τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία επί των ανωτέρω ζώων, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να αντιληφθούν την έξοδο και απομάκρυνσή τους από το χώρο όπου φυλάσσονταν, να τα ακινητοποιήσουν και να τα περιορίσουν...».

Όπως απεφάνθη το δικαστήριο, τα οκτώ ροτβάιλερ εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα. «Συνεπεία, δε, των ανωτέρω συνθηκών διαβίωσής τους, τα οκτώ Rottweiler αφενός μεν είχαν τη δυνατότητα να εξέρχονται ενίοτε κατ' επιλογή τους από το χώρο φύλαξής τους, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και την επίμαχη ημέρα, αφετέρου δε, εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα».

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικηγόρος της μητέρας Ζήσης Βρίκος τόνισε ότι με την απόφαση του δικαστηρίου «ανοίγει ο δρόμος για την επιδίκαση της αγωγής αποζημίωσης που έχει καταθέσει η μητέρα του μικρού Στάθη, η οποία, ακόμη κι αν τελικώς δεν εισπραχθεί, δεν παύει να αποτελεί για την ίδια και την ψυχή του μικρού Στάθη μια ηθική δικαίωση». Ο ίδιος επισήμανε ότι όλοι αναμένουν τις εξελίξεις που αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, για το οποίο, όπως τόνισε, «ευελπιστούμε στην αυστηρή τιμωρία των ιδιοκτητών».

Να σημειωθεί ότι, με απόφασή της, η μητέρα του 5χρονου έχει εκχωρήσει ήδη το 30% της όποιας αποζημίωσης εκδικασθεί, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Ειδικό εργαστήρι» για ΑΜΕΑ Κοζάνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία στην Αττική: Μπήκαν νερά στον Ηλεκτρικό, προβλήματα και στο ΤΡΑΜ ‑ Ποιοι σταθμοί είναι εκτός λειτουργίας

Ελλάδα 21.01.2026
Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί προσωρινά οι σταθμοί Μοσχάτο και Καλλιθέα του Ηλεκτρικού.

Ένταση στο Νταβός: Η Λαγκάρντ αποχώρησε από δείπνο μετά από υποτιμητικά σχόλια υπουργού του Τραμπ

Κόσμος 21.01.2026
Η Λαγκάρντ αποχώρησε όταν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, άρχισε να μιλάει για την Ευρώπη

Ευρωκοινοβούλιο: Αναστέλλονται οι εμπορικές συμφωνίες ΕΕ‑ΗΠΑ μέχρι να σταματήσουν οι απειλές Τραμπ

Κόσμος 21.01.2026
Η Ουάσινγκτον υπονομεύει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ

Αστρος: Λιμενικός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα

Ελλάδα 21.01.2026
Χωρίς τις αισθήσεις του λιμενικός στο Παράλιο Αστρος

Σενεγάλη: Λεφτά και από ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο το πριμ για τους θριαμβευτές του Κόπα Αφρικα

Αθλητικά Νέα 21.01.2026
Η αποστολή της Εθνικής Σνεγάλης γνώρισε αποθεωτική υποδοχή μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής με τον πρόεδρο της χώρας να μοιράζει λεφτά και οικόπεδα

Ο Μάριο Μπανούσι βραβεύτηκε με Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε Θεάτρου Βενετίας 2026

Πολιτισμός 21.01.2026
Ο νεαρός σκηνοθέτης και performer διακρίθηκε χάρη στο ιδιαίτερο έργο του

Από το «Star Wars» στον Χρυσό Θόλο: Το νέο αμυντικό δόγμα του Τραμπ και γιατί η Γροιλανδία βρίσκεται στον πυρήνα του

Κόσμος 21.01.2026
Η ιδέα δεν είναι καινούργια, ξεκίνησε από το περίφημο «Star Wars» του Ρόναλντ Ρίγκαν - Κομβική στο σχέδιο του Τραμπ η Γροιλανδία, πώς θέλει να κάνει άτρωτες τις Ηνωμένες Πολιτείες

«Όχι» από τους Ευρωπαίους στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ ‑ Ενδεχομένως αύριο στο Νταβός ο Μητσοτάκης λόγω καιρού

Κόσμος 21.01.2026
Oι Γερμανοί είπαν και επισήμως «όχι», μοναδική εξαίρεση θα είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν

Ειρωνείες Τραμπ για τα... όμορφα γυαλιά του Μακρόν: «Τι στο καλό συνέβη;», δείτε βίντεο

Κόσμος 21.01.2026
«Μου αρέσει ο Μακρόν, πραγματικά μου αρέσει είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, έτσι δεν είναι;» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του

Χανιά: Ένοχος κρίθηκε ο οδηγός της Πόρσε για το θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Σούδας

Ελλάδα 21.01.2026
«Κατέστησε το όχημα φονικό όπλο» είπε η εισαγγελέας

Απίστευτες εικόνες καταστροφής στην Ιταλία: Ο κυκλώνας Χάρι σήκωσε «τσουνάμι» μέσα στις πόλεις

Κόσμος 21.01.2026
Εκατοντάδες άνθρωποι στον ιταλικό νότο χρειάστηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους