E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοζάνη: Δεσμεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Το δικαστήριο αναγνώρισε παραλείψεις στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων

Δημοσίευση 9/12/2016 | 17:34

Κοζάνη: Δεσμεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Κόλαφος για τους ιδιοκτήτες των οκτώ ροτβάιλερ που επιτέθηκαν και σκότωσαν ένα 5χρονο αγόρι, το περασμένο Πάσχα, είναι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης. Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε τη δέσμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών, μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.

Το δικαστήριο δικαίωσε τη μητέρα του παιδιού, που είχε καταθέσει ασφαλιστικά  μέτρα και αγωγή με την οποία ζητούσε αποζημίωση, ύψους 140.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης για τον τραυματισμό της ίδιας και ψυχικής οδύνης για το θάνατο του 5χρονου. Αναγνωρίζει, επιπλέον, σοβαρές παραλείψεις σε ό,τι αφορά στη φύλαξη και εκπαίδευση των σκυλιών από τους ιδιοκτήτες τους.

Όπως σχολιάζουν νομικοί που γνωρίζουν την υπόθεση, στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται για πρώτη φορά δεκτός ο ισχυρισμός της μητέρας, σύμφωνα με τον οποίο, τα σκυλιά της επίθεσης ήταν τρία κι όχι δύο, όπως αρχικά δήλωναν οι ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ.

Το δικαστήριο καταλογίζει ευθύνη και στη σύζυγο του ιδιοκτήτη, καθότι την αναγνωρίζει «ως κάτοχο και ομοίως υπεύθυνη». Κρίνει ότι υπάρχουν παραλείψεις που αφορούν στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων, όπως επίσης ότι «δεν είχαν φροντίσει για τη διαμόρφωση κατάλληλου - ειδικού και ασφαλούς χώρου φύλαξης για τον συγκεκριμένο τύπο - ράτσα αλλά και για το συγκεκριμένο πλήθος - αριθμό σκυλιών ούτε και παρείχαν στα ζώα αυτά την απαιτούμενη κατάλληλη και πλήρη εκπαίδευση, προκειμένου εκείνα να εκπληρώνουν μεν το σκοπό για τον οποίο τα συντηρούσαν (ως φύλακες), ακίνδυνα όμως τόσο για τους ίδιους όσο και για τα λοιπά πρόσωπα που εισέρχονταν ή προσέγγιζαν το χώρο της κατοικίας τους».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται η αμέλεια των ιδιοκτητών ότι «δεν ασκούσαν ούτε τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία επί των ανωτέρω ζώων, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να αντιληφθούν την έξοδο και απομάκρυνσή τους από το χώρο όπου φυλάσσονταν, να τα ακινητοποιήσουν και να τα περιορίσουν...».

Όπως απεφάνθη το δικαστήριο, τα οκτώ ροτβάιλερ εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα. «Συνεπεία, δε, των ανωτέρω συνθηκών διαβίωσής τους, τα οκτώ Rottweiler αφενός μεν είχαν τη δυνατότητα να εξέρχονται ενίοτε κατ' επιλογή τους από το χώρο φύλαξής τους, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και την επίμαχη ημέρα, αφετέρου δε, εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα».

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικηγόρος της μητέρας Ζήσης Βρίκος τόνισε ότι με την απόφαση του δικαστηρίου «ανοίγει ο δρόμος για την επιδίκαση της αγωγής αποζημίωσης που έχει καταθέσει η μητέρα του μικρού Στάθη, η οποία, ακόμη κι αν τελικώς δεν εισπραχθεί, δεν παύει να αποτελεί για την ίδια και την ψυχή του μικρού Στάθη μια ηθική δικαίωση». Ο ίδιος επισήμανε ότι όλοι αναμένουν τις εξελίξεις που αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, για το οποίο, όπως τόνισε, «ευελπιστούμε στην αυστηρή τιμωρία των ιδιοκτητών».

Να σημειωθεί ότι, με απόφασή της, η μητέρα του 5χρονου έχει εκχωρήσει ήδη το 30% της όποιας αποζημίωσης εκδικασθεί, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Ειδικό εργαστήρι» για ΑΜΕΑ Κοζάνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία στα Τζουμέρκα: Γκρεμίστηκαν σπίτια ‑ Αποκλείστηκαν χωριά στα Μετέωρα

Ελλάδα 24.11.2025
Στη δυτική Ελλάδα οι μεγαλύτερες καταστροφές από την κακοκαιρία - Αποκλεισμένα χωριά και κατεστραμμένα σπίτια

Κωνσταντινούπολη: Αντιδράσεις για τα φορτηγά μέσα στην Αγία Σοφία

Κόσμος 24.11.2025
Οι τουρκικές Αρχές έχουν κατηγορηθεί ότι, με τις κινήσεις τους, προκαλούν φθορές σε ένα παγκοσμίου ακτινοβολίας πολιτιστικό μνημείο όπως είναι εκείνο της Αγίας Σοφίας

Συγγνώμη από τον 6χρονο ζητά η δασκάλα στο Λουτράκι: «Τα παιδιά δεν έχουν μάθει τι σημαίνει όριο»

Ελλάδα 24.11.2025
Είχε αποκαλέσει τον 6χρονο μαθητή της «μελλοντικό βιαστή»

O Τραμπ κατήργησε την υπηρεσία DOGE που είχε επικεφαλής τον Ίλον Μασκ

Κόσμος 24.11.2025
Oκτώ μήνες νωρίτερα από την ολοκλήρωση της αποστολής του

Φόρο στους τουρίστες ετοιμάζεται να επιβάλει το Λονδίνο

Κόσμος 24.11.2025
Η Αγγλία είναι η μόνη χώρα των G7 όπου η εθνική κυβέρνηση εμποδίζει τις τοπικές αρχές ή τους δημάρχους να επιβάλλουν φόρους στους τουρίστες

Έκτακτο δελτίο και προειδοποιήσεις μετεωρολόγων για ισχυρή κακοκαιρία αυτή τη βδομάδα: Πότε έρχονται έντονες βροχές στην Αττική

Καιρός 24.11.2025
Επισημαίνεται πως οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης θα έχουν και μεγάλη διάρκεια

Τι είπε η Μπέττυ Μπαζιάνα στον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με Κασσελάκη και Τάιλερ

Πολιτική 24.11.2025
«Πώς θα μεγαλώσουμε το παιδί μας στο Μαξίμου;» - Η απάντηση του Τάιλερ Μακμπέθ

Πώς λειτουργούν οι κάμερες που εντόπισαν το αυτοκίνητο του Στέφανου Τσιτσιπά στην Αττική Οδό

Ελλάδα 24.11.2025
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένσταση από τον πολίτη που λαμβάνει αυτό το μήνυμα, για την Ελληνική Αστυνομία παραβάτης είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος

Πέθανε ο Udo Kier

Κόσμος 24.11.2025
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών

Νέα Πέραμος: Τραύματα από ψαλίδι φέρει ο 47χρονος που εντοπίστηκε νεκρός – Ύποπτος ο αδελφός του

Ελλάδα 24.11.2025
Ο τρίτος αδερφός ειδοποίησε τις Αρχές για τη δολοφονία

Βηρυτός: To Iσραήλ σκότωσε τον υπαρχηγό της Χεζμπολάχ στο κρυσφύγετό του

Κόσμος 24.11.2025
Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ανώτερο στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, παρά την εκεχειρία