E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοζάνη: Δεσμεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Το δικαστήριο αναγνώρισε παραλείψεις στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων

Δημοσίευση 9/12/2016 | 17:34

Κοζάνη: Δεσμεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Κόλαφος για τους ιδιοκτήτες των οκτώ ροτβάιλερ που επιτέθηκαν και σκότωσαν ένα 5χρονο αγόρι, το περασμένο Πάσχα, είναι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης. Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε τη δέσμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών, μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.

Το δικαστήριο δικαίωσε τη μητέρα του παιδιού, που είχε καταθέσει ασφαλιστικά  μέτρα και αγωγή με την οποία ζητούσε αποζημίωση, ύψους 140.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης για τον τραυματισμό της ίδιας και ψυχικής οδύνης για το θάνατο του 5χρονου. Αναγνωρίζει, επιπλέον, σοβαρές παραλείψεις σε ό,τι αφορά στη φύλαξη και εκπαίδευση των σκυλιών από τους ιδιοκτήτες τους.

Όπως σχολιάζουν νομικοί που γνωρίζουν την υπόθεση, στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται για πρώτη φορά δεκτός ο ισχυρισμός της μητέρας, σύμφωνα με τον οποίο, τα σκυλιά της επίθεσης ήταν τρία κι όχι δύο, όπως αρχικά δήλωναν οι ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ.

Το δικαστήριο καταλογίζει ευθύνη και στη σύζυγο του ιδιοκτήτη, καθότι την αναγνωρίζει «ως κάτοχο και ομοίως υπεύθυνη». Κρίνει ότι υπάρχουν παραλείψεις που αφορούν στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων, όπως επίσης ότι «δεν είχαν φροντίσει για τη διαμόρφωση κατάλληλου - ειδικού και ασφαλούς χώρου φύλαξης για τον συγκεκριμένο τύπο - ράτσα αλλά και για το συγκεκριμένο πλήθος - αριθμό σκυλιών ούτε και παρείχαν στα ζώα αυτά την απαιτούμενη κατάλληλη και πλήρη εκπαίδευση, προκειμένου εκείνα να εκπληρώνουν μεν το σκοπό για τον οποίο τα συντηρούσαν (ως φύλακες), ακίνδυνα όμως τόσο για τους ίδιους όσο και για τα λοιπά πρόσωπα που εισέρχονταν ή προσέγγιζαν το χώρο της κατοικίας τους».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται η αμέλεια των ιδιοκτητών ότι «δεν ασκούσαν ούτε τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία επί των ανωτέρω ζώων, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να αντιληφθούν την έξοδο και απομάκρυνσή τους από το χώρο όπου φυλάσσονταν, να τα ακινητοποιήσουν και να τα περιορίσουν...».

Όπως απεφάνθη το δικαστήριο, τα οκτώ ροτβάιλερ εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα. «Συνεπεία, δε, των ανωτέρω συνθηκών διαβίωσής τους, τα οκτώ Rottweiler αφενός μεν είχαν τη δυνατότητα να εξέρχονται ενίοτε κατ' επιλογή τους από το χώρο φύλαξής τους, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και την επίμαχη ημέρα, αφετέρου δε, εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα».

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικηγόρος της μητέρας Ζήσης Βρίκος τόνισε ότι με την απόφαση του δικαστηρίου «ανοίγει ο δρόμος για την επιδίκαση της αγωγής αποζημίωσης που έχει καταθέσει η μητέρα του μικρού Στάθη, η οποία, ακόμη κι αν τελικώς δεν εισπραχθεί, δεν παύει να αποτελεί για την ίδια και την ψυχή του μικρού Στάθη μια ηθική δικαίωση». Ο ίδιος επισήμανε ότι όλοι αναμένουν τις εξελίξεις που αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, για το οποίο, όπως τόνισε, «ευελπιστούμε στην αυστηρή τιμωρία των ιδιοκτητών».

Να σημειωθεί ότι, με απόφασή της, η μητέρα του 5χρονου έχει εκχωρήσει ήδη το 30% της όποιας αποζημίωσης εκδικασθεί, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Ειδικό εργαστήρι» για ΑΜΕΑ Κοζάνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκλογές στην Παλαιστίνη μετά από 22 χρόνια: Κάλπες σε Γάζα και Ανατολική Ιερουσαλήμ

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Οι βουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο του 2026

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Υπογράψαμε ήδη ηλεκτρονικά το Μνημόνιο Συνεργασίας

Βόλος: Στην ψυχιατρική κλινική 45χρονος που τρομοκρατούσε γείτονες – Επεισόδια, απειλές και φθορές

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο συνήγορος υπεράσπισης έχει ζητήσει την ψυχιατρική αξιολόγηση του 45χρονου

Στους δρόμους εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση – 24ωρη απεργία στις 24 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Στην Αθήνα το κεντρικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί έξω από το Υπουργείο Εργασίας

Κατέρρευσε μέσα στα Επείγοντα: Νοσηλεύτρια πέθανε εν ώρα υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Μια ιδιαίτερα αγαπητή επαγγελματίας υγείας με πολυετή προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ψηφιακοί έλεγχοι σε γάμους και βαπτίσεις: Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Η ΑΑΔΕ επεκτείνει το ψηφιακό πελατολόγιο σε κτήματα, αίθουσες δεξιώσεων και συνεργεία αυτοκινήτων, στοχεύοντας στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς νέους φόρους.

Ισπανία‑Πράσινο Ακρωτήρι 0‑0: «Γκέλα» στην πρεμιέρα για τους «φούριας ρόχας» – Αήττητος ο 40χρονος Βοζίνια

Αθλητικά Νέα Χτες
Δοκάρι για την Ισπανία – Ιστορικός πρώτος βαθμός σε Μουντιάλ για το Πράσινο Ακρωτήρι

Κίνα: Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων

Κόσμος Χτες
Ισχυρές βροχοπτώσεις στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές

Ένοχος για σeξουαλική κακοποίηση και δολοφονία του θετού βρέφους του ο ομοφυλόφιλος δάσκαλος: «Σκοτώστε με…»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σαράντα τραύματα στον 13 μηνών Πρέστον και καταδίκη και για τους δύο συντρόφους

Μπόνι Τάιλερ: Εξήλθε από το τεχνητό κώμα – Η κατάστασή της παραμένει σοβαρή

Κόσμος Χτες
Η τραγουδίστρια, 75 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

Δράμα: Αστυνομικός μαχαίρωσε τη σύζυγό του και στη συνέχεια έδωσε τέλος στη ζωή του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένα από τα δύο παιδιά της οικογένειας κάλεσε την αστυνομία