E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοζάνη: Δεσμεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Το δικαστήριο αναγνώρισε παραλείψεις στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων

Δημοσίευση 9/12/2016 | 17:34

Κοζάνη: Δεσμεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Κόλαφος για τους ιδιοκτήτες των οκτώ ροτβάιλερ που επιτέθηκαν και σκότωσαν ένα 5χρονο αγόρι, το περασμένο Πάσχα, είναι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης. Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε τη δέσμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών, μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.

Το δικαστήριο δικαίωσε τη μητέρα του παιδιού, που είχε καταθέσει ασφαλιστικά  μέτρα και αγωγή με την οποία ζητούσε αποζημίωση, ύψους 140.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης για τον τραυματισμό της ίδιας και ψυχικής οδύνης για το θάνατο του 5χρονου. Αναγνωρίζει, επιπλέον, σοβαρές παραλείψεις σε ό,τι αφορά στη φύλαξη και εκπαίδευση των σκυλιών από τους ιδιοκτήτες τους.

Όπως σχολιάζουν νομικοί που γνωρίζουν την υπόθεση, στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται για πρώτη φορά δεκτός ο ισχυρισμός της μητέρας, σύμφωνα με τον οποίο, τα σκυλιά της επίθεσης ήταν τρία κι όχι δύο, όπως αρχικά δήλωναν οι ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ.

Το δικαστήριο καταλογίζει ευθύνη και στη σύζυγο του ιδιοκτήτη, καθότι την αναγνωρίζει «ως κάτοχο και ομοίως υπεύθυνη». Κρίνει ότι υπάρχουν παραλείψεις που αφορούν στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων, όπως επίσης ότι «δεν είχαν φροντίσει για τη διαμόρφωση κατάλληλου - ειδικού και ασφαλούς χώρου φύλαξης για τον συγκεκριμένο τύπο - ράτσα αλλά και για το συγκεκριμένο πλήθος - αριθμό σκυλιών ούτε και παρείχαν στα ζώα αυτά την απαιτούμενη κατάλληλη και πλήρη εκπαίδευση, προκειμένου εκείνα να εκπληρώνουν μεν το σκοπό για τον οποίο τα συντηρούσαν (ως φύλακες), ακίνδυνα όμως τόσο για τους ίδιους όσο και για τα λοιπά πρόσωπα που εισέρχονταν ή προσέγγιζαν το χώρο της κατοικίας τους».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται η αμέλεια των ιδιοκτητών ότι «δεν ασκούσαν ούτε τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία επί των ανωτέρω ζώων, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να αντιληφθούν την έξοδο και απομάκρυνσή τους από το χώρο όπου φυλάσσονταν, να τα ακινητοποιήσουν και να τα περιορίσουν...».

Όπως απεφάνθη το δικαστήριο, τα οκτώ ροτβάιλερ εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα. «Συνεπεία, δε, των ανωτέρω συνθηκών διαβίωσής τους, τα οκτώ Rottweiler αφενός μεν είχαν τη δυνατότητα να εξέρχονται ενίοτε κατ' επιλογή τους από το χώρο φύλαξής τους, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και την επίμαχη ημέρα, αφετέρου δε, εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα».

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικηγόρος της μητέρας Ζήσης Βρίκος τόνισε ότι με την απόφαση του δικαστηρίου «ανοίγει ο δρόμος για την επιδίκαση της αγωγής αποζημίωσης που έχει καταθέσει η μητέρα του μικρού Στάθη, η οποία, ακόμη κι αν τελικώς δεν εισπραχθεί, δεν παύει να αποτελεί για την ίδια και την ψυχή του μικρού Στάθη μια ηθική δικαίωση». Ο ίδιος επισήμανε ότι όλοι αναμένουν τις εξελίξεις που αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, για το οποίο, όπως τόνισε, «ευελπιστούμε στην αυστηρή τιμωρία των ιδιοκτητών».

Να σημειωθεί ότι, με απόφασή της, η μητέρα του 5χρονου έχει εκχωρήσει ήδη το 30% της όποιας αποζημίωσης εκδικασθεί, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Ειδικό εργαστήρι» για ΑΜΕΑ Κοζάνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοζάνη: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αμυγδαλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση των ζώων είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους κτηνιάτρους

Λουτράκι: Σορός άνδρα εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές διερευνούν αν η σορός ανήκει στον 38χρονο Ουκρανό υπήκοο που αγνοούνταν

Τέλος μίας εποχής στη Χίο: Πέθανε η κυρία Σμαράγδα, η τελευταία μόνιμη κάτοικος του Αναβάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Χίου για τον θάνατο της Σμαράγδας Παπαστυλιανού, της τελευταίας μόνιμης κατοίκου του Αναβάτου

Χαλάνδρι: Εργαστήριο αναβολικών κρυμμένο σε φαρμακείο – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεκατέσσερις συλλήψεις από την αστυνομία και κατάσχεση 40.000 παράνομων σκευασμάτων

Voucher για βιβλία έως 150 ευρώ: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση σε εκδόσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χιλιάδες πολίτες μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν βιβλία μέσω επιταγής από τη ΔΥΠΑ

Καταδίκη για Τζέιμς Δαλαμάγκα, τη σύντροφο και τον πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών επέβαλε το δικαστήριο στον Δαλαμάγκα

Σουηδία: «Όχι» από την αρχή Δημόσιας Υγείας σε smartphone πριν από τα 13 έτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στόχος αυτής της νέας σύστασης είναι να «μειωθεί ο κίνδυνος τα παιδιά να εκτεθούν σε επιβλαβή περιεχόμενα»

Επίδομα αδείας 2026: Νέα ποσά μετά την αύξηση κατώτατου μισθού – Πότε και πώς καταβάλλεται

Οικονομία Χτες
Ποια είναι η ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος αδείας, ο τρόπος υπολογισμού του και τι αλλάζει φέτος

Θάνατος 71χρονου επιβάτη εν πλω σε πλοίο από Κω προς Πειραιά

Ελλάδα Χτες
Τραγικό τέλος για 71χρονο επιβάτη κατά τη διάρκεια πλου από την Κω με προορισμό τον Πειραιά

Συναγερμός στο Αμερικανικό Πεντάγωνο

Κόσμος Χτες
Εκκενώνονται και αποκλείονται όροφοι του κτιρίου

16χρονη επιχείρησε να το σκάσει ξυπόλητη για να ξεφύγει από τον 30χρονο σύζυγό της στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή απειλή και ενδοοικογενειακή παράνομη βία

Λευκάδα: Βέλγος τουρίστας έπεσε από βράχο για μία selfie

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Λευκάδας