E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοζάνη: Δεσμεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Το δικαστήριο αναγνώρισε παραλείψεις στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων

Δημοσίευση 9/12/2016 | 17:34

Κοζάνη: Δεσμεύεται η περιουσία των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Κόλαφος για τους ιδιοκτήτες των οκτώ ροτβάιλερ που επιτέθηκαν και σκότωσαν ένα 5χρονο αγόρι, το περασμένο Πάσχα, είναι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης. Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε τη δέσμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών, μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.

Το δικαστήριο δικαίωσε τη μητέρα του παιδιού, που είχε καταθέσει ασφαλιστικά  μέτρα και αγωγή με την οποία ζητούσε αποζημίωση, ύψους 140.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης για τον τραυματισμό της ίδιας και ψυχικής οδύνης για το θάνατο του 5χρονου. Αναγνωρίζει, επιπλέον, σοβαρές παραλείψεις σε ό,τι αφορά στη φύλαξη και εκπαίδευση των σκυλιών από τους ιδιοκτήτες τους.

Όπως σχολιάζουν νομικοί που γνωρίζουν την υπόθεση, στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται για πρώτη φορά δεκτός ο ισχυρισμός της μητέρας, σύμφωνα με τον οποίο, τα σκυλιά της επίθεσης ήταν τρία κι όχι δύο, όπως αρχικά δήλωναν οι ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ.

Το δικαστήριο καταλογίζει ευθύνη και στη σύζυγο του ιδιοκτήτη, καθότι την αναγνωρίζει «ως κάτοχο και ομοίως υπεύθυνη». Κρίνει ότι υπάρχουν παραλείψεις που αφορούν στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων, όπως επίσης ότι «δεν είχαν φροντίσει για τη διαμόρφωση κατάλληλου - ειδικού και ασφαλούς χώρου φύλαξης για τον συγκεκριμένο τύπο - ράτσα αλλά και για το συγκεκριμένο πλήθος - αριθμό σκυλιών ούτε και παρείχαν στα ζώα αυτά την απαιτούμενη κατάλληλη και πλήρη εκπαίδευση, προκειμένου εκείνα να εκπληρώνουν μεν το σκοπό για τον οποίο τα συντηρούσαν (ως φύλακες), ακίνδυνα όμως τόσο για τους ίδιους όσο και για τα λοιπά πρόσωπα που εισέρχονταν ή προσέγγιζαν το χώρο της κατοικίας τους».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται η αμέλεια των ιδιοκτητών ότι «δεν ασκούσαν ούτε τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία επί των ανωτέρω ζώων, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να αντιληφθούν την έξοδο και απομάκρυνσή τους από το χώρο όπου φυλάσσονταν, να τα ακινητοποιήσουν και να τα περιορίσουν...».

Όπως απεφάνθη το δικαστήριο, τα οκτώ ροτβάιλερ εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα. «Συνεπεία, δε, των ανωτέρω συνθηκών διαβίωσής τους, τα οκτώ Rottweiler αφενός μεν είχαν τη δυνατότητα να εξέρχονται ενίοτε κατ' επιλογή τους από το χώρο φύλαξής τους, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη και την επίμαχη ημέρα, αφετέρου δε, εκδήλωναν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα».

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικηγόρος της μητέρας Ζήσης Βρίκος τόνισε ότι με την απόφαση του δικαστηρίου «ανοίγει ο δρόμος για την επιδίκαση της αγωγής αποζημίωσης που έχει καταθέσει η μητέρα του μικρού Στάθη, η οποία, ακόμη κι αν τελικώς δεν εισπραχθεί, δεν παύει να αποτελεί για την ίδια και την ψυχή του μικρού Στάθη μια ηθική δικαίωση». Ο ίδιος επισήμανε ότι όλοι αναμένουν τις εξελίξεις που αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, για το οποίο, όπως τόνισε, «ευελπιστούμε στην αυστηρή τιμωρία των ιδιοκτητών».

Να σημειωθεί ότι, με απόφασή της, η μητέρα του 5χρονου έχει εκχωρήσει ήδη το 30% της όποιας αποζημίωσης εκδικασθεί, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Ειδικό εργαστήρι» για ΑΜΕΑ Κοζάνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

YouTube Premium: Ανακοινώθηκαν νέες ανατιμήσεις στις συνδρομές

Tech + Science 12.04.2026
Η Google επιβεβαίωσε τις ανατιμήσεις για το YouTube Premium που ισχύουν άμεσα στις ΗΠΑ για νέους συνδρομητές, ενώ οι υπάρχοντες χρήστες θα αντιμετωπίσουν τις αλλαγές από τον Ιούνιο του 2026.

Νέο ενδιάμεσο πλάνο από την OpenAI για να αντιμετωπίσει το Claude

Tech + Science 12.04.2026
Στα €103/μήνα το νέο tier που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ Plus και Pro

Τροχαίο δυστύχημα στην Καβάλα: Χωρίς δίπλωμα οδηγούσε ο πατέρας του 3χρονου παιδιού που έχασε τη ζωη του

Ελλάδα 12.04.2026
Το ανήλικο έχασε τη ζωή του μετά από μετωπική σύγκρουση με άλλο ΙΧ - Καθόταν στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα

Τραμπ: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, όποιος Ιρανός επιτεθεί θα καταστραφεί στην κόλαση

Κόσμος 12.04.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν έδωσε την εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Κορινθία: Ακρωτηριάστηκε 19χρονος και 24χρονος τραυματίστηκε στο μάτι από το έθιμο της «σαΐτας»

Ελλάδα 12.04.2026
Δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την αναβίωση του εθίμου της «σαΐτας» στο Βέλο Κορινθίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Τον δολοφόνησε και τον πέταξε από γέφυρα σε ρεματιά: Συνελήφθη 42χρονος για τον θάνατο του 64χρονου στην Ευκαρπία

Ελλάδα 12.04.2026
H σορός έφερε συντριπτικές κακώσεις στο κεφάλι, ενώ από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψε ότι αυτές προήλθαν από θλών όργανο - Εντοπίστηκε άμεσα και συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Βραζιλία: Καρέ‑καρέ η στιγμή που καρχαρίας αρπάζει από το πόδι τουρίστρια μόλις βουτά στη θάλασσα, δείτε βίντεο

Κόσμος 12.04.2026
Μια χαλαρή βουτιά μετατράπηκε σε εφιάλτη για 36χρονη τουρίστρια στη Βραζιλία, όταν καρχαρίας της άρπαξε το πόδι λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στη θάλασσα

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Ελλάδα 12.04.2026
Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Καιρός 12.04.2026
Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Ελλάδα 12.04.2026
Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Ποιο πρόγραμμα ακολουθούν τα ΜΜΜ την εορταστική περίοδο ‑ Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία και τραμ

Ελλάδα 12.04.2026
Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις των δρομολογίων για όλη την περίοδο του Πάσχα με μειωμένη συχνότητα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.