LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρώσοι χάκερς πουλάνε στοιχεία Ελλήνων στο διαδίκτυο

Τι αποκαλύφθηκε ύστερα από μια σύλληψη στην Λάρισα

Δημοσίευση 9/12/2016 | 09:44

Ρώσοι χάκερς πουλάνε στοιχεία Ελλήνων στο διαδίκτυο

Στοιχεία Ελλήνων καταθετών Τραπεζών, φαίνεται πως έχουν στην κατοχή τους Ρώσοι χάκερς, που τα πωλούν σε ενδιαφερόμενους, οι οποίοι βέβαια όταν τα αποκτήσουν χρεώνουν πιστωτικές κάρτες ή τραβούν χρήματα από τους λογαριασμούς των ανυποψίαστων πολιτών.

Όπως η Espresso υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Ασφάλεια τις Λάρισας μετά την σύλληψη ενός 20χρονου, οποίος είχε αγοράσει στοιχεία Ελλήνων καταθετών από ιστοσελίδα Ρώσων χάκερς στο «σκοτεινό διαδίκτυο».

Ο νεαρός, οποίος κατάγεται από σχετικά εύπορη οικογένεια τις Λάρισας, αγόρασε έναντι 20 δολαρίων τα στοιχεία δυο Ελλήνων καταθετών, μιας 30χρονης από την Θεσσαλία και ενός 36χρονου από τον Πειραιά.

Ξεκίνησε τις αγορές, αρχικά μέσω τις πιστωτικής κάρτας τις 30χρονης, αγοράζοντας αναλώσιμα υπολογιστών και φορητό κομπιούτερ, συνολικής αξίας 3.000 ευρώ.

Στην περίπτωση του 36χρονου από τον Πειραιά ο 20χρονος πραγματοποίησε ανάληψη χρημάτων μέσω τις συγκεκριμένης κάρτας, ύψους 900 ευρώ.

Έπειτα από πολυήμερες έρευνες, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τα ίχνη του 20χρονου Λαρισαίου.

Όπως σημειώνεται από την ΕΛ.ΑΣ. «η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών σχετικά με χρεώσεις σε πιστωτικές κάρτες τους, που αφορούν αγορές μέσω διαδικτύου, τις οποίες οι ίδιοι δεν πραγματοποίησαν.

Από τη μεθοδική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα των αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 20χρονου στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο οποίος εντοπίστηκε χθες (σ.σ. προχθές) το απόγευμα στη Λάρισα και συνελήφθη.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 20χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 14 εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταλλική σιδερογροθιά, έξι νάιλον συσκευασίες με συμπληρώματα διατροφής, συνολικού βάρους 8.831 γραμμαρίων, δύο ζεύγη αθλητικών υποδημάτων, τρεις προπληρωμένες κάρτες, πιστωτική κάρτα, με τα στοιχεία του, τρεις κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας και τρεις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB).

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε ότι ο 20χρονος το χρονικό διάστημα από 29-11-2016 έως 06-12-2016 προέβη σε 19 ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τη χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικής κάρτας 30χρονης ημεδαπής, καθώς και σε ηλεκτρονική συναλλαγή, με τη χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικής κάρτας 36χρονου ημεδαπού, τα οποία είχε προμηθευτεί μέσω διαδικτύου.

Το ύψος των συναλλαγών ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 3.885,17 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή του και σε άλλα παρόμοια αδικήματα».

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες:

Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.

Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.

Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.

Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.

Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς. Να αποφεύγουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Να προτιμούν τον προσωπικό τους υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είναι βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.

Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διέρρευσε έκθεση της CIA: Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να εξαπολύσει θανατηφόρο ιό στον πλανήτη

Κόσμος 18.04.2024
Σοκάρουν τα στοιχεία για τη δράση της Πιονγκγιάνγκ

Αναβιώνουν οι χαμένες ρυθμίσεις για χρέη προς ΕΦΚΑ

Οικονομία 18.04.2024
Ολική επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων και για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Καιρός: Πότε θα «χτυπήσει» τη χώρα ο πολικός αεροχείμαρρος

Καιρός 18.04.2024
Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες

Λάθος συναγερμός: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ πως δεν υπάρχει θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα ποδοσφαιριστή

Αθλητισμός Χτες
Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία βάζει τέλος στα δημοσιεύματα

Κρήτη: Εντοπίστηκε σορός άνδρα που επέπλεε στη θάλασσα για αρκετούς μήνες

Ελλάδα Χτες
Τι έδειξαν οι έρευνες της αστυνομίας

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Καιρός Χτες
Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Παγκόσμια ανησυχία: Το Ισραήλ σχεδιάζει να επιτεθεί σε ιρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Κόσμος Χτες
Απίστευτη αποκάλυψη από πρώην πράκτορα της Μοσάντ

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Κόσμος Χτες
Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα