E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ειδική συμφωνία στα σκαριά μεταξύ κυβέρνηση Τσίπρα και ΔΝΤ

Αφορά ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις κ.α.

Δημοσίευση 7/12/2016 | 14:03

Ειδική συμφωνία στα σκαριά μεταξύ κυβέρνηση Τσίπρα και ΔΝΤ

Σε αναγκαστική επιλογή φαντάζει για την κυβέρνηση Τσίπρα η διαμόρφωση μίας ειδικής συμφωνίας με το ΔΝΤ, που θα επιτρέψει στο τελευταίο να «ενταχθεί» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η θέση των εκπροσώπων του ΔΝΤ ότι η διατήρηση υψηλών δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή πλεόνασμα στο 3,5% για τα επόμενα χρόνια, δεν συνιστά μια βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική ουσιαστικής σταθεροποίησης, πραγματικής ανάκαμψης και στέρεης ανάπτυξης για το μέλλον της Ελλάδας, είναι σταθερή και μόνιμη. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, το οποιοδήποτε αίτημα δραστικής μείωσης των δημοσιονομικών στόχων, παραδείγματος χάριν για 1,5% πλεόνασμα, προϋποθέτει μια σειρά σοβαρών δεσμεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα και των μελών της.

Οι δεσμεύσεις αυτές σε κάθε περίπτωση αφορούν την γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων που συνεχίζουν να αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης – από την αρχή των Μνημονίων μέχρι τώρα (όπως η δημόσια δαπάνη για το Ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποίησεις κλπ) που θα επιτρέψει στο Ταμείο να μπει ουσιαστικά στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος.

Οι ημερομηνίες που τρέχουν, ήδη η β' αξιολόγηση και η απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με την υπογραφή νέας συμφωνίας πήραν και άλλη παράταση για αρχές του 2017, δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει να υποστηρίζει πώς «δεν αποδεχόμαστε τίποτα και κανείς δεν αποδέχεται τίποτα μέχρι να τα αποδεχθούν όλοι όλα».

Πλέον τα όσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε την επ' αύριον του Eurogroup, δηλαδή τα «όλοι, όλα» δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα και η μόνη πραγματική διέξοδος για την κυβέρνηση είναι η αποδοχή της πραγματικότητας και οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Εστω και πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά με δεδομένο μία ατζέντα συμφωνίας στα σκαριά.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, συνεχίζει την ρητορική για ιδεολογικά «κολλήματα» του ΔΝΤ που δεν επιτρέπουν την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Φαίνεται πως ο ίδιος άνθρωπος την ώρα που κατακεραυνώνει – για το κομματικό ακροατήριο- το Ταμείο, ετοιμάζεται να επιστρατεύσει τα τελευταία υπολείμματα κυβερνητικής αξιοπιστίας, για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα όπλα ‑ Τι προβλέπει για τις μπαλωθιές

Ελλάδα 02.12.2025
Η τροπολογία αυστηροποιεί τις ποινές και έχει ως στόχο «να αποτρέψει τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές, να περιορίσει την κυκλοφορία όπλων» αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τραγουδίστρια σκοτώθηκε εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια ληστείας

Κόσμος 02.12.2025
Είχε ζητήσει από φίλο της να μην τη συνοδεύσει, γιατί «η περιοχή είναι επικίνδυνη»

Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο τώρα, η Ρωσία είναι έτοιμη

Κόσμος 02.12.2025
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «εμποδίζουν» τις προτάσεις των ΗΠΑ και ότι «δεν έχουν ειρηνική ατζέντα»

Δολοφονία Αλκη Καμπανού: «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα συμμετείχα σε αυτή τη λέσχη»

Ελλάδα 02.12.2025
20 μήνες φυλάκιση σε καταδικασμένο για λειτουργία συνδέσμου

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα 11.350 ευρώ καλείται να πληρώσει ο 16χρονος Ρομά με την κλεμμένη μηχανή

Ελλάδα 02.12.2025
Ο 16χρονος συνελήφθη έπειτα από κινηματογραφική καταδίωξη αφού μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με μεγάλη ταχύτητα

Κίνα: Γιατί βάζει φόρο στα προφυλακτικά μετά από 30 χρόνια

Κόσμος 02.12.2025
Το Πεκίνο επιβάλλει ΦΠΑ 13% στα προφυλακτικά από τον Ιανουάριο

Τα καλύτερα γκολ της Super league, και οι επεμβάσεις που ξεχώρισαν από την 10η αγωνιστική

Αθλητικά Νέα 02.12.2025
Δείτε τις καλύτερες φάσεις της αγωνιστικής

Ενοίκιο 30 ευρώ για 119 τετραγωνικά στο Χαλάνδρι: Τα πιο ακραία μισθώματα που δηλώθηκαν στην ΑΑΔΕ

Ελλάδα 02.12.2025
Η διασταύρωση για την επιστροφή ενοικίου έφερε στο φως εξαιρετικά χαμηλά δηλωθέντα μισθώματα

Δήμητρα Ματσούκα: Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή ‑ Ένοχη για όλες τις κατηγορίες η ηθοποιός

Ελλάδα 02.12.2025
Η ίδια δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και στη διαδικασία παρευρέθηκε μόνο ο δικηγόρος της

Βέλγιο: Συνελήφθη η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι για απάτη με κοινοτικά κονδύλια

Κόσμος 02.12.2025
Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στην διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες