E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απέτυχαν στα τεστ οι Έλληνες μαθητές: Κάτω από την βάση οι βαθμοί τους

Στο τεστ διεθνούς αξιολόγησης PISA του ΟΟΣΑ

Δημοσίευση 6/12/2016 | 14:43

Απέτυχαν στα τεστ οι Έλληνες μαθητές: Κάτω από την βάση οι βαθμοί τους

Οι 15χρονοι Έλληνες κατέλαβαν την 43η θέση ανάμεσα σε 72 χώρες, πίσω από πολλές ευρωπαϊκές αλλά μπροστά από Βουλγαρία και Ρουμανία - Στις πρώτες θέσεις οι μαθητές από την Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Εσθονία

Μάλλον απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, σε σχέση με εκείνες των συμμαθητών τους από άλλες χώρες, όπως προκύπτει από το τεστ διεθνούς αξιολόγησης PISA, που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, οι 15χρονοι Έλληνες κατέλαβαν την 43η θέση ανάμεσα σε 72 χώρες, στις τρεις βασικές κατηγορίες αξιολόγησης, που είναι οι επιστήμες, η κατανόηση κειμένου και τα μαθηματικά, ενώ οι επιδόσεις τους εμφανίζουν κάμψη και σε σχέση με τις ελληνικές επιδόσεις των προηγούμενων χρόνων. Ειδικότερα, η χώρα μας έλαβε 455 βαθμούς στις επιστήμες (-6 σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα), 467 στην κατανόηση κειμένου (-8) και 454 στα μαθηματικά (+1).

Οι μαθητές της Σιγκαπούρης αναδείχθηκαν οι καλύτεροι στον κόσμο, με περισσότερους από 550 βαθμούς, ενώ ακολουθούν οι μαθητές της Ιαπωνίας και της Εσθονίας. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ταϊβάν, η Φινλανδία, το Μακάο, ο Καναδάς, το Βιετνάμ, το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα. Από τους Έλληνες μαθητές αποδεικνύονται καλύτεροι οι συμμαθητές τους από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία το Βέλγιο, η Πολωνία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Ισπανία. Από την άλλη πλευρά, χειρότερες είναι οι επιδόσεις των μαθητών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο, καθώς και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Και στις τρεις κατηγορίες, οι επιδόσεις των Ελλήνων 15χρονων είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Οι Έλληνες μαθητές εμφανίζονται επίσης να έχουν χαμηλές επαγγελματικές προσδοκίες από τις γνώσεις που προσφέρουν οι επιστήμες, αλλά και γενικότερα να μην έχουν κίνητρα για να μελετήσουν.

Η πτώση, πάντως, φαίνεται να είναι γενικότερη: «Ενώ η δαπάνη ανά μαθητή στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 20% από το 2006 στις χώρες του ΟΟΣΑ, μόνο 12 από τις 72 χώρες είδαν τις επιδόσεις να βελτιώνονται αυτό το διάστημα» αναφέρεται στην έκθεση της PISA. Η παρατήρηση αυτή μάλιστα ισχύει τόσο για τις χώρες που πρώτευσαν, όπως είναι η Σιγκαπούρη, όσο και για εκείνες που «πάτωσαν» όπως είναι το Περού και η Κολομβία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τσιλιαδόροι» μπαίνουν στη θέση μεθυσμένων οδηγών και περνούν τα αλκοτέστ στα μπλόκα

Ελλάδα 19.02.2026
Κάποιοι οδηγοί αντί να συμμορφωθούν με τους νόμους αποφασίζουν να βρουν τρόπους να τους παρακάμψουν

Χωρίς ταξί για τρίτη μέρα ‑Το πρωί πορεία προς το Μαξίμου, επεισόδιο με απεργοσπάστη

Ελλάδα 19.02.2026
Ένταση με απεργοσπάστη και τραυματισμός οδηγού ταξί

Μυτιλήνη: Nηπιαγωγός τρομοκρατούσε παιδιά και συναδέλφους

Ελλάδα 19.02.2026
Για τη συγκεκριμένη νηπιαγωγό υπήρχαν πολλές καταγγελίες

CNN: Έτοιμες οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο

Κόσμος 19.02.2026
Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμα λάβει την τελική του απόφαση, ανέφεραν πηγές στο αμερικανικό δίκτυο

Αλλάζει το σκηνικό – Πώς θα επηρεάσει η νέα κακοκαιρία το τριήμερο

Καιρός 19.02.2026
Kαταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες στα δυτικά

Προφυλάκιση του ιδιοκτήτη του εργοστασίου Βιολάντα: Τα στοιχεία που τον «έκαψαν»

Ελλάδα 19.02.2026
Οι προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν και το πόρισμα «καταπέλτης» της Πυροσβεστικής

Το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό καθώς εκτιμά πως επίκεται επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Η αμερικανική υπομονή με το Ιράν μπορεί να εξαντληθεί πιο γρήγορα απ` ό,τι νομίζει η Τεχεράνη, ανέφερε διπλωματική πηγή

«Έξυπνες» κάμερες: Τα έξι σημεία που θα τοποθετηθούν ‑ Θα μπουν και σε λεωφορεία

Ελλάδα Χτες
Το υλικό που θα καταγράφουν οι κάμερες θα χρησιμοποιηθεί για τη βεβαίωση προστίμων κατά οδηγών που παραβιάζουν τον ΚΟΚ