E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εισροή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Τα ελληνικά νοικοκυριά επιστρέφουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Δημοσίευση 4/12/2016 | 18:40

Εισροή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Ολοένα και βελτιούμενο ετήσιο ρυθμό μεταβολής σημειώνουν από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι ιδιωτικές καταθέσεις, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δωδεκάμηνος ρυθμός μείωσης από 23,5% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2015 περιορίσθηκε σταδιακά στο 9% και 6,1% στα τέλη του Απριλίου και Μαΐου 2016 και έλαβε θετικό πρόσημο στο τέλος του Ιουνίου (+0,5%) και ακόμα μεγαλύτερο στο τέλος του Ιουλίου και περισσότερο του Αυγούστου 2016 (+1,7% και +2,4%), ενώ τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 1,6%. Ταυτόχρονα τον Οκτώβριο οι ιδιωτικές διευρύνθηκαν σημαντικά κατά 2,9%, σε δωδεκάμηνο ρυθμό, λόγω της αύξησης κατά 1,7% των καταθέσεων των νοικοκυριών και κατά 9,2% των επιχειρήσεων, υποδεικνύοντας την βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Alpha Bank, oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σε μηνιαίες συναλλαγές επιτάθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 κατά 1.160 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων να αυξηθεί σε 124.632 εκατ. ευρώ στο τέλος του Οκτωβρίου 2016, από 123.472 εκατ.ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και 121.080 εκατ. ευρώ στο τέλος του Οκτωβρίου του 2015.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η ευνοϊκή εξέλιξη των καταθέσεων των ιδιωτών εντός του Οκτωβρίου (1.160 εκατ.ευρώ), προήλθε κυρίως από την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών (729 εκατ.ευρώ) ακολουθούμενη από την αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων (431 εκατ.ευρώ).

Η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών οφείλεται στην ενίσχυση των καταθέσεων προθεσμίας κατά 345 εκατ. ευρω σε μηνιαία βάση σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 439 εκατ. ευρώ των καταθέσεων ταμιευτηρίου και της προθεσμίας κατά 345 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται η σημαντική αύξηση των καταθέσεων μιας ημέρας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα (καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου), το υπόλοιπο των οποίων τον Οκτώβριο 2016 διαμορφώθηκε σε 74,4 δισ. (Σεπτέμβριος 2015: 70,6 δισ.) και συνδέεται και με τη αυξανόμενη διάδοση των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών και των ηλεκτρονικών πληρωμών κυρίως ύστερα από την επιβολή του εβδομαδιαίου ορίου στις αναλήψεις από 28.6.15.

Είναι γεγονός, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, ότι οι έντονες εκροές καταθέσεων της περιόδου Σεπτεμβρίου 2014-Ιουνίου 2015 (42,5 δισ.) σταμάτησαν με την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών. Σημειώνεται επίσης ότι οι συνολικές ιδιωτικές καταθέσεις του Οκτωβρίου 2016 των 124,6 δισ.ευρώ υπολείπονται κατά 113,2 δισ. έναντι του μεγίστου υπολοίπου καταθέσεων ιδιωτών των 237,8 δισ. ευρώ που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Τέλος, το σύνολο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα που περιλαμβάνει, εκτός των καταθέσεων των ιδιωτών και τις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης και των κατοίκων εξωτερικού, τότε το σύνολο των καταθέσεων στον τραπεζικό τομέα αυξάνονται αισθητά κατά 2,7%, σε ετήσια βάση, από 143,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2016 σε 139,6 δισ. τον Οκτώβριο του 2015.

Οι αναλυτές της Alpha Bank, εκτιμούν ότι η αναμενόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής σε συνάρτηση με την παρατηρούμενη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, θα θωρακίζει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα τη προσέλκυση αποταμιεύσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Συνελήφθη οδηγός που παρέσυρε 16χρονο με πατίνι και τον εγκατέλειψε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά τη σύγκρουση – Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και συνέλαβαν τον οδηγό

Δεν προέκυψαν σημάδια κακοποίησης για το 7 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται στην Πάτρα, ελεύθερη η μητέρα

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Το 7 μηνών βρέφος εισήχθη στο Καραμανδάνειο το Σάββατο φέροντας κάταγμα στον μηρό και εκδορές στο κεφάλι.

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Αβραμόπουλο για το Qatargate

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Στον πρώην επίτροπο αποδίδεται η κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, με τις Αρχές να συνδέουν την υπόθεση με οικονομικό όφελος ύψους περίπου 73.000 ευρώ.

Βανς: Το Ιράν δέχθηκε την επιστροφή επιθεωρητών του ΔΟΑΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Σημαντικό βήμα προόδου στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος από την Ελβετία, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη συμφώνησε στην επάνοδο επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας...

Πέθανε ο ηθοποιός Παύλος Κουρτίδης

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ο Παύλος Κουρτίδης, ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτης, έχασε τη μάχη με βαριά ασθένεια, αφήνοντας πίσω του σημαντικό καλλιτεχνικό έργο.

«Νόμιζα ότι το σκυλί είχε απομακρυνθεί, πίστεψα ότι έπεσα σε λακούβα» λέει η 60χρονη οδηγός από τη Γαστούνη

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η γυναίκα, μέσω των δικηγόρων της, αναφέρει στο protothema.gr ότι δεν αντιλήφθηκε πώς έγινε το κακό και σκότωσε το σκυλάκι - Σε βάρος της έχει σχηματιστεί δικογραφία για κακούργημα

Ασημακοπούλου: Ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή για τη διαρροή των mail

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους τέσσερις κατηγορούμενους για παραβίαση νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων και υπηρεσιακού απορρήτου

Σε ύφεση η φωτιά στα Σπάτα: Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με δεκάδες πυροσβέστες, αεροσκάφη και ελικόπτερα στην Αττική.

Πότε μια απλή μεταφορά χρημάτων σε συγγενή γίνεται φορολογική παγίδα – Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους σε γονικές παροχές, δωρεές και κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, με πάνω από 1.000 υποθέσεις στο πρόγραμμα ελέγχων για φέτος.

Βανς για τις συνομιλίες ΗΠΑ‑Ιράν: Ποια η επόμενη κίνηση μετά τη «μεγάλη πρόοδο»

Πολιτική 22.06.2026
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι πυρηνικοί επιθεωρητές πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα στο Ιράν, ενώ ανέφερε και πρόταση για τα δεσμευμένα ιρανικά κεφάλαια.

Το απίθανο λάθος του μεταφραστή και η αντίδραση Γιαννακόπουλου και Ομπράντοβιτς: «Ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλη ομάδα...»

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ομπράντοβιτς και Γιαννακόπουλος κούνησαν το κεφάλι τους και μετά έσκασαν ένα χαμόγελο