E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Τούρκοι κάνουν άσκήσεις γύρω από το Καστελόριζο και τη Κάσο

Άσκηση και οι Έλληνες στη περιοχή

Δημοσίευση 3/12/2016 | 12:07

Οι Τούρκοι κάνουν άσκήσεις γύρω από το Καστελόριζο και τη Κάσο

Η Τουρκία «δέσμευσε» και το Καστελόριζο για ναυτική άσκηση
Γυμνάσια με πραγματικά πυρά θα κάνουν τουρκικά πολεμικά μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο - Τις ίδιες ημέρες θα γίνει ελληνοαιγυπτιακή άσκηση με υποβρύχια, φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και κομάντος στο τρίγωνο Κάσος-Κάρπαθος-Κρήτη

Ένα επταήμερο με ευαίσθητες ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά θέματα ξεκινά από σήμερα, με τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να έχουν προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες θα πραγματοποιήσουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε κοντινές περιοχές.

Σήμερα Σάββατο, η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές στο Καστελόριζο για ναυτική άσκηση, στην οποία ενδέχεται να λάβει μέρος και υποβρύχιο. Σύμφωνα με την NAVTEX 785/16 τουρκικό πολεμικό πλοίο θα κάνει άσκηση με υποβρύχια συσκευή.

Για την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο!

Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι για την «επιχειρησιακή άσκηση» με πραγματικά πυρά, η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή στο όριο των FIR Αθηνών και Λευκωσίας τα οποία συμπίπουν με τα όρια της (μη οριοθετημένης) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών, επαναφέροντας διά της πλαγίας οδού την αξίωση να διεκδικήσει μεγάλο μέρος τω θαλασσίων ζωνών της περιοχής.

Τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν το τουρκικό παίγνιο δηλαδή, στο Καστελόριζο θα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Ελληνοαιγυπτιακή άσκηση σε Κάσο-Κάρπαθο

Αύριο ξεκινά η ανάπτυξη των ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Μέδουσα».

Τα συγκεκριμένα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές ανοιχτά της Κάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα που εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει ότι η Κάσος είαι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις! Σε μια προκλητική κίνηση, οι Τούρκοιαξιωματικοί αναφέρουν την Κάσο και με την τουρκική ονομασία που έχουν δώσει στο νησί -Τζομπάν- αφήνοντας υπαινιγμούς ότι μπορεί και να θεωρούν το νησί... γκρίζα ζώνη!

Το κεντρικό σκέλος των επιχειρήσεων που θα γίνουν στα αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων θα διαρκέσει από την Τρίτη 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.
Στο συγκεκριμένο παίγνιο οι Αιγύπτιοι στέλνουν μια καινούρια γαλλική φρεγάτα τύπου Fremm, δύο πυραυλακάτους, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κομάντος οι οποίοι θα συνασκηθούν με Έλληνες ΟΥΚάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στο παίγνιο «Μέδουσα» ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά -16.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στην άσκηση η Αθήνα και το Κάιρο είναι το γεγονός ότι τα γυμνάσια θα παρακολουθήσει ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση εντάσσετα στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με επαναλαμβανόμενα γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αιγύπτου. Και βεβαίως ουδείς πρέπει να αγνοεί το γεγονός ότι σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Κάιρο συζητούν εδώ και αρκετά χρόνια για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε μια διαπραγμάτευση που η τουρκική πλευρά θα προτιμούσε να ανασταλεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα μεγάλη απάτη με SMS δήθεν από τα «ΕΛΤΑ» ‑ Τι αναφέρει

Ελλάδα 02.02.2026
Οι επιτήδειοι παραμονεύουν

Η Μόσχα πιέζει τον Τραμπ: Θέλει το κομμάτι του Ντονέτσκ που έχουν ακόμα οι Ουκρανοί για να τελειώσει τον πόλεμο

Κόσμος 02.02.2026
Οι προτάσεις που έχουν ρίξει στο τραπέζι ΗΠΑ και Ουκρανία δεν «ψήνουν» τη Μόσχα

Τι σημαίνει για τη Γάζα και την εκεχειρία με το Ισραήλ το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα μετά από δυο χρόνια

Κόσμος 02.02.2026
Το πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου είχε μείνει σχεδόν κλειστό από τον Μάιο του 2024

Αίγινα: Ακατάλληλο για όλες τις χρήσεις το νερό στο νησί

Ελλάδα 02.02.2026
Τι έδειξαν οι αναλύσεις, πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη

Γιατί σταμάτησαν οι έρευνες στη «Βιολάντα»: «Κίνδυνος νέας έκρηξης με πολλά θύματα

Ελλάδα 02.02.2026
«Οι δεξαμενές δεν ήταν αδειοδοτημένες και δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με τον κανονισμό των υγραερίων»

Grammy 2026: «Θα μηνύσω αυτόν τον ατάλαντο παρουσιαστή» ‑ O Τραμπ απειλεί τον Τρέβορ Νόα για την αναφορά στον Έπσταϊν

Κόσμος 02.02.2026
«Είναι σχεδόν τόσο κακός όσο και ο Τζίμι Κίμελ στα Όσκαρ» - Η οργισμένη ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στα social

Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τις ΗΠΑ: Ιγκουάνα παρέλυσαν από το κρύο και έπεσαν από τα δέντρα

Κόσμος 02.02.2026
Τα ιγκουάνα δεν πεθαίνουν από το κρύο αλλά αδυνατούν να κινηθούν ξανά προτού ανέβει αισθητά η θερμοκρασία

Κατολίσθηση στην Ιόνια Οδό: Κλειστό το τμήμα από Αρτα μέχρι Αμφιλοχία

Ελλάδα 02.02.2026
Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο 127ο χιλιόμετρο της Ιονίας Οδού στο ύψος της Συκούλας, στα όρια των νομών Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας

Αντίστροφη μέτρηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι αλλαγές για υπουργούς, ΑΕΙ, Δημόσιο

Ελλάδα 02.02.2026
Η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ξεκινά σύντομα από την παρούσα Βουλή για να ολοκληρωθεί από την επόμενη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα

Εξαφάνιση Λόρα: Missing Alert και στη Γερμανία για τη 16χρονη ‑ Τι εξετάζουν οι Aρχές

Ελλάδα 02.02.2026
Δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα ίχνη της 16χρονης Λόρα - Αγνοείται από τις 8 Ιανουαρίου