E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Τούρκοι κάνουν άσκήσεις γύρω από το Καστελόριζο και τη Κάσο

Άσκηση και οι Έλληνες στη περιοχή

Δημοσίευση 3/12/2016 | 12:07

Οι Τούρκοι κάνουν άσκήσεις γύρω από το Καστελόριζο και τη Κάσο

Η Τουρκία «δέσμευσε» και το Καστελόριζο για ναυτική άσκηση
Γυμνάσια με πραγματικά πυρά θα κάνουν τουρκικά πολεμικά μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο - Τις ίδιες ημέρες θα γίνει ελληνοαιγυπτιακή άσκηση με υποβρύχια, φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και κομάντος στο τρίγωνο Κάσος-Κάρπαθος-Κρήτη

Ένα επταήμερο με ευαίσθητες ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά θέματα ξεκινά από σήμερα, με τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να έχουν προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες θα πραγματοποιήσουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε κοντινές περιοχές.

Σήμερα Σάββατο, η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές στο Καστελόριζο για ναυτική άσκηση, στην οποία ενδέχεται να λάβει μέρος και υποβρύχιο. Σύμφωνα με την NAVTEX 785/16 τουρκικό πολεμικό πλοίο θα κάνει άσκηση με υποβρύχια συσκευή.

Για την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο!

Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι για την «επιχειρησιακή άσκηση» με πραγματικά πυρά, η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή στο όριο των FIR Αθηνών και Λευκωσίας τα οποία συμπίπουν με τα όρια της (μη οριοθετημένης) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών, επαναφέροντας διά της πλαγίας οδού την αξίωση να διεκδικήσει μεγάλο μέρος τω θαλασσίων ζωνών της περιοχής.

Τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν το τουρκικό παίγνιο δηλαδή, στο Καστελόριζο θα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Ελληνοαιγυπτιακή άσκηση σε Κάσο-Κάρπαθο

Αύριο ξεκινά η ανάπτυξη των ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Μέδουσα».

Τα συγκεκριμένα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές ανοιχτά της Κάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα που εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει ότι η Κάσος είαι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις! Σε μια προκλητική κίνηση, οι Τούρκοιαξιωματικοί αναφέρουν την Κάσο και με την τουρκική ονομασία που έχουν δώσει στο νησί -Τζομπάν- αφήνοντας υπαινιγμούς ότι μπορεί και να θεωρούν το νησί... γκρίζα ζώνη!

Το κεντρικό σκέλος των επιχειρήσεων που θα γίνουν στα αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων θα διαρκέσει από την Τρίτη 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.
Στο συγκεκριμένο παίγνιο οι Αιγύπτιοι στέλνουν μια καινούρια γαλλική φρεγάτα τύπου Fremm, δύο πυραυλακάτους, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κομάντος οι οποίοι θα συνασκηθούν με Έλληνες ΟΥΚάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στο παίγνιο «Μέδουσα» ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά -16.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στην άσκηση η Αθήνα και το Κάιρο είναι το γεγονός ότι τα γυμνάσια θα παρακολουθήσει ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση εντάσσετα στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με επαναλαμβανόμενα γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αιγύπτου. Και βεβαίως ουδείς πρέπει να αγνοεί το γεγονός ότι σε διπλωματικό επίπεδο Αθήνα και Κάιρο συζητούν εδώ και αρκετά χρόνια για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε μια διαπραγμάτευση που η τουρκική πλευρά θα προτιμούσε να ανασταλεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2026: Το BBC συνδέει το “Ferto” του Akyla με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 09.05.2026
Διθυραμβικά σχόλια συνεχίζει να συγκεντρώνει η ελληνική συμμετοχή

Πάτρα: Συναγερμός για διασπορά φυματίωσης – Δεκάδες κρούσματα σε εργάτες γης από το Νεπάλ

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
«Δύσκολος πληθυσμός, κρύβονται και δεν συμμορφώνονται»

Ισόβια κάθειρξη στον δράστη της δολοφονίας 34χρονου έξω από κλαμπ στις Σέρρες το 2025

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το φονικό επεισόδιο ξεκίνησε έπειτα από καβγά

Χανταϊός στο κρουαζιερόπλοιο: Ανατροπή με το «σημείο μηδέν» ‑ Δεν μεταδόθηκε από χωματερή

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Νέα δεδομένα για το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

Ο ουρανός πάνω από την Αλάσκα τρελάθηκε, και ο δορυφόρος της NASA κατέγραψε κάθε δευτερόλεπτο

E-Daily 3.Left 09.05.2026
Δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια εντυπωσιακή σειρά ατμοσφαιρικών φαινομένων πάνω από τον Κόλπο της Αλάσκας

Καταναλωτικά δάνεια: Πλαφόν στο κόστος και τέλος στις υπερβολικές χρεώσεις έως 100.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Νέο πλαφόν σε καταναλωτικά δάνεια έως 100.000 ευρώ περιορίζει το κόστος αποπληρωμής, ενισχύει τη διαφάνεια και προστατεύει δανειολήπτες από υπερβολικές χρεώσεις, επιβάλλοντας σαφή όρια και ενημέρωση

Μαρινάκης για Τσίπρα: Περιφερόμενος κίνδυνος για τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες και τώρα θέλει να τις εξυγιάνει

Ελλάδα 09.05.2026
Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει την επιβολή «πατριωτικής εισφοράς» σε τράπεζες και επιχειρήσεις

Drone στη Λευκάδα: Εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη τα εκρηκτικά

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το θαλάσσιο drone εντόπισαν δύο ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή της Βασιλικής

Νέος συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο: Πάνω από 100 ασθενείς από νοροϊό στην Καραϊβική

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Το πλοίο αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας και έχει προγραμματιστεί να προσεγγίσει το Nassau, την πρωτεύουσα των Μπαχάμες

Απίστευτο περιστατικό στο αεροδρόμιο του Ντένβερ: Αεροπλάνο χτύπησε άνθρωπο που περπατούσε τον διάδρομο προσγείωσης

E-Daily 2.TopNews 09.05.2026
Η πτήση ακυρώθηκε καθώς αμέσως μετά πήρε φωτιά ο κινητήρας του αεροπλάνου και οι επιβάτες το εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας τις τσουλήθρες για προληπτικούς λόγους

Μήνυμα Πούτιν προς ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι νικήτρια»

Κόσμος 09.05.2026
Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία