E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Τραμπ διακινδύνευσε διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα

Για «μικροπρεπή ενέργεια» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Κίνα

Δημοσίευση 3/12/2016 | 11:33

Ο Τραμπ διακινδύνευσε διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, είχε χθες τηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ομάδας του που έχει αναλάβει τη μετάβαση, κάτι δίχως ιστορικό προηγούμενο από μέρους ενός εκλεγμένου αμερικανού προέδρου εδώ και δεκαετίες - αφότου ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε υιοθετήσει την πολιτική της «μιας Κίνας» το 1979.

Η Χόουπ Χιξ, μια εκπρόσωπος της ομάδας του Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη έγινε, ενώ η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι Τραμπ και Τσάι σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ».

Ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον είπε πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι έγινε η συνομιλία, αλλά τόνισε πως θα πρόκειται για ένα «ιστορικό γεγονός» εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρώτη επίσημη επαφή ηγετών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν αφότου οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν το 1979, όταν η Ουάσινγκτον αποκατέστησε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον δεν ενεπλάκη στην προετοιμασία της συνομιλίας. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την Κίνα. Το Πεκίνο αναμένεται να αντιμετωπίσει με οργή τη χειρονομία, καθώς θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Η Ταϊβάν έχει αποσχιστεί de facto από την Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, αφού οι εθνικιστές στρατιωτικοί του Κουομιντάνγκ (KMT) κατέφυγαν στη νήσο μετά την ήττα τους από τους κινέζους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία εξελέγη τον Μάιο, εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει.

«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική που ασκούμε επί μακρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έμιλι Χορν, μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική μας, αυτή της μιας Κίνας», επέμεινε η Χορν μετά την ανακοίνωση της ομάδας του Τραμπ, η οποία σηματοδότησε μια ρήξη με την πρακτική δεκαετιών.

Ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που εκλέγεται στο Κονέτικατ και είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επισήμανε μέσω Twitter ότι «η σταθερή εξωτερική πολιτική είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Δεν είναι ιερή. Είναι λοιπόν δικαίωμα του Τραμπ να αλλάξει την πολιτική, τις συμμαχίες, τη στρατηγική». Αλλά «αυτό που συνέβη τις τελευταίες 48 ώρες δεν είναι μια αλλαγή. Πρόκειται για μείζονες αλλαγές κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική χωρίς κανένα σχέδιο. Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει κατ' αυτόν τον τρόπο».

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν επιδεινώθηκαν μετά τη νίκη της Τσάι Ινγκ-γουέν στις εκλογές.

Η Τσάι είναι μέλος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (ΔΠΚ), το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι του Πεκίνου και αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία του 1992 που περιείχε τη διατύπωση «υπάρχει μόνο μια Κίνα», ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Εξαιτίας της θέσης αυτής της προέδρου της Ταϊβάν, το Πεκίνο έχει διακόψει κάθε επίσημη διπλωματική επικοινωνία με την ταϊβανέζικη κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η έκρηξη στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν οφείλεται σε διαρροή αερίου, ανακοίνωσε η πυροσβεστική

Κόσμος 31.01.2026
Από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 14

Η τοιχογραφία της Μαρίας Κάλλας στην Καλαμάτα η κορυφαία στον κόσμο για το 2025

Πολιτισμός 31.01.2026
Τελικά τα καταφέραμε, δώσαμε φωνή σε έναν τοίχο και ακούστηκε παντού, αναφέρει ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος

«Κόκκινος συναγερμός» σε 4 Περιφέρειες για την κακοκαιρία που θα πλήξει αύριο τη χώρα

Καιρός 31.01.2026
Σε κατάσταση κινητοποίησης (red code) η μιση χώρα

Θεσσαλονίκη: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε δύο οίκους ανοχής

Ελλάδα 31.01.2026
Συνελήφθησαν δύο γυναίκες, οι οποίες λειτουργούσαν παράνομα τους οίκους ανοχής, παραβιάζοντας αποφάσεις σφράγισης

Τούρκοι γεμίζουν λεωφορεία και έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής

Κόσμος 31.01.2026
Ο πληθωρισμός και η υποτίμηση της λίρας έχουν εκτοξεύσει της τιμές στην Τουρκία

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε 33χρονος αθλητής κατά τη διάρκεια αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος

Ελλάδα 31.01.2026
Μία τραγωδία χτύπησε τον ελληνικό αθλητισμό τις πρώτες ημέρες του 2026

Οπαδοί ΠΑΟΚ: Σήμερα η τελευταία πράξη του δράματος με το «αντίο» στα άλλα πέντε «αετόπουλα»

Ελλάδα 31.01.2026
Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο 28χρονος τραυματίας που χθες πήρε εξιτήριο από το «Παπαγεωργίου»

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες

Καιρός 31.01.2026
Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Κεραμεικός: Παράτησε το όχημά του στις γραμμές του τρένου και έφυγε

Ελλάδα 31.01.2026
Για 1,5 ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία