E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Τραμπ διακινδύνευσε διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα

Για «μικροπρεπή ενέργεια» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Κίνα

Δημοσίευση 3/12/2016 | 11:33

Ο Τραμπ διακινδύνευσε διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, είχε χθες τηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ομάδας του που έχει αναλάβει τη μετάβαση, κάτι δίχως ιστορικό προηγούμενο από μέρους ενός εκλεγμένου αμερικανού προέδρου εδώ και δεκαετίες - αφότου ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε υιοθετήσει την πολιτική της «μιας Κίνας» το 1979.

Η Χόουπ Χιξ, μια εκπρόσωπος της ομάδας του Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη έγινε, ενώ η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι Τραμπ και Τσάι σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ».

Ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον είπε πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι έγινε η συνομιλία, αλλά τόνισε πως θα πρόκειται για ένα «ιστορικό γεγονός» εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρώτη επίσημη επαφή ηγετών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν αφότου οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν το 1979, όταν η Ουάσινγκτον αποκατέστησε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον δεν ενεπλάκη στην προετοιμασία της συνομιλίας. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την Κίνα. Το Πεκίνο αναμένεται να αντιμετωπίσει με οργή τη χειρονομία, καθώς θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Η Ταϊβάν έχει αποσχιστεί de facto από την Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, αφού οι εθνικιστές στρατιωτικοί του Κουομιντάνγκ (KMT) κατέφυγαν στη νήσο μετά την ήττα τους από τους κινέζους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία εξελέγη τον Μάιο, εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει.

«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική που ασκούμε επί μακρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έμιλι Χορν, μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική μας, αυτή της μιας Κίνας», επέμεινε η Χορν μετά την ανακοίνωση της ομάδας του Τραμπ, η οποία σηματοδότησε μια ρήξη με την πρακτική δεκαετιών.

Ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που εκλέγεται στο Κονέτικατ και είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επισήμανε μέσω Twitter ότι «η σταθερή εξωτερική πολιτική είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Δεν είναι ιερή. Είναι λοιπόν δικαίωμα του Τραμπ να αλλάξει την πολιτική, τις συμμαχίες, τη στρατηγική». Αλλά «αυτό που συνέβη τις τελευταίες 48 ώρες δεν είναι μια αλλαγή. Πρόκειται για μείζονες αλλαγές κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική χωρίς κανένα σχέδιο. Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει κατ' αυτόν τον τρόπο».

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν επιδεινώθηκαν μετά τη νίκη της Τσάι Ινγκ-γουέν στις εκλογές.

Η Τσάι είναι μέλος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (ΔΠΚ), το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι του Πεκίνου και αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία του 1992 που περιείχε τη διατύπωση «υπάρχει μόνο μια Κίνα», ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Εξαιτίας της θέσης αυτής της προέδρου της Ταϊβάν, το Πεκίνο έχει διακόψει κάθε επίσημη διπλωματική επικοινωνία με την ταϊβανέζικη κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός Αμερικανός σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά των Χανίων

E-Daily 2.TopNews Χτες
69χρονος επιβάτης από τις ΗΠΑ βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πλοίο με σημαία Μάλτας

Τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου στο Οχάιο: Βίαιο μαλλιοτράβηγμα μαμάδων μέσα στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι βίαιες εικόνες από τη συμπλοκή έθεσαν σε κίνδυνο την αποφοίτηση των μικρών παιδιών

22χρονος κατέγραψε με κινητό τη στιγμή που προκάλεσε καραμπόλα ‑ το βίντεο που τον έκαψε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με αποδεικτικό υλικό από το ίδιο του το κινητό, ο νεαρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και υποχρεωτική επανάληψη εξετάσεων οδήγησης μετά από σχεδόν τρία χρόνια

«Σύγχρονη Μήδεια» στην Αριζόνα: Πυροβόλησε σύζυγο και ερωμένη, σκότωσε τα παιδιά της και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας: διπλή παιδοκτονία και αυτοκτονία μετά από επίθεση σε μπαρ του Γκλέντεϊλ

Πυροβολισμοί στην Πατησίων: Τραυματίστηκε καταστηματάρχης – Τρεις ύποπτοι πιάστηκαν μετά από καταδίωξη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση μετά το αιματηρό περιστατικό – Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Λαμία

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει η Θεώνη Κουφονικολάκου ‑ Ποιοι ορίζονται αναπληρωτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε τους εκπροσώπους Τύπου της ΕΛΑΣ

Ο Oleksandr Usyk έγινε ξανά viral με εμφάνιση Βυζαντινού πολεμιστή στο ρινγκ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με την έντονη θρησκευτική και ιστορική συμβολισμό της ενδυμασίας του στον αγώνα τίτλου κόντρα στον θρύλο του kickboxing Rico Verhoeven

Ταύρος εισέβαλε σε κουρείο στην Κωνσταντινούπολη και σκόρπισε τον πανικό, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Ένας ταύρος που ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του εισέβαλε στο κατάστημα, σπέρνοντας τον τρόμο σε κουρείς και πελάτες - Το ζώο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από καταδίωξη, χωρίς τραυματισμούς

Πέθανε ο ηθοποιός του «Emily in Paris», Πιερ Ντενί, έπειτα από μάχη με το σύνδρομο ALS

E-Daily 3.Left Χτες
Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός έχασε τη μάχη σε ηλικία 69 ετών

Real Polls: Νέα δημοσκόπηση με εκπλήξεις

Πολιτική Χτες
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Πλεύση Ελευθερίας οι μεγάλοι χαμένοι - Τι βγάζουν τα σενάρια δεύτερων εκλογών που εξέτασε η εταιρεία

Conference League: Πεδίο μάχης η Λειψία από οπαδούς της Κρίσταλ Πάλας και της Ράγιο Βαγιεκάνο, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Από το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν εστίες έντασης, αλλά το κλίμα στην πόλη της Γερμανίας όπου διεξάγεται ο τελικός παραμένει τεταμένο

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Γιώργος Δριτσάκος

Ελλάδα Χτες
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 29 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Μπουρνάζι