E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ναι» από τον Σόιμπλε σε βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Αφού κλεισει η αξιολόγηση

Δημοσίευση 2/12/2016 | 10:57

«Ναι» από τον Σόιμπλε σε βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικο-οικονομικά θέματα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«To Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Τα μέτρα απαριθμούνται σαφώς στην συμφωνία στην οποία και παραπέμπουμε. Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν την στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων» τονίζει ο κ. Κόλμπεργκ ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σχετικά με τις πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας για το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Κόλμπεργκ δεν το διέψευσε, λέγοντας: «Το Εurogroup θα συνέλθει στις 5 Δεκεμβρίου και πάλι. Απόψεις ανταλλάσσουμε φυσικά και εκτός Εurogroup τακτικά σε διάφορα επίπεδα. Παρακαλώ για την κατανόησή σας για το ότι δεν θα αναφερθούμε σε ενδεχόμενες συναντήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη Handelsblatt «τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης» και περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα: Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να εξετάσει μέτρα, όπως:

«Βραχυπρόθεσμα: Δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.

Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup καλεί το EWG να ερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον καταστεί αναγκαίο, στο τέλος του προγράμματος ESM, με την επιφύλαξη της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των ισοδύναμων κερδών SMP και ANFA.

Μακροπρόθεσμα: Το Eurogroup είναι έτοιμο, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, να εκτιμήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος ώστε να διασφαλίσει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο δρόμο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο φόβος της αποτυχίας στις πανελλήνιες και η κατάθλιψη «έσπρωξαν» τις δύο 17χρονες στο κενό

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σοκ από το σημείωμα και το κρυμμένο ημερολόγιο

Μαρουσάκης: Προ των πυλών 10ημερο κακοκαιρίας

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Έρχονται ξανά βροχές, καταιγίδες και κρύο

Πόλεμος στο διαδίκτυο για τον υπνάκο του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο: Κοιμήθηκε σε συνάντηση για τη μητρική υγεία

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Στο μικροσκόπιο και πάλι η υγεία του 80χρονου προέδρου λόγω ηλικίας - Δείτε το βίντεο

Αλέξης Τσίπρας: Τον Ιούνιο η ανακοίνωση του κόμματος, ετοιμάζεται για εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή στο Live News, ο άμεσος στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να πάρει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ

«Πληρώστε €1,20 για να αποφύγετε πρόστιμο»: Νέο SMS απάτη που χρησιμοποιεί την επωνυμία του ΟΑΣΑ

Ελλάδα 12.05.2026
Τα παραπλανητικά μηνύματα SMS αναφέρονται σε δήθεν οικονομικές οφειλές, πρόστιμα, δυσλειτουργία καρτών, παραπέμποντας σε συνδέσμους για καταβολή ποσών

Κινητά τηλέφωνα: Μεγάλες αλλαγές από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύει για iOS και Android

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Οι νέοι κανόνες για τη μεταφορά δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα στοχεύουν να διευκολύνουν την εναλλαγή μεταξύ smartphones με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την έκπτωση 4%

Οικονομία 12.05.2026
Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Μαΐου δικαιούνται έκπτωση 4%

Έκλεψε από τον εργοδότη του 146.000 ευρώ, χειροπέδες σε υπάλληλο στη Θεσπρωτία

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Ο υπάλληλος παραβίασε παράθυρο αποθήκης της επιχείρησης στην οποία εργάζεται και αφαίρεσε το μεγάλο χρηματικό ποσό που είχε κρυμμένο ο ιδιοκτήτης

Ηλιούπολη: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τη δεύτερη 17χρονη – Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν για τη δεύτερη 17χρονη που έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας στην Ηλιούπολη

Χανταϊός: Σε τι διαφέρει από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με ειδικό

Ελλάδα 12.05.2026
Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει πως ο χανταϊός δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό - Οι διαφορές τους