E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ναι» από τον Σόιμπλε σε βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Αφού κλεισει η αξιολόγηση

Δημοσίευση 2/12/2016 | 10:57

«Ναι» από τον Σόιμπλε σε βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικο-οικονομικά θέματα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«To Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Τα μέτρα απαριθμούνται σαφώς στην συμφωνία στην οποία και παραπέμπουμε. Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν την στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων» τονίζει ο κ. Κόλμπεργκ ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σχετικά με τις πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας για το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Κόλμπεργκ δεν το διέψευσε, λέγοντας: «Το Εurogroup θα συνέλθει στις 5 Δεκεμβρίου και πάλι. Απόψεις ανταλλάσσουμε φυσικά και εκτός Εurogroup τακτικά σε διάφορα επίπεδα. Παρακαλώ για την κατανόησή σας για το ότι δεν θα αναφερθούμε σε ενδεχόμενες συναντήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη Handelsblatt «τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης» και περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα: Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να εξετάσει μέτρα, όπως:

«Βραχυπρόθεσμα: Δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.

Μεσοπρόθεσμα: Το Eurogroup καλεί το EWG να ερευνήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον καταστεί αναγκαίο, στο τέλος του προγράμματος ESM, με την επιφύλαξη της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των ισοδύναμων κερδών SMP και ANFA.

Μακροπρόθεσμα: Το Eurogroup είναι έτοιμο, εφόσον καταστεί αναγκαίο και με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, να εκτιμήσει περαιτέρω στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος ώστε να διασφαλίσει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο δρόμο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλεξία Μπακογιάννη: Περπατώ με τα παιδιά μου και βλέπω Κουφοντίνα ή Γιωτόπουλο, τι να κάνω;

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
«Αν δεν αντιδράσω δεν μπορώ να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Αν αντιδράσω είμαι απολύτως εν αδίκω»

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα το διαζύγιο με τον Λουτσέσκου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο Δικέφαλος με μια λιτή ανακοίνωση έβαλε τους τίτλους τέλους στην κοινή πορεία του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου

Επιχειρηματίας στο Κολωνάκι μήνυσε πρωταθλήτρια πυγμαχίας για υπεξαίρεση 3.000 ευρώ από το ταμείο του εστιατορίου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Η αθλήτρια με σημαντική διαδρομή στον χώρο της πυγμαχίας, μέλος της εθνικής ομάδας της εργαζόταν ως ταμίας σε εστιατόριο

Φραντζί Πιερό: «Η μητέρα μου έπρεπε να επιλέξει αν θα έτρωγε η ίδια ή αν θα τάιζε εμάς»

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο επιθετικός από την Αϊτή, που εξακολουθεί να ανήκει στο ρόστερ της ΑΕΚ έδωσε συνέντευξη στην ισπανική Marca, για το τι σημαίνει για τη χώρα του η παρουσία της Εθνικής στο Μουντιάλ

Μόσχα: Καρέ – καρέ σε βίντεο το πώς χτυπήθηκε το διυλιστήριο και εκτοξεύθηκε το καπάκι δεξαμενής

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Δείτε σε βίντεο πώς έγινε το πλήγμα στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Μόσχας, που προκαλεί ερωτήματα για το εάν ευθύνεται αντιαεροπορικός πύραυλος των Ρώσων που επιχειρούσε να χτυπήσει ουκρανικό drone

Συναγερμός στη Γερμανία για ακραία καιρικά φαινόμενα με καύσωνα έως 38°C και ισχυρές βροχοπτώσεις

Κόσμος 19.06.2026
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ημέρες - Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις λόγω κεραυνών και βλαβών στο δίκτυο.

Ξανά σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης από αύριο Σάββατο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τη βασική γραμμή, η οποία συνδέει τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με τη Νέα Ελβετία

Παναθηναϊκός: Σερβικά μέσα αναφέρονται στο «all in» για την απόκτηση του Ομπράντοβιτς

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Ο «Ζοτς» θα μπορούσε να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος τεχνικός στην Ευρώπη αν ο Γιαννακόπουλος υλοποιήσει την πρότασή του

Σιαμαία κοριτσάκια από τις Φιλιππίνες διαχωρίστηκαν επιτυχώς μετά από εξάωρη απαιτητική επέμβαση στο Ριάντ, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τα δίδυμα βρίσκονται πλέον σε σταθερή κατάσταση και νοσηλεύονται υπό στενή παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων

Οχήματα: Ποιοι κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης

Auto + Moto 19.06.2026
Τι ισχύει για τρίτεκνους - Οι δικαιούχοι, τα ποσοστά έκπτωσης και η διαδικασία

Λαμία: «Καμπάνα» στο αυτόφωρο για τον 30χρονο που φωτογράφιζε ανήλικες στην παραλία

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο