E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε εφαρμογή ο νέος κόφτης στις συντάξεις

Σε 2.000 ευρώ μεικτά το ανώτατο όριο ατομικής σύνταξης

Δημοσίευση 1/12/2016 | 13:17

Σε εφαρμογή ο νέος κόφτης στις συντάξεις

Αναδρομικό διπλό ψαλίδι στις ήδη καταβαλλόμενες υψηλές συντάξεις προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Στην πράξη, με την εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Τ. Πετρόπουλoς, ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ μεικτά (ατομική σύνταξη) και πάνω από 3.000 καθαρά στην περίπτωση δυο ή περισσότερων συντάξεων.

Οι μειώσεις ξεκινούν από 1η Ιουνίου 2016 και θα ισχύσουν ως τις 31/12/2018.

Στην περίπτωση της ατομικής μηνιαίας σύνταξης, το καταβαλλόμενο ποσό κάθε σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά. Κάθε ποσό πάνω από αυτά αναστέλλεται μέχρι το τέλος του 2018.

Στην περίπτωση που ο συνταξιούχος δικαιούται δυο ή περισσότερες συντάξεις, έρχεται δεύτερος κόφτης, σύμφωνα με τον οποίο το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ μεικτά.

Μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2018, το καταβαλλόμενο ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ και η καταβολή του ποσού που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, αναστέλλεται μέχρι και τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης ως καταβαλλόμενο ποσό ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης, λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, εξωϊδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ, προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ , αφαιρουμένων των μειώσεων-κρατήσεων.

Ο ίδιος υπολογισμός ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς ως καταβαλλόμενο ποσό ατομικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της ατομικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, αφαιρουμένων των μειώσεων-κρατήσεων.

Επί του ποσού των 2.000 ευρώ, που προκύπτει σύμφωνα με τα ανωτέρω υπολογίζεται η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ που αντιστοιχεί στο ποσό αυτό , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν.3863/2010,όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 10 του άρ. 44 του ν.3986/2011 καθώς και η κράτηση της παρ. 11 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.

Το ποσό της κράτησης για υγειονομική περίθαλψη, ανεξαρτήτως φορέα υγειονομικής περίθαλψης, υπολογίζεται επί του εναπομείναντος ποσού, που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό των 2.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 82χρονος που είχε καταγγείλει ότι τον κακοποιούσε η 77χρονη σύζυγός του

Ελλάδα 29.03.2026
Ο 82χρονος εντοπίστηκε νεκρός μία ημέρα μετά την αθώωση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή βία

Αιματηρό επεισόδιο στο κέντρο του Αγρινίου: Πληροφορίες για τραυματισμό νεαρού από μαχαίρι

Ελλάδα 29.03.2026
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον τραυματισμένο στο νοσοκομείο Αγρινίου

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Ελλάδα 29.03.2026
Πού εντοπίζεται το επίκεντρο

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Ελλάδα Χτες
Υπάλληλος της Εγνατίας και γυναίκα συνοδηγός έχασαν τη ζωή τους σε αλυσιδωτό τροχαίο κοντά στη σήραγγα της Δωδώνης

Μαρινέλλα: Τα αθάνατα τραγούδια που χάρισε στον ελληνικό κινηματογράφο ‑ δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Από το «Ανοιξε πέτρα» ως το «Δώσ` μου τ` αθάνατο νερό», η φωνή της σημάδεψε τις μεγαλύτερες ταινίες της εποχής

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

Ελλάδα Χτες
Η «μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού» άφησε την τελευταία της πνοή, έπειτα από μήνες νοσηλείας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη επί σκηνής στο Ηρώδειο

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Δύο νεκροί σε διπλό τροχαίο ‑ Θύμα και ο υπάλληλος που έσπευσε σε βοήθεια

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός ΙΧ σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση με νταλίκα, ενώ λίγο αργότερα υπάλληλος του παραχωρησιούχου παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα

Ισχυρή κακοκαιρία την Τετάρτη: 7 περιοχές σε επιφυλακή με καταιγίδες, 10 μποφόρ και πλημμυρικό κίνδυνο

Καιρός Χτες
Δύο σενάρια για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού - το πιο δύσκολο «χτυπά» Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία

Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα Χτες
Επτά εξειδικευμένοι σπηλαιοδύτες ολοκλήρωσαν το Σάββατο την επιχείρηση ανάσυρσης, ενώ από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η οικογένεια του άτυχου δύτη.

Κλείνει στις 14:00 ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα λόγω αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Ελλάδα Χτες
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός των Γραμμών 2 και 3 κλείνει μία ώρα πριν τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Βρετανία: Αφγανός μετανάστης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό 12χρονης που έπαιζε στις κούνιες

Κόσμος Χτες
Ο 23χρονος Αχμάντ Μουλαχίλ συνέλαβε και βίασε την ανήλικη στο Νιούνιτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Βρέφος Πύργου: «Το δάγκωναν τα ξαδέρφια του, έπεσε από το καρότσι» – Οι δικαιολογίες της 18χρονης μητέρας

Ελλάδα Χτες
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου αποκάλυψε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «κάτι περίεργο συνέβαινε».