E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δικαστήριο αποφάσισε την ανάκρουση εθνικού ύμνου πριν κάθε προβολή σε κινηματογράφους

Ταινία και εθνικός ύμνος θα πηγαίνουν μαζί στην Ινδία

Δημοσίευση 30/11/2016 | 18:44

Δικαστήριο αποφάσισε την ανάκρουση εθνικού ύμνου πριν κάθε προβολή σε κινηματογράφους

Οι κινηματογραφικές αίθουσες στην Ινδία θα υποχρεώνονται πλέον να παίζουν τον εθνικό ύμνο της χώρας πριν από κάθε προβολή ταινίας και το κοινό οφείλει να σηκώνεται όρθιο προκειμένου να ενισχυθεί ο "πατριωτισμός" στη χώρα αυτή του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων, έκρινε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι προσβάλλει τις ατομικές ελευθερίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επίσης να προβάλλεται στις οθόνες η εικόνα της σημαίας ενώ θα ακούγεται από τα μεγάφωνα ο εθνικός ύμνος.

Πολλοί κινηματογράφοι παίζουν ήδη τον "Τζάνα Γκάνα Μάνα", μια σύνθεση του Νομπελίστα ποιητή Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, όμως μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα ήταν υποχρεωτική η ανάκρουσή του. Η υποχρέωση των Ινδών να στέκονται όρθιοι όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια.

"Όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος, είναι υποχρεωτικό όλοι να του αποδίδουν τιμή και σεβασμό", γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους, κάτι που ο τοπικός Τύπος ερμηνεύει ως υποχρέωση των πολιτών να σηκώνονται όρθιοι.

Η αριστερά έχει κατ' επανάληψη κατηγορήσει την εθνικιστική κυβέρνηση ότι καταπατά τις ατομικές ελευθερίες. "Είναι ήδη ένα θέμα όταν το Ανώτατο Δικαστήριο περιφρονεί τις ατομικές ελευθερίες. Αλλά να το κάνει σε ένα θέμα τόσο ασήμαντο όσο η συμπεριφορά του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι λυπηρό", έγραψε στο μπλογκ του ο Νιτίν Πάι, ο ιδρυτής του ινστιτούτου μελετών Τακσασίλα.

Τον περασμένο μήνα, ένας ανάπηρος άνδρας, που κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο, υποστήριξε ότι δέχτηκε επίθεση μέσα σε έναν κινηματογράφο στην Γκόα επειδή δεν σηκώθηκε όρθιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επικαλείται δικαίωμα σιωπής ο «Φραπές» – Δεν θα απαντήσει σε καμιά ερώτηση

Ελλάδα 11.12.2025
Ο Κρητικος αγροτοσυνδικαλιστής προσήλθε στην Επιτροπή

Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε γυμνάσιο – Έκλεισε προληπτικά το σχολείο

Ελλάδα 11.12.2025
Οι μαθητές εμφάνισαν διάρροια, εμετούς και πυρετό

«Ήταν η τελευταία φορά που είδα τη μητέρα μου» – Συγκλόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο 11χρονος από την Ουκρανία

Κόσμος 11.12.2025
Η διερμηνέας δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη συγκίνησή της και σταμάτησε να μιλά

Τραγωδία στη Γλυφάδα: Νεκρός 38χρονος μοτοσικλετιστής στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Ελλάδα 11.12.2025
Φονική σύγκρουση οχημάτων τα ξημερώματα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με τραγικό θάνατο ενός 38χρονου

Τι πρέπει να τακτοποιήσετε στην εφορία πριν φύγει το 2025

Οικονομία 11.12.2025
Ποιοι προλαβαίνουν χωρίς πρόστιμο και πώς αλλάζει το τοπίο από τον Ιανουάριο

Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων, οι ημερομηνίες για το δώρο Χριστουγέννων και τα επιδόματα

Οικονομία 11.12.2025
Γιατί φέτος θα καταβληθεί νωρίτερα και το δώρο Χριστουγέννων, πώς θα το υπολογίσετε εύκολα και online

Δυσκολεύει το ταξίδι στις ΗΠΑ: Οι τουρίστες από 42 κράτη ‑ανάμεσα τους και η Ελλάδα

Κόσμος 11.12.2025
Θα πρέπει να δείχνουν ιστορικό πέντε ετών στα social media, για να μπουν στη χώρα

Επίδειξη ισχύος από ΗΠΑ και Ιαπωνία μετά τα γυμνάσια Κίνας‑Ρωσίας

Κόσμος 11.12.2025
Αμερικανικά βομβαρδιστικά, ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, και ιαπωνικά καταδιωκτικά πέταξαν σε σχηματισμό πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας

Ο νέος διοικητής της ρωσικής Wagner ‑ Έχασε δύο πόδια και ένα χέρι στην Ουκρανία

Κόσμος 11.12.2025
Στο υλικό, που κυκλοφόρησε από το TASS και αναπαράχθηκε σε διεθνή δίκτυα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Podolski εμφανίζεται με προσθετικά μέλη να εκπαιδεύεται εντατικά σε τοπίο που παραπέμπει στην Αφρική.

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και διοργανώνουν συλλαλητήριο

Ελλάδα 11.12.2025
Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, κλιμακώνοντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις τους.

Σε 7 κλινικές στην Ελλάδα το σπέρμα του “Δότη 7069” με το καρκινογόνο γονίδιο

Κόσμος Χτες
Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές