E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δικαστήριο αποφάσισε την ανάκρουση εθνικού ύμνου πριν κάθε προβολή σε κινηματογράφους

Ταινία και εθνικός ύμνος θα πηγαίνουν μαζί στην Ινδία

Δημοσίευση 30/11/2016 | 18:44

Δικαστήριο αποφάσισε την ανάκρουση εθνικού ύμνου πριν κάθε προβολή σε κινηματογράφους

Οι κινηματογραφικές αίθουσες στην Ινδία θα υποχρεώνονται πλέον να παίζουν τον εθνικό ύμνο της χώρας πριν από κάθε προβολή ταινίας και το κοινό οφείλει να σηκώνεται όρθιο προκειμένου να ενισχυθεί ο "πατριωτισμός" στη χώρα αυτή του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων, έκρινε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι προσβάλλει τις ατομικές ελευθερίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επίσης να προβάλλεται στις οθόνες η εικόνα της σημαίας ενώ θα ακούγεται από τα μεγάφωνα ο εθνικός ύμνος.

Πολλοί κινηματογράφοι παίζουν ήδη τον "Τζάνα Γκάνα Μάνα", μια σύνθεση του Νομπελίστα ποιητή Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, όμως μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα ήταν υποχρεωτική η ανάκρουσή του. Η υποχρέωση των Ινδών να στέκονται όρθιοι όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια.

"Όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος, είναι υποχρεωτικό όλοι να του αποδίδουν τιμή και σεβασμό", γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους, κάτι που ο τοπικός Τύπος ερμηνεύει ως υποχρέωση των πολιτών να σηκώνονται όρθιοι.

Η αριστερά έχει κατ' επανάληψη κατηγορήσει την εθνικιστική κυβέρνηση ότι καταπατά τις ατομικές ελευθερίες. "Είναι ήδη ένα θέμα όταν το Ανώτατο Δικαστήριο περιφρονεί τις ατομικές ελευθερίες. Αλλά να το κάνει σε ένα θέμα τόσο ασήμαντο όσο η συμπεριφορά του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι λυπηρό", έγραψε στο μπλογκ του ο Νιτίν Πάι, ο ιδρυτής του ινστιτούτου μελετών Τακσασίλα.

Τον περασμένο μήνα, ένας ανάπηρος άνδρας, που κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο, υποστήριξε ότι δέχτηκε επίθεση μέσα σε έναν κινηματογράφο στην Γκόα επειδή δεν σηκώθηκε όρθιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκίνηση στο Μουντιάλ: Ο Νούνο ντα Κόστα ξέσπασε σε δάκρυα στην αγκαλιά της οικογένειάς του

E-Daily 3.Left 04.07.2026
Η συγκινητική αγκαλιά με τη σύζυγο και το παιδί του μετά τον αποκλεισμό του Πράσινου Ακρωτηρίου κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Δενδρινός σε ηλικία 43 ετών

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
«Αυλαία», έγραψε η μητέρα του σε ανάρτησή της στο Facebook - Η απώλειά του βύθισε στην θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο

Συνελήφθη ο αγροτικός γιατρός στο Καστελόριζο ‑ Έχει παραιτηθεί, το νησί δεν θα μείνει ακάλυπτο, λέει ο Γεωργιάδης

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι η σύλληψη του ιατρού δεν έχει «καμμία σχέση ούτε με το ΕΣΥ, ούτε με το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης»

Τραγωδία με νεκρή 82χρονη στη Ρόδο ‑ Πήγε για ψώνια στη λαϊκή και σκοτώθηκε

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Η 82χρονη μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου υπέκυψε στα τραύματά της παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Κατερίνη: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας μέσα στο σπίτι της

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Έφερε θλαστικό τραύμα στο κεφάλι

Τους ενόχλησε η παρατήρηση και απάντησαν με ξύλο: Τρεις νεαροί συνελήφθησαν στο Ηράκλειο

Ελλάδα 04.07.2026
Περαστικοί που έγιναν μάρτυρες της επίθεσης ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία - Συνελήφθησαν τρεις νεαροί 20, 22 και 23 ετών

Tρόμος για τον υπερτυφώνα «Μπάβι» ‑Σε κατάσταση έκτακτης ετοιμότητας τα αμερικανικά εδάφη του Ειρηνικού

Κόσμος 04.07.2026
Ο υπερτυφώνας κατηγορίας 5 με ριπές έως 314 χλμ/ώρα αναμένεται να πλήξει Γκουάμ και Βόρειες Μαριάνες, μόλις δύο μήνες μετά τον καταστροφικό Σινλάκου.

Σάλος στο Μπέρμιγχαμ: Χτύπησαν νεαρό και έφυγαν ‑ συνέλαβαν τον ίδιο

Κόσμος 04.07.2026
Το βίντεο που έγινε viral αναζωπύρωσε την πολιτική διαμάχη για «αστυνόμευση δύο ταχυτήτων» στη Βρετανία, με την αστυνομία να ζητά να μην αναδημοσιευτεί.

Τροχαίο στη Ζάκυνθο: Σύγκρουση «γουρούνας» με λεωφορείο – Νεαρός τουρίστας σε κρίσιμη κατάσταση

Ελλάδα 04.07.2026
Το ατύχημα έγινε στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά – Και οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο τοπικό νοσοκομείο

Κολυδάς κατά ΕΜΥ: «Να το κλείσουμε το μαγαζί!»

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο Κολυδάς ασκεί κριτική στην ΕΜΥ. Ζητήστε πολιτική δράση τώρα για ενίσχυση της υπηρεσίας. Μάθετε περισσότερα!

Ο φονικότερος καύσωνας στην ιστορία της Ευρώπης: Πόσοι νεκροί καταγράφηκαν σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Πάνω από 3.700 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στις τρεις χώρες κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουνίου, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο τελικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.