E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δικαστήριο αποφάσισε την ανάκρουση εθνικού ύμνου πριν κάθε προβολή σε κινηματογράφους

Ταινία και εθνικός ύμνος θα πηγαίνουν μαζί στην Ινδία

Δημοσίευση 30/11/2016 | 18:44

Δικαστήριο αποφάσισε την ανάκρουση εθνικού ύμνου πριν κάθε προβολή σε κινηματογράφους

Οι κινηματογραφικές αίθουσες στην Ινδία θα υποχρεώνονται πλέον να παίζουν τον εθνικό ύμνο της χώρας πριν από κάθε προβολή ταινίας και το κοινό οφείλει να σηκώνεται όρθιο προκειμένου να ενισχυθεί ο "πατριωτισμός" στη χώρα αυτή του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων, έκρινε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι προσβάλλει τις ατομικές ελευθερίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επίσης να προβάλλεται στις οθόνες η εικόνα της σημαίας ενώ θα ακούγεται από τα μεγάφωνα ο εθνικός ύμνος.

Πολλοί κινηματογράφοι παίζουν ήδη τον "Τζάνα Γκάνα Μάνα", μια σύνθεση του Νομπελίστα ποιητή Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, όμως μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα ήταν υποχρεωτική η ανάκρουσή του. Η υποχρέωση των Ινδών να στέκονται όρθιοι όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια.

"Όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος, είναι υποχρεωτικό όλοι να του αποδίδουν τιμή και σεβασμό", γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους, κάτι που ο τοπικός Τύπος ερμηνεύει ως υποχρέωση των πολιτών να σηκώνονται όρθιοι.

Η αριστερά έχει κατ' επανάληψη κατηγορήσει την εθνικιστική κυβέρνηση ότι καταπατά τις ατομικές ελευθερίες. "Είναι ήδη ένα θέμα όταν το Ανώτατο Δικαστήριο περιφρονεί τις ατομικές ελευθερίες. Αλλά να το κάνει σε ένα θέμα τόσο ασήμαντο όσο η συμπεριφορά του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι λυπηρό", έγραψε στο μπλογκ του ο Νιτίν Πάι, ο ιδρυτής του ινστιτούτου μελετών Τακσασίλα.

Τον περασμένο μήνα, ένας ανάπηρος άνδρας, που κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο, υποστήριξε ότι δέχτηκε επίθεση μέσα σε έναν κινηματογράφο στην Γκόα επειδή δεν σηκώθηκε όρθιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Στέγνωσε» το Fuel Pass, έρχονται νέες αυξήσεις

Οικονομία 14.04.2026
Μαύρη επιστροφή για τους εκδρομείς

Έκτακτα μέτρα στη Γερμανία: Μείωση φόρων στα καύσιμα και επίδομα 1.000 ευρώ στους εργαζόμενους

Κόσμος 14.04.2026
«Θα αισθανόμαστε τις συνέπειες αυτού του πολέμου για πολύ καιρό ακόμη, ακόμα και μετά τη λήξη του»

Νέες αποδοχές για 600.000 υπαλλήλους – Ο «χάρτης» μισθών από 1η Απριλίου

Οικονομία 14.04.2026
Τι αλλάζει στους μισθούς μετά τις αυξήσεις

Σοκ στην Ισπανία: Η σύζυγος του Πέδρο Σάντσεθ κατηγορείται για διαφθορά

Κόσμος 14.04.2026
Τριγμοί στην κυβέρνηση από τη δίωξη

Ντίζελ κάτω από 2 ευρώ: Πρόσκαιρη ανάσα στην αντλία – Τι φέρνει η εκεχειρία

Οικονομία 14.04.2026
Παραμένει η αβεβαιότητα στις αγορές

Υπερυπολογιστής της NASA προβλέπει πότε θα τελειώσει η Γη – Και είναι νωρίτερα απ’ότι πιστεύαμε

Tech + Science 14.04.2026
Το «ρολόι της Αποκάλυψη» δείχνει αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιας καταστροφής λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, πυρηνικών απειλών, κλιματικής κρίσης και εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Έρχονται εξώσεις‑εξπρές για απλήρωτα ενοίκια: Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

Ελλάδα 14.04.2026
Ανάσα για τους ιδιοκτήτες που έχουν μπλέξει με απλήρωτα ενοίκια - Ο δικηγόρος που αναλαμβάνει μια υπόθεση υποχρεούται να εκδώσει τη σχετική διαταγή μέσα σε 20 ημέρες από την ανάθεση

Αγριο έγκλημα στις ΗΠΑ: 18χρονος βίασε την 16χρονη θετή αδελφή του και την στραγγάλισε

Κόσμος 14.04.2026
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Τίμοθι Χάντσον φέρεται να είχε μια περίεργη εμμονή με τη θετή αδελφή του, η οποία κατέληξε σε τραγωδία

Πανελλήνιες 2026: Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούνιο ‑ Πότε κάνουν «πρεμιέρα» οι εξετάσεις

Ελλάδα 14.04.2026
Το τελευταίο κουδούνι για τα λύκεια θα χτυπήσει στις 15 Μαΐου 2026

Σόου Τραμπ on camera: Παρήγγειλε fast food στον Λευκό Οίκο, έδωσε φιλοδώρημα 100 δολάρια στη διανομέα, βίντεο και φωτογραφίες

Κόσμος Χτες
Για να διαφημίσει το νομοσχέδιό του που μειώνει την φορολογία στα φιλοδωρήματα - Την κάλεσε να δώσουν μαζί... συνέντευξη Τύπου