E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δικαστήριο αποφάσισε την ανάκρουση εθνικού ύμνου πριν κάθε προβολή σε κινηματογράφους

Ταινία και εθνικός ύμνος θα πηγαίνουν μαζί στην Ινδία

Δημοσίευση 30/11/2016 | 18:44

Δικαστήριο αποφάσισε την ανάκρουση εθνικού ύμνου πριν κάθε προβολή σε κινηματογράφους

Οι κινηματογραφικές αίθουσες στην Ινδία θα υποχρεώνονται πλέον να παίζουν τον εθνικό ύμνο της χώρας πριν από κάθε προβολή ταινίας και το κοινό οφείλει να σηκώνεται όρθιο προκειμένου να ενισχυθεί ο "πατριωτισμός" στη χώρα αυτή του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων, έκρινε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι προσβάλλει τις ατομικές ελευθερίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επίσης να προβάλλεται στις οθόνες η εικόνα της σημαίας ενώ θα ακούγεται από τα μεγάφωνα ο εθνικός ύμνος.

Πολλοί κινηματογράφοι παίζουν ήδη τον "Τζάνα Γκάνα Μάνα", μια σύνθεση του Νομπελίστα ποιητή Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, όμως μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα ήταν υποχρεωτική η ανάκρουσή του. Η υποχρέωση των Ινδών να στέκονται όρθιοι όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια.

"Όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος, είναι υποχρεωτικό όλοι να του αποδίδουν τιμή και σεβασμό", γράφουν οι δικαστές στην απόφασή τους, κάτι που ο τοπικός Τύπος ερμηνεύει ως υποχρέωση των πολιτών να σηκώνονται όρθιοι.

Η αριστερά έχει κατ' επανάληψη κατηγορήσει την εθνικιστική κυβέρνηση ότι καταπατά τις ατομικές ελευθερίες. "Είναι ήδη ένα θέμα όταν το Ανώτατο Δικαστήριο περιφρονεί τις ατομικές ελευθερίες. Αλλά να το κάνει σε ένα θέμα τόσο ασήμαντο όσο η συμπεριφορά του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι λυπηρό", έγραψε στο μπλογκ του ο Νιτίν Πάι, ο ιδρυτής του ινστιτούτου μελετών Τακσασίλα.

Τον περασμένο μήνα, ένας ανάπηρος άνδρας, που κυκλοφορεί με αναπηρικό αμαξίδιο, υποστήριξε ότι δέχτηκε επίθεση μέσα σε έναν κινηματογράφο στην Γκόα επειδή δεν σηκώθηκε όρθιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντοπούλου: Συκοφαντίες τα περί μη καταβολής δεδουλευμένων ‑ Προαναγγέλλει μηνύσεις

Ελλάδα 17.02.2026
«Ενεργό παρακράτος, οργανωμένο έγκλημα και απόπειρα πολιτικής εξόντωσης» – Όσα είπε για τις καταγγελίες

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών: Προκλητική παραγγελία ‑ εμπαιγμός για τις εκταφές

Ελλάδα 17.02.2026
Δικηγόρος κάνει λόγο για διάταγμα «δικτατορικού τύπου» με τελεσίγραφα και διαδικασίες άρον-άρον

«Μαζεύανε τα πτώματα και τα ρίχνανε σαν τσουβάλια» – Συγκλονίζει μάρτυρας της εκτέλεσης των 200 Ελλήνων από τους ναζί στην Καισαριανή

Ελλάδα 17.02.2026
Οι συγγενείς των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή μεγάλωσαν με το τραύμα εκείνης της ημέρας. Ο πόνος μεταφέρθηκε στις επόμενες γενιές, ως ζωντανή υπενθύμιση μιας βαρβαρότητας που έμεινε ατιμώρητη.

Βιολάντα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις των υδραυλικών για τους σωλήνες – «Εγώ είμαι το αφεντικό και θα το κάνεις όπως σου λέω»

Ελλάδα 17.02.2026
Θάψαμε τους σωλήνες προπανίου χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας ισχυρίζεται ένας από τους υδραυλικούς λέγοντας ότι αυτές ήταν οι εντολές του ιδιοκτήτη της Βιολάντα

ΔΥΠΑ: Επίδομα 200 ευρώ για 12 μήνες – Σε ποιους απευθύνεται

Οικονομία 17.02.2026
Ποια είναι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Δίκη για τα Τέμπη: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της έδρας

Ελλάδα 17.02.2026
Μια γυναίκα οδηγούσε ένα πατίνι σε δρόμο στην Κρήτη και παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα

Κακοκαιρία: Οδηγός εγκλωβίστηκε στο ρέμα Μαΐστρου στην Αλεξανδρούπολη ‑ Δείτε βίντεο

Καιρός 17.02.2026
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και διερχόμενοι οδηγοί, για να βοηθήσουν τον οδηγό

Φρένο στις ενοχλητικές κλήσεις: 50.000 ευρώ αποζημίωση για τηλεφωνικό μάρκετινγκ

Ελλάδα 17.02.2026
Κατώτατη αποζημίωση 10.000 ευρώ ανά παράβαση και σαφές μήνυμα συμμόρφωσης στην αγορά

Νέα απεργία στα θέατρα την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ‑ Ποιοι εξαιρούνται

Ελλάδα 17.02.2026
Κύριο αίτημα της απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογκών Συμβάσεων Εργασίας

Θλίψη στο Mega: Πέθανε ξαφνικά ο Κώστας Κοσμίδης

Ελλάδα 17.02.2026
Ο 52χρονος «έφυγε» ξαφνικά το βράδυ προδομένος από την καρδιά του