E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόσφυγας κρατείται δεμένος και χωρίς να πηγαίνει τουαλέτα

Τι καταγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Δημοσίευση 28/11/2016 | 15:53

Πρόσφυγας κρατείται δεμένος και χωρίς να πηγαίνει τουαλέτα

Απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Όπως περιγράφει σε σχετική ανακοίνωσή του, την οποία κοινοποίησε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Εισαγγελεία Πρωτοδικών Σάμου και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου κλήθηκε να προσφέρει νομική συνδρομή σε 25χρονο αιτούντα άσυλο από το Ιράκ, ο οποίος είχε υποστεί βασανιστήρια από μέλη του ISIS, διασώθηκε από ναυάγιο και βρίσκεται στη Σάμο τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο αιτών τραυματίστηκε όταν βρέθηκε τυχαία παρών σε συμπλοκή μεταξύ της αστυνομίας και ομάδας διαμενόντων στον καταυλισμό που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Το ΕΣΠ καταγγέλλει ότι ο αιτών κρατείται εδώ και 19 ημέρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, δεμένος με χειροπέδες συνεχώς τις πρώτες πέντε ημέρες και με κάποια «διαλείμματα» στη συνέχεια, σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο του χώρου εισόδου, όντας εκτεθειμένος σε κοινή θέα.

Εξάλλου, αναφέρει ότι «καθ' όλο το διάστημα της κράτησής του είναι αναγκασμένος να ζητάει να μεταφερθεί στην τουαλέτα, χωρίς το αίτημά του να ικανοποιείται πάντα. Κοιμάται στο πάτωμα δεμένος από το χέρι στον πάγκο. Το φαγητό που του χορηγείται είναι ακατάλληλο, δεδομένων των προβλημάτων υγείας του (τυγχάνει χειρουργημένος σε σπλήνα και χολή), με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται και να είναι ιδιαιτέρως εξαντλημένος και για αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, επειδή τελείωσαν τα φάρμακα που είχε μαζί του. Τέλος, δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα, παρά τις επίμονες σχετικές εκκλήσεις του». Εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του ο αιτών ενημέρωσε το ΕΣΠ ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου.

Κατόπιν σχετικής διερεύνησης, το ΕΣΠ υπογραμμίζει ότι δεν εκκρεμεί καμία ποινική διαδικασία εις βάρος του και ότι η εκδοθείσα κατά την είσοδό του στη χώρα απόφαση κράτησης έχει ανασταλεί.

«Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι νόμος απαγορεύει ρητά την επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης σε εν ελευθερία άτομα που έχουν, ήδη, ζητήσει άσυλο. Κατ' επέκταση, η κράτηση του ανωτέρω είναι παράνομη», καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος στο θρίλερ: Ελεύθερη η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Σέλι Κίτλεσον στο Ιράκ

Κόσμος Χτες
Η Κίτλεσον είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος με έδρα της Ρώμη

Τhe Sun: Φιάσκο με το Dragon που έστειλε η Βρετανία στην Κύπρο ‑Αποσύρεται λόγω τεχνικού προβλήματος

Κόσμος Χτες
Η Βρετανία είχε δεχθεί επικρίσεις για την αργή ανάπτυξή του στη Μεγαλόνησο - Έφτασε στην Κύπρο μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες από το χτύπημα στο Ακρωτήρι

Πέθανε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου

Αθλητικά Νέα Χτες
«Έφυγε» σε ηλικία 80 ετών ο Ρουμάνος προπονητής

Εφιαλτική προσομοίωση: Τι θα συμβεί στα πρώτα 30 λεπτά αν οι ΗΠΑ κηρύξουν πυρηνικό πόλεμο

Κόσμος Χτες
Μία μελέτη του 2019, εκτίμησε ότι 34,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν και 57,4 εκατομμύρια θα τραυματίζονταν τις πρώτες ώρες ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Το FBI προειδοποιεί: Μην εγκαταστήσετε αυτές τις εφαρμογές στα κινητά σας

Tech + Science Χτες
Η Κίνα πρώτη στη λίστα των επικίνδυνων εφαρμογών

Βόλος: Πατέρας και γιος ξυλοκόπησαν 54χρονο για ζημιά σε υδρορροή ύψους 150 ευρώ

Ελλάδα Χτες
O 50χρονος πατέρας και ο 21χρονος γιος συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Ιράν: Το καθεστώς σχηματίζει «ανθρώπινες αλυσίδες» σε γέφυρες ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και απλώνοντας ένα τεράστιο εθνικό σύμβολο κατά μήκος του οδοστρώματος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας

Fuel Pass 2026: Ποιοι θα πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ποιοι όχι

Οικονομία Χτες
Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ΑΦΜ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Ασχημα νέα για Λουτσέσκου: Πολλαπλά εγκεφαλικά και πνευμονική θρομβοεμβολή

Αθλητικά Νέα Χτες
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου που έρχονται από τη Ρουμανία – Τα δυσάρεστα που «έδειξε» η αξονική στην οποία υποβλήθηκε.

Tι αλλάζει στα ταξίδια από και προς την Ευρώπη από τις 10 Απριλίου

Κόσμος Χτες
Το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία από τις 10 Απριλίου 2026

Artemis II: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Tech + Science Χτες
Το πλήρωμα του Artemis II έγραψε ιστορία φτάνοντας μακρύτερα από κάθε άλλον άνθρωπο