E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόσφυγας κρατείται δεμένος και χωρίς να πηγαίνει τουαλέτα

Τι καταγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Δημοσίευση 28/11/2016 | 15:53

Πρόσφυγας κρατείται δεμένος και χωρίς να πηγαίνει τουαλέτα

Απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Όπως περιγράφει σε σχετική ανακοίνωσή του, την οποία κοινοποίησε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Εισαγγελεία Πρωτοδικών Σάμου και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου κλήθηκε να προσφέρει νομική συνδρομή σε 25χρονο αιτούντα άσυλο από το Ιράκ, ο οποίος είχε υποστεί βασανιστήρια από μέλη του ISIS, διασώθηκε από ναυάγιο και βρίσκεται στη Σάμο τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο αιτών τραυματίστηκε όταν βρέθηκε τυχαία παρών σε συμπλοκή μεταξύ της αστυνομίας και ομάδας διαμενόντων στον καταυλισμό που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Το ΕΣΠ καταγγέλλει ότι ο αιτών κρατείται εδώ και 19 ημέρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, δεμένος με χειροπέδες συνεχώς τις πρώτες πέντε ημέρες και με κάποια «διαλείμματα» στη συνέχεια, σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο του χώρου εισόδου, όντας εκτεθειμένος σε κοινή θέα.

Εξάλλου, αναφέρει ότι «καθ' όλο το διάστημα της κράτησής του είναι αναγκασμένος να ζητάει να μεταφερθεί στην τουαλέτα, χωρίς το αίτημά του να ικανοποιείται πάντα. Κοιμάται στο πάτωμα δεμένος από το χέρι στον πάγκο. Το φαγητό που του χορηγείται είναι ακατάλληλο, δεδομένων των προβλημάτων υγείας του (τυγχάνει χειρουργημένος σε σπλήνα και χολή), με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται και να είναι ιδιαιτέρως εξαντλημένος και για αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, επειδή τελείωσαν τα φάρμακα που είχε μαζί του. Τέλος, δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα, παρά τις επίμονες σχετικές εκκλήσεις του». Εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του ο αιτών ενημέρωσε το ΕΣΠ ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου.

Κατόπιν σχετικής διερεύνησης, το ΕΣΠ υπογραμμίζει ότι δεν εκκρεμεί καμία ποινική διαδικασία εις βάρος του και ότι η εκδοθείσα κατά την είσοδό του στη χώρα απόφαση κράτησης έχει ανασταλεί.

«Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι νόμος απαγορεύει ρητά την επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης σε εν ελευθερία άτομα που έχουν, ήδη, ζητήσει άσυλο. Κατ' επέκταση, η κράτηση του ανωτέρω είναι παράνομη», καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γκετοποίηση καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Γαστούνης μετά τον άγριο ξυλοδαρμό περιπτερά και του γιου του από ομάδα 20 Ρομά

Ελλάδα 23.02.2026
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των εμπόρων και τη συμμετοχή δημοτικής αρχής και Αστυνομίας

Φόβοι για νέο κύκλο αίματος στο Μεξικό μετά την εξόντωση του «Ελ Μέντσο» – Ακυρώθηκαν πτήσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες

Κόσμος 23.02.2026
Ο ισχυρότερος βαρόνος ναρκωτικών της χώρας σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων στον αγροτικό δήμο Ταπάλπα

Σκοτ Ρίτερ: Πώς οι ΗΠΑ ξεγελούν το Ιράν ‑ Η συγκέντρωση δυνάμεων δεν γίνεται παρά για να επιτεθούν

Κόσμος 23.02.2026
Στρατηγικό λάθος της Τεχεράνης οι συνομιλίες, λέει ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Κούλουμα παντού: Σαρακοστιανά κεράσματα, μουσική και χορός από τον λόφο Φιλοπάππου μέχρι τον Λαγκαδά – Όλες οι εκδηλώσεις

Ελλάδα 23.02.2026
Τα υπαίθρια «τραπέζια» θα περιμένουν τους δημότες για να χαρούν την ημέρα και τα παιδιά για να πετάξουν ψηλά τον χαρταετό τους

Καθαρά Δευτέρα: Για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής ο κόσμος σήμερα στη Βαρβάκειο, «τσιμπημένες» οι τιμές σε σχέση με πέρυσι

Ελλάδα 23.02.2026
«Η αγορά έχει σχεδόν ξεπουλήσει, λίγα πράγματα έχουν μείνει» δηλώνει ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς της Βαρβακείου - Ποια σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά και ποια θα λειτουργήσουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα

Στις φλόγες το Μεξικό μετά τον θάνατο του βαρώνου ναρκωτικών «Ελ Μέντσο» – Επιθέσεις και χάος σε πολλές πολιτείες

Κόσμος 23.02.2026
Η φερόμενη εξουδετέρωση του Νεμέσιο Οσεγέρα Σερβάντες πυροδοτεί κύμα βίας - O ρόλος αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην επιχείρηση

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα Χτες
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα Χτες
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος Χτες
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα Χτες
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο