E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιούνκερ: Δεν γίνεται να αφήσουμε μόνες Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο»

Δημοσίευση 27/11/2016 | 15:45

Γιούνκερ: Δεν γίνεται να αφήσουμε μόνες Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό

«Είπα από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λα Στάμπα" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ιταλία αντέδρασε με «ενάρετο τρόπο» στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και υπενθυμίζει ότι συνολικά στην Μεσόγειο σώθηκαν από το θάνατο τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

«Εγκρίναμε για το προσφυγικό έκτακτα κονδύλια δεκαπέντε δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο», εξηγεί στην "Λα Στάμπα" ο λουξεμβουργιανός πολιτικός. Επιμένει, δε, ότι οι επανεγκαταστάσεις των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να γίνουν πράξη, αν και παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή» από την στιγμή που «επανεγκαταστάθηκαν μόνον 7.500 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που προβλέπονταν για το διάστημα δυο ετών».

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο, όπως δεν θα δεχθώ και το να λέει, ένας πρωθυπουργός: "δεν θα υποδεχθώ στην χώρα μου έναν μουσουλμάνο". Eίναι φράσεις που ακυρώνουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ιστορίας», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ. Δηλώνει πως «δεν ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της χριστιανοδημοκρατίας» και προσθέτει πως συμμερίζεται τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν ότι «ο εθνικισμός οδηγεί στον πόλεμο», διότι «είναι μια τραγικά ορθή διαπίστωση».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν στηρίζει, πάντως, την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματτέο Ρέντσι, να περικοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στις χώρες-μέλη που δεν υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, από τη στιγμή που «μπορείς να πείσεις τον άλλον να φανεί αλληλέγγυος, μόνον δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα».

«Υποστήριξα πάντα ότι οι δαπάνες για το προσφυγικό και για την αντισεισμική προστασία της Ιταλίας δεν πρέπει να ενταχθούν στα πάγια έξοδα του δημόσιου προϋπολογισμού της», αλλά «δυσκολεύομαι να δεχθώ τις οξείες κριτικές που ασκούνται στην Επιτροπή, όταν την χαρακτηρίζουν μια ομάδα τεχνοκρατών και γραφειοκρατών, διότι είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνέντευξή του στην Λα Στάμπα δηλώνει, επίσης, πως όταν συναντά τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματτέο Ρέντσι, «σε θέματα κύριας σημασίας δεν διαπιστώνει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές», ενώ σε σχέση με το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, τονίζει: «Δεν ξέρω αν θα ήμουν χρήσιμος στον Ρέντσι, λέγοντας ότι θα ήθελα να κερδίσει το "ναι". Περιορίζομαι στο να πω ότι δεν θα ήθελα να κερδίσει το "όχι". Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα και ο Ματτέο Ρέντσι συνέβαλε σε αυτό». Αναφορικά, τέλος, με την απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι «έστω και αν είναι κάτι που τον στεναχώρησε πολύ, δεν εννοεί να εγκαταλείψει τις αρμοδιότητές του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το 5χρονο παιδί ακρωτηριάστηκε στην πρώτη φάλαγγα του δείκτη του

«Ψεύτης ο Μαρτίνεθ»: Η σκληρή απάντηση Γιαννακόπουλου στον προπονητή της Βαλένθια

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
«Ούτε οι διαιτητές δεν αναφέρουν τίποτα, επειδή δεν συνέβη τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι χάσατε 2-0 στο γήπεδό σας»

Λήγει σήμερα η προθεσμία των 60 ημερών για τον Τραμπ ‑ πλέον απαιτείται έγκριση Κογκρέσου για επιχειρήσεις κατά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι τυχόν νέα πλήγματα θα φέρουν «επώδυνη» απάντηση

«Σε πάω στο τελευταίο σου ταξίδι»: Κηδεύεται σήμερα ο 13χρονος Κωνσταντίνος που έχασε τη ζωή του με πατίνι ‑ συγκλονίζουν τα λόγια των γονιών του

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και κάτοικοι της περιοχής θα αποχαιρετήσουν ένα παιδί που αγαπούσαν βαθιά

«Γ@μ@@@ παιδόφιλε»: Συγκλονίζει βίντεο με 3 εφήβους να χτυπούν 49χρονο μέχρι θανάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψεύτικο ραντεβού στα social media και η «παγίδα θανάτου» που έστησαν στον 49χρονο

Βοιωτία: Φωτιά σε εργοστάσιο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έχει σπεύσει και επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσεβστικής

«Αγλαΐτσα μας… καλό ταξίδι στο φως»: Πένθος στη Μεσαρά για τη 12χρονη που κατέληξε μετά από τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες

Επέστρεψαν σπίτι η μητέρα με τον 5χρονο που είχε αφήσει μόνο του ‑ «Πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο» λέει ο δικηγόρος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε χτυπήσει το χέρι της και είχε ακατάσχετη αιμορραγία, είπε ο συνήγορός της , είχε ειδοποιήσει άνθρωπο να πάει σπίτι να μείνει με το παιδί

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα

Πολιτική Χτες
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Αμπελόκηποι: Σφραγίστηκε παράνομος οίκος ευγηρίας – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

Ελλάδα Χτες
Παράνομος οίκος ευγηρίας σφραγίστηκε στους Αμπελόκηπους

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή ΔΙ.ΑΣ.

Ελλάδα Χτες
Οι τραυματίες αστυνομικοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών