E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιούνκερ: Δεν γίνεται να αφήσουμε μόνες Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο»

Δημοσίευση 27/11/2016 | 15:45

Γιούνκερ: Δεν γίνεται να αφήσουμε μόνες Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό

«Είπα από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λα Στάμπα" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ιταλία αντέδρασε με «ενάρετο τρόπο» στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και υπενθυμίζει ότι συνολικά στην Μεσόγειο σώθηκαν από το θάνατο τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

«Εγκρίναμε για το προσφυγικό έκτακτα κονδύλια δεκαπέντε δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο», εξηγεί στην "Λα Στάμπα" ο λουξεμβουργιανός πολιτικός. Επιμένει, δε, ότι οι επανεγκαταστάσεις των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να γίνουν πράξη, αν και παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή» από την στιγμή που «επανεγκαταστάθηκαν μόνον 7.500 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που προβλέπονταν για το διάστημα δυο ετών».

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο, όπως δεν θα δεχθώ και το να λέει, ένας πρωθυπουργός: "δεν θα υποδεχθώ στην χώρα μου έναν μουσουλμάνο". Eίναι φράσεις που ακυρώνουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ιστορίας», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ. Δηλώνει πως «δεν ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της χριστιανοδημοκρατίας» και προσθέτει πως συμμερίζεται τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν ότι «ο εθνικισμός οδηγεί στον πόλεμο», διότι «είναι μια τραγικά ορθή διαπίστωση».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν στηρίζει, πάντως, την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματτέο Ρέντσι, να περικοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στις χώρες-μέλη που δεν υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, από τη στιγμή που «μπορείς να πείσεις τον άλλον να φανεί αλληλέγγυος, μόνον δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα».

«Υποστήριξα πάντα ότι οι δαπάνες για το προσφυγικό και για την αντισεισμική προστασία της Ιταλίας δεν πρέπει να ενταχθούν στα πάγια έξοδα του δημόσιου προϋπολογισμού της», αλλά «δυσκολεύομαι να δεχθώ τις οξείες κριτικές που ασκούνται στην Επιτροπή, όταν την χαρακτηρίζουν μια ομάδα τεχνοκρατών και γραφειοκρατών, διότι είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνέντευξή του στην Λα Στάμπα δηλώνει, επίσης, πως όταν συναντά τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματτέο Ρέντσι, «σε θέματα κύριας σημασίας δεν διαπιστώνει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές», ενώ σε σχέση με το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, τονίζει: «Δεν ξέρω αν θα ήμουν χρήσιμος στον Ρέντσι, λέγοντας ότι θα ήθελα να κερδίσει το "ναι". Περιορίζομαι στο να πω ότι δεν θα ήθελα να κερδίσει το "όχι". Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα και ο Ματτέο Ρέντσι συνέβαλε σε αυτό». Αναφορικά, τέλος, με την απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι «έστω και αν είναι κάτι που τον στεναχώρησε πολύ, δεν εννοεί να εγκαταλείψει τις αρμοδιότητές του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και πώς κερδίζετε έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκπτωση έως 4% προβλέπεται για έγκαιρη εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος, ενώ επιστροφές και συμψηφισμοί πραγματοποιούνται πλέον αυτόματα μέσω myAADE, χωρίς αίτηση από τους φορολογούμενους

Ένταση στο Αιγαίο: Μπαράζ παραβιάσεων από οπλισμένα τουρκικά F‑16 ‑ Εμπλοκή με ελληνικό μαχητικό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Kαταγράφηκαν εννέα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκ των οποίων πέντε πραγματοποιήθηκαν από τα F-16 και τέσσερις από τα ATR-72.

Θερινές εκπτώσεις: Πότε θα ξεκινήσουν και πόσο θα διαρκέσουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η περίοδος των εκπτώσεων ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, δηλαδή στις 13 Ιουλίου

Στιγμές αγωνίας στον Πύργο: Σκύλος επιτέθηκε σε 7χρονη μέσα σε αυλή σπιτιού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παιχνίδι που μετατράπηκε σε εφιάλτη - Δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη του τετράποδου

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Στη φυλακή ο 41χρονος συζυγοκτόνος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας από το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένες γυναίκες που αποδοκίμασαν τον δράστη

Χαλκίδα: Γιατρός έπαθε εγκεφαλικό μέσα στο νοσοκομείο – Είχε μόλις γυρίσει από αναρρωτική άδεια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γιατρός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την ώρα που υποβαλλόταν σε εξετάσεις

Ξηλώθηκε σπείρα που λεηλατούσε αιολικά πάρκα και υποσταθμούς σε Εύβοια και Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αρχές συνέλαβαν έξι άτομα

Το Bitcoin σε ελεύθερη πτώση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σβήνει το ράλι του Τραμπ και υποχωρεί σε χαμηλά 20 μηνών μετά την κίνηση της Strategy

Έφοδος των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ σε πολεοδομίες της Αττικής

Ελλάδα Χτες
Συλλήψεις για «εξυπηρετήσεις» και φακελάκια

Τουρκία: Ανδρας κράτησε όμηρο την 3χρονη κόρη του έπειτα από καβγά με την σύζυγό του

Κόσμος Χτες
Η 3χρονη διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις