E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιούνκερ: Δεν γίνεται να αφήσουμε μόνες Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο»

Δημοσίευση 27/11/2016 | 15:45

Γιούνκερ: Δεν γίνεται να αφήσουμε μόνες Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό

«Είπα από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λα Στάμπα" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ιταλία αντέδρασε με «ενάρετο τρόπο» στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και υπενθυμίζει ότι συνολικά στην Μεσόγειο σώθηκαν από το θάνατο τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

«Εγκρίναμε για το προσφυγικό έκτακτα κονδύλια δεκαπέντε δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο», εξηγεί στην "Λα Στάμπα" ο λουξεμβουργιανός πολιτικός. Επιμένει, δε, ότι οι επανεγκαταστάσεις των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να γίνουν πράξη, αν και παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή» από την στιγμή που «επανεγκαταστάθηκαν μόνον 7.500 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που προβλέπονταν για το διάστημα δυο ετών».

«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο, όπως δεν θα δεχθώ και το να λέει, ένας πρωθυπουργός: "δεν θα υποδεχθώ στην χώρα μου έναν μουσουλμάνο". Eίναι φράσεις που ακυρώνουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ιστορίας», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ. Δηλώνει πως «δεν ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της χριστιανοδημοκρατίας» και προσθέτει πως συμμερίζεται τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν ότι «ο εθνικισμός οδηγεί στον πόλεμο», διότι «είναι μια τραγικά ορθή διαπίστωση».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν στηρίζει, πάντως, την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματτέο Ρέντσι, να περικοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στις χώρες-μέλη που δεν υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, από τη στιγμή που «μπορείς να πείσεις τον άλλον να φανεί αλληλέγγυος, μόνον δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα».

«Υποστήριξα πάντα ότι οι δαπάνες για το προσφυγικό και για την αντισεισμική προστασία της Ιταλίας δεν πρέπει να ενταχθούν στα πάγια έξοδα του δημόσιου προϋπολογισμού της», αλλά «δυσκολεύομαι να δεχθώ τις οξείες κριτικές που ασκούνται στην Επιτροπή, όταν την χαρακτηρίζουν μια ομάδα τεχνοκρατών και γραφειοκρατών, διότι είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνέντευξή του στην Λα Στάμπα δηλώνει, επίσης, πως όταν συναντά τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματτέο Ρέντσι, «σε θέματα κύριας σημασίας δεν διαπιστώνει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές», ενώ σε σχέση με το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, τονίζει: «Δεν ξέρω αν θα ήμουν χρήσιμος στον Ρέντσι, λέγοντας ότι θα ήθελα να κερδίσει το "ναι". Περιορίζομαι στο να πω ότι δεν θα ήθελα να κερδίσει το "όχι". Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα και ο Ματτέο Ρέντσι συνέβαλε σε αυτό». Αναφορικά, τέλος, με την απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι «έστω και αν είναι κάτι που τον στεναχώρησε πολύ, δεν εννοεί να εγκαταλείψει τις αρμοδιότητές του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των iPhone: Εκατομμύρια συσκευές εκτεθειμένες

Tech + Science 12.01.2026
Ειδικοί και τεχνολογικά μέσα προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία την Τρίτη λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα 12.01.2026
Η οδηγία του υπουργείου Παιδείας

Καιρός: Οι 8 περιοχές που «πάγωσαν»

Καιρός 12.01.2026
Σε ποια περιοχή έπεσε στο -14,8 βαθμούς το θερμόμετρο

Κιλκίς: Οδηγός παρέσυρε αστυνομικό την ώρα που του έκοβε κλήση

Ελλάδα 12.01.2026
Ένας 58χρονος οδηγός παρέσυρε με το όχημά του έναν 49χρονο αστυνομικό, την ώρα που του επιβαλλόταν πρόστιμο για παράνομη στάθμευση.

Εύβοια: 37χρονη δασκάλα ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον 22χρονο σύντροφό της

Ελλάδα 12.01.2026
Μια 37χρονη δασκάλα στο Μαρμάρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξυλοδαρμό από τον 22χρονο σύντροφό της

Ανατροπή: Δεν προσέρχονται οι αγρότες στον αυριανό διάλογο με τον Μητσοτάκη ‑ Τι έχει συμβεί

Ελλάδα 12.01.2026
Οι αγρότες των 57 μπλόκων της Πανελλαδικής Επιτροπής είναι αποφασισμένοι να μην κατέβουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Αλυσίδες και χιονοκουβέρτες: Το πρόστιμο για τη μη χρήση ή μεταφορά τους

Ελλάδα 12.01.2026
Μέχρι πότε είναι απαραίτητη η μεταφορά ή χρήση των αντιολισθητικών μέσων για τους οδηγούς

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Πολιτική 12.01.2026
Αφορμή για την παραίτηση στάθηκε το βίντεο που έχει διαρρεύσει με συνομιλίες που αποκαλύπτουν ροή «μαύρου» χρήματος

Νάγκετς ‑ Μπακς 108‑104: «Λύγισε» το Μιλγουόκι στο Ντένβερ παρά την υπερπροσπάθεια του Αντετοκούνμπο

Αθλητικά Νέα 12.01.2026
Ο «Greek Freak» άγγιξε το τριπλ-νταμπλ αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την ήττα των «ελαφιών» απέναντι στους ελλιπείς γηπεδούχους

Το Ιράν μπλόκαρε και το Starlink: Χάνει 1,56 εκατομμύρια δολάρια κάθε ώρα χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο

Κόσμος 12.01.2026
Τελευταία φορά, που έγινε κάτι αντίστοιχο ήταν κατά τον πόλεμο με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Χρησιμοποίησαν μυστικό όπλο στη Βενεζουέλα; ‑ Καταγγελίες για αιμορραγικά συμπτώματα

Κόσμος 12.01.2026
Ερωτηματικά από την ανάρτηση της Καρολάιν Λέβιτ