E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανικός Τύπος: Οι πραγματικοί λόγοι που ο Ερντογάν αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης

Όχι στην ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ

Δημοσίευση 25/11/2016 | 09:18

Γερμανικός Τύπος: Οι πραγματικοί λόγοι που ο Ερντογάν αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης

Ανάλυση με τον τίτλο «Ο Ερντογάν και τα σύνορα της καρδιάς του» δημοσιεύει στη διαδικτυακή της έκδοση η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

«Ο λόγος για την επανειλημμένη το τελευταίο δίμηνο κριτική του προέδρου της Τουρκίας στη συνθήκη της Λωζάνης του 1923, βάσει της οποίας ρυθμίστηκαν όχι μόνο τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας συνολικά. Ο ιστορικός αναθεωρητισμός του Ερντογάν και των οπαδών του έχει έναν συγκεκριμένο στόχο που δεν είναι βέβαια τα ελληνικά νησιά, αλλά ο Ισμέτ Ινονού και η πολιτική του κατά της θεοκρατίας. Ο Ινονού ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ και ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λωζάνη. Μετά τον θάνατο του Ατατούρκ το 1938 τον διαδέχθηκε στην προεδρία. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν προετοιμάζει τον αποχαιρετισμό του κεμαλισμού, της κυρίαρχης μέχρι σήμερα ιδεολογίας στην Τουρκία» γράφει η Christiane Schlötzer.

Στη τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα ανατρέχει η Süddeutsche Zeitung για να εξηγήσει και τη σημερινή σπουδή της Τουρκίας να παίξει ρόλο στην ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος στο Βόρειο Ιράκ.

Στη Λωζάνη το καθεστώς της Μοσούλης δεν είχε διευθετηθεί, τελικά η Κοινωνία των Εθνών κατακύρωσε την περιοχή στο Ιράκ.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται τον διεθνολόγο Μπασκίν Οράν από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σύμφωνα με τον οποίο η κριτική του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης έχει λιγότερο να κάνει με τα ελληνικά νησιά και περισσότερο με το κουρδικό και την πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα Μοσούλη. Μάλιστα στη Λωζάνη η Τουρκία δεν είχε καν θέσει ζήτημα Δωδεκανήσου που κατοικούνταν κατά 90% από Έλληνες.

«Πολλά συνηγορούν υπέρ της ερμηνείας του Οράν», πιστεύει η Süddeutsche Zeitung. «Ο Ερντογάν κατάφερε κιόλας να μετατρέψει τη Μοσούλη με πολύ πάθος σε εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. ΄Στην ιστορία της Μοσούλης ήμασταν παρόντες΄, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ΄φυσικά΄ σεβόμαστε τα σημερινά σύνορα, αλλά ΄δεν μπορούμε να βάλουμε σύνορα στην καρδιά μας.΄ Η Τουρκία στηρίζει τους ομοεθνείς της στη Θράκη, στην Κύπρο, στην Κριμαία και παντού... Ο Ερντογάν κάνει προφανώς τα πάντα για να επιβάλει στην τουρκική δημοκρατία ένα προεδρικό σύστημα, έστω κι χρειαστεί να συντρίψει τα θεμέλιά της. Έκανε κιόλας την αρχή με τη Λωζάνη».

Όχι στην ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ

Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει ευρύτατα το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. «Είναι η πρώτη φορά», σημειώνει η Presse της Βιέννης, «που ένας σημαντικός ευρωπαϊκός θεσμός ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Και ναι μεν το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα. Πρέπει να δείξουμε στον Ερντογάν ότι έχει χάσει κάθε μέτρο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και να ανακρούσει σύντομα πρύμναν προς τη δημοκρατία, η Τουρκία πάλι δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Θα ανατίναζε την Ευρώπη που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε μεγάλη δοκιμασία. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σε είκοσι χρόνια.»
«Σε ζητήματα διεύρυνσης», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «το ευρωκοινοβούλιο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες... Επί της ουσίας όμως δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς μαζί του. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεται κανείς την ένταξη με μια χώρα που αντιστρατεύεται τόσο ανοιχτά την ευρωπαϊκή αντίληψη περί δικαίου. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο προσφυγικό, στο εμπόριο, για την ασφάλεια. Κανένας όμως από τους τομείς αυτούς δεν απαιτεί την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών δηλώνει οργισμένη για την στρατηγική του Τραμπ στο Ιράν

Κόσμος 14.04.2026
«Οι ΗΠΑ πήγαν σε αυτό τον πόλεμο χωρίς ένα σαφές σχέδιο εξόδου, χωρίς μια σαφή ιδέα για το τι προσπαθούσαν να επιτύχουν», δήλωσε η Ριβς σε συνέντευξή της

Δύο συλλήψεις για τον θάνατο της 19χρονης στο Αργοστόλι, αναζητείται ακόμα ένα άτομο

Ελλάδα 14.04.2026
Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη τους αναλύοντας βίντεο από ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου εντοπίστηκε η 19χρονη - Σε εξέλιξη είναι έρευνες των αστυνομικών στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία εισαγγελέα

Ρουκέτα από το έθιμο στη Χίο χτύπησε 32χρονη στη γνάθο, μεταφέρθηκε στην Αθήνα για χειρουργείο

Ελλάδα 14.04.2026
Η γυναίκα πήγαινε με την οικογένειά της στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου όταν δέχτηκε την ρουκέτα στη γνάθο

Ο Λαζαρίδης έδειξε on air το πτυχίο του: «Δεν σκέφθηκα να παραιτηθώ γιατί είμαι πολύ καθαρός»

Ελλάδα 14.04.2026
«Το 2007 μπορούσες να εργαστείς ως μετακλητός υπάλληλος ακόμα και με αυτή τη βεβαίωση σπουδών»

Τουρκία: Η στιγμή που ο 19χρονος εισβάλλει στο σχολείο και ανοίγει πυρ προτού αυτοκτονήσει

Κόσμος 14.04.2026
Ο ένοπλος, πρώην μαθητής του σχολείου, τραυμάτισε 16 άτομα (10 μαθητές, 4 εκπαιδευτικούς, έναν αστυνομικό και τον εργαζόμενο στο κυλικείο) και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Παξοί: «Θέλω να τον ξαναδώ», λέει η αδερφή του 15χρονου που έχασε τη ζωή του στο τροχαίο

Ελλάδα 14.04.2026
Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον 17χρονο τραυματία

Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν μονοκατοικία στην Τούμπα και πέρασαν το Πάσχα εκεί

Ελλάδα 14.04.2026
Προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν διάφορα έπιπλα και αντικείμενα

Σούπερ μάρκετ: Έρχονται ανατιμήσεις «φωτιά» μετά το Πάσχα

Οικονομία 14.04.2026
Το «ταβάνι» στις προσφορές και οι έλεγχοι της Αρχής Εποπτείας στα σούπερ μάρκετ

Ποιοι πληρώνονται άμεσα: 49 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς έως 17 Απριλίου

Οικονομία 14.04.2026
Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κεφαλονιά: Νεκρή 19χρονη σε κεντρική πλατεία στο Αργοστόλι

Ελλάδα 14.04.2026
«Γρίφος» τα αίτια θανάτου