E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Κρίνονται όλα για εδαφικό και πολυμερή

Δημοσίευση 21/11/2016 | 22:45

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο Κυπριακό, τη στιγμή που ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται στο Μον Πελεράν για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, στον οποίο θα επιδιώξουν να δώσουν λύση στον δύσκολο γρίφο του εδαφικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από κυπριακά ΜΜΕ, η συζήτηση κατά την πρωινή συνάντηση των ηγετών ήταν πολύ ουσιαστική επί των βασικών κριτηρίων του εδαφικού. Υπάρχουν ενδείξεις για πρόοδο, ωστόσο όλα θα κριθούν το απόγευμα. Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι εάν υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένο χάρτη, αυτός δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί.

Ουσιαστική η πρωινή συνάντηση στο Μον Πελεράν

Πολύ ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού έγινε το πρωί, στο πλαίσιο των συνομιλιών του Αναστασιάδη-Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν.

Όπως εκτιμάται, το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό, στην αποτύπωσή τους σε χάρτη και σε καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη, αναμένεται να είναι δύσκολο μεν, ρεαλιστικό δε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί έγινε πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού. Τα κριτήρια αυτά αφορούν το ποσοστό εδάφους της κάθε συνιστώσας πολιτείας, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και το ποσοστό της ακτογραμμής που θα έχει η κάθε πλευρά.

Όπως συναφώς σημειώνεται, κατά τη σημερινή συζήτηση έγινε παράθεση θέσεων που δεν είχαν εκφραστεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν έγινε αναφορά σε περιοχές.

Το ενδεχόμενο παράτασης της δεύτερης αυτής φάσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται, ενώ είναι προγραμματισμένο ο κ. Αναστασιάδης να αναχωρήσει αύριο στις 9 το πρωί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βενζίνη με 0,01 ευρώ το λίτρο: Πανικός σε πρατήριο, οδηγοί έτρεχαν με μπιτόνια

Κόσμος 11.03.2026
Η στιγμή που η βενζίνη κόστιζε 1 λεπτό το λίτρο

Η λίστα με τα 61 προϊόντα στα οποία μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Οικονομία 11.03.2026
Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Προσοχή: Νέα απάτη SMS με δήθεν πρόστιμα Τροχαίας – Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Ελλάδα 11.03.2026
Δεκάδες πολίτες έχουν λάβει πρόσφατα SMS από άγνωστο πάροχο

Στα χέρια της Αστυνομίας κύκλωμα «προστασίας» σε Πιερία και Χαλκιδική

Ελλάδα 11.03.2026
Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να συλληθφούν όλα τα μέλη

Το πρώτο μήνυμα του Σπανούλη μετά την αποχώρησή του από την Μονακό

Αθλητικά Νέα 11.03.2026
Πως αποχαιρέτησε παίκτες και οπαδούς

Ηράκλειο: Βίντεο ντοκουμέντο από την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού στο σχολείο

Ελλάδα 11.03.2026
Γιόρτασαν τα γενέθλια του μεγαλύτερου και μετά έκαναν το «πείραμα»

Ανατροπή στο κληρονομικό Δίκαιο ‑ Τι αλλάζει και πότε ισχύει η προφορική τελευταία βούληση

Ελλάδα 11.03.2026
Σε σημαντικές αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο προχωρά το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Το διαγραμμένο tweet που έφερε τα «πάνω κάτω» στις αγορές πετρελαίου

Οικονομία 11.03.2026
Η ζημιά εκατομμυρίων και το «ασυγχώρητο λάθος»

Μεγάλο καρχαριοειδές κολυμπούσε κοντά στην ακτή στο Καβούρι, δείτε βίντεο

Ελλάδα 11.03.2026
Το ψάρι είχε μήκος που ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο, ενώ το πτερύγιό του ήταν ορατό πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Στενά του Ορμούζ: Ελληνόκτητο το ένα από τα τρία φορτηγά πλοία που χτυπήθηκαν από βλήματα

Κόσμος 11.03.2026
Το πλοίο ανήκει στον στόλο της Star Bulk, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς

Αγαλμα Τραμπ – Επστάιν στην Ουάσιγκτον εμπνευσμένο από τη διάσημη σκηνή του «Τιτανικού»: «I’m the king of the world»

Κόσμος 11.03.2026
Ο τίτλος του έργου «Ο βασιλιάς του κόσμου» αποτελεί μια αναφορά στην ατάκα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο ενώ αγκάλιαζε την αγαπημένη του, Ρόουζ, που υποδυόταν η Κέιτ Γουίνσλετ