E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Κρίνονται όλα για εδαφικό και πολυμερή

Δημοσίευση 21/11/2016 | 22:45

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο Κυπριακό, τη στιγμή που ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται στο Μον Πελεράν για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, στον οποίο θα επιδιώξουν να δώσουν λύση στον δύσκολο γρίφο του εδαφικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από κυπριακά ΜΜΕ, η συζήτηση κατά την πρωινή συνάντηση των ηγετών ήταν πολύ ουσιαστική επί των βασικών κριτηρίων του εδαφικού. Υπάρχουν ενδείξεις για πρόοδο, ωστόσο όλα θα κριθούν το απόγευμα. Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι εάν υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένο χάρτη, αυτός δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί.

Ουσιαστική η πρωινή συνάντηση στο Μον Πελεράν

Πολύ ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού έγινε το πρωί, στο πλαίσιο των συνομιλιών του Αναστασιάδη-Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν.

Όπως εκτιμάται, το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό, στην αποτύπωσή τους σε χάρτη και σε καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη, αναμένεται να είναι δύσκολο μεν, ρεαλιστικό δε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί έγινε πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού. Τα κριτήρια αυτά αφορούν το ποσοστό εδάφους της κάθε συνιστώσας πολιτείας, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και το ποσοστό της ακτογραμμής που θα έχει η κάθε πλευρά.

Όπως συναφώς σημειώνεται, κατά τη σημερινή συζήτηση έγινε παράθεση θέσεων που δεν είχαν εκφραστεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν έγινε αναφορά σε περιοχές.

Το ενδεχόμενο παράτασης της δεύτερης αυτής φάσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται, ενώ είναι προγραμματισμένο ο κ. Αναστασιάδης να αναχωρήσει αύριο στις 9 το πρωί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς έγινε το σοκαριστικό τροχαίο στη Ναύπακτο: Τα πήρε όλα σβάρνα ο οδηγός, του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Συγκρούστηκε με 3 σταθμευμένα δίκυκλα, 2 σταθμευμένα αυτοκίνητα, 1 ακόμη όχημα το οποίο κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε σε 2 καταστήματα

Γιαννακόπουλος: «Τρία χρόνια κρούω τον κώδωνα ‑ Τώρα θα μιλήσω στη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνετε»

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ και έδωσε το στίγμα των κινήσεων του Παναθηναϊκού από εδώ και πέρα.

Αρειος Πάγος: Δικαιώθηκαν οι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη ‑ Πώς θα υπολογίζονται οι τόκοι

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Δημοσιεύθηκε η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δικαίωσε τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στις 10 Ιουνίου ξεκινάει η διαδικασία, μέχρι τέλος καλοκαιριού οι 2 ψηφοφορίες

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Τι προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων - Αναμένονται οι προτάσεις των άλλων κομμάτων

Μαρζάν Σατραπί: Πέθανε η καλλιτέχνης που δημιούργησε το «Περσέπολις»

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
«Η Μαρζάν Σατραπί πέθανε από θλίψη λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της και έρωτα της ζωής της»

Έσβησε η φωτιά στη Φιλοθέη Αττικής

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα

ECDC: Κουνούπι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας στην Ελλάδα ‑ Ποια τα συμπτώματα

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Η τελευταία επιστημονική ενημέρωση αναδεικνύει δύο ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις για την Ευρώπη

Τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά: Ταξί έπεσε στη θάλασσα – Νεκρός ο οδηγός

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύγκρουση Σλοβακίας – ΕΕ για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Κόσμος 04.06.2026
Ο Ρόμπερτ Φίτσο ζητά να μην αναγνωρίζονται στη Σλοβακία γάμοι που έχουν τελεστεί νόμιμα σε άλλα κράτη-μέλη

Χαλκιδική: Kαθυστερήσεις στις κρατήσεις και αδύναμο ξεκίνημα

Ελλάδα 04.06.2026
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τους μήνες αιχμής, αλλά έντονος προβληματισμός για τις καθυστερήσεις στα χερσαία σύνορα που έχουν ήδη οδηγήσει σε ακυρώσεις κρατήσεων.

Αργίες 2026: Ποιες απομένουν και ποιες είναι τριήμερο

E-Daily 3.Left 04.06.2026
Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον οικισμό με τους Βιλανάκηδες στη Λάρισα

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Μέλη της οικογένειας βρέθηκαν στα δίχτυα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της ΔΑΟΕ πριν μερικούς μήνες