E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Ερντογάν αλλάζει το σύνταγμα για να κυβερνά έως το 2029

Φόβοι από την αντιπολίτευση για κατάλυση της δημοκρατίας

Δημοσίευση 17/11/2016 | 09:00

Ο Ερντογάν αλλάζει το σύνταγμα για να κυβερνά έως το 2029

Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να παραμείνει στο «τιμόνι» της Τουρκίας έως το 2029, με διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, με βάση τις προτάσεις που ετοιμάζει το κόμμα του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι προτάσεις αυτές πιθανόν θα τεθούν σε δημοψήφισμα την επόμενη άνοιξη και αξιωματούχοι που έχουν δει το τελευταίο προσχέδιο δήλωσαν στο Reuters ότι με αυτές τις αλλαγές ο Ερντογάν θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά έως το 2029.

Ο Τούρκος πρόεδρος και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι η χώρα χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία μίας εκτελεστικής προεδρίας, ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία, προκειμένου να αποφευχθούν οι εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού, που έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη στο παρελθόν.

Ομως, οι αντίπαλοι του Ερντογάν βλέπουν τις προτάσεις του ως «όχημα» για τις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου και φοβούνται ότι θα φέρει περισσότερο απολυταρχισμό σε μία χώρα που ήδη δέχεται τα πυρά της Δύσης για το ιστορικό της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ιδιαίτερα έπειτα από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο, γράφει το Reuters, ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του «ενεργού» εκτελεστικού προέδρου αμέσως μετά από το δημοψήφισμα, αν εγκριθούν οι αλλαγές. Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν, όπως είναι προγραμματισμένο, όταν λήξει η θητεία του, το 2019.

Ο περιορισμός των δύο θητειών, που προβλέπει αυτή τη στιγμή το Σύνταγμα σημαίνει ότι αν κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές του 2019, θα μπορεί να κυβερνήσει μέχρι το 2024. Ομως, με την προτεινόμενη εκτελεστική προεδρία, το «ρολόι θα μηδενιστεί», όπως αναφέρει το Reuters, δίνοντάς του την ευκαιρία για δύο ακόμη θητείες.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι αυτές οι προτάσεις θα πάνε στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, εκεί όπου το κόμμα του Ερντογάν θα προσπαθήσει να πάρει την έγκριση προκειμένου το ζήτημα να τεθεί σε δημοψήφισμα. Για αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούνται 367 ψήφοι από τις 550 του κοινοβουλίου, προκειμένου αυτές να περάσουν απευθείας, και 330 για να γίνει δημοψήφισμα. Το κόμμα του Ερντογάν έχει 317 έδρες.

Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους που είδαν το προσχέδιο και μίλησαν στο Reuters, ο πρόεδρος θα μπορεί να εκτίσει δύο πενταετείς θητείες και θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για πιο εκτελεστικά ζητήματα, χωρίς την ανάγκη να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο.

Επίσης θα ορίζει απευθείας τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και μερικά κορυφαία δικαιοδοτικά όργανα, έχοντας πλέον περισσότερες εξουσίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

26χρονη στη Βραζιλία πάλεψε δύο μέρες με τα κύματα – Ψαράδες τη διέσωσαν

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Η νεαρή φοιτήτρια νοσηλευτικής εντοπίστηκε να επιπλέει με τη βοήθεια σωσιβίου, περίπου 16 χιλιόμετρα από την ακτή

Επίδομα θέρμανσης: Η δεύτερη δόση πληρώνεται αύριο – Πόσα χρήματα θα λάβετε

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Ακατάσχετο και αφορολόγητο το επίδομα, χωρίς συμψηφισμό με οφειλές προς το Δημόσιο

Ικαρία: Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη γυναίκα σε παραλία

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Η 77χρονη ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Καραβόσταμου

Γυναίκα έπεσε σε λακκούβα και χρειάστηκε 40 ράμματα – Βίντεο από Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Το σημείο «μπαλώθηκε» πρόχειρα και σε λίγες ώρες η τρύπα ξανάνοιξε

Επίθεση με μαχαίρι στην Ελβετία: Βίντεο καταγράφει τον δράστη να φωνάζει «Allahu Akbar»

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Σε βίντεο αποτυπώνεται η προσπάθεια δασκάλου να θωρακίσει τους μαθητές του από την επίθεση του δράστη

Ντάνιελ Ίνγκαμ: Ο αστέρας του μηχανοκίνητου αθλητισμού σκοτώθηκε σε κατατακτήριες δοκιμές

E-Daily 3.Left 28.05.2026
Ο 33χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών και προετοιμαζόταν για έναν επικίνδυνο αγώνα

Το Κίεβο θα αγοράσει 20 νέα μαχητικά αεροσκάφη Gripen, ενώ νωρίτερα η Στοκχόλμη θα δωρίσει παλαιότερου τύπου μαχητικά

Κόσμος 28.05.2026
«Το Gripen είναι η καλύτερη και βέλτιστη επιλογή για την Ουκρανία. Έτσι σήμερα κάναμε το επόμενο μεγάλο βήμα σε αυτό το κοινό μας ταξίδι», δήλωσε ο Κρίστερσον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι

Δείτε βίντεο με την πτώση επικοντιστή στην άσφαλτο από τα 5,45 μέτρα, τέλος η σεζόν για τον Τόρμπεν Μπλεχ

E-Daily 3.Left 28.05.2026
Ο Μπλεχ φαίνεται να χάνει την ισορροπία του κατά τη διάρκεια άλματος και να προσγειώνεται μόνο εν μέρει στο προστατευτικό στρώμα

Ρωσία και Ταλιμπάν υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας

Κόσμος 28.05.2026
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς που αναπτύσσει το Κρεμλίνο με το καθεστώς των Ταλιμπάν

ΗΠΑ: Σχέδιο για νέο χαρτονόμισμα 250 δολαρίων με το πορτρέτο του Τραμπ ‑ Αποκάλυψη Washington Post

Κόσμος 28.05.2026
Τελευταία φορά που εμφανίστηκε εν ζωή πρόσωπο σε αμερικανικό νόμισμα ήταν το 1866

Φρίκη στην Γαλλία: Κρατούσαν 9χρονο κλειδωμένο σε ντουλάπα για μήνες ‑ Τον έσωσε η γειτόνισσά του

Κόσμος 28.05.2026
«Τον έβγαλα από την κόλαση», δήλωσε η γυναίκα που διέσωσε το παιδί στο Βοκλίζ της Γαλλίας - Ήταν κλειδωμένο σε ντουλάπα 4 τμ. χωρίς νερό και φως