E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Ερντογάν αλλάζει το σύνταγμα για να κυβερνά έως το 2029

Φόβοι από την αντιπολίτευση για κατάλυση της δημοκρατίας

Δημοσίευση 17/11/2016 | 09:00

Ο Ερντογάν αλλάζει το σύνταγμα για να κυβερνά έως το 2029

Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να παραμείνει στο «τιμόνι» της Τουρκίας έως το 2029, με διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, με βάση τις προτάσεις που ετοιμάζει το κόμμα του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι προτάσεις αυτές πιθανόν θα τεθούν σε δημοψήφισμα την επόμενη άνοιξη και αξιωματούχοι που έχουν δει το τελευταίο προσχέδιο δήλωσαν στο Reuters ότι με αυτές τις αλλαγές ο Ερντογάν θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά έως το 2029.

Ο Τούρκος πρόεδρος και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι η χώρα χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία μίας εκτελεστικής προεδρίας, ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία, προκειμένου να αποφευχθούν οι εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού, που έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη στο παρελθόν.

Ομως, οι αντίπαλοι του Ερντογάν βλέπουν τις προτάσεις του ως «όχημα» για τις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου και φοβούνται ότι θα φέρει περισσότερο απολυταρχισμό σε μία χώρα που ήδη δέχεται τα πυρά της Δύσης για το ιστορικό της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ιδιαίτερα έπειτα από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο, γράφει το Reuters, ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του «ενεργού» εκτελεστικού προέδρου αμέσως μετά από το δημοψήφισμα, αν εγκριθούν οι αλλαγές. Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν, όπως είναι προγραμματισμένο, όταν λήξει η θητεία του, το 2019.

Ο περιορισμός των δύο θητειών, που προβλέπει αυτή τη στιγμή το Σύνταγμα σημαίνει ότι αν κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές του 2019, θα μπορεί να κυβερνήσει μέχρι το 2024. Ομως, με την προτεινόμενη εκτελεστική προεδρία, το «ρολόι θα μηδενιστεί», όπως αναφέρει το Reuters, δίνοντάς του την ευκαιρία για δύο ακόμη θητείες.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι αυτές οι προτάσεις θα πάνε στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, εκεί όπου το κόμμα του Ερντογάν θα προσπαθήσει να πάρει την έγκριση προκειμένου το ζήτημα να τεθεί σε δημοψήφισμα. Για αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούνται 367 ψήφοι από τις 550 του κοινοβουλίου, προκειμένου αυτές να περάσουν απευθείας, και 330 για να γίνει δημοψήφισμα. Το κόμμα του Ερντογάν έχει 317 έδρες.

Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους που είδαν το προσχέδιο και μίλησαν στο Reuters, ο πρόεδρος θα μπορεί να εκτίσει δύο πενταετείς θητείες και θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για πιο εκτελεστικά ζητήματα, χωρίς την ανάγκη να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο.

Επίσης θα ορίζει απευθείας τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και μερικά κορυφαία δικαιοδοτικά όργανα, έχοντας πλέον περισσότερες εξουσίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατιμήσεις κατά 12% σε φρούτα και λαχανικά στα σούπερ μάρκετ κρατούν «ζωντανό» τον πληθωρισμό

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Σε χαμηλό επταμήνου καταγράφεται ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, αξιοσημείωτες είναι οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά

Ναύπακτος: Μητέρα έσωσε την τελευταία στιγμή το παιδί της από αυτοκίνητο που καρφώθηκε σε κατάστημα

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Το βίντεο από τη στιγμή του συμβάντος πραγματικά σοκάρει

Θερμαϊκός: Νέα έξαρση φυτοπλαγκτόν καλύπτει τη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Έχει καλυφθεί μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου

Η Δήλος βυθίζεται ένα εκατοστό τον χρόνο

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελέτης

Καλαμάτα: Με GPS, κοριούς και ψεύτικα προφίλ παρακολουθούσε τη Βασιλική ο 41χρονος

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Ζητούσε καθημερινά και επίμονα από τον σύζυγό της έναν ειρηνικό χωρισμό

Πανζουρλισμός για Σπανούλη: Έπεσε το σάιτ της ΚΑΕ Αρης όταν ανακοινώθηκε ο «Kill Bill»!

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Η εποχή Βασίλη Σπανούλη στον Αρη ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο

Καλλιάνος ‑ Κακοκαιρία express και μετά 36άρια ‑ Ποιες περιοχές θα είναι στο «κόκκινο»

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Μπόρες και καταιγίδες από την Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται από το Σάββατο

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σαλάτα γνωστής εταιρείας ‑ Μην την καταναλώσετε

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Listeria monocytogenes

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις στα δύο κοριτσάκια της οικογένειας

E-Daily 2.TopNews 03.06.2026
Τα δύο αδελφάκια βρίσκονται ακόμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, έχοντας δίπλα τους ειδικούς για ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα