E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Νεα Ζηλανδία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Σε 2 δισ. δολάρια εκτιμούνται οι ζημιές

Δημοσίευση 14/11/2016 | 10:00

Η Νεα Ζηλανδία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Τουλάχιστον δτο άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Νεα Ζηλανδία, με τις ζημιές να εκτιμώνται περίπου στα 2 δισ. δολάρια.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι περιέγραψε σκηνές βιβλικής καταστροφής γύρω από την τουριστική πόλη Καϊκούρα, ενώ η αστυνομία επιβεβαιώνει δύο νεκρούς, καθώς τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε νησιωτική χώρα, τη νύχτα της Κυριακής μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν ν' αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, αλλά και τα δίκτυα επικοινωνιών και οδικής πρόσβασης προς την Καϊκούρα, που βρίσκεται στη βορειοανατολική περιοχή της Νότιας Νήσου, της Νέας Ζηλανδίας.

Οι δρόμοι προς την πόλη έχουν αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις που έγιναν, μετά τη σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών, ενώ στην περιοχή πετούν ελικόπτερα και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Η Καϊκούρα αποτελεί δημοφιλή τουριστική περιοχή για την ακτογραμμή της, αλλά και για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των φαλαινών.

Στο Ουέλιγκτον δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα όταν οι κάτοικοι έσπευσαν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο χαρακτηριστικό κτίριο της Βουλής, που μοιάζει με κυψέλη.

Ο αρχικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ συνοδεύτηκε από πολλούς μετασεισμούς, ενώ ρήγμα που προκλήθηκε σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς προκάλεσε τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο «Radio New Zealand».

Τσουνάμι χτύπησε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας μετά τον ισχυρό σεισμό. Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη. Αφού σημειώθηκαν κύματα μέχρι και 2,5 μέτρων στις ακτές του Ουέλινγκτον στο Βόρειο Νησί και του Κράισττσερτς στο Νότιο Νησί, οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι.

Η πολιτεία πρότεινε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης, ενώ το δίκτυο του τρένου τέθηκε εκτός λειτουργίας για να ελεχθεί για ζημιές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ουέλινγκτον παρέμεινε ωστόσο σε λειτουργία, παρά τις καθυστερήσεις πτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Ελλάδα 21.11.2025
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Οικονομία 21.11.2025
Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

Παναθηναϊκός AKTOR: Ξανά στο χειρουργείο ο Λεσόρ, ταξιδεύει για Πορτογαλία

Αθλητικά Νέα 21.11.2025
Δείτε την ανακοίνωση της ομάδας

Δίκη υποκλοπών: «Όσο είναι η ΝΔ στα πράγματα, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε»

Ελλάδα 21.11.2025
Νέα δεδομένα στη δίκη των υποκλοπών – Ανατρεπτική κατάθεση από τον εκπρόσωπο της KRIKEL

Θεσσαλονίκη: Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

Ελλάδα 21.11.2025
Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών

Τραμπ για Ουκρανία: Διορία έως την επόμενη Πέμπτη για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου 28 σημείων

Κόσμος 21.11.2025
Εκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε στη Μόσχα ο Πούτιν

Αυστρία: Απαγορεύεται η ισλαμική μαντίλα στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά

Κόσμος 21.11.2025
Πρόστιμα στους γονείς μαθητριών που θα παραβιάσουν το μέτρο

Ζελένσκι: Η Ουκρανία βρίσκεται σε δίλημμα είτε να χάσει τον βασικό της εταίρο ή την αξιοπρέπειά της

Κόσμος 21.11.2025
«Είτε τα δύσκολα 28 σημεία, είτε ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας, ο δυσκολότερος, και περαιτέρω κίνδυνοι» είπε στους πολίτες

Συνολική κάθειρξη 8 ετών στον Παναγιώτη Ψωμιάδη

Ελλάδα 21.11.2025
Λόγω ηλικίας, η ποινή εκτίεται κατ` οίκον - Με την ίδια απόφαση δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής μέχρι το Εφετείο