E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Νεα Ζηλανδία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Σε 2 δισ. δολάρια εκτιμούνται οι ζημιές

Δημοσίευση 14/11/2016 | 10:00

Η Νεα Ζηλανδία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Τουλάχιστον δτο άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Νεα Ζηλανδία, με τις ζημιές να εκτιμώνται περίπου στα 2 δισ. δολάρια.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι περιέγραψε σκηνές βιβλικής καταστροφής γύρω από την τουριστική πόλη Καϊκούρα, ενώ η αστυνομία επιβεβαιώνει δύο νεκρούς, καθώς τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε νησιωτική χώρα, τη νύχτα της Κυριακής μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν ν' αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, αλλά και τα δίκτυα επικοινωνιών και οδικής πρόσβασης προς την Καϊκούρα, που βρίσκεται στη βορειοανατολική περιοχή της Νότιας Νήσου, της Νέας Ζηλανδίας.

Οι δρόμοι προς την πόλη έχουν αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις που έγιναν, μετά τη σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών, ενώ στην περιοχή πετούν ελικόπτερα και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Η Καϊκούρα αποτελεί δημοφιλή τουριστική περιοχή για την ακτογραμμή της, αλλά και για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των φαλαινών.

Στο Ουέλιγκτον δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα όταν οι κάτοικοι έσπευσαν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο χαρακτηριστικό κτίριο της Βουλής, που μοιάζει με κυψέλη.

Ο αρχικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ συνοδεύτηκε από πολλούς μετασεισμούς, ενώ ρήγμα που προκλήθηκε σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς προκάλεσε τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο «Radio New Zealand».

Τσουνάμι χτύπησε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας μετά τον ισχυρό σεισμό. Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη. Αφού σημειώθηκαν κύματα μέχρι και 2,5 μέτρων στις ακτές του Ουέλινγκτον στο Βόρειο Νησί και του Κράισττσερτς στο Νότιο Νησί, οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι.

Η πολιτεία πρότεινε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης, ενώ το δίκτυο του τρένου τέθηκε εκτός λειτουργίας για να ελεχθεί για ζημιές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ουέλινγκτον παρέμεινε ωστόσο σε λειτουργία, παρά τις καθυστερήσεις πτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρχονται νέες μειώσεις φόρων: Οι βασικές μεταρρυθμίσεις για το 2026

Οικονομία 20.01.2026
«Η μεταρρυθμιστική πολιτική θα συνεχιστεί» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ δίνει εντολή εκκένωσης για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας

Κόσμος 20.01.2026
«Η περιοχή είναι υπό τον έλεγχο των IDF. Πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως», ήταν το μήνυμα στα φυλλάδια

Ελλάδα: Έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό κρεάτων στην ευρωζώνη

Οικονομία 20.01.2026
Πληθωρισμός ελαιολάδου για το μοσχαρίσιο κρέας και θλιβερή πρωτιά στις ανατιμήσεις - Θλιβερή η εικόνα και στον τομέα των γαλακτοκομικών

Τέλος το άσυλο για Παλαιστίνιο που ταυτοποιήθηκε σε βίντεο της Χαμάς ‑ Η αντίδραση του Θάνου Πλεύρη

Ελλάδα 20.01.2026
Οι ελληνικές αρχές έκριναν ότι η παρουσία του στη χώρα συνιστά άμεσο κίνδυνο λόγω των δεσμών του με την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης

Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι

Ελλάδα 20.01.2026
Η 48χρονη έπεσε από μπαλκόνι 3ου ορόφου

Καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας ‑ Τους πρόδωσαν οι αναρτήσεις στα social media

Ελλάδα 20.01.2026
Χωρίς δίπλωμα ο οδηγός, την ώρα που ο συνεπιβάτης βιντεοσκοπούσε και τον παρότρυνε να παραβιάζει κόκκινα φανάρια και να κινείται στο αντίθετο ρεύμα

Φυλακές Κασσαβέτειας: Φωτιά σε θάλαμο ανηλίκων ‑ Διερευνώνται κρούσματα φυματίωσης

Ελλάδα 20.01.2026
Φωτιά ξέσπασε στις φυλακές Κασσαβέτειας, σε θάλαμο όπου κρατούνταν 11 ανήλικοι

Αμερικανός ταξίδευε για μήνες με γιοτ για να συναντήσει Ρωσίδα που γνώρισε online και κατέληξε στη φυλακή

Κόσμος 20.01.2026
O άνδρας πραγματοποίησε το πολύμηνο ταξίδι με το σκάφος του, ωστόσο το όπλο που βρέθηκε σε αυτό τον έβαλε σε μπελάδες

Ζουν στους ‑43°C χωρίς ρεύμα και νερό εδώ και 10 χρόνια – Το ζευγάρι που γύρισε την πλάτη στον σύγχρονο κόσμο

Κόσμος 20.01.2026
Έχουν επιλέξει να ζου εκτός δικτύων, με φωτιά, ηλιακή ενέργεια και απόλυτη ηρεμία

Τηλεφώνημα για βόμβα σε δημοσιογραφικό όμιλο στο Μαρούσι

Ελλάδα 20.01.2026
Αγνωστος τηλεφώνησε στο ραδιόφωνο του Real FM