E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Νεα Ζηλανδία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Σε 2 δισ. δολάρια εκτιμούνται οι ζημιές

Δημοσίευση 14/11/2016 | 10:00

Η Νεα Ζηλανδία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Τουλάχιστον δτο άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Νεα Ζηλανδία, με τις ζημιές να εκτιμώνται περίπου στα 2 δισ. δολάρια.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι περιέγραψε σκηνές βιβλικής καταστροφής γύρω από την τουριστική πόλη Καϊκούρα, ενώ η αστυνομία επιβεβαιώνει δύο νεκρούς, καθώς τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε νησιωτική χώρα, τη νύχτα της Κυριακής μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν ν' αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, αλλά και τα δίκτυα επικοινωνιών και οδικής πρόσβασης προς την Καϊκούρα, που βρίσκεται στη βορειοανατολική περιοχή της Νότιας Νήσου, της Νέας Ζηλανδίας.

Οι δρόμοι προς την πόλη έχουν αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις που έγιναν, μετά τη σεισμική δόνηση των 7,8 βαθμών, ενώ στην περιοχή πετούν ελικόπτερα και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Η Καϊκούρα αποτελεί δημοφιλή τουριστική περιοχή για την ακτογραμμή της, αλλά και για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των φαλαινών.

Στο Ουέλιγκτον δημιουργήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα όταν οι κάτοικοι έσπευσαν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο χαρακτηριστικό κτίριο της Βουλής, που μοιάζει με κυψέλη.

Ο αρχικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ συνοδεύτηκε από πολλούς μετασεισμούς, ενώ ρήγμα που προκλήθηκε σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς προκάλεσε τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο «Radio New Zealand».

Τσουνάμι χτύπησε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας μετά τον ισχυρό σεισμό. Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη. Αφού σημειώθηκαν κύματα μέχρι και 2,5 μέτρων στις ακτές του Ουέλινγκτον στο Βόρειο Νησί και του Κράισττσερτς στο Νότιο Νησί, οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι.

Η πολιτεία πρότεινε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης, ενώ το δίκτυο του τρένου τέθηκε εκτός λειτουργίας για να ελεχθεί για ζημιές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ουέλινγκτον παρέμεινε ωστόσο σε λειτουργία, παρά τις καθυστερήσεις πτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φονική επίθεση στη διασώστρια ΕΚΑΒ στη Σύρο: Τι αποκαλύπτουν οι κάμερες και η καρέκλα που έγινε «όπλο»

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η ΕΛΑΣ εξετάζει καρέ-καρέ το βιντεοληπτικό υλικό - ποινική δίωξη σε 41χρονο και σύζυγό του, με απολογία ορισμένη για την Τρίτη 28 Ιουλίου.

Νέος Κώδικας Ιδιοκτησίας: Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, αποφάσεις και Airbnb στις πολυκατοικίες

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνιδιοκτησία από το 1929, με αποφάσεις στο 51%, υποχρεωτική ασφάλιση και ρύθμιση του Airbnb.

Μουντιάλ 2026: Ποιο παιχνίδι της Ισπανίας ερευνήθηκε για στήσιμο – Τι κατέληξαν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η «ρόχα» βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για χειραγώγηση αγώνα της φάσης των ομίλων, με την Επιτροπή Ακεραιότητας της FIFA να αποκλείει τελικά οποιαδήποτε ανωμαλία.

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Βρέθηκαν το κινητό και το πορτοφόλι του – Τι αποκαλύπτουν οι νέες έρευνες

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Μετά από συμπληρωματική έρευνα στον χώρο του εγκλήματος, οι αρχές εντόπισαν τα προσωπικά αντικείμενα του 73χρονου ποινικολόγου, ενώ ο 28χρονος Αιγύπτιος κατηγορούμενος ζήτησε προθεσμία για απολογία.

Φορολογικά «μπόνους» για συνεπείς: Τι κίνητρα εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου, ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και νέο καθεστώς επιβράβευσης επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει ΔΕΘ.

Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Στόχος ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ντογιάκος

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο αλλοδαπός τέθηκε υπό παρακολούθηση από το ελληνικό FBI και συνελήφθη αμέσως μετά την παραλαβή της χειροβομβίδας, ενώ η υπόθεση συνδέεται με έγκλειστο σε φυλακή.

Κακοκαιρία στον Πειραιά: Βίντεο ντοκουμέντο από την κατάρρευση σκαλωσιάς που καταπλάκωσε διανομέα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η σκαλωσιά σε πολυκατοικία επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη υπέκυψε στους ισχυρούς ανέμους, παρασύροντας έναν διανομέα που περνούσε από το σημείο.

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία: Κατέρριψαν drone και βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη

E-Daily 3.Left 25.07.2026
Η ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε πολλαπλές απειλές, προστατεύοντας κρίσιμες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων.

Νέα απάτη μέσω Viber: Το μήνυμα «Temu» που αδειάζει λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Επιτήδειοι υπόσχονται αποδοχές έως 500 ευρώ ημερησίως για να αποσπάσουν προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία ανυποψίαστων χρηστών.

Αναπαράσταση της δολοφονίας στη Σύρο: Τι αποκάλυψαν οι καταθέσεις του ζευγαριού

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - το ζευγάρι οδηγήθηκε χωριστά στο σπίτι και οι καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αντιφάσεις, ενισχύοντας το σενάριο της ληστείας.

Καλλιθέα: Η αιμόφυρτη έγκυος κάλεσε μόνη της το 100 – Στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η 37χρονη βρισκόταν στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης και κατάφερε αιμόφυρτη να καλέσει μόνη της την Αστυνομία – Ο δράστης εντοπίστηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

Κόσμος 25.07.2026
Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).