E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πράσινο φως» μόνο με συμφωνημένο χάρτη για το εδαφικό της Κύπρου

Ύστατες προσπάθειες για σύγκλιση ξανά στις 20 Νοεμβρίου

Δημοσίευση 12/11/2016 | 10:21

«Πράσινο φως» μόνο με συμφωνημένο χάρτη για το εδαφικό της Κύπρου

H ελληνοκυπριακή πλευρά θα δώσει «πράσινο φως» για πολυμερή διάσκεψη «μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνημένος (σ.σ: για το εδαφικό) χάρτης», τόνισε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακόμη δήλωσε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία, όπως είχε πει και προχθές στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να «αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη». Επεσήμανε πως «σε όλα τα θέματα, που αφορούν τα κριτήρια δεν υπήρξε κατάληξη». Αν υπήρχε κατάληξη, θα γίνονταν και σχετικές ανακοινώσεις, εξήγησε.
Η διεθνής διάσκεψη, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, θα πρέπει, όπως είχε πει και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «να γίνει στο "παρά ένα" της λύσης, γιατί πρέπει να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας για να μπορεί να συγκληθεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε σαφές πως στο Μοντ Πελεράν δεν έχει τεθεί χάρτης, καθώς «δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια» για το εδαφικό. Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι , πρόσθεσε, «οποιοσδήποτε χάρτης, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλίδης «υπήρξε μεν πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω (...) θα πρέπει να γίνει εις βάθος ανταλλαγή απόψεων». Ο πρόεδρος Αναστασιάδης «θα ενημερώσει όπως είχε υποσχεθεί τους αρχηγούς των κομμάτων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας από την 7η μέχρι την 11η Νοεμβρίου «υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα που έχουν συζητηθεί». Επειδή ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε αναβολή μίας βδομάδας και την επανέναρξη των συζητήσεων στη Γενεύη την ερχόμενη Κυριακή (20ή Νοεμβρίου)», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων, που θα γίνουν πάλι στην Ελβετία, θα διαρκέσει πιθανόν τρεις μέρες.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και πως «για πρώτη φορά συζητήθηκαν πτυχές του Κυπριακού, που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού». Αν και υπήρξε «αξιοσημείωτη πρόοδος», σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «ο διάλογος έφτασε σε ένα σημείο και δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα γι αυτό και έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια» την 20ή Νοεμβρίου.

«Εάν ούτε στην Γενεύη υπάρξει κατάληξη επί του εδαφικού, τότε ο στόχος για λύση εντός του 2016 απομακρύνεται», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση, αν τα μπλε και κόκκινα χρώματα στο ενοποιημένο έγγραφο έγιναν μαύρα, είπε ότι «δεν υπήρξε μετατροπή σε μαύρο». Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) λένε ότι «μαυρίζει» το κείμενο ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «δεν ξέρω τι λένε τα ΗΕ. Τα ΗΕ δεν συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, απλώς παρευρίσκονται στη διαπραγμάτευση».

Στην ερώτηση αν στη Γενεύη θα συζητηθεί αποκλειστικά το εδαφικό ή αν θα συζητηθούν και πτυχές του περιουσιακού ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «ο στόχος της Γενεύης είναι η συνέχιση του διαλόγου, που έγινε αυτές τις μέρες στην Ελβετία. Αντιλαμβάνεστε ότι τα κριτήρια του εδαφικού είναι το θέμα, που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις».

Συζητήθηκαν, είπε, πολλά θέματα. Και όλα τα θέματα στο τραπέζι για τη δική μας πλευρά, και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, σημείωσε. «Το συγκεκριμένο (εδαφικό) θέμα συζητήθηκε τις τελευταίες δύο μέρες. Προηγουμένως έγινε συζήτηση για πρώτη φορά για πτυχές του περιουσιακού, που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για να υπάρξει πρόοδος υπήρξε κάποια υπαναχώρηση είτε από ελληνοκυπριακής είτε από τουρκοκυπριακής πλευράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατάληξη, το επιχείρημα δεν μπορεί να επαληθευτεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συζήτηση για το εδαφικό θα συνεχιστεί στο εξωτερικό, «επειδή υπάρχει συγκεκριμένη προσέγγιση από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που δεν επιθυμεί να το συζητήσει στη Λευκωσία». Για μας το πιο σημαντικό, σημείωσε, δεν είναι η τοποθεσία, αλλά το να γίνει πραγματική και ουσιαστική συζήτηση σε αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι για το θέμα της ασφάλειας «έγινε κάποια αναφορά, ανταλλαγή απόψεων σε κατ' ιδίαν συναντήσεις των δύο ηγετών». Επίσης, είπε ότι δεν έγινε «πάρε-δώσε» και ότι δεν τέθηκε το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Αναφερόμενος στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σχετίζεται με τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Σε ερώτηση, γιατί μέχρι τώρα αναφερόταν ότι συνδέεται με το θέμα της ασφάλειας, εξήγησε : «όταν υπάρχει υποδομή από τα έξι κεφάλαια, υποδομή από πλευράς προόδου, τότε πάμε στη διεθνή διάσκεψη, αλλά δεν θα συζητηθούν άλλα θέματα πέραν της ασφάλειας».

Στο ερώτημα εάν οι τρεις ημέρες στη Γενεύη είναι αρκετές για να υπάρξει κατάληξη στο εδαφικό, η απάντηση του κ. Χριστοδουλίδη ήταν πως αν υπάρχει η βούληση, μία-δύο ημέρες αρκούν για να επιτευχθεί συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Οργή Τσελίκ για την απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Στον χορό των τουρκικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ και προσωπικά κατά του Νετανιάχου μπήκε και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ

Έφτιαξε προφίλ της πρώην συντρόφου του στο Tinder – Καλούσε αγνώστους να την βιάσουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ποινή φυλάκισης 8 ετών επιβλήθηκε στον 36χρονο που επιχείρησε να εκδικηθεί την πρώην σύντροφό του

Ποιος είναι ο 15χρονος που «σαρώνει» λαγοκέφαλους και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό αλιείας

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ο νεαρός Γιάννης Τσουκτουρίδης από το Παλαιό Φάληρο αναδείχθηκε νικητής στην παιδική κατηγορία, αλιεύοντας 158 λαγοκέφαλους σε μία μόνο εξόρμηση.

Λευκάδα: Μάχη για τη ζωή της δίνει 50χρονη ‑ Αποκολλήθηκε βράχος και έπεσε στο κεφάλι της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε επισκεφθεί μαζί με την παρέα της τους καταρράκτε στο Νυδρί

Οι Ρώσοι μαλώνουν στα βενζινάδικα ‑ Ελλείψεις καυσίμων πυροδοτούν ομηρικούς καυγάδες

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ουρές, τσακωμοί, ξυλοδαρμοί έξω από πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη Ρωσία, καθώς η έλλειψη γίνεται αισθητή

Σαρακίνικο Μήλου: Παραλίγο να πνιγεί γυναίκα που έδωσε μάχη με τα κύματα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η γυναίκα παρασυρόταν επανειλημμένα από τα κύματα ενώ προσπαθούσε να πιαστεί από τους βράχους για να βγει στη στεριά.

«Όσο ήταν ζωντανό εκείνο, θα ήμουν κι εγώ»: Συγκλονίζει η μητέρα που βγήκε ζωντανή από τα ερείπια στη Βενεζουέλα μαζί με το νεογέννητό της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η διάσωσή της άρχισε τη στιγμή που άκουσε τον αδερφό της να φωνάζει το όνομά της - «Είπα στον εαυτό μου: είναι η μόνη μου ευκαιρία, φώναξα με όλες μου τις δυνάμεις» - Δείτε το βίντεο της διάσωσής τους

Τι αλλάζει από τον Ιούλιο στις τιμές των σούπερ μάρκετ ‑ ποια η νέα συμφωνία του Μαξίμου

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η κυβέρνηση συμφώνησε με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ να παγώσουν οι τιμές σε ~2.000 προϊόντα για όλο το καλοκαίρι, με νέο κύκλο μειώσεων να προαναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Αιφνίδιος θάνατος για τη 41χρονη Αννα στα Χανιά – Βρέθηκε νεκρή σε τουριστικό κατάλυμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας

Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση - τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα

Αιματοκύλισμα σε fan zone του Μουντιάλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας από πυροβολισμούς

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση ως ανθρωποκτονία

Παραιτήθηκε η Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ‑ «Η συγκρότηση της ΕΛΑΣ δημιουργεί διέξοδο»

Πολιτική 29.06.2026
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να υπάρξει ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην ΕΛΑΣ», ανέφερε υπενθυμίζοντας ομιλία της στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ