E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πράσινο φως» μόνο με συμφωνημένο χάρτη για το εδαφικό της Κύπρου

Ύστατες προσπάθειες για σύγκλιση ξανά στις 20 Νοεμβρίου

Δημοσίευση 12/11/2016 | 10:21

«Πράσινο φως» μόνο με συμφωνημένο χάρτη για το εδαφικό της Κύπρου

H ελληνοκυπριακή πλευρά θα δώσει «πράσινο φως» για πολυμερή διάσκεψη «μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνημένος (σ.σ: για το εδαφικό) χάρτης», τόνισε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακόμη δήλωσε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία, όπως είχε πει και προχθές στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να «αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη». Επεσήμανε πως «σε όλα τα θέματα, που αφορούν τα κριτήρια δεν υπήρξε κατάληξη». Αν υπήρχε κατάληξη, θα γίνονταν και σχετικές ανακοινώσεις, εξήγησε.
Η διεθνής διάσκεψη, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, θα πρέπει, όπως είχε πει και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «να γίνει στο "παρά ένα" της λύσης, γιατί πρέπει να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας για να μπορεί να συγκληθεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε σαφές πως στο Μοντ Πελεράν δεν έχει τεθεί χάρτης, καθώς «δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια» για το εδαφικό. Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι , πρόσθεσε, «οποιοσδήποτε χάρτης, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλίδης «υπήρξε μεν πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω (...) θα πρέπει να γίνει εις βάθος ανταλλαγή απόψεων». Ο πρόεδρος Αναστασιάδης «θα ενημερώσει όπως είχε υποσχεθεί τους αρχηγούς των κομμάτων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, στις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας από την 7η μέχρι την 11η Νοεμβρίου «υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα που έχουν συζητηθεί». Επειδή ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε αναβολή μίας βδομάδας και την επανέναρξη των συζητήσεων στη Γενεύη την ερχόμενη Κυριακή (20ή Νοεμβρίου)», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων, που θα γίνουν πάλι στην Ελβετία, θα διαρκέσει πιθανόν τρεις μέρες.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και πως «για πρώτη φορά συζητήθηκαν πτυχές του Κυπριακού, που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού». Αν και υπήρξε «αξιοσημείωτη πρόοδος», σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «ο διάλογος έφτασε σε ένα σημείο και δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα γι αυτό και έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια» την 20ή Νοεμβρίου.

«Εάν ούτε στην Γενεύη υπάρξει κατάληξη επί του εδαφικού, τότε ο στόχος για λύση εντός του 2016 απομακρύνεται», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση, αν τα μπλε και κόκκινα χρώματα στο ενοποιημένο έγγραφο έγιναν μαύρα, είπε ότι «δεν υπήρξε μετατροπή σε μαύρο». Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) λένε ότι «μαυρίζει» το κείμενο ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «δεν ξέρω τι λένε τα ΗΕ. Τα ΗΕ δεν συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, απλώς παρευρίσκονται στη διαπραγμάτευση».

Στην ερώτηση αν στη Γενεύη θα συζητηθεί αποκλειστικά το εδαφικό ή αν θα συζητηθούν και πτυχές του περιουσιακού ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «ο στόχος της Γενεύης είναι η συνέχιση του διαλόγου, που έγινε αυτές τις μέρες στην Ελβετία. Αντιλαμβάνεστε ότι τα κριτήρια του εδαφικού είναι το θέμα, που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις».

Συζητήθηκαν, είπε, πολλά θέματα. Και όλα τα θέματα στο τραπέζι για τη δική μας πλευρά, και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, σημείωσε. «Το συγκεκριμένο (εδαφικό) θέμα συζητήθηκε τις τελευταίες δύο μέρες. Προηγουμένως έγινε συζήτηση για πρώτη φορά για πτυχές του περιουσιακού, που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για να υπάρξει πρόοδος υπήρξε κάποια υπαναχώρηση είτε από ελληνοκυπριακής είτε από τουρκοκυπριακής πλευράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατάληξη, το επιχείρημα δεν μπορεί να επαληθευτεί».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συζήτηση για το εδαφικό θα συνεχιστεί στο εξωτερικό, «επειδή υπάρχει συγκεκριμένη προσέγγιση από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που δεν επιθυμεί να το συζητήσει στη Λευκωσία». Για μας το πιο σημαντικό, σημείωσε, δεν είναι η τοποθεσία, αλλά το να γίνει πραγματική και ουσιαστική συζήτηση σε αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι για το θέμα της ασφάλειας «έγινε κάποια αναφορά, ανταλλαγή απόψεων σε κατ' ιδίαν συναντήσεις των δύο ηγετών». Επίσης, είπε ότι δεν έγινε «πάρε-δώσε» και ότι δεν τέθηκε το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Αναφερόμενος στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σχετίζεται με τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Σε ερώτηση, γιατί μέχρι τώρα αναφερόταν ότι συνδέεται με το θέμα της ασφάλειας, εξήγησε : «όταν υπάρχει υποδομή από τα έξι κεφάλαια, υποδομή από πλευράς προόδου, τότε πάμε στη διεθνή διάσκεψη, αλλά δεν θα συζητηθούν άλλα θέματα πέραν της ασφάλειας».

Στο ερώτημα εάν οι τρεις ημέρες στη Γενεύη είναι αρκετές για να υπάρξει κατάληξη στο εδαφικό, η απάντηση του κ. Χριστοδουλίδη ήταν πως αν υπάρχει η βούληση, μία-δύο ημέρες αρκούν για να επιτευχθεί συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Στην Κωνσταντινούπολη οι παίκτριες της εθνικής ομάδας

Αθλητικά Νέα Χτες
«Μου λείπει η οικογένειά μου», δήλωσε μία εξ αυτών

Το μεροκάματο του «τρόμου» στην Αχαΐα – Καταγγελία καθηγητή: «Οι μαθητές μου πέταγαν πέτρες»

Ελλάδα Χτες
«Μου πέταξαν πέτρα για να μου ανοίξουν το κεφάλι και η απάντηση ήταν ότι ζήτησε συγγνώμη»

Απόλυτη ανατροπή: Η ΕΕ ξανανοίγει το «παγωμένο» εμπορικό deal με τις ΗΠΑ εν μέσω πολέμου στον Κόλπο

Κόσμος Χτες
Η ΕΕ επανεκκινεί την κύρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που ο πόλεμος στον Κόλπο και η κρίση στο Ορμούζ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπόριο

Η εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα μήνυσε την OpenAI για μαζική υφαρπαγή του περιεχομένου της

Tech + Science Χτες
Η Britannica ισχυρίζεται επιπλέον ότι η OpenAI παράγει επινοημένες πληροφορίες και τις αποδίδει ψευδώς στον εκδότη

Αρτα: Επί τρεις ώρες ήταν εγκλωβισμένος ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του

Ελλάδα Χτες
Οι συνάδελφοί του παρότι γνώριζαν πού είχε θαφτεί, δεν μπορούσαν να τον απεγκλωβίσουν

«Τουρισμός καυσίμων»: Ευρωπαίοι οδηγοί σε απόγνωση διασχίζουν σύνορα χωρών για να βάλουν βενζίνη

Κόσμος Χτες
Στην Ολλανδία, η μέση τιμή της απλής βενζίνης ξεπερνά τα 2,17 ευρώ - Δείτε τα βίντεο

Στέφανος Τσιτσιπάς: Για πρώτη φορά εκτός top‑50 μετά τον Απρίλιο του 2018

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πλέον στο Νο51 της παγκόσμιας κατάταξης

Τραμπ: «Πρέπει να σκεφτούμε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ»

Ελλάδα Χτες
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είμαι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος».

Τουρκία: Επίθεση Τσελίκ στις χώρες της Ευρώπης που έστειλαν βοήθεια στην Κύπρο

Κόσμος Χτες
Την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας έναντι της αλληλεγγύης της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών χωρών προς την Κύπρο, διατύπωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν