E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτοιμο να επιστρέψει το ΔΝΤ: Ζητά νέο Μνημόνιο

Τσακαλώτος: Θέλουμε καθαρό δρόμο για να βγούμε από το πρόγραμμα

Δημοσίευση 11/11/2016 | 14:22

Έτοιμο να επιστρέψει το ΔΝΤ: Ζητά νέο Μνημόνιο

Τέλος του 2016 είναι ένα άτυπο ορόσημο για να αποφασιστει ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

Απομένει να αποφασιστεί δηλαδη αν το ταμείο θα παραμείνει ένας αυστηρός σύμβουλος που θα επιτηρεί και θα υποδεικνύει πολιτικές χωρίς όμως να χηρματοδοτεί το τρίτο μνημόνιο.

Το βασικότερο επμόδιο για να ξαναμπει ως δανειστής το ΔΝΤ στο 3ο Μνημόνιο είναι πως το ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετέχει εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιωσιμο και απαιτεί από τους Ευρωπαίους μέτρα για την ελάφρυνσή του ώστε οι τεχνοκράτες του ταμείου να μπορούν να δικαιολογήσουν ότι η δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα πάει στο βρόντο.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα και εμφανίζονται αμετακίνητοι στη θέση ότι δεν χρειάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2025 και είναι διατεθιμένοι να συζητήσουν μόνο ήπια μέτρα για το χρέος, βραχύπροθεσμης εφαρμογής.

Το νέο δεδομένο που προέκυψε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαίων δανειστών ώστε το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα χωρίς η Τρόικα να μεταβάλει επί της ουσίας τις θέσεις της.

Ο κ. Ράις αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα ακόμα και αν υπάρξει δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον με την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν υποδεικνυόμενες μεταρρυθμίσεις.

Η αναφορά αυτή του Τζέρι Ράις ερμηνεύεται ως πρόθεση του ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα εφόσον υπάρξει ένα τέταρτο Μνημόνιο και υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα.

Στην Αθήνα το ενδεχόμενο αυτό προσπάθησαν να εξορκίσουν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χωρίς, ωστόσο, κανείς από τους δύο να προχωρά σε κατηγορηματική διάψευση.

«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον» ήταν το σχόλιο του κ. Τσακαλώτου.

Όσο για τον κ. Τζανακόπουλο αν και ρωτήθηκε επανειλημμένως για τις δηλώσεις του κ. Ράις η απάντησή του ότι δεν υπάρχει πρόθεση για νέα μέτρα ερμηνεύτηκε ως μια ήπια αντίδραση στα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Απόλυτη ανατροπή από Αρναούτογλου ‑ Από τα χιόνια στους... 18 βαθμούς σε λίγες ώρες

Καιρός 31.12.2025
Μετά την κακοκαιρία εξπρές και τα χιόνια περνάμε σε ανοιξιάτικο καιρό με την έλευση του 2026

Πιλότος «άφησε σημείωμα αυτoκτoνίας» πριν ρίξει το αεροσκάφος σε φράγμα του Έσσεξ

Κόσμος 31.12.2025
Αναφορές θέλουν να έκανε κύκλους πάνω από το σημείο αρκετή ώρα πριν συντριβεί

Χωρίς ρεύμα ο Δήμος Πεντέλης ‑ Αντιδράσεις από τους κατοίκους

Ελλάδα 31.12.2025
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται από το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς περιοχές του Δήμου Πεντέλης, πιθανότατα λόγω της κακοκαιρίας

Αστυνομία της Καλιφόρνιας για τον άστεγο ηθοποιό του Nickelodeon, Τάιλορ Τσέις: Του προσφέρεται συνεχώς βοήθεια αλλά την αρνείται

Κόσμος 31.12.2025
«Έχει φτάσει πολύ κοντά στο να την αποδεχτεί, όμως το τελικό βήμα πρέπει να γίνει από τον ίδιο και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί»

Κιριμπάτι: Η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού υποδέχθηκε πρώτη το 2026

Κόσμος 31.12.2025
Τα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται ήδη το 2026

Από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Ντέιβιντ Λιντς: Οι προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2025

Κόσμος 31.12.2025
Από θρησκευτικούς ηγέτες με παγκόσμια επιρροή έως εμβληματικούς δημιουργούς της τέχνης και του κινηματογράφου, το 2025 σημαδεύτηκε από την απώλεια μεγάλων προσωπικοτήτων

Επεισοδιακές ληστείες στην Αθήνα: Ανδρας προσποιήθηκε τον αστυνομικό και λήστεψε αλλοδαπό

Ελλάδα 31.12.2025
Τέσσερις ξυλοκόπησαν 23χρονο για το κινητό και τα παπούτσια του

Γεωργιάδης: Τα μπλόκα δεν γίνονται για αγροτικά θέματα αλλά για να πέσει η κυβέρνηση

Ελλάδα 31.12.2025
Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι τα περισσότερα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και κάνει λόγο για καθαρά πολιτική πράξη με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία

«Τραβήξτε την πρίζα» – Η δραματική προειδοποίηση του «νονού» της τεχνητής νοημοσύνης

Tech + Science 31.12.2025
Ο Καναδός επιστήμονας υπολογιστών εξέφρασε την ανησυχία ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζουν σημάδια αυτοσυντήρησης