E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτοιμο να επιστρέψει το ΔΝΤ: Ζητά νέο Μνημόνιο

Τσακαλώτος: Θέλουμε καθαρό δρόμο για να βγούμε από το πρόγραμμα

Δημοσίευση 11/11/2016 | 14:22

Έτοιμο να επιστρέψει το ΔΝΤ: Ζητά νέο Μνημόνιο

Τέλος του 2016 είναι ένα άτυπο ορόσημο για να αποφασιστει ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

Απομένει να αποφασιστεί δηλαδη αν το ταμείο θα παραμείνει ένας αυστηρός σύμβουλος που θα επιτηρεί και θα υποδεικνύει πολιτικές χωρίς όμως να χηρματοδοτεί το τρίτο μνημόνιο.

Το βασικότερο επμόδιο για να ξαναμπει ως δανειστής το ΔΝΤ στο 3ο Μνημόνιο είναι πως το ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετέχει εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιωσιμο και απαιτεί από τους Ευρωπαίους μέτρα για την ελάφρυνσή του ώστε οι τεχνοκράτες του ταμείου να μπορούν να δικαιολογήσουν ότι η δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα πάει στο βρόντο.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα και εμφανίζονται αμετακίνητοι στη θέση ότι δεν χρειάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2025 και είναι διατεθιμένοι να συζητήσουν μόνο ήπια μέτρα για το χρέος, βραχύπροθεσμης εφαρμογής.

Το νέο δεδομένο που προέκυψε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαίων δανειστών ώστε το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα χωρίς η Τρόικα να μεταβάλει επί της ουσίας τις θέσεις της.

Ο κ. Ράις αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα ακόμα και αν υπάρξει δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον με την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν υποδεικνυόμενες μεταρρυθμίσεις.

Η αναφορά αυτή του Τζέρι Ράις ερμηνεύεται ως πρόθεση του ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα εφόσον υπάρξει ένα τέταρτο Μνημόνιο και υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα.

Στην Αθήνα το ενδεχόμενο αυτό προσπάθησαν να εξορκίσουν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χωρίς, ωστόσο, κανείς από τους δύο να προχωρά σε κατηγορηματική διάψευση.

«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον» ήταν το σχόλιο του κ. Τσακαλώτου.

Όσο για τον κ. Τζανακόπουλο αν και ρωτήθηκε επανειλημμένως για τις δηλώσεις του κ. Ράις η απάντησή του ότι δεν υπάρχει πρόθεση για νέα μέτρα ερμηνεύτηκε ως μια ήπια αντίδραση στα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: «Μεγάλη προσοχή την Τετάρτη» ‑ Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες

Καιρός 30.03.2026
Διπλή κυκλογένεση στη Μεσόγειο φέρνει έντονα φαινόμενα στην Ελλάδα

Ανδρας ξάπλωσε στις ράγες του μετρό στις Βρυξέλλες και τον έσωσαν τελευταία στιγμή

Κόσμος 30.03.2026
Ο κόσμος που βρισκόταν στην πλατφόρμα αντέδρασε άμεσα, φωνάζοντας και κάνοντας σήματα στον οδηγό του συρμού, ο οποίος κατάφερε να φρενάρει εγκαίρως

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει για καταθέσεις, κρυπτονομίσματα και κύρια κατοικία

Οικονομία 30.03.2026
Τέλος στα «σπαστά» μετρητά πάνω από 500 ευρώ και νέο marketplace για κόκκινα δάνεια

Λαρίσα Ρικέλμε: Η πιο «καυτή» οπαδός του Μουντιάλ του 2010 επιστρέφει ως δημοσιογράφος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

Tabloid Χτες
Η Λαρίσα Ρικέλμε, που έγινε γνωστή ανά τον κόσμο με τις πόζες στις εξέδρες στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, έχει κάνει στροφή στη δημοσιογραφία και θα είναι παρούσα στη διοργάνωση του 2026

Θρίλερ στο Αίγιο: Νεκρός βρέθηκε 58χρονος Αμερικανός – Τι δείχνουν οι έρευνες της Αστυνομίας

Ελλάδα Χτες
Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να διευκρινιστούν μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων ιατροδικαστικών εξετάσεων

Το Ιράν χτύπησε με πύραυλο εργοστάσιο χημικών στο Ισραήλ – Φόβοι για επικίνδυνη διαρροή τοξικών ουσιών

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές του Ισραήλ ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα

Λουτσέσκου από το νοσοκομείο: «Είμαι καλά τώρα, έχω αναρρώσει πλήρως»

Αθλητικά Νέα Χτες
Καθησυχαστικά είναι τα νέα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη στην τελευταία προπόνηση της Ρουμανία, με ιστοσελίδα της χώρας του να φιλοξενεί τις πρώτες του δηλώσεις από το νοσοκομείο

Η σοκαριστική στιγμή του πιο βίαιου νοκ‑άουτ που άφησε την αθλήτρια να πνίγεται

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι εικόνες της αθλήτριας με το βλέμμα στο κενό έκαναν τον γύρο του κόσμου