E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτοιμο να επιστρέψει το ΔΝΤ: Ζητά νέο Μνημόνιο

Τσακαλώτος: Θέλουμε καθαρό δρόμο για να βγούμε από το πρόγραμμα

Δημοσίευση 11/11/2016 | 14:22

Έτοιμο να επιστρέψει το ΔΝΤ: Ζητά νέο Μνημόνιο

Τέλος του 2016 είναι ένα άτυπο ορόσημο για να αποφασιστει ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

Απομένει να αποφασιστεί δηλαδη αν το ταμείο θα παραμείνει ένας αυστηρός σύμβουλος που θα επιτηρεί και θα υποδεικνύει πολιτικές χωρίς όμως να χηρματοδοτεί το τρίτο μνημόνιο.

Το βασικότερο επμόδιο για να ξαναμπει ως δανειστής το ΔΝΤ στο 3ο Μνημόνιο είναι πως το ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετέχει εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιωσιμο και απαιτεί από τους Ευρωπαίους μέτρα για την ελάφρυνσή του ώστε οι τεχνοκράτες του ταμείου να μπορούν να δικαιολογήσουν ότι η δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα πάει στο βρόντο.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα και εμφανίζονται αμετακίνητοι στη θέση ότι δεν χρειάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2025 και είναι διατεθιμένοι να συζητήσουν μόνο ήπια μέτρα για το χρέος, βραχύπροθεσμης εφαρμογής.

Το νέο δεδομένο που προέκυψε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαίων δανειστών ώστε το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα χωρίς η Τρόικα να μεταβάλει επί της ουσίας τις θέσεις της.

Ο κ. Ράις αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα ακόμα και αν υπάρξει δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον με την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν υποδεικνυόμενες μεταρρυθμίσεις.

Η αναφορά αυτή του Τζέρι Ράις ερμηνεύεται ως πρόθεση του ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα εφόσον υπάρξει ένα τέταρτο Μνημόνιο και υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα.

Στην Αθήνα το ενδεχόμενο αυτό προσπάθησαν να εξορκίσουν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χωρίς, ωστόσο, κανείς από τους δύο να προχωρά σε κατηγορηματική διάψευση.

«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον» ήταν το σχόλιο του κ. Τσακαλώτου.

Όσο για τον κ. Τζανακόπουλο αν και ρωτήθηκε επανειλημμένως για τις δηλώσεις του κ. Ράις η απάντησή του ότι δεν υπάρχει πρόθεση για νέα μέτρα ερμηνεύτηκε ως μια ήπια αντίδραση στα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Κόσμος 11.07.2026
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Tech + Science 11.07.2026
Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Τρομακτικό βίντεο: Παρά τρίχα γλίτωσε πεζός στη Νέα Υόρκη – Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Δύο αυτοκίνητα καρφώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα σε κτίριο στο Μπρούκλιν, τραυματίζοντας οδηγούς και πεζό - οι δύο οδηγοί συνελήφθησαν αμέσως.