E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτοιμο να επιστρέψει το ΔΝΤ: Ζητά νέο Μνημόνιο

Τσακαλώτος: Θέλουμε καθαρό δρόμο για να βγούμε από το πρόγραμμα

Δημοσίευση 11/11/2016 | 14:22

Έτοιμο να επιστρέψει το ΔΝΤ: Ζητά νέο Μνημόνιο

Τέλος του 2016 είναι ένα άτυπο ορόσημο για να αποφασιστει ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

Απομένει να αποφασιστεί δηλαδη αν το ταμείο θα παραμείνει ένας αυστηρός σύμβουλος που θα επιτηρεί και θα υποδεικνύει πολιτικές χωρίς όμως να χηρματοδοτεί το τρίτο μνημόνιο.

Το βασικότερο επμόδιο για να ξαναμπει ως δανειστής το ΔΝΤ στο 3ο Μνημόνιο είναι πως το ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετέχει εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιωσιμο και απαιτεί από τους Ευρωπαίους μέτρα για την ελάφρυνσή του ώστε οι τεχνοκράτες του ταμείου να μπορούν να δικαιολογήσουν ότι η δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα πάει στο βρόντο.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα και εμφανίζονται αμετακίνητοι στη θέση ότι δεν χρειάζονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2025 και είναι διατεθιμένοι να συζητήσουν μόνο ήπια μέτρα για το χρέος, βραχύπροθεσμης εφαρμογής.

Το νέο δεδομένο που προέκυψε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαίων δανειστών ώστε το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα χωρίς η Τρόικα να μεταβάλει επί της ουσίας τις θέσεις της.

Ο κ. Ράις αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα ακόμα και αν υπάρξει δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον με την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν υποδεικνυόμενες μεταρρυθμίσεις.

Η αναφορά αυτή του Τζέρι Ράις ερμηνεύεται ως πρόθεση του ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα εφόσον υπάρξει ένα τέταρτο Μνημόνιο και υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα.

Στην Αθήνα το ενδεχόμενο αυτό προσπάθησαν να εξορκίσουν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χωρίς, ωστόσο, κανείς από τους δύο να προχωρά σε κατηγορηματική διάψευση.

«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον» ήταν το σχόλιο του κ. Τσακαλώτου.

Όσο για τον κ. Τζανακόπουλο αν και ρωτήθηκε επανειλημμένως για τις δηλώσεις του κ. Ράις η απάντησή του ότι δεν υπάρχει πρόθεση για νέα μέτρα ερμηνεύτηκε ως μια ήπια αντίδραση στα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δώρο Πάσχα 2026: Μέχρι πότε είναι η καταβολή ‑ Πώς υπολογίζεται

Οικονομία 16.03.2026
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν

Ταξί: Έρχονται απεργίες διαρκείας

Ελλάδα 16.03.2026
Το υπουργείο παραπέμπει στο... μέλλον κρίσιμες ρυθμίσεις για ΕΙΧ με οδηγό

Επιμένει ο Τραμπ στους τελωνειακούς δασμούς – «Έχω το απόλυτο δικαίωμα να τους επαναφέρω»

Κόσμος 16.03.2026
Διεξάγεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Λιανεμπορικό... SOS στην αγορά λόγω πολέμου ‑ Κίνδυνος για «λουκέτα» αν δεν ληφθούν μέτρα

Οικονομία 16.03.2026
Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο εισέρχεται ο κλάδος το ελληνικού εμπορίου

Τι αλλάζει στα ταξιδιωτικά πακέτα στην ΕΕ: Ποιοι οι νέοι κανόνες για αποζημιώσεις και επιστροφές

Κόσμος 16.03.2026
Ποια ταξίδια και ποιες υπηρεσίες μπορούν να θεωρηθούν ταξιδιωτικό πακέτο

Τραμπ: Μιλάμε με το Ιράν, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμο για συμφωνία

Κόσμος 16.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχουν επαφές με την Τεχεράνη, αλλά εκτίμησε πως το Ιράν δεν είναι ακόμη έτοιμο να προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Πεθαίνει» για καφέ ο Νετανιάχου: Δείτε το βίντεο με το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου

Κόσμος Χτες
Αγαπώ το έθνος μου μέχρι θανάτου, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραγγέλνοντας καφέ

Χανιά: Το χρονικό με τον ομαδικό βιασμό 17χρονης ‑ «Έγινε με τη θέλησή της», λένε οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα Χτες
Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι - Η 17χρονη κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της και τη βιντεοσκόπηση της ειδεχθούς πράξης

Σκληρό bullying σε 11χρονη από ανηλίκους ‑ Την έβαλαν να γονατίσει και να ζητήσει «συγγνώμη»

Ελλάδα Χτες
Επτά κορίτσια και δύο αγόρια ασκούσαν bullying σε 11χρονη και βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις τους