Κυπριακό: Φωνές στην Τουρκία ζητούν προσάρτηση των κατεχομένων!
Χωρίς ουσιαστική πρόοδο οι συζητήσεις στην Ελβετία
Δημοσίευση 10/11/2016 | 20:49

Δύσκολα και χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες για θετική κατάληξη συνεχίζονται στο Mont Pelerin της Ελβετίας οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού. Πληροφορίες από ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή, δεν δίνει την εικόνα της αναζήτησης συμφωνίας, αλλά την αποτροπή ναυαγίου.
Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα ενοποιημένο έγγραφο στο οποίο καταγράφονται με μπλε γράμματα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινα γράμματα οι θέσεις της τουρκοκυπριακής. Στόχος είναι να επιτευχθούν συγκλίσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία στα διάφορα θέματα.
Ως προς την εδαφική πτυχή των συζηγήσεων φαίνεται ότι τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών και η κατάθεση χαρτών με συγκεκριμένες περιοχές μάλλον είναι πολύ μακριά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται να μην δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικές παραχωρήσεις ώστε το έδαφος που θα επιστραφεί να επιτρέπει την επιστροφή 100.000 ελληνοκυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους.
Την κατάσταση δεν βοηθούν δηλώσεις που γίνονται στη Τουρκία, με τις οποίες διατυπώνονται απειλές πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του 2016, η Άγκυρα θα εξετάσει το μοντέλο της Κριμαίας για προσάρτηση των κατεχομένων στη τουρκική επικράτεια.
Αγρίνιο: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεφωνικών απατεώνων
Αυστραλία: Κατσαρίδες 200.000 δολαρίων – Έφοδος αποκάλυψε πάνω από 100.000 έντομα‑γίγαντες
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν εγκαταστάσεις του Ιράν – Συναγερμός στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ
Καιρός Σάββατο: Αίθριος με άνοδο θερμοκρασίας έως 33 βαθμούς ‑ πού αναμένονται καταιγίδες
Βόλος: Τετραετής φυλάκιση για 53χρονο που επιχείρησε να βγάλει τα μάτια του αδερφού του
Σομαλία: Η Τουρκία έβαλε στο μάτι τα «χρυσά» αποθέματα ουρανίου
Νέοι οδηγοί και επικίνδυνες συμπεριφορές: Τι αποκαλύπτει νέα ευρωπαϊκή έρευνα για την Ελλάδα
Η Ουκρανία ζητάει συγγνώμη για το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα
Καλαμάτα: Στον ανακριτή ο 41χρονος – Μίλησαν στα παιδιά για ατύχημα
Τραγωδία στη Σαχάρα: 49 νεκροί από δίψα σε ακινητοποιημένο φορτηγό στο Νίγηρα
Τραγικό τέλος στις έρευνες για την 11χρονη Λιανά στη Γαλλία: Αναγνωρίστηκε η σορός της
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη
LIVE Πολιτική Χτες






