E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»

Τι θα ισχύσει από Ιανουάριο

Δημοσίευση 6/11/2016 | 22:19

Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»

Κακά μαντάτα ειδικά για όσους είναι μισθωτοί και έχουν δεύτερο εισόδημα από μπλοκάκι - Έντονοι φόβοι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα έσοδα του πολύπαθου ΟΑΕΕ

Αντιμέτωπη με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα θα βρεθεί λίαν συντόμως η Εφη Αχτσιόγλου με την παραλαβή από τον Γιώργο Κατρούγκαλο του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών που καίει τα «μπλοκάκια».

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έρχονται τα κακά μαντάτα ειδικά για όσους είναι μισθωτοί και έχουν ένα δεύτερο εισόδημα για το οποίο κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Για όσους είναι ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά και έχουν μισθωτή εργασία, ασφάλιση δηλαδή από έναν εργοδότη για τουλάχιστον 25 ημέρες τον μήνα και κόβουν μπλοκάκι σε έναν ή δύο ακόμη εργοδότες από 1/1/2017 θα υπάρξουν επιπλέον κρατήσεις της τάξης του 12,72%, ανεξάρτητα από τις κρατήσεις που έχουν για τη μισθωτή τους εργασία.

Εάν οι παραπάνω εργαζόμενοι κόβουν όμως μπλοκάκι σε περισσότερους από 2 εργοδότες τότε οι κρατήσεις τους υπερδιπλασιάζονται και πάνε στο 26,95%, γίνονται δηλαδή ανάλογες των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το πλαφόν προς τα κάτω δεν ισχύει, δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο εργαζόμενος εάν δεν έχει εισόδημα να πληρώσει τα 158 που είναι το μίνιμουμ.

Εάν δεν υπάρχει εισόδημα δεν θα υπάρχει και εισφορά, ενώ εάν το εισόδημα από το μπλοκάκι είναι 200 ή 400 ευρώ, ανάλογη, με βάσει το 12,72% θα είναι και η κράτηση και όχι 158 ευρώ.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βρει τρόπο να υλοποιήσει έναν νόμο ο οποίος ορίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017, θα πρέπει να υπολογιστούν με συντελεστές της τάξεως του 26,95% έως 37% επί του εισοδήματος του 2016. Φυσικά, το εισόδημα του 2016 δεν είναι διαθέσιμο ούτε θα είναι στις αρχές του χρόνου καθώς για να γίνει γνωστό στις δημόσιες αρχές θα πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου και η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, ψάχνει να βρει μεταβατική λύση για να μην μείνει χωρίς έσοδα ο ΟΑΕΕ από τις αρχές του χρόνου.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια: από το να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς για 2-3 δίμηνα μέχρι να γίνει ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015.

Πάντως όσο περνούν οι ημέρες και δεν δίδονται απαντήσεις, το ζήτημα αποκτά και δημοσιονομική διάσταση καθώς ήδη διατυπώνονται έντονοι φόβοι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα έσοδα του πολύπαθου ΟΑΕΕ, ο οποίος βουλιάζει στα ελλείμματα λόγω μειωμένων εσόδων/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντοπούλου: Συκοφαντίες τα περί μη καταβολής δεδουλευμένων ‑ Προαναγγέλλει μηνύσεις

Ελλάδα Χτες
«Ενεργό παρακράτος, οργανωμένο έγκλημα και απόπειρα πολιτικής εξόντωσης» – Όσα είπε για τις καταγγελίες

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών: Προκλητική παραγγελία ‑ εμπαιγμός για τις εκταφές

Ελλάδα Χτες
Δικηγόρος κάνει λόγο για διάταγμα «δικτατορικού τύπου» με τελεσίγραφα και διαδικασίες άρον-άρον

«Μαζεύανε τα πτώματα και τα ρίχνανε σαν τσουβάλια» – Συγκλονίζει μάρτυρας της εκτέλεσης των 200 Ελλήνων από τους ναζί στην Καισαριανή

Ελλάδα Χτες
Οι συγγενείς των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή μεγάλωσαν με το τραύμα εκείνης της ημέρας. Ο πόνος μεταφέρθηκε στις επόμενες γενιές, ως ζωντανή υπενθύμιση μιας βαρβαρότητας που έμεινε ατιμώρητη.

Βιολάντα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις των υδραυλικών για τους σωλήνες – «Εγώ είμαι το αφεντικό και θα το κάνεις όπως σου λέω»

Ελλάδα Χτες
Θάψαμε τους σωλήνες προπανίου χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας ισχυρίζεται ένας από τους υδραυλικούς λέγοντας ότι αυτές ήταν οι εντολές του ιδιοκτήτη της Βιολάντα

ΔΥΠΑ: Επίδομα 200 ευρώ για 12 μήνες – Σε ποιους απευθύνεται

Οικονομία Χτες
Ποια είναι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Δίκη για τα Τέμπη: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της έδρας

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα οδηγούσε ένα πατίνι σε δρόμο στην Κρήτη και παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα

Κακοκαιρία: Οδηγός εγκλωβίστηκε στο ρέμα Μαΐστρου στην Αλεξανδρούπολη ‑ Δείτε βίντεο

Καιρός Χτες
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και διερχόμενοι οδηγοί, για να βοηθήσουν τον οδηγό

Φρένο στις ενοχλητικές κλήσεις: 50.000 ευρώ αποζημίωση για τηλεφωνικό μάρκετινγκ

Ελλάδα Χτες
Κατώτατη αποζημίωση 10.000 ευρώ ανά παράβαση και σαφές μήνυμα συμμόρφωσης στην αγορά

Νέα απεργία στα θέατρα την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ‑ Ποιοι εξαιρούνται

Ελλάδα Χτες
Κύριο αίτημα της απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογκών Συμβάσεων Εργασίας

Θλίψη στο Mega: Πέθανε ξαφνικά ο Κώστας Κοσμίδης

Ελλάδα Χτες
Ο 52χρονος «έφυγε» ξαφνικά το βράδυ προδομένος από την καρδιά του