E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»

Τι θα ισχύσει από Ιανουάριο

Δημοσίευση 6/11/2016 | 22:19

Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»

Κακά μαντάτα ειδικά για όσους είναι μισθωτοί και έχουν δεύτερο εισόδημα από μπλοκάκι - Έντονοι φόβοι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα έσοδα του πολύπαθου ΟΑΕΕ

Αντιμέτωπη με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα θα βρεθεί λίαν συντόμως η Εφη Αχτσιόγλου με την παραλαβή από τον Γιώργο Κατρούγκαλο του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών που καίει τα «μπλοκάκια».

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έρχονται τα κακά μαντάτα ειδικά για όσους είναι μισθωτοί και έχουν ένα δεύτερο εισόδημα για το οποίο κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Για όσους είναι ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά και έχουν μισθωτή εργασία, ασφάλιση δηλαδή από έναν εργοδότη για τουλάχιστον 25 ημέρες τον μήνα και κόβουν μπλοκάκι σε έναν ή δύο ακόμη εργοδότες από 1/1/2017 θα υπάρξουν επιπλέον κρατήσεις της τάξης του 12,72%, ανεξάρτητα από τις κρατήσεις που έχουν για τη μισθωτή τους εργασία.

Εάν οι παραπάνω εργαζόμενοι κόβουν όμως μπλοκάκι σε περισσότερους από 2 εργοδότες τότε οι κρατήσεις τους υπερδιπλασιάζονται και πάνε στο 26,95%, γίνονται δηλαδή ανάλογες των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το πλαφόν προς τα κάτω δεν ισχύει, δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο εργαζόμενος εάν δεν έχει εισόδημα να πληρώσει τα 158 που είναι το μίνιμουμ.

Εάν δεν υπάρχει εισόδημα δεν θα υπάρχει και εισφορά, ενώ εάν το εισόδημα από το μπλοκάκι είναι 200 ή 400 ευρώ, ανάλογη, με βάσει το 12,72% θα είναι και η κράτηση και όχι 158 ευρώ.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βρει τρόπο να υλοποιήσει έναν νόμο ο οποίος ορίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017, θα πρέπει να υπολογιστούν με συντελεστές της τάξεως του 26,95% έως 37% επί του εισοδήματος του 2016. Φυσικά, το εισόδημα του 2016 δεν είναι διαθέσιμο ούτε θα είναι στις αρχές του χρόνου καθώς για να γίνει γνωστό στις δημόσιες αρχές θα πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου και η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, ψάχνει να βρει μεταβατική λύση για να μην μείνει χωρίς έσοδα ο ΟΑΕΕ από τις αρχές του χρόνου.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια: από το να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς για 2-3 δίμηνα μέχρι να γίνει ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015.

Πάντως όσο περνούν οι ημέρες και δεν δίδονται απαντήσεις, το ζήτημα αποκτά και δημοσιονομική διάσταση καθώς ήδη διατυπώνονται έντονοι φόβοι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα έσοδα του πολύπαθου ΟΑΕΕ, ο οποίος βουλιάζει στα ελλείμματα λόγω μειωμένων εσόδων/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατέρας Αντώνιος: Αδυνατώ να καταβάλλω την εγγύηση των 60.000 ευρώ, ελπίζω στην βοήθεια των συνανθρώπων μου

Ελλάδα 19.02.2026
Από τα 9,5 έτη που επιβλήθηκαν στον πατέρα Αντώνιο, εκτιτέα είναι τα 8 χρόνια ενώ έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει λίγα περισσότερα από 60.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου

Η δημόσια συγγνώμη της παρουσιάστριας μετά τη… μεθυσμένη ζωντανή σύνδεση στους Χειμερινούς Αγώνες

Αθλητικά Νέα 19.02.2026
Παραδέχθηκε δημόσια ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν βγει ζωντανά στον αέρα

Τέμπη: Ορίστηκαν οι πρώτες εκταφές των θυμάτων

Ελλάδα 19.02.2026
Ο ορισμός των ημερομηνιών προέκυψε μετά τη νέα εντολή της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας - Δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα

Τις εξουσίες της ICE ενισχύει η κυβέρνηση Τραμπ: Επιτρέπεται πλέον η σύλληψη προσφύγων

Κόσμος 19.02.2026
Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών

Η Google βάζει μουσική στο Gemini: Lyria 3 με αυτόματους στίχους και μεγαλύτερο δημιουργικό έλεγχο

Tech + Science 19.02.2026
Η νέα λειτουργία μετατρέπει ιδέες, αναμνήσεις και εικόνες σε μουσική

20 μήνες εξαγοράσιμη & αφαίρεση άδειας στην τραγουδίστρια για το τροχαίο στο Κολωνάκι: «Ήπια ένα ποτό, συγγνώμη»

Ελλάδα 19.02.2026
Ο ισχυρισμός της προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου η οποία της απάντησε: «Μη μας λέτε για ένα ποτό, αυτή η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σας δεν βγαίνει με ένα ποτό»

Τι γνωρίζουμε για τη σύλληψη του Αντριου: Η ανακοίνωση του βασιλιά Καρόλου

Κόσμος 19.02.2026
Ο βασιλιάς Κάρολος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο νόμος πρέπει να ακολουθήσει την πορεία του»

Καταγγελία για νέο πρόβλημα στο «Ελ. Βενιζέλος»: «Με ένα μόνο ραντάρ η Προσέγγιση Αθηνών αντί για τρία»

Ελλάδα 19.02.2026
Χάθηκε ξανά η επικοινωνία, αναφέρουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας

Γλυφάδα: Νεκρός ο 26χρονος που αγνοούνταν ‑ Βρέθηκε στον ισθμό Κορίνθου

Ελλάδα 19.02.2026
Τα ίχνη του 26χρονου είχαν εξαφανιστεί από το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου

Συντάξεις και αναδρομικά: Κλείνει εκκρεμότητες ο e‑ΕΦΚΑ και πληρώνει 50.000 δικαιούχους

Οικονομία 19.02.2026
Ποιες κατηγορίες πληρώνονται αναδρομικά σήμερα και αύριο