E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»

Τι θα ισχύσει από Ιανουάριο

Δημοσίευση 6/11/2016 | 22:19

Στον αέρα η φορολογία και οι εισφορές για τα «μπλοκάκια»

Κακά μαντάτα ειδικά για όσους είναι μισθωτοί και έχουν δεύτερο εισόδημα από μπλοκάκι - Έντονοι φόβοι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα έσοδα του πολύπαθου ΟΑΕΕ

Αντιμέτωπη με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα θα βρεθεί λίαν συντόμως η Εφη Αχτσιόγλου με την παραλαβή από τον Γιώργο Κατρούγκαλο του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών που καίει τα «μπλοκάκια».

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έρχονται τα κακά μαντάτα ειδικά για όσους είναι μισθωτοί και έχουν ένα δεύτερο εισόδημα για το οποίο κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Για όσους είναι ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά και έχουν μισθωτή εργασία, ασφάλιση δηλαδή από έναν εργοδότη για τουλάχιστον 25 ημέρες τον μήνα και κόβουν μπλοκάκι σε έναν ή δύο ακόμη εργοδότες από 1/1/2017 θα υπάρξουν επιπλέον κρατήσεις της τάξης του 12,72%, ανεξάρτητα από τις κρατήσεις που έχουν για τη μισθωτή τους εργασία.

Εάν οι παραπάνω εργαζόμενοι κόβουν όμως μπλοκάκι σε περισσότερους από 2 εργοδότες τότε οι κρατήσεις τους υπερδιπλασιάζονται και πάνε στο 26,95%, γίνονται δηλαδή ανάλογες των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το πλαφόν προς τα κάτω δεν ισχύει, δεν είναι δηλαδή υποχρεωμένος ο εργαζόμενος εάν δεν έχει εισόδημα να πληρώσει τα 158 που είναι το μίνιμουμ.

Εάν δεν υπάρχει εισόδημα δεν θα υπάρχει και εισφορά, ενώ εάν το εισόδημα από το μπλοκάκι είναι 200 ή 400 ευρώ, ανάλογη, με βάσει το 12,72% θα είναι και η κράτηση και όχι 158 ευρώ.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βρει τρόπο να υλοποιήσει έναν νόμο ο οποίος ορίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017, θα πρέπει να υπολογιστούν με συντελεστές της τάξεως του 26,95% έως 37% επί του εισοδήματος του 2016. Φυσικά, το εισόδημα του 2016 δεν είναι διαθέσιμο ούτε θα είναι στις αρχές του χρόνου καθώς για να γίνει γνωστό στις δημόσιες αρχές θα πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου και η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, ψάχνει να βρει μεταβατική λύση για να μην μείνει χωρίς έσοδα ο ΟΑΕΕ από τις αρχές του χρόνου.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια: από το να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς για 2-3 δίμηνα μέχρι να γίνει ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015.

Πάντως όσο περνούν οι ημέρες και δεν δίδονται απαντήσεις, το ζήτημα αποκτά και δημοσιονομική διάσταση καθώς ήδη διατυπώνονται έντονοι φόβοι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα προκαλέσει σημαντική μείωση στα έσοδα του πολύπαθου ΟΑΕΕ, ο οποίος βουλιάζει στα ελλείμματα λόγω μειωμένων εσόδων/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης μητέρας ‑ Στο μικροσκόπιο κάμερες και στίγμα κινητού

Ελλάδα 21.04.2026
Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό της

Αλεξανδρούπολη: Ανήλικος έπεσε θύμα τηλεφωνικής απάτης ‑ Παρέδωσε κοσμήματα αξίας 14.000 ευρώ

Κόσμος 21.04.2026
Ο άγνωστος προσποιήθηκε τον λογιστή της οικογένειας και έπεισε τον ανήλικο ότι έπρεπε άμεσα να του παραδώσει τα κοσμήματα του σπιτιού

Τραγωδία στο Καινούργιο Αγρινίου: 40χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος ‑ Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Ελλάδα 21.04.2026
Ο άνδρας εντοπίστηκε από οικείο του πρόσωπο που ειδοποίησε τις Αρχές

Επιδόματα: Ποια πληρώνονται αυτή την εβδομάδα

Οικονομία 21.04.2026
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως την Παρασκευή 24 Απριλίου

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Ανοιξε η πλατφόρμα ‑ Ποια ΑΦΜ κάνουν πρώτα αίτηση

Οικονομία 21.04.2026
Συνολικά θα διατεθούν 300.000 vouchers, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ

Ο χάρτης της φοροδιαφυγής για το 2025: Ποιοι είναι οι «πρωταθλητές» και οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα

Ελλάδα 21.04.2026
Φοροδιαφυγή εντοπίζουν 1 στους 3 ψηφιακούς ελέγχους από την ΑΑΔΕ

Γερμανία: Κρατούμενη σε φυλακή στο Χαλέπι φέρεται να είναι αγνοούμενη δημοσιογράφος

Κόσμος 21.04.2026
Κρατούμενη σε φυλακή η δημοσιογράφος από τη Γερμανία, Εύα Μαρία Μίχελμαν

Χαϊδάρι: Πτώση της 13χρονης από σχολείο – Πώς συνέβη το τραγικό περιστατικό

Ελλάδα 21.04.2026
Yποβλήθηκε σε πολύωρη και εξαιρετικά δύσκολη χειρουργική επέμβαση

Πυροβολισμοί στις πυραμίδες Τεοτιουακάν στο Μεξικό: Νεκρή μία τουρίστρια – Αυτοκτόνησε ο δράστης

Κόσμος 21.04.2026
Ο δράστης αυτοκτόνησε στην Πυραμίδα της Σελήνης, ενώ αρκετοί επισκέπτες τραυματίστηκαν, τρεις σοβαρά.