E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δεν βρίσκουν προσωπικό

Ποιες ειδικότητες εμφανίζουν έλλειψη

Δημοσίευση 3/11/2016 | 19:25

Έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δεν βρίσκουν προσωπικό

Εξι στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία - τα επίσημα στοιχεία της Eurostat με μέτρηση Ιουλίου ανεβάζουν το ποσοστό στο 23,2% -δηλώνουν πως δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό: από εργάτες και τεχνίτες μέχρι πωλητές και προσωπικό υπηρεσιών ΙΤ.

Αυτό αποκαλύπτει η Ετήσια Διεθνής Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2016.

Δεν βρίσκουν επαγγελματίες πωλητές και «πληροφορικάριους»

Ειδικότερα προβλήματα εντοπίζονται στον τομέα των «Επαγγελματιών Πωλητών», ενώ ακολουθεί η ειδικότητα του «Προσωπικού Υπηρεσιών IT», η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2015. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», ειδικότητα που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011.

Το ποσοστό των εργοδοτών που δηλώνουν πως δεν μπορούν να βρουν προσωπικό (59%) παραμένει σταθερό για δεύτερη συνεχή χρονιά και είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία εννέα χρόνια διεξαγωγής της έρευνας, σε μια περίοδο που η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων (29%), απαιτούμενης εμπειρίας (27%), προσωπικών δεξιοτήτων (12%), η αναζήτηση υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (11%) και η έλλειψη διαθέσιμων υποψηφίων ή η απουσία υποψήφιων (11%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας.

Οι άλλες ειδικότητες που λείπουν

Επίσης ειδικότητες, όπως «Προσωπικό για το χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων» καθώς και «Οδηγοί», επανέρχονται στη λίστα καταλαμβάνοντας την 8η και την 9η θέση αντίστοιχα. Συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων του 2015, εκτός κατάταξης βρίσκονται οι εξής ειδικότητες: «Εργάτες» (9η θέση για το 2015) και «Διευθυντές Πωλήσεων» (10η θέση για το 2015). Σε παγκόσμιο επίπεδο, σταθερά στην κορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, παραμένουν οι «Επαγγελματίες Πωλητές» για πέμπτη συνεχή χρονιά. Το «Προσωπικό υπηρεσιών IT» παραμένει δυσεύρετο, καταλαμβάνοντας φέτος τη 2η θέση, ενώ στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμφανίζονται οι «Μηχανικοί».


«Η Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο Top-10 των χωρών που αντιμετωπίζουν σε διεθνές επίπεδο τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας κάλυψης ανοικτών θέσεων εργασίας. Η σταθερά αυξανόμενη πολυπλοκότητα και ρευστότητα του επιχειρηματικού κόσμου καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για πλήρωση θέσεων εργασίας με επαγγελματίες που εξασφαλίζουν εργασία υψηλής απόδοσης στις εργοδότριες εταιρείες» τονίζει η Φανή Κλειδά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

«Η πρόκληση εντοπίζεται κυρίως στη διάσταση των τεχνικών δεξιοτήτων, επηρεάζοντας σημαντικά τους κλάδους του εμπορίου και της υψηλής τεχνολογίας. Κοινός παρονομαστής αποτελεί το επίπεδο επάρκειας και εμπειρίας σε συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες. Διαπιστώνεται ότι και το 2016, οι θέσεις εργασίας στον τομέα των πωλήσεων διατηρούν το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας ανεύρεσης των κατάλληλων επαγγελματιών τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά. Στην ανάπτυξη και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών, η βασικότερη δεξιότητα που εκλείπει σήμερα είναι η σαφής αποτύπωση του παραγόμενου επιχειρηματικού οφέλους. Η ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων προϋποθέτει τη στρατηγική επένδυση πόρων σε βάθος χρόνου, με την «on the job» εκπαίδευση να αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στην Αττική που εκτελούσαν θερμές εργασίες σε μέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια

Μακελειό σε γιορτή της 4ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη – Οκτώ τραυματίες, οι 4 παιδιά

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Μαρτυρίες μιλούν για άνδρα που ήταν ντυμένος στα μαύρα και φορούσε μαύρη μάσκα σκι, ο οποίος πυροβόλησε πολλές φορές προς το πλήθος, που έκανε μπάρμπεκιου σε αυλή

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικό βίντεο ‑ drone από τις καμένες εκτάσεις σε Ωραιόκαστρο και Φιλοθέη

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά

Επίδομα αδείας 2026: Τι αλλάζει φέτος και ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλάζουν τα ποσά του επιδόματος αδείας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Θεσσαλονίκη: 16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο τμήμα Ασπρόπυργος – Ανω Λιόσια εξαιτίας πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών επηρεάζονται με καθυστερήσεις και τροποποιήσεις, ενώ τμήματα διαδρομών αντικαθίστανται με λεωφορεία της Hellenic Train

Σερένα Γουίλιαμς: Ανέβασε φωτογραφία με το υγρό που αφαίρεσαν από το γόνατό της – «Απλά... ουάου»

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Η Σερένα Γουίλιαμς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το διπλό γυναικών στο Γουίμπλεντον λόγω τραυματισμού στο γόνατο

Σκιάθος: Συνελήφθη 27χρονος που επιτέθηκε σε πολίτες – Πετούσε καρέκλες και ξεσήκωνε τους περαστικούς

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Σκηνές έντασης ξεδιπλώθηκαν τα ξημερώματα στο νησί της Σκιάθου

Καπνός, διοξίνες, βενζόλιο: Τι αναπνέει η Θεσσαλονίκη μετά τη φωτιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Ελεύθερος ο 76χρονος

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
«Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας» συστήνει ο καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Φωτιά στην Οινόη Αττικής: Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης με 10 εναέρια μέσα

Ελλάδα 05.07.2026
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο σημείο της πυρκαγιάς

Χρέη στην Εφορία: Όλες οι προθεσμίες και οι πληρωμές του Ιουλίου

Οικονομία 05.07.2026
Πώς θα επιβιώσετε από το φορολογικό «σαφάρι» του Ιουλίου