E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στην Μοσούλη

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της πόλης»

Δημοσίευση 1/11/2016 | 18:45

Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στην Μοσούλη

Ιρακινοί στρατιώτες μπήκαν σήμερα στην Μοσούλη, αρχίζοντας έτσι την «αληθινή» μάχη για την ανακατάληψη της μεγαλύτερης πόλης που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι ειδικές δυνάμεις εισέδυσαν στην Μοσούλη από ανατολάς, λαμβάνοντας θέσεις στη συνοικία Τζουντάιντατ αλ Μούφτι, σύμφωνα με το κέντρο διοίκησης του ιρακινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», ανακοίνωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Ο τελικός στόχος μας» είναι η πλήρης «απελευθέρωση» της Μοσούλης, πρόσθεσε ο ιρακινός αξιωματικός, που μίλησε από την κοινότητα Κογκτζάλι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Μοσούλη και επίσης ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις σήμερα.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι επέδειξε επίσης αισιοδοξία, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη, τη 17η Οκτωβρίου, της επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης.

«Θα σφίξουμε ξανά τον κλοιό γύρω από το ΙΚ από όλες τις πλευρές», είπε σε διάγγελμά του στην τουρκική τηλεόραση. Οι τζιχαντιστές «δεν θα έχουν οδό διαφυγής, θα μπορούν είτε να πεθάνουν, ή να παραδοθούν», συμπλήρωσε ο Αμπάντι.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι μαχητές του ΙΚ —εκτιμάται από τους Αμερικανούς ότι αριθμούν από 3.000 ως 5.000 στην Μοσούλη— θα συνεχίσουν μέχρις εσχάτων τη μάχη για να κρατήσουν το προπύργιό τους, όπου ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακήρυξε το 2014 τη δημιουργία του «χαλιφάτου» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κατακτήσει.

Μπαίνοντας στην Μοσούλη, οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των δεκάδων χιλιάδων ανδρών οι οποίοι συγκλίνουν στην πόλη από τον βορρά και από τον νότο, με την υποστήριξη των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης, οι Κούρδοι Πεσμεργκά εδραιώνουν τις θέσεις τους σε χωριά που πρόσφατα αποσπάστηκαν από το ΙΚ. Στον νότο, δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζουν να προελαύνουν, αλλά παραμένουν ακόμη πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη Μοσούλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ πήγαινε στο φαρμακείο για τη μητέρα του

Ελλάδα 29.12.2025
Ο 55χρονος διασωληνώθηκε στο σημείο από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Δύο αδέλφια νεκρά από αναθυμιάσεις

Ελλάδα 29.12.2025
Πρόκειται για μία γυναίκα 65 ετών και έναν άνδρα 73 ετών, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις, πιθανότατα προερχόμενες από ξυλόσομπα που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση

Μουγκοπέτρος: Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο

Ελλάδα 29.12.2025
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αθώος για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, την οποία υπέβαλε η σύζυγός του ανήμερα των Χριστουγέννων, και οδήγησε στη σύλληψή του

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Από ασφυξία ο θάνατος των τεσσάρων ορειβατών

Ελλάδα 29.12.2025
Πώς δημιουργήθηκε η χιονοστιβάδα - Έψαχναν τον έναν για να τον ενημερώσουν ότι πέθανε ο παππούς του

Κρήτη, Πομπηία και Στόουνχεντζ: Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2025 που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε

Πολιτισμός 29.12.2025
Ο λαβύρινθος 4.000 ετών και ο μύθος του Μινώταυρου – Νέα ευρήματα σε Πομπηία, Ισπανία και Γαλλία

Ο γνωστός πυγμάχος Αντονι Τζόσουα ενεπλάκη σε τροχαίο με δυο νεκρούς

Κόσμος 29.12.2025
Το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σ` ένα ακινητοποιημένο φορτηγό

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που αστυνομικός σώζει γυναίκα πριν πηδήξει από γέφυρα και αυτοκτονήσει στο Τενεσί

Κόσμος 29.12.2025
Η γυναίκα ήταν έτοιμη να πηδήξει από τη γέφυρα του ποταμού Holston, όταν ένας αστυνομικός παρενέβη και την απομάκρυνε με ασφάλεια

Νέα Ιωνία: Στο νοσοκομείο γυναίκα που παρασύρθηκε από μπετονιέρα

Ελλάδα 29.12.2025
Αγνωστες παραμένουν οι συνθήκες του ατυχήματος

Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ: Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

Auto + Moto 29.12.2025
Δώδεκα χρόνια σιωπής και ελπίδας. Από εκείνη την ημέρα, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά δημόσια

Αρης Μουγκοπέτρος: Στα δικαστήρια Τρίπολης ώστε να απολογηθεί για την ενδοοικογενειακή απειλή

Ελλάδα 29.12.2025
Ο Αρης Μουγκοπέτρος απολογείται στον ανακριτή, έπειτα από μήνυση της εν διαστάσει συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή