E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακραίες απαιτήσεις από τους δανειστές

Θέλουν κούρεμα κατώτατου μισθού και αύξηση ομαδικών απολύσεων

Δημοσίευση 1/11/2016 | 08:42

Ακραίες απαιτήσεις από τους δανειστές

Αξιώσεις που οδηγούν σε μείωση του κατώτατου και των κλαδικών μισθών αλλά και αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων προβάλουν οι δανειστές, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο των δανειστών που συνοδεύει την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Οι θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο δυναμιτίζουν τη διαπραγμάτευση στην οποία έχουν ήδη διαπιστωθεί αγεφύρωτες διαφορές με την ελληνική πλευρά.

Το κείμενο που κατατέθηκε και στο Eurogroup αναφέρει τις πάγιες, ακραίες θέσεις των δανειστών που προκρίνουν «μοντέλο Δανίας» για την εργασιακή μεταρρύθμιση στην Ελλάδα:

-Οι δανειστές ζητούν την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων διότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας ή προσαρμογής. Επιθυμούν δηλαδή να επικρατήσει ευελιξία στους μισθούς των επιχειρήσεων (wage flexibility) προκειμένου να προσαρμόσουν το εργασιακό κόστος μέσω των τιμών και όχι μέσω των απολύσεων.

-επιμένουν στον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος από το 2017 και μετέπειτα. Ορίζουν μάλιστα τον κατώτατο μισθό μοναδικό ποσό αναφοράς, δηλαδή «απογυμνωμένο» από τα επιδόματα πολυετίας. Ο κατώτατος μισθός, σημειώνουν, θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στην μείωση της ανεργίας, ενισχύοντας την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

-Κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών τις ομαδικές απολύσεις καθώς και την αύξηση του ποσοστού του ορίου από 5% σε 10% μηνιαίως. Με αυτή την πρακτική, σημειώνουν, μειώνονται οι κίνδυνοι μαζικής ανεργίας, όπως συνέβη στις επιχειρήσεις Ηλεκτρονική, Softex και Sprider.

-Για το συνδικαλιστικό νόμο υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων, καθώς και την εφαρμογή της «ανταπεργίας» («lockout»). Θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών των συνδικάτων που θα μείωνε τη γραφειοκρατία και θα καταπολεμούσε πρακτικές εκμετάλλευσης.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει πως οι θεσμοί θέλουν να εφαρμόσουν «μοντέλο Δανίας» στην Ελλάδα, καθώς προσανατολίζονται στο πρότυπο «ευελιξία με ασφάλεια» (flexinsurance). Τα κύρια χαρακτηριστικά του Δανικού μοντέλου είναι το απορυθμισμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, η δια βίου μάθηση και ο κοινωνικός διάλογος.

Το μοντέλο προωθεί την ευελιξία γενικώς (συχνές προσλήψεις - απολύσεις, διευθέτηση χρόνου εργασίας κ.α.), επιτρέπει την ευελιξία των μισθών με ταυτόχρονη παροχή κοινωνικών επιδομάτων. Η κινητικότητα της εργασίας -με δίχτυ ασφαλείας για τους ανέργους- είναι το κύριο συστατικό. Το 25% των εργαζόμενων είναι νεοεισερχόμενοι, ενώ περίπου τα 2/3 προέρχονται από άλλη εργασία. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την αποτελεσματική λειτουργία του μοντέλου στη Δανία ήταν η ύπαρξη ισχυρού κοινωνικού κράτους και κονδύλια για τα επιδόματα τα οποία με μεγάλη δυσκολία συγκεντρώνονται στη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Ανδρας κλώτσησε μητέρα και παιδί ‑ Βίντεο‑ντοκουμέντο από την επίθεση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας με καταγωγή από το Σουδάν, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και κλώτσησε την 8χρονη

Ιωάννινα: Λύκος εμφανίστηκε στον ποδηλατόδρομο ενώ κυκλοφορούσε κόσμος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας λύκος εμφανίστηκε στον παραλίμνιο πεζόδρομο των Ιωαννίνων χωρίς να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα προς τους ανθρώπους

Συνελήφθη μετά από 30 χρόνια για τη δολοφονία τραγουδιστή – Πώς ξεγελούσε τις αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως είχε συλληφθεί πολλές φορές, μέχρι να του περάσουν χειροπέδες για τελευταία φορά

Τέξας: Ψαράς «χτυπήθηκε» από κεραυνό και επέζησε ‑ «Ο πιο άτυχος τυχερός άνθρωπος που υπάρχει»

Κόσμος Χτες
Ο 19χρονος ψάρευε στις όχθες του ποταμού Angelina όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο πολυτραυματίας δικυκλιστής μετά τo σφοδρό τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικυκλιστής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του

Η εκδίκηση της πρώην ερωμένης: 29χρονη έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες του 57χρονου στη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η «χαριτωμένη» ερωμένη έδειξε άλλο πρόσωπο όταν έγινε... πρώην

Παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία η Ιωάννα Γκελεστάθη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όπως ανέφερε, η παραίτηση αποτελεί πράξη διαφύλαξης της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψής της

Φρίκη στη Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βiασμούς και σeξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών

Κόσμος Χτες
Ο 45χρονος εργαζόταν σε κλινικές στα περίχωρα του Βερολίνου και φέρεται να διέπραξε τους βiασμούς και τις κακοποιήσεις μεταξύ του 2013 και του 2025

Κομισιόν: Εγκρίθηκε σχεδιασμός για ευκολότερα διασυνοριακά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος Χτες
Οι τρεις προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα απλοποιούν τον σχεδιασμό και τις κρατήσεις για διασυνοριακά ταξίδια

Θρίλερ στα Χανιά: Σορός σε αποσύνθεση εντοπίστηκε στις παλιές δικαστικές φυλακές Χανίων

Ελλάδα Χτες
Πολίτες αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα και ενημέρωσαν τις Αρχές

Επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία για τον Σαρκοζί

Κόσμος Χτες
Η πρόταση της εισαγγελίας είναι ίδια με εκείνη που είχε κατατεθεί και σε πρώτο βαθμό

O διάφανος εξωγήινος: Η φωτογραφία ενός πλάσματος που το FBI χαρακτηρίζει «αληθινή»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αρχική εικόνα αναλύθηκε τόσο στην Ταϊβάν όσο και στις ΗΠΑ, και δεν διαπιστώθηκαν σημάδια επεξεργασίας, αλλοίωσης ή σύνθεσης