E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ακραίες απαιτήσεις από τους δανειστές

Θέλουν κούρεμα κατώτατου μισθού και αύξηση ομαδικών απολύσεων

Δημοσίευση 1/11/2016 | 08:42

Ακραίες απαιτήσεις από τους δανειστές

Αξιώσεις που οδηγούν σε μείωση του κατώτατου και των κλαδικών μισθών αλλά και αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων προβάλουν οι δανειστές, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο των δανειστών που συνοδεύει την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Οι θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο δυναμιτίζουν τη διαπραγμάτευση στην οποία έχουν ήδη διαπιστωθεί αγεφύρωτες διαφορές με την ελληνική πλευρά.

Το κείμενο που κατατέθηκε και στο Eurogroup αναφέρει τις πάγιες, ακραίες θέσεις των δανειστών που προκρίνουν «μοντέλο Δανίας» για την εργασιακή μεταρρύθμιση στην Ελλάδα:

-Οι δανειστές ζητούν την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων διότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας ή προσαρμογής. Επιθυμούν δηλαδή να επικρατήσει ευελιξία στους μισθούς των επιχειρήσεων (wage flexibility) προκειμένου να προσαρμόσουν το εργασιακό κόστος μέσω των τιμών και όχι μέσω των απολύσεων.

-επιμένουν στον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος από το 2017 και μετέπειτα. Ορίζουν μάλιστα τον κατώτατο μισθό μοναδικό ποσό αναφοράς, δηλαδή «απογυμνωμένο» από τα επιδόματα πολυετίας. Ο κατώτατος μισθός, σημειώνουν, θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και στην μείωση της ανεργίας, ενισχύοντας την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

-Κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών τις ομαδικές απολύσεις καθώς και την αύξηση του ποσοστού του ορίου από 5% σε 10% μηνιαίως. Με αυτή την πρακτική, σημειώνουν, μειώνονται οι κίνδυνοι μαζικής ανεργίας, όπως συνέβη στις επιχειρήσεις Ηλεκτρονική, Softex και Sprider.

-Για το συνδικαλιστικό νόμο υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων, στην εξασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων, καθώς και την εφαρμογή της «ανταπεργίας» («lockout»). Θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών των συνδικάτων που θα μείωνε τη γραφειοκρατία και θα καταπολεμούσε πρακτικές εκμετάλλευσης.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει πως οι θεσμοί θέλουν να εφαρμόσουν «μοντέλο Δανίας» στην Ελλάδα, καθώς προσανατολίζονται στο πρότυπο «ευελιξία με ασφάλεια» (flexinsurance). Τα κύρια χαρακτηριστικά του Δανικού μοντέλου είναι το απορυθμισμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, η δια βίου μάθηση και ο κοινωνικός διάλογος.

Το μοντέλο προωθεί την ευελιξία γενικώς (συχνές προσλήψεις - απολύσεις, διευθέτηση χρόνου εργασίας κ.α.), επιτρέπει την ευελιξία των μισθών με ταυτόχρονη παροχή κοινωνικών επιδομάτων. Η κινητικότητα της εργασίας -με δίχτυ ασφαλείας για τους ανέργους- είναι το κύριο συστατικό. Το 25% των εργαζόμενων είναι νεοεισερχόμενοι, ενώ περίπου τα 2/3 προέρχονται από άλλη εργασία. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την αποτελεσματική λειτουργία του μοντέλου στη Δανία ήταν η ύπαρξη ισχυρού κοινωνικού κράτους και κονδύλια για τα επιδόματα τα οποία με μεγάλη δυσκολία συγκεντρώνονται στη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στο πετρέλαιο κίνησης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ωθεί τις τιμές καυσίμων ανοδικά, με την Ελλάδα να καταγράφει από τις μεγαλύτερες αυξήσεις πανευρωπαϊκά στο πετρέλαιο κίνησης

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη για σαρκοφάγο βακτήριο στα νερά του Long Island – Μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε 48 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ειδικοί συνδέουν την εξάπλωση του Vibrio vulnificus με την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών και τη ρύπανση με άζωτο

Φυλάκιση 19 ετών στον Μολδαβό ολιγάρχη Βλαντ Πλαχότνιουκ για την υπεξαίρεση 850 εκατ. ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε συλληφθεί πέρυσι στην Αθήνα ενώ ετοιμαζόταν να πετάξει για το Ντουμπάι

Ελευθερία Γιακουμάκη: Την πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι – Τι αναφέρει ιατροδικαστής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γυναίκα φέρεται να δέχθηκε μία σφαίρα από πιστόλι εννέα χιλιοστών εξ επαφής στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν καθιστή στη θέση του οδηγού

Αγιος Παντελεήμονας: Κακοποιούσε και απειλούσε τη γυναίκα του με όπλο ενώ κατέγραφε το περιστατικό

Ελλάδα Χτες
Η άμεση παρέμβαση αστυνομικών μετά από έκκληση γυναίκας για βοήθεια στον Αγιο Παντελεήμονα οδήγησε στη σύλληψη 35χρονου, ο οποίος φέρεται να την κακοποίησε και να την απείλησε με πυροβόλο όπλο, καταγράφοντας μάλιστα τη στιγμή της επίθεσης

Αγρια κόντρα Πλεύρη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τα… πτυχία τους: «Να τα συγκρίνουμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωταγωνίστησε σε ακόμη ένα επεισόδιο στη Βουλή, αυτήν τη φορά με τον Θάνο Πλεύρη

Κρήτη: Σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν νεκροί η Ελευθερία και ο 43χρονος πρώην σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν νεκροί η 43χρονη Ελευθερία και ο 38χρονος πρώην σύντροφός της

Μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν γιατί οι πιλότοι… έβγαζαν φωτογραφίες

Κόσμος Χτες
Νέα έκθεση των Αρχών της Νότιας Κορέας αναφέρει πως δύο μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν το 2021 γιατί οι πιλότοι έβγαζαν φωτογραφίες και βίντεο.

Κρήτη: «Η μητέρα μου δεν είχε παραπονεθεί για τον 43χρονο, τον γνωρίζαμε», λέει ο γιος της 43χρονης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα καταβληθει

Οικονομία Χτες
Παρέχεται έκτακτη ενίσχυση σε οικογένειες με παιδιά, ύψους 150 ευρώ για κάθε παιδί

Γκιλφόιλ: Όταν οι Αμερικανοί και οι Έλληνες στέκονται μαζί, δεν υπάρχει όριο σε αυτό που μπορούμε να πετύχουμε

Ελλάδα Χτες
Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα εστίασε ιδιαίτερα στα ταχύτατα βήματα προόδου στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

Ελευθερία Γιακουμάκη: Νεκρή από πυροβόλο όπλο

Ελλάδα Χτες
Η σορός ήταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της