E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Για τα στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών

Δημοσίευση 31/10/2016 | 22:26

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Στάση εργασίας για τα στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων μέχρι τις 11:00π.μ. κήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, ενώ θα πραγματοποιήσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καλώντας όλους του εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλία ουσιαστικής αντιμετώπισης του ζητήματος των στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και συγκεκριμένα:

- Να αναπροσαρμόσει τα δάνεια με βάση το ύψος της σημερινής μισθοδοσίας των υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψιν την σημερινή αξία των ακινήτων, αλλά και την ύπαρξη και άλλων δανείων για το ίδιο ακίνητο.
- Να μηδενίσει τα τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία φτάνουν ακόμα και το 6,2%.
- Να σταματήσει τον παράνομο ανατοκισμό και να συμμορφωθεί - ευθυγραμμιστεί με τις δικαστικές αποφάσεις.
- Να σταματήσει την ολέθρια πορεία διάλυσης του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (που ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτικών τραπεζών) και να προχωρήσει στην ουσιαστική αξιοποίηση και αναβάθμισή του, αναδεικνύοντας τον ιδρυτικό σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
- Να αποτελέσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας του, τον φορέα εκείνο, που θα συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του συνόλου των Στεγαστικών Δανείων των εργαζομένων και συνταξιούχων (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ιδιωτικές τράπεζες), μέσω της εξαγοράς αυτών (αντί να περάσουν στα χέρια των funds) και της ουσιαστικής ρύθμισής τους, με τρόπο μάλιστα, που μπορεί να αποφέρει και στο Ταμείο τεράστια κέρδη.

Στην ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια στο θέμα, τονίζοντας ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις του Ταμείου, οξύνουν το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και βυθίζουν ακόμα περισσότερο στα χρέη τους δανειολήπτες.

"Η ραγδαία μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων του Δημοσίου, καθιστούν πλέον δύσκολη έως αδύνατη την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων δανείων. Δάνεια, τα οποία συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να επιβαρύνονται με τα τοκογλυφικά επιτόκια της τάξεως του 4,9 έως 6,2%, την στιγμή που τα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, είναι κάτω του 2%.

Δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν συναρτήσει του ύψους των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου. Αποδοχές, τις οποίες το Δημόσιο μείωσε μονομερώς την τελευταία 5ετία, χωρίς ταυτόχρονα, να προβεί και σε αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών.

Τα δάνεια αυτά είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Οι ρυθμίσεις που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση, βρίσκονται στην ίδια λογική προηγούμενων ρυθμίσεων, οι οποίες παρουσιάσθηκαν ως μέσο ανακούφισης των δανειακών υποχρεώσεων, όμως όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε όξυνσή του, μέσω της απαράδεκτης, παράνομης και αντισυνταγματικής διαδικασίας της κεφαλαιοποίησης των τόκων και ανατοκισμού τους στο διηνεκές".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

CL‑415: Γιατί η Ελλάδα έστειλε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ισπανία και όχι στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας rescEU καθορίζει πού στέλνονται τα μέσα - η Ελλάδα είχε ήδη συνδράμει τη Γαλλία με επίγειες δυνάμεις.

ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν διεθνή συμμαχία για τα Στενά του Ορμούζ – Έρχεται διάσκεψη στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με υπουργούς Αμυνας και στρατιωτικούς διοικητές, ενώ ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: «Πέρα από τις δυνατότητες κατάσβεσης»

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Πάνω από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, η Ισπανία κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γαλλία εκκένωσε ολόκληρη τη χερσόνησο Cap Ferret.

Καιρός: Η αστάθεια συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο ‑ Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μποφόρ στο Αιγαίο και πτώση θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σαουδαραβικά πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη – Στόχος λιμάνι και νησί

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο συνασπισμός υπό σαουδαραβική ηγεσία έπληξε εγκαταστάσεις στη Χοντάιντα και στο νησί Καμαράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Ποια ήταν η σχέση της 41χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο με το ζευγάρι που τη μαχαίρωσε θανάσιμα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Αποφασίστηκε νέα αυτοψία και αναπαράσταση στο σπίτι όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Ανατροπή στο NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπογράφει με τη Φιλαδέλφεια

E-Daily 3.Left Χτες
Θα αγωνιστεί στην τέταρτη ομάδα της καριέρας του στο NBA

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική

Καιρός Χτες
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών