E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια έκπληξη από το FBI περιπλέκει το φινάλε της προεδρικής μονομαχίας

Τελευταίο δεκαήμερο

Δημοσίευση 29/10/2016 | 14:25

Μια έκπληξη από το FBI περιπλέκει το φινάλε της προεδρικής μονομαχίας

Η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ εισήλθε σήμερα στο τελευταίο δεκαήμερό της με μια νέα έκπληξη: την επιστροφή του σκανδάλου του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον, η οποία βρέθηκε σε θέση άμυνας μετά την ανακάλυψη μυστηριωδών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το FBI.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος που φαινόταν να οδεύει προς την ήττα στις 8 Νοεμβρίου, επωφελήθηκε από την ανέλπιστη ευκαιρία για να διαβεβαιώσει τους οπαδούς του πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει χαθεί. Η ανακάλυψη των μηνυμάτων δίνει ένα νέο νόημα στο θέμα του τέλους της προεκλογικής εκστρατείας του, που είναι η υποτιθέμενη διαφθορά και τα δεοντολογικά προβλήματα της αντιπάλου του.

«Η έρευνα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο μετά το Γουότεργκεϊτ και όλοι ελπίζουν πως θα αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος χθες το βράδυ στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σίνταρ Ράπιντς της Άιοβα.

Η Δημοκρατική υποψήφια προηγείται σαφώς στις δημοσκοπήσεις, ενώ η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει σε 34 από τις 50 Πολιτείες και 18 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει.

Η νέα εξέλιξη στην υπόθεση έγινε γνωστή χθες το μεσημέρι και περιπλέκει τη συνέχεια της προεκλογικής εκστρατείας, που οι Δημοκρατικοί ήθελαν να αφιερώσουν σε μια μεγάλη επιχείρηση κινητοποίησης, έπειτα από μια δύσκολη εκλογική περίοδο. Η κορυφαία προεκλογική εκδήλωση του σαββατοκύριακου είναι μια μεγάλη συναυλία της Τζένιφερ Λόπες σήμερα στο Μαϊάμι παρουσία της Χίλαρι Κλίντον.

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ενημέρωσε με επιστολές τους επικεφαλής του Κογκρέσου, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, πως νέα μηνύματα, εν δυνάμει «σχετικά», ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο μιας έρευνας διαφορετικής από εκείνες που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με τα μηνύματα της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ είχε τότε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν είχε τη βούληση να διαπράξει αδίκημα, όταν είχε επιλέξει εσκεμμένα να επικοινωνεί μέσω ενός προσωπικού διακομιστή, από το 2009 έως το 2013, αντί να χρησιμοποιεί τον ασφαλή κυβερνητικό λογαριασμό. Είχε συστήσει να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος της, κάτι που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν αποδεχθεί.

Τα χιλιάδες νέα μηνύματα, το περιεχόμενο των οποίων παραμένει ένα μυστήριο, ανακαλύφθηκαν από το FBI, σύμφωνα με το NBC, σε έναν φορητό υπολογιστή της Χιούμα Αμπεντίν, συνεργάτιδας της Χίλαρι Κλίντον και μέλους του επιτελείου της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και του συζύγου της, του Άντονι Ουάινερ, από τον οποίο έχει χωρίσει από τον Αύγουστο και σε βάρος του οποίου διεξάγεται μια χωριστή έρευνα για αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού χαρακτήρα σε ανήλικη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί σήμερα σε συγκεντρώσεις στο Κολοράντο, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Το FBI επικρίνεται

Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν την κίνηση του Τζέιμς Κόμεϊ σε μια στιγμή τόσο κοντά στις εκλογές και τον κάλεσαν να πει περισσότερα για την υπόθεση, ώστε να βάλει ένα τέλος στις φήμες για το περιεχόμενο των μηνυμάτων που ανακαλύφθηκαν.

«Είναι βέβαιη πως, για ό,τι κι αν πρόκειται, δεν θα αλλάξουν το συμπέρασμα του Ιουλίου», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντε Μόιν της Άιοβα καταφερόμενη άμεσα εναντίον του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

«Είναι επιτακτική ανάγκη το Γραφείο να εξηγήσει την εν λόγω υπόθεση όπως είναι, και χωρίς καθυστέρηση», υπογράμμισε η υποψήφια.

Όμως ο όγκος της δουλειάς για τη μελέτη χιλιάδων μηνυμάτων καθιστά λίγο πιθανό το ενδεχόμενο να καταλήξει το FBI σε νέα συμπεράσματα μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.

Οι αντιδράσεις ήρθαν βροχή απ' όλη την πολιτική σκακιέρα.

Το στρατόπεδο της Κλίντον επαναλάμβανε το ίδιο μήνυμα: το FBI οφείλει να δώσει εξηγήσεις γι' αυτή τη χειροβομβίδα που το ίδιο απασφάλισε.

Σύμμαχοι υπονοούσαν πως ο Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος είχε επικριθεί πολύ από τον Ντόναλντ Τραμπ επειδή είχε συστήσει να απαλλαγεί η Χίλαρι Κλίντον, επιδιώκει να είναι καλυμμένος ώστε να μην τον κατηγορήσουν ότι είχε κρύψει αυτές τις νέες εξελίξεις σ' ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί επανέλαβαν τις επιθέσεις τους εναντίον της συμπεριφοράς της Χίλαρι Κλίντον, την οποία κατηγορούν ότι διακινδύνευσε να εκθέσει κρατικά απόρρητα σε εν δυνάμει πειρατές της πληροφορικής, στο όνομα της άνεσής της ή της επιθυμίας της να προστατεύσει τις επικοινωνίες της και περιφρονώντας τις οδηγίες ασφαλείας.

«Η διαφθορά της Χίλαρι Κλίντον φθάνει σε άνευ προηγουμένου έκταση», δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια άλλη συγκέντρωση.

Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του, η Κελιάν Κόνγουεϊ, κάλεσε επίσης το FBI να ρίξει άπλετο φως σ' αυτή τη νέα πτυχή μιας έρευνας που μοιάζει ατελείωτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια καλεί τον Τραμπ να αποζημιώσει τους Αμερικανούς μετά την ακύρωση των δασμών

Κόσμος 20.02.2026
Κάθε δολάριο που αφαιρέθηκε παράνομα πρέπει να καταβληθεί αμέσως, με τους τόκους. Να επιστρέψεις τα χρήματα» τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε η μπόρα στην Αττική

Καιρός 20.02.2026
Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Έκπτωτος πρίγκιπας Αντριου: Οι λόγοι που ο Ουίλιαμ μπορεί να αισθάνεται «απελευθερωμένος» με την σύλληψη του θείου του

Κόσμος 20.02.2026
Το παρασκήνιο της ρήξης ανάμεσα στον πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Αντριου, η «σιδηρά» στάση του βασιλιά Καρόλου και η επόμενη μέρα για τη βρετανική μοναρχία

Δασμοί Τραμπ: Ελπίδες για παγκόσμια οικονομική «ανάσα» μετά το «άκυρο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ

Οικονομία 20.02.2026
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι γενικευμένοι δασμοί δεν είχαν νόμιμη βάση, ανοίγοντας δρόμο για ανατροπή στο εμπορικό κόστος και για επιστροφές δασμών εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φονικό στον Δομοκό δείχνει αρχιφύλακα και εκτελεστή πριν και μετά το έγκλημα

Ελλάδα 20.02.2026
Το βιντεοληπτικό υλικό που εξετάζουν οι Αρχές για τη δολοφονία στις Φυλακές Δομοκού

Δημοσιογράφος της DW συνελήφθη στην Τουρκία για «προσβολή κατά του προέδρου»

Κόσμος 20.02.2026
Ποιος είναι ο Alican Uludağ - Τον συνέλαβαν 30 αστυνομικοί, μεταδίδει η Deutsche Welle

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας: Μποτιλιαρισμένος ο Κηφισός, 30λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ελλάδα 20.02.2026
Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης - Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού

Ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει δασμούς του

Κόσμος 20.02.2026
Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε επανειλημμένα υπέρ του Προέδρου σε μια σειρά έκτακτων αποφάσεων για τη μετανάστευση, την απόλυση των επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και τις βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Απέσυρε την αγωγή εις βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών

Πολιτική 20.02.2026
Η Υπουργός Τουρισμού παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση της επιμέλειας που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»

Ελλάδα 20.02.2026
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες

Πέθανε η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

Ελλάδα 20.02.2026
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 η κηδεία της Ντέπυς Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

ΗΠΑ: Αεροδρόμιο θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 20.02.2026
Μετονομάζεται σε «Ντόναλντ Τραμπ» το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς μετά από έγκριση των αρχών της Φλόριντα