E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια έκπληξη από το FBI περιπλέκει το φινάλε της προεδρικής μονομαχίας

Τελευταίο δεκαήμερο

Δημοσίευση 29/10/2016 | 14:25

Μια έκπληξη από το FBI περιπλέκει το φινάλε της προεδρικής μονομαχίας

Η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ εισήλθε σήμερα στο τελευταίο δεκαήμερό της με μια νέα έκπληξη: την επιστροφή του σκανδάλου του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον, η οποία βρέθηκε σε θέση άμυνας μετά την ανακάλυψη μυστηριωδών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το FBI.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος που φαινόταν να οδεύει προς την ήττα στις 8 Νοεμβρίου, επωφελήθηκε από την ανέλπιστη ευκαιρία για να διαβεβαιώσει τους οπαδούς του πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει χαθεί. Η ανακάλυψη των μηνυμάτων δίνει ένα νέο νόημα στο θέμα του τέλους της προεκλογικής εκστρατείας του, που είναι η υποτιθέμενη διαφθορά και τα δεοντολογικά προβλήματα της αντιπάλου του.

«Η έρευνα είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο μετά το Γουότεργκεϊτ και όλοι ελπίζουν πως θα αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος χθες το βράδυ στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σίνταρ Ράπιντς της Άιοβα.

Η Δημοκρατική υποψήφια προηγείται σαφώς στις δημοσκοπήσεις, ενώ η ψηφοφορία έχει ήδη αρχίσει σε 34 από τις 50 Πολιτείες και 18 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει.

Η νέα εξέλιξη στην υπόθεση έγινε γνωστή χθες το μεσημέρι και περιπλέκει τη συνέχεια της προεκλογικής εκστρατείας, που οι Δημοκρατικοί ήθελαν να αφιερώσουν σε μια μεγάλη επιχείρηση κινητοποίησης, έπειτα από μια δύσκολη εκλογική περίοδο. Η κορυφαία προεκλογική εκδήλωση του σαββατοκύριακου είναι μια μεγάλη συναυλία της Τζένιφερ Λόπες σήμερα στο Μαϊάμι παρουσία της Χίλαρι Κλίντον.

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ενημέρωσε με επιστολές τους επικεφαλής του Κογκρέσου, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, πως νέα μηνύματα, εν δυνάμει «σχετικά», ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο μιας έρευνας διαφορετικής από εκείνες που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με τα μηνύματα της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ είχε τότε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν είχε τη βούληση να διαπράξει αδίκημα, όταν είχε επιλέξει εσκεμμένα να επικοινωνεί μέσω ενός προσωπικού διακομιστή, από το 2009 έως το 2013, αντί να χρησιμοποιεί τον ασφαλή κυβερνητικό λογαριασμό. Είχε συστήσει να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος της, κάτι που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν αποδεχθεί.

Τα χιλιάδες νέα μηνύματα, το περιεχόμενο των οποίων παραμένει ένα μυστήριο, ανακαλύφθηκαν από το FBI, σύμφωνα με το NBC, σε έναν φορητό υπολογιστή της Χιούμα Αμπεντίν, συνεργάτιδας της Χίλαρι Κλίντον και μέλους του επιτελείου της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και του συζύγου της, του Άντονι Ουάινερ, από τον οποίο έχει χωρίσει από τον Αύγουστο και σε βάρος του οποίου διεξάγεται μια χωριστή έρευνα για αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού χαρακτήρα σε ανήλικη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί σήμερα σε συγκεντρώσεις στο Κολοράντο, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Το FBI επικρίνεται

Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν την κίνηση του Τζέιμς Κόμεϊ σε μια στιγμή τόσο κοντά στις εκλογές και τον κάλεσαν να πει περισσότερα για την υπόθεση, ώστε να βάλει ένα τέλος στις φήμες για το περιεχόμενο των μηνυμάτων που ανακαλύφθηκαν.

«Είναι βέβαιη πως, για ό,τι κι αν πρόκειται, δεν θα αλλάξουν το συμπέρασμα του Ιουλίου», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντε Μόιν της Άιοβα καταφερόμενη άμεσα εναντίον του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

«Είναι επιτακτική ανάγκη το Γραφείο να εξηγήσει την εν λόγω υπόθεση όπως είναι, και χωρίς καθυστέρηση», υπογράμμισε η υποψήφια.

Όμως ο όγκος της δουλειάς για τη μελέτη χιλιάδων μηνυμάτων καθιστά λίγο πιθανό το ενδεχόμενο να καταλήξει το FBI σε νέα συμπεράσματα μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.

Οι αντιδράσεις ήρθαν βροχή απ' όλη την πολιτική σκακιέρα.

Το στρατόπεδο της Κλίντον επαναλάμβανε το ίδιο μήνυμα: το FBI οφείλει να δώσει εξηγήσεις γι' αυτή τη χειροβομβίδα που το ίδιο απασφάλισε.

Σύμμαχοι υπονοούσαν πως ο Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος είχε επικριθεί πολύ από τον Ντόναλντ Τραμπ επειδή είχε συστήσει να απαλλαγεί η Χίλαρι Κλίντον, επιδιώκει να είναι καλυμμένος ώστε να μην τον κατηγορήσουν ότι είχε κρύψει αυτές τις νέες εξελίξεις σ' ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί επανέλαβαν τις επιθέσεις τους εναντίον της συμπεριφοράς της Χίλαρι Κλίντον, την οποία κατηγορούν ότι διακινδύνευσε να εκθέσει κρατικά απόρρητα σε εν δυνάμει πειρατές της πληροφορικής, στο όνομα της άνεσής της ή της επιθυμίας της να προστατεύσει τις επικοινωνίες της και περιφρονώντας τις οδηγίες ασφαλείας.

«Η διαφθορά της Χίλαρι Κλίντον φθάνει σε άνευ προηγουμένου έκταση», δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια άλλη συγκέντρωση.

Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του, η Κελιάν Κόνγουεϊ, κάλεσε επίσης το FBI να ρίξει άπλετο φως σ' αυτή τη νέα πτυχή μιας έρευνας που μοιάζει ατελείωτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πεθαίνει» για καφέ ο Νετανιάχου: Δείτε το βίντεο με το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου

Κόσμος Χτες
Αγαπώ το έθνος μου μέχρι θανάτου, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραγγέλνοντας καφέ

Χανιά: Το χρονικό με τον ομαδικό βιασμό 17χρονης ‑ «Έγινε με τη θέλησή της», λένε οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα Χτες
Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι - Η 17χρονη κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της και τη βιντεοσκόπηση της ειδεχθούς πράξης

Σκληρό bullying σε 11χρονη από ανηλίκους ‑ Την έβαλαν να γονατίσει και να ζητήσει «συγγνώμη»

Ελλάδα Χτες
Επτά κορίτσια και δύο αγόρια ασκούσαν bullying σε 11χρονη και βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις τους

ΕΝΦΙΑ 2026: Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά στην ΑΑΔΕ – Δείτε τα εδώ

Οικονομία Χτες
Τα εκκαθαριστικά αφορούν περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις

Σεισμός αισθητός στην Αττική

Ελλάδα Χτες
Σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 1 χλμ βορειοανατολικά των Σπάτων

«Ποτέ Ξανά»: Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Αουσβιτς

Ελλάδα Χτες
Η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ως ορόσημο για την Θεσσαλονίκη, αφού το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Καλάθι του Νονού: Πότε θα εφαρμοστεί και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Οικονομία Χτες
Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «Καλάθι του Νονού» θα φέρουν ειδική σήμανση στα ράφια για διευκόλυνση των καταναλωτών

Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: «Ατομα με κράνη εισέβαλαν σε αγώνα πόλο παίδων»

Ελλάδα Χτες
Νέα καταγγελία για περιστατικό οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του 20χρονου οπαδού του ΠΑΟΚ

23χρονος έπεσε από μπαλκόνι στη Γαστούνη ‑ Νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Ελλάδα Χτες
Ο άνδρας επιχειρήσε να μετακινηθεί από το ένα μπαλκόνι στο άλλο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Βίντεο‑ντοκουμέντο από τη στιγμή της φονικής σύγκρουσης

Ελλάδα Χτες
Το βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης είναι αποκαλυπτικό όσον αφορά τις παραβάσεις του αστυνομικού

F1: Ματαιώνονται και επίσημα τα GP σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία

Αθλητικά Νέα Χτες
Η F1 επιβεβαίωσε και επίσημα ότι οι αγώνες σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία δεν θα διεξαχθούν φέτος λόγω του πολέμου στο Ιράν

Πυροβολισμοί στη Νέα Μάκρη: Τέσσερις προσαγωγές Τούρκων υπηκόων

Ελλάδα Χτες
Τρεις άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διερχόμενου αυτοκινήτου στη λεωφόρο Μαραθώνος και στη συνέχεια διέφυγαν