E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του διαδικτύου έγινε πριν λίγες μέρες

Έθεσε εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες όπως το Twitter, την Guardian, το Netflix και το CNN

Δημοσίευση 27/10/2016 | 17:35

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του διαδικτύου έγινε πριν λίγες μέρες

Η κυβερνοεπίθεση της 21ης Οκτωβρίου είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα νέο «όπλο», το botnet Mirai, το οποίο κατάφερε να θέσει εκτός λειτουργίας χιλιάδες ιστοσελίδες ταυτόχρονα. Botnet είναι ένα δίκτυο υπολογιστών, το οποίο ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν χρήστη χωρίς τη γνώση ή την έγκριση των κατόχων των μεμονωμένων υπολογιστών.

Θύμα της επίθεσης ήταν οι σέρβερς της εταιρεία Dyn, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών DNS (Domain Name System) του διαδικτύου. Το Mirai έπληξε τη Dyn την 21η Οκτωβρίου, η οποία και παρέμεινε υπό διαρκή επίθεση για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, θέτοντας εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες όπως το Twitter, την εφημερίδα Guardian, το Netflix, το CNN και πολλές ακόμα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με άλλα botnets, τα οποία συνήθως αποτελούνται από υπολογιστές, το Mirai απαρτίζεται από το ονομαζόμενο «Internet of Things» (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), συσκευές δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ, όπως ψηφιακές κάμερες και καταγραφικά DVR. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές συσκευές με τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, οι επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιείται το Mirai είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει μια επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service).

Η Dyn εκτιμά ότι στην επίθεση εμπλέκονταν «100.000 κακόβουλα τελικά σημεία», ενώ συνεχίζει να διερευνά την υπόθεση. Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση πιθανόν να ξεπέρασε τα 1,2Tbps. Εάν οι αναφορές αυτές είναι αληθείς, η επίθεση της 21ης Οκτωβρίου είναι τουλάχιστον δύο φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη επίθεση έχει ποτέ καταγραφεί.

Ένας ειδικός ασφαλείας δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι αδυνατεί να θυμηθεί μια επίθεση DDoS που να είχε έστω και τη μισή ισχύ απ' ότι είχε αυτή στην Dyn.

«Πολλές από αυτές τις κυβερνο-επιθέσεις ξεκινούν ως ένα συγκεκριμένο είδος επίθεσης αλλά στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε κάτι νέο ή διαφορετικό. Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό κανενός άλλου, ωστόσο πιστεύω ότι δεν έχουμε καταλάβει πραγματικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και πότε θα υποχωρήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

Καιρός Χτες
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.

Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Ο 56χρονος Ουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα σε χαρτάκια ανάμεσα στις παραδόσεις και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν με τη συλλογή «Low Flight».

ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τρεις συλλήψεις από τους ελεγκτές του ΔΕΟΣ - εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια και συναλλαγές άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών