E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του διαδικτύου έγινε πριν λίγες μέρες

Έθεσε εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες όπως το Twitter, την Guardian, το Netflix και το CNN

Δημοσίευση 27/10/2016 | 17:35

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του διαδικτύου έγινε πριν λίγες μέρες

Η κυβερνοεπίθεση της 21ης Οκτωβρίου είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα νέο «όπλο», το botnet Mirai, το οποίο κατάφερε να θέσει εκτός λειτουργίας χιλιάδες ιστοσελίδες ταυτόχρονα. Botnet είναι ένα δίκτυο υπολογιστών, το οποίο ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν χρήστη χωρίς τη γνώση ή την έγκριση των κατόχων των μεμονωμένων υπολογιστών.

Θύμα της επίθεσης ήταν οι σέρβερς της εταιρεία Dyn, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών DNS (Domain Name System) του διαδικτύου. Το Mirai έπληξε τη Dyn την 21η Οκτωβρίου, η οποία και παρέμεινε υπό διαρκή επίθεση για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, θέτοντας εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες όπως το Twitter, την εφημερίδα Guardian, το Netflix, το CNN και πολλές ακόμα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με άλλα botnets, τα οποία συνήθως αποτελούνται από υπολογιστές, το Mirai απαρτίζεται από το ονομαζόμενο «Internet of Things» (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), συσκευές δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ, όπως ψηφιακές κάμερες και καταγραφικά DVR. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές συσκευές με τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, οι επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιείται το Mirai είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει μια επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service).

Η Dyn εκτιμά ότι στην επίθεση εμπλέκονταν «100.000 κακόβουλα τελικά σημεία», ενώ συνεχίζει να διερευνά την υπόθεση. Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση πιθανόν να ξεπέρασε τα 1,2Tbps. Εάν οι αναφορές αυτές είναι αληθείς, η επίθεση της 21ης Οκτωβρίου είναι τουλάχιστον δύο φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη επίθεση έχει ποτέ καταγραφεί.

Ένας ειδικός ασφαλείας δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι αδυνατεί να θυμηθεί μια επίθεση DDoS που να είχε έστω και τη μισή ισχύ απ' ότι είχε αυτή στην Dyn.

«Πολλές από αυτές τις κυβερνο-επιθέσεις ξεκινούν ως ένα συγκεκριμένο είδος επίθεσης αλλά στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε κάτι νέο ή διαφορετικό. Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό κανενός άλλου, ωστόσο πιστεύω ότι δεν έχουμε καταλάβει πραγματικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος Χτες
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός Χτες
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα Χτες
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Κόσμος Χτες
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές

Κόσμος Χτες
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Κόσμος Χτες
Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Κόσμος Χτες
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Ελλάδα Χτες
Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Ελλάδα Χτες
Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας