E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του διαδικτύου έγινε πριν λίγες μέρες

Έθεσε εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες όπως το Twitter, την Guardian, το Netflix και το CNN

Δημοσίευση 27/10/2016 | 17:35

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του διαδικτύου έγινε πριν λίγες μέρες

Η κυβερνοεπίθεση της 21ης Οκτωβρίου είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα νέο «όπλο», το botnet Mirai, το οποίο κατάφερε να θέσει εκτός λειτουργίας χιλιάδες ιστοσελίδες ταυτόχρονα. Botnet είναι ένα δίκτυο υπολογιστών, το οποίο ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν χρήστη χωρίς τη γνώση ή την έγκριση των κατόχων των μεμονωμένων υπολογιστών.

Θύμα της επίθεσης ήταν οι σέρβερς της εταιρεία Dyn, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών DNS (Domain Name System) του διαδικτύου. Το Mirai έπληξε τη Dyn την 21η Οκτωβρίου, η οποία και παρέμεινε υπό διαρκή επίθεση για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, θέτοντας εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες όπως το Twitter, την εφημερίδα Guardian, το Netflix, το CNN και πολλές ακόμα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με άλλα botnets, τα οποία συνήθως αποτελούνται από υπολογιστές, το Mirai απαρτίζεται από το ονομαζόμενο «Internet of Things» (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), συσκευές δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ, όπως ψηφιακές κάμερες και καταγραφικά DVR. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές συσκευές με τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, οι επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιείται το Mirai είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει μια επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service).

Η Dyn εκτιμά ότι στην επίθεση εμπλέκονταν «100.000 κακόβουλα τελικά σημεία», ενώ συνεχίζει να διερευνά την υπόθεση. Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση πιθανόν να ξεπέρασε τα 1,2Tbps. Εάν οι αναφορές αυτές είναι αληθείς, η επίθεση της 21ης Οκτωβρίου είναι τουλάχιστον δύο φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη επίθεση έχει ποτέ καταγραφεί.

Ένας ειδικός ασφαλείας δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι αδυνατεί να θυμηθεί μια επίθεση DDoS που να είχε έστω και τη μισή ισχύ απ' ότι είχε αυτή στην Dyn.

«Πολλές από αυτές τις κυβερνο-επιθέσεις ξεκινούν ως ένα συγκεκριμένο είδος επίθεσης αλλά στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε κάτι νέο ή διαφορετικό. Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό κανενός άλλου, ωστόσο πιστεύω ότι δεν έχουμε καταλάβει πραγματικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Έπεσε» το X: Αναφορές για προβλήματα παγκοσμίως ‑ Δεν φορτώνουν οι λογαριασμοί

Tech + Science 16.01.2026
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χρήστες

Πυροβολισμοί σε ψητοπωλείο στον Αγιο Δημήτριο: Συνελήφθη ο πατέρας του ιδιοκτήτη

Ελλάδα 16.01.2026
Αφαντος ο 39χρονος που πυροβόλησε και τραυμάτισε πατέρα και γιο

Πώς δρούσε η συμμορία που λήστευε βενζινάδικα και μίνι μάρκετ

Ελλάδα 16.01.2026
Ανάμεσα στους συλληφθέντες άνδρας που είχε εμπλακεί στη δολοφονία με καλάσνικοφ των δύο αστυνομικών φρουρών στην περιοχή του Ρέντη το 2011

Πέθανε ο «Ποπάι» της Βραζιλίας, με τα μπράτσα μεγαλύτερα από το κεφάλι του

Κόσμος 16.01.2026
Το παράδειγμά του προειδοποιούσε για τους κινδύνους μη εγκεκριμένων ουσιών

Σύλληψη μοντέλου στην Αττική: Ο ρόλος του σε ένοπλες ληστείες

Ελλάδα 16.01.2026
Η αστυνομία εξιχνίασε 12 περιπτώσεις ληστειών στην Αττική - Η συνολική λεία ξεπερνά το ποσό των 8.960 ευρώ

To TikTok βάζει νέο φίλτρο για τον εντοπισμό χρηστών κάτω των 13 στην ΕΕ

Κόσμος 16.01.2026
Το σύστημα αξιολογεί το προφίλ, το περιεχόμενο και τον τρόπο χρήσης της εφαρμογής, ώστε να εντοπίζει λογαριασμούς που φαίνεται να ανήκουν σε παιδιά κάτω των 13

Πέθανε η Μέλπω Ζαρόκωστα

Ελλάδα 16.01.2026
Σε ηλικία 92 ετών

Φόβοι ότι η 16χρονη Λόρα έχει φύγει από την Αθήνα, «σαρώνουν» πτήσεις, λιμάνια και ΚΤΕΛ

Ελλάδα 16.01.2026
Με δεδομένο πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος της από τις 8 Ιανουαρίου, οι Αρχές έχουν ανοίξει τις έρευνες σε λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ και στο αεροδρόμιο