E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του διαδικτύου έγινε πριν λίγες μέρες

Έθεσε εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες όπως το Twitter, την Guardian, το Netflix και το CNN

Δημοσίευση 27/10/2016 | 17:35

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του διαδικτύου έγινε πριν λίγες μέρες

Η κυβερνοεπίθεση της 21ης Οκτωβρίου είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα νέο «όπλο», το botnet Mirai, το οποίο κατάφερε να θέσει εκτός λειτουργίας χιλιάδες ιστοσελίδες ταυτόχρονα. Botnet είναι ένα δίκτυο υπολογιστών, το οποίο ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν χρήστη χωρίς τη γνώση ή την έγκριση των κατόχων των μεμονωμένων υπολογιστών.

Θύμα της επίθεσης ήταν οι σέρβερς της εταιρεία Dyn, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών DNS (Domain Name System) του διαδικτύου. Το Mirai έπληξε τη Dyn την 21η Οκτωβρίου, η οποία και παρέμεινε υπό διαρκή επίθεση για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, θέτοντας εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες όπως το Twitter, την εφημερίδα Guardian, το Netflix, το CNN και πολλές ακόμα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με άλλα botnets, τα οποία συνήθως αποτελούνται από υπολογιστές, το Mirai απαρτίζεται από το ονομαζόμενο «Internet of Things» (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), συσκευές δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ, όπως ψηφιακές κάμερες και καταγραφικά DVR. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές συσκευές με τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, οι επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιείται το Mirai είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει μια επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service).

Η Dyn εκτιμά ότι στην επίθεση εμπλέκονταν «100.000 κακόβουλα τελικά σημεία», ενώ συνεχίζει να διερευνά την υπόθεση. Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση πιθανόν να ξεπέρασε τα 1,2Tbps. Εάν οι αναφορές αυτές είναι αληθείς, η επίθεση της 21ης Οκτωβρίου είναι τουλάχιστον δύο φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη επίθεση έχει ποτέ καταγραφεί.

Ένας ειδικός ασφαλείας δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι αδυνατεί να θυμηθεί μια επίθεση DDoS που να είχε έστω και τη μισή ισχύ απ' ότι είχε αυτή στην Dyn.

«Πολλές από αυτές τις κυβερνο-επιθέσεις ξεκινούν ως ένα συγκεκριμένο είδος επίθεσης αλλά στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε κάτι νέο ή διαφορετικό. Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό κανενός άλλου, ωστόσο πιστεύω ότι δεν έχουμε καταλάβει πραγματικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καταδικασμένη νεοναζίστρια τρανς στη Γερμανία μεταφέρθηκε τελικά σε ανδρικές φυλακές

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η 55χρονη Μάρλα-Σβένια Λίμπιχ εκδόθηκε από την Τσεχία και οδηγήθηκε αρχικά σε γυναικεία φυλακή της Σαξονίας, για να μεταφερθεί αργότερα σε ανδρικό σωφρονιστικό κατάστημα.

Εφάπαξ: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από το 2027 και τι αλλάζει στον υπολογισμό

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ενιαίο σύστημα υπολογισμού εφάπαξ από το 2027, για να περιοριστούν οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Βόμβες Τραμπ για την Κίνα: «Επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2020 – Έκλεψε στοιχεία ψηφοφόρων»

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο για κλοπή δεδομένων 220 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και παρέμβαση στις εκλογές, ανακοινώνοντας αποχαρακτηρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων.

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Ποια είναι η κατάσταση της 7χρονης που παλεύει μόνη της στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η μικρή κόρη της οικογένειας που αποδεκατίστηκε στο τροχαίο με το βυτιοφόρο παραμένει διασωληνωμένη στο Ιπποκράτειο, χωρίς κανέναν συγγενή στο πλευρό της.

Κατασχεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί: Ποιοι μπορούν να τους ξεμπλοκάρουν τώρα μέσω ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί ψηφιακή διαδικασία άρσης κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών για οφειλέτες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Τραγωδία στο Περού: Τουλάχιστον 14 νεκροί μετά από πτώση μίνι βαν σε γκρεμό

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Το δυστύχημα έγινε σε γκρεμό στο βόρειο Περού, ανάμεσα στα θύματα και παιδί.

Υπόθεση Marfin: Παραβιάσεις καταγγέλλει ο δικηγόρος της 46χρονης που αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης καταγγέλλει δημοσιοποίηση φωτογραφιών και ονομάτων χωρίς εισαγγελική διάταξη και προαναγγέλλει νομικές ενέργειες κατά μέσων και χρηστών.

Καιρός σήμερα: Πού θα φτάσει ο υδράργυρος και ποιες περιοχές θα δουν βροχή

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Mικρή άνοδος θερμοκρασίας από το Σάββατο.

Τούρκος επιστήμονας ανησυχεί για ισχυρό σεισμό – Ποια περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο γεωεπιστήμονας Naci Görür επανήλθε με νέα προειδοποίηση για τη Θάλασσα του Μαρμαρά, επικαλούμενος αυξημένη τεκτονική πίεση στο Ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας.

Απολύθηκε ο χειριστής του οτοκιού του Τραμπ επειδή.... έβαζε στοιχήματα για τις ομιλίες

Πολιτική Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε την όλη κατάσταση «πραγματικά λυπηρή και, ειλικρινά, ντροπιαστική» σύμφωνα με την Καρολάιν Λέβιτ

Λειψοί: Αντιμέτωποι με καρχαριοειδές ήλθαν οι λουόμενοι στην παραλία ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λουόμενοι στην παραλία Κατσαδιά στους Λειψούς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σπάνιο θέαμα στιςόταν ένα καρχαριοειδές πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από την ακτή

Απίστευτο συμβάν στη Μάνη: Αυτοκίνητο κατέληξε στην πισίνα δωματίου

Ελλάδα Χτες
Η οδηγός κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσει και το ανήλικο παιδί της