E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Θα αφανίσουμε το ισλαμιστικό κίνημα

«Ο επόμενος πόλεμος στη Γάζα θα είναι ο τελευταίος»

Δημοσίευση 24/10/2016 | 21:42

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Θα αφανίσουμε το ισλαμιστικό κίνημα

Ο υπερεθνικιστής υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε σήμερα τη Χαμάς ότι ο επόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι «ο τελευταίος», διότι το Ισραήλ θα «αφανίσει» το ισλαμιστικό κίνημα.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να εμπλακούμε σε μια νέα σύγκρουση, αλλά εάν επιβάλουν νέο πόλεμο στο Ισραήλ, θα είναι ο τελευταίος», διεμήνυσε ο Λίμπερμαν σε μια –εξαιρετικά ασυνήθιστη– συνέντευξή του στην παλαιστινιακή εφημερίδα αλ Κουντς.

«Θα είναι η τελευταία αναμέτρηση διότι θα τους καταστρέψουμε εντελώς», συμπλήρωσε ο υπουργός, γνωστός για τις αντιαραβικές του θέσεις και τον φιλοπόλεμο λαϊκισμό του.

Το Ισραήλ διεξήγαγε μεταξύ του 2008 και του 2014 τρεις πολέμους εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007, καθώς κι εναντίον άλλων, μικρότερων, παλαιστινιακών οργανώσεων στον θύλακα. Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Τα δύο στρατόπεδα τηρούν σήμερα μια τεταμένη εκεχειρία και μοιάζουν να προετοιμάζονται για την επόμενη αναμέτρηση.

Ο Λίμπερμαν, βετεράνος της πολιτικής, ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ τον Μάιο, καθώς η νέα κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου θεωρείται μια από τις πιο δεξιές στη ισραηλινή ιστορία.

Σε μια περίοδο απόλυτης παράλυσης της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας και αναζωπύρωσης της βίας, η ανάθεση σε αυτή την προσωπικότητα του υπουργείου Άμυνας έδωσε τροφή σε φόβους περί κλιμάκωσης. Ο ισραηλινός στρατός αντιδρά πλέον πολύ πιο σφοδρά στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μια θέση της Χαμάς έπειτα από την εκτόξευση μιας ρουκέτας που δεν έφθασε καν στην επικράτεια του Ισραήλ αλλά μοιάζει να έπεσε μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι σήμερα, ο ισραηλινός στρατός δεν ανταπέδιδε σε περιπτώσεις αποτυχημένων εκτοξεύσεων ρουκετών.

Ειδικοί δεν έχουν καταγράψει πάντως άλλες ενδείξεις σκλήρυνσης της στάσης του Ισραήλ μετά την ανάθεση του υπουργείου Άμυνας στον Λίμπερμαν.

Ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν παραχώρησε συνέντευξη στην αλ Κουντς –παρουσιάζεται ως η πρώτη που έχει δώσει ποτέ σε παλαιστινιακή εφημερίδα– για να μιλήσει «απευθείας» στους Παλαιστίνιους και να παρακάμψει τους απαξιωμένους, κατ' αυτόν, ηγέτες τους.

Η συνέντευξη μοιάζει να αποτελεί τη συνέχιση του σχεδίου που έχει υιοθετήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, που ο ίδιος χαρακτηρίζει «μαστίγιο και καρότο» έναντι των Παλαιστίνιων: κλιμάκωση της καταστολής της βίας, και παράλληλα δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής. Καλεί τους κατοίκους της Γάζας, τους οποίους αποκαλεί «ομήρους» της Χαμάς, «να πουν στους ηγέτες τους: σταματήστε τις παράλογες πολιτικές σας».

Το Ισραήλ σε συνεργασία με την Αίγυπτο επιβάλλει επί δέκα χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας έναν αυστηρό αποκλεισμό με σκοπό τον περιορισμό της Χαμάς ο οποίος πλήττει σκληρά τον άμαχο πληθυσμό και καταγγέλλεται συχνά από τον ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα δύο τρίτα των δύο εκατομμυρίων των κατοίκων της Γάζας εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια.

Αν η Χαμάς σταματήσει τις εχθρικές ενέργειές της, είπε ο Λίμπερμαν στην αλ Κουντς, «θα είμαστε οι πρώτοι που θα επενδύσουμε στο λιμάνι (της Γάζας), το αεροδρόμιο και τη βιομηχανική ζώνη» του θύλακα, είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. «Η Γάζα θα μπορούσε να γίνει μια μέρα μια νέα Σιγκαπούρη ή ένα νέο Χονγκ Κονγκ», συμπλήρωσε.

Ο Λίμπερμαν δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών –ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού– για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, υιοθετώντας μια θέση διακριτή από αυτή πολλών άλλων μελών της κυβέρνησης Νετανιάχου. Στο πλαίσιο αυτής της λύσης, επανέλαβε την πρότασή του να γίνουν ανταλλαγές εδαφών.

Ωστόσο ο Λίμπερμαν επέκρινε με σφοδρότητα τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον εξ ορισμού συνομιλητή του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας. «Το πρόβλημα δεν είναι ο εξτρεμισμός, είναι ο Μαχμούντ Αμπάς», ο οποίος είναι «ανίκανος να πάρει σκληρές αποφάσεις», είναι εντελώς αποκομμένος από τον λαό και είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που μαστίζει η γάγγραινα της διαφθοράς, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. Για να υπάρξει συμφωνία «χρειάζεται κάποιος άλλος» ηγέτης των Παλαιστίνιων, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Λίμπερμαν προτείνει ακόμη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των δύο πλευρών να υπάρξει κατ' αρχάς μια τριετής περίοδος χωρίς βία και κατόπιν μια τριετής περίοδος βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης.

Η δημοσίευση της ολοσέλιδης συνέντευξης του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ προκάλεσε οργή σε πολλούς Παλαιστίνιους. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «ρατσιστικές απόψεις» του Λίμπερμαν, αλλά και το ότι δηλώνει δεσμευμένος στη λύση των δύο κρατών την ώρα που «μεγεθύνει την κατοχή». Το υπουργείο Πληροφόρησης εξάλλου επέκρινε και τον δημοσιογράφο της αλ Κουντς που πήρε τη συνέντευξη, διότι «έδωσε βήμα στον δολοφόνο Λίμπερμαν». Η αντίδραση ορισμένων παλαιστίνιων ακτιβιστών εξάλλου ήταν να καλέσουν σε μποϊκοτάζ της αλ Κουντς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΠΑΟΚ στους τελικούς του FIBA Europe Cup για 2η σερί χρονιά: «Γλυκιά» ήττα με 89‑85 από τη Μούρθια

Αθλητικά Νέα Χτες
Κράτησαν το +6 του πρώτου αγώνα οι «ασπρόμαυροι»

«Θα καταστρέψουμε όποιο πλοίο περάσει χωρίς άδεια»: Το μήνυμα του Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Αντίστοιχο μήνυμα έλαβαν και πλοιοκτήτες, στους οποίους επισημάνθηκε ότι η διέλευση παραμένει κλειστή χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις ιρανικές δυνάμεις

Πρωτοπορεί η Ελλάδα: Εκτενής προβολή από διεθνή ΜΜΕ για την απόφαση να απαγορευτούν τα social media σε ανήλικους κάτω των 15 ετών

Κόσμος Χτες
Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την απόφαση αυτή, μιας και συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που νομοθετούν μέτρα για την προστασία παιδιών κι εφήβων

Apple: Πότε έρχεται το πρώτο foldable iPhone

Tech + Science Χτες
Πάνω από 2.000€ η τιμή

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Κόσμος Χτες
Σταμάτησε η διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο

Το Ιράν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Ελλάδα Χτες
Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να ισχύει για όλα τα μέτωπα όπως προβλέπει η συμφωνία μας με την Ουάσινγκτον, τονίζει το Ιράν

Νέα απάτη σε εξέλιξη με παραπλανητικά SMS για το Fuel Pass, τι πρέπει να προσέξετε

Ελλάδα Χτες
Το επίσημο Fuel Pass δεν ζητά προσωπικά δεδομένα μέσω συνδέσμων - Αγνοήστε ύποπτα links που υποδύονται δημόσιες υπηρεσίες

Μεγάλη κατολίσθηση με μέτωπο 4 χιλιομέτρων έκοψε στα δύο την Ιταλία

Κόσμος Χτες
Ο Ιταλικός Τύπος μιλά για μια από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις της Ευρώπης

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα βρεφικού γάλακτος λόγω υπέρβασης του ορίου της τοξίνης cereulide

Ελλάδα Χτες
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο προϊόν ALMIRON PROFUTURA 1, παρτίδα 111572333, με ημερομηνία λήξης 5 Νοεμβρίου 2027, καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν και να επιστρέψουν

Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο στην Ομόνοια – Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Η κυκλοφορία έχει μάλιστα διακοπεί στο ύψος της οδού Αλκμήνης