E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψάχνουν λεφτά για τις συντάξεις του ΙΚΑ

Στα αποθεματικά του ΕΚΑΣ και στα κονδύλια για τους μετανάστες

Δημοσίευση 19/10/2016 | 21:29

Ψάχνουν λεφτά για τις συντάξεις του ΙΚΑ

Από τον «κουμπαρά» του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού εξετάζει το υπουργείο Εργασίας να καλύψει το ταμειακό πρόβλημα στις πληρωμές συντάξεων του ΙΚΑ.

Με την διαφορά όμως πως το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού (1 δισ. ευρώ) έχει ήδη αρχίσει να αδειάζει και από το υπόλοιπο πρέπει να καλύψει σωρεία άλλων αναγκών και εξαγγελιών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του newmoney.gr, η προσπάθειά του ΙΚΑ να βρει 200 εκατομμύρια από τον περιβόητο ΑΚΑΓΕ, (δηλαδή τον λογαριασμό Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, όπου συγκεντρώνονται οι Εισφορές Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επί των συντάξεων άνω των 1400 ευρώ), προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει στην ώρα τους (27 Οκτωβρίου) τις συντάξεις, συναντά δυσκολίες.

Κι αυτό γιατί βάσει νόμου από τον συγκεκριμένο λογαριασμό μπορούν τα Ταμεία να αντλήσουν μέχρι 400 εκατ. ευρώ το πολύ κάθε χρόνο για να πληρώνουν συντάξεις. Να σημειωθεί εξάλλου πως ήδη ο ΟΑΕΕ έχει σπεύσει να λάβει τη "μερίδα του λέοντος" από τα ρευστά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλύψει τις συντάξεις του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ.

Επί του πρακτέου και με βάση τον προϋπολογισμό του 2016 στον ΑΚΑΓΕ διαθέσιμα για την κάλυψη ελλειμμάτων των ταμείων κύριας ασφάλισης, είναι πλέον μόλις 30 εκατ. ευρώ, τα οποία φυσικά δεν φτάνουν για να κλείσουν τα επείγοντα ελλείμματα του ΙΚΑ.

Αλλά και η λύση της προσφυγής στον αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού δεν φαντάζει εύκολη, καθώς έως τις 31 Ιούλιου είχαν δαπανηθεί ήδη τα 440 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ και από το υπόλοιπο ποσό που απέμενε, βάσει του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και πολλές άλλες δαπάνες όπως:

- Τα ισοδύναμα για την οικονομική στήριξη των ασθενεστέρων που έχασαν το ΕΚΑΣ (πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, μηνιαίο επίοδμα για τους αναπήρους 80% και άνω, έκτακτο μηνιαίο επίδομα για ζευγάρια που έχασαν το ΕΚΑΣ κλπ).

- τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή επιδότηση σίτισης, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος κλπ.

- αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

- κι άλλες έκτακτου χαρακτήρα δαπάνες, όπως πχ σεισμοπαθείς στα Ιωάννινα, πυρόπληκτοι κλπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις