E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκ έπαθαν Γερμανοί βουλευτές από την Ελλάδα της κρίσης

«Η εντύπωσή μας είναι ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση »

Δημοσίευση 15/10/2016 | 14:08

Σοκ έπαθαν Γερμανοί βουλευτές από την Ελλάδα της κρίσης

Σοκ προκάλεσε σε αντιπροσωπεία βουλευτών της γερμανικής Βουλής όσα άκουσαν και είδαν στην Ελλάδα. Τους ανέργους, τους άστεγους, τους μετανάστες. "Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον".

Η πρόσφατη επίσκεψη διήρκεσε 4 ημέρες (10 με 13.10) και το πρόγραμμα συναντήσεων ήταν πολύ πυκνό. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Κέρστιν Γκρίζε από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ενώ συμμετείχαν επίσης ο Άλμπερτ Στέγκεμαν και η Κρίστελ Φόσμπεκ-Κάιζερ από το Χριστιανοδημοκρατικό, η Βαλτράουντ Βολφ από το Σοσιαλδημοκρατικό, η Ασίζε Τανκ από τους Die Linke και ο Βόλφγκανγκ Στρένγκεμαν-Κουν από το κόμμα των Πρασίνων.

«Να γίνουν νέες θέσεις εργασίας»

Οι γερμανοί βουλευτές συνάντησαν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τους διοικητές του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Έρευνας του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χάρη Παναγόπουλο ενώ είχαν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του συνδικαλισμού, ΜΚΟ και εργαζομένων σε προγράμματα για τους πρόσφυγες.

«Το βασικό θέμα ήταν η κοινωνική κατάσταση και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα», τονίζει στη Deutsche Welle η Κέρστιν Γκρίζε. «Για μας αυτό το ταξίδι είχε και μια συμβολική σημασία, θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, γιατί ξέρουμε ότι οι συνθήκες είναι κακές. Έγιναν πολλές περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Η εντύπωσή μας είναι ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση. Πολλοί όροι και πολλές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα έσυραν την Ελλάδα σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση, έτσι ώστε το βασικό θέμα είναι τώρα, τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Μια καλή ιδέα θα ήταν οι επενδύσεις στην παιδεία όπως και η ενίσχυση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του χρέους, «ειδάλλως δεν πρόκειται να βγει η χώρα από τα προβλήματά της». Επιβαρυντικό για την όλη κατάσταση είναι το ότι την ώρα που υπήρχαν αμυδρά στον ορίζοντα προϋποθέσεις για μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας, η Ελλάδα έχει αναλάβει εξ ονόματος της Ευρώπης το έργο αρωγής των προσφύγων. «Νοιώθω μεγάλο σεβασμό γι' αυτό έναντι της Ελλάδας», τονίζει η Γκρίζε.

Να συνεχιστεί ο διάλογος

Αλλά τι προτείνει η ίδια για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της έλλειψης αναπτυξιακής πνοής; «Συναντήσαμε πολλούς ενεργούς πολίτες και νοιώθουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν», τονίζει. «Αν υποτεθεί ότι στη Γερμανία έπρεπε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να γίνει ένα συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους, μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες, θα ήταν αδύνατο. Αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχει ένα καλό παράδειγμα ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση. Είναι το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού. Θα θέλαμε βέβαια τέτοια μοντέλα να εφαρμοστούν και σε άλλους οικονομικούς κλάδους. Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό στον τουρισμό, στην γεωργία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι αν μεταφερθούν και εκεί θετικά παραδείγματα, θα είναι ένα καλό βήμα».

Η γερμανίδα βουλευτής υποστηρίζει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. «Ακούμε ότι τώρα οι επενδυτές προτιμούν γειτονικές χώρες», τονίζει η Γκρίζε, επισημαίνοντας τις δυσκολίες επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω των υψηλών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που ευνοεί, όπως λέει, τη μαύρη εργασία.

Ιδέες για το πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η γνώση που απέκτησαν οι 6 γερμανοί βουλευτές από την επίσκεψη υπάρχουν. Γίνονται σκέψεις για ένα γερμανοελληνικό workshop όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας σε συνεργασία με τα πολιτικά ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση η γερμανική αντιπροσωπεία βουλευτών θα επιμείνει στο να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα 22.02.2026
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα 22.02.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα 22.02.2026
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος 22.02.2026
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα 22.02.2026
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα 22.02.2026
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Πατρινό Καρναβάλι: 50.000 καρναβαλιστές στους δρόμους – Δείτε τη μεγάλη παρέλαση


LIVE Ελλάδα 22.02.2026
Η πόλη της Πάτρας έχει κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ζουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Πράκτορες σκότωσαν ένοπλο άνδρα που προσπάθησε να μπει στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάγκο

Κόσμος 22.02.2026
Ο άνδρας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και μπιτόνι με βενζίνη κατά την «εισβολή του» στο Μαρ α Λάγκο, όπου τον εξουδετέρωσαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας

Τουρκία: Διάσωση 80χρονης που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε βράχους

Κόσμος 22.02.2026
Η γιαγιά από την Αττάλεια βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία έπειτα από 24 ώρες ερευνών

Καλύτερα τα νέα για τη λίμνη του Μόρνου μετά τις βροχές

Ελλάδα 22.02.2026
Η «υγρή» χρονιά βελτιώνει τα αποθέματα, αλλά η στάθμη παραμένει 26% κάτω από τον μέσο όρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νησιά και την κλιματική αλλαγή

Καθαρά Δευτέρα: Στα 22 ευρώ τα καλαμαράκια, πάνω από 3,30 η λαγάνα

Ελλάδα 22.02.2026
Οι ώρες λειτουργίας για Βαρβάκειο και Ρέντη

Σοβαρό ατύχημα με κροτίδα στην Πτολεμαΐδα: 17χρονος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Ελλάδα 22.02.2026
Ο ανήλικος κινδυνεύει να χάσει τρία δάχτυλα - Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή