E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκ έπαθαν Γερμανοί βουλευτές από την Ελλάδα της κρίσης

«Η εντύπωσή μας είναι ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση »

Δημοσίευση 15/10/2016 | 14:08

Σοκ έπαθαν Γερμανοί βουλευτές από την Ελλάδα της κρίσης

Σοκ προκάλεσε σε αντιπροσωπεία βουλευτών της γερμανικής Βουλής όσα άκουσαν και είδαν στην Ελλάδα. Τους ανέργους, τους άστεγους, τους μετανάστες. "Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον".

Η πρόσφατη επίσκεψη διήρκεσε 4 ημέρες (10 με 13.10) και το πρόγραμμα συναντήσεων ήταν πολύ πυκνό. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Κέρστιν Γκρίζε από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ενώ συμμετείχαν επίσης ο Άλμπερτ Στέγκεμαν και η Κρίστελ Φόσμπεκ-Κάιζερ από το Χριστιανοδημοκρατικό, η Βαλτράουντ Βολφ από το Σοσιαλδημοκρατικό, η Ασίζε Τανκ από τους Die Linke και ο Βόλφγκανγκ Στρένγκεμαν-Κουν από το κόμμα των Πρασίνων.

«Να γίνουν νέες θέσεις εργασίας»

Οι γερμανοί βουλευτές συνάντησαν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τους διοικητές του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Έρευνας του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χάρη Παναγόπουλο ενώ είχαν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του συνδικαλισμού, ΜΚΟ και εργαζομένων σε προγράμματα για τους πρόσφυγες.

«Το βασικό θέμα ήταν η κοινωνική κατάσταση και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα», τονίζει στη Deutsche Welle η Κέρστιν Γκρίζε. «Για μας αυτό το ταξίδι είχε και μια συμβολική σημασία, θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, γιατί ξέρουμε ότι οι συνθήκες είναι κακές. Έγιναν πολλές περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Η εντύπωσή μας είναι ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση. Πολλοί όροι και πολλές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα έσυραν την Ελλάδα σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση, έτσι ώστε το βασικό θέμα είναι τώρα, τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Μια καλή ιδέα θα ήταν οι επενδύσεις στην παιδεία όπως και η ενίσχυση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του χρέους, «ειδάλλως δεν πρόκειται να βγει η χώρα από τα προβλήματά της». Επιβαρυντικό για την όλη κατάσταση είναι το ότι την ώρα που υπήρχαν αμυδρά στον ορίζοντα προϋποθέσεις για μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας, η Ελλάδα έχει αναλάβει εξ ονόματος της Ευρώπης το έργο αρωγής των προσφύγων. «Νοιώθω μεγάλο σεβασμό γι' αυτό έναντι της Ελλάδας», τονίζει η Γκρίζε.

Να συνεχιστεί ο διάλογος

Αλλά τι προτείνει η ίδια για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της έλλειψης αναπτυξιακής πνοής; «Συναντήσαμε πολλούς ενεργούς πολίτες και νοιώθουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν», τονίζει. «Αν υποτεθεί ότι στη Γερμανία έπρεπε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να γίνει ένα συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους, μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες, θα ήταν αδύνατο. Αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχει ένα καλό παράδειγμα ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση. Είναι το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού. Θα θέλαμε βέβαια τέτοια μοντέλα να εφαρμοστούν και σε άλλους οικονομικούς κλάδους. Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό στον τουρισμό, στην γεωργία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι αν μεταφερθούν και εκεί θετικά παραδείγματα, θα είναι ένα καλό βήμα».

Η γερμανίδα βουλευτής υποστηρίζει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. «Ακούμε ότι τώρα οι επενδυτές προτιμούν γειτονικές χώρες», τονίζει η Γκρίζε, επισημαίνοντας τις δυσκολίες επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω των υψηλών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που ευνοεί, όπως λέει, τη μαύρη εργασία.

Ιδέες για το πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η γνώση που απέκτησαν οι 6 γερμανοί βουλευτές από την επίσκεψη υπάρχουν. Γίνονται σκέψεις για ένα γερμανοελληνικό workshop όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας σε συνεργασία με τα πολιτικά ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση η γερμανική αντιπροσωπεία βουλευτών θα επιμείνει στο να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ για το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών, μετά από απαίτηση του Δήμα

Ελλάδα 14.01.2026
Ο Γιώργος Σαουνάτσος υπέβαλε την παραίτησή του από τη διοίκηση της ΥΠΑ υπό το βάρος του πορίσματος για το πολύωρο black out

Εξαφάνιση Λόρας: Ανήλικοι εντόπισαν τη 16χρονη στην Αθήνα

Ελλάδα 14.01.2026
Βρέθηκε στίγμα του wifi της στην Ομόνοια

Αυτό είναι το κτίριο της «σούπερ‑πρεσβείας» της Κίνας στο Λονδίνο – Αντιδράσεις από ειδικούς στην ασφάλεια

Κόσμος 14.01.2026
Από εδώ το Πεκίνο «θα μπορούσε να κατασκοπεύει ολόκληρη την Ευρώπη» λένε οι επικριτές του σχεδίου

Η στιγμή της έκρηξης drone στο ελληνόκτητο τάνκερ «Delta Harmony» στη Μαύρη Θάλασσα: Βίντεο στο Telegram

Κόσμος 14.01.2026
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Telegram φέρεται να αποτυπώνεται η στιγμή που μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκρήγνυται πάνω στο κατάστρωμα του «Delta Harmony»

Θλίψη στην ΕΡΤ: Πέθανε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μητσιώνης ‑ Με λυγμούς η ανακοίνωση από τη Δουβαρά

Ελλάδα 14.01.2026
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου του Δημήτρη Μητσιώνη ούτε το αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας

Σκάνδαλο στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας – Τι κρύβει το πόρισμα για το FIR

Ελλάδα 14.01.2026
Τι αναφέρει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που διερευνούσε τα αίτια

Συναγερμός στην Ελλάδα: Κύμα γρίπης απειλεί έως 2 εκατομμύρια πολίτες

Ελλάδα 14.01.2026
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2.700.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, αριθμός σημαντικός αλλά όχι επαρκής

Καταργείται το ΣΔΟΕ – Η νέα υπηρεσία που έρχεται να «ταράξει τα νερά»

Ελλάδα 14.01.2026
Νέα εποχή στους ελέγχους: Τι αλλάζει με την κατάργηση του ΣΔΟΕ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 22χρονος έτρεχε με 167 χιλιόμετρα στη Μουδανιών

Ελλάδα 14.01.2026
Ρίσκαρε ζωές για την αδρεναλίνη – Το ανώτατο όριο στον συγκεκριμένο δρόμο είναι τα 90 χιλιόμετρα

Σαρωτικές αλλαγές στις κληρονομιές ‑ Ποιοι ευνοούνται και ποιοι χάνουν

Ελλάδα 14.01.2026
Κληρονομιές χωρίς χρέη, συγκρούσεις και κατακερματισμό

Μεσολόγγι: Νεκρός 70χρονος οδηγός τρακτέρ ‑ Το όχημά του ανετράπη σε ρέμα

Ελλάδα 14.01.2026
Το αγροτικό μηχάνημα ανετράπη σε δύσβατο σημείο και τα διασωστικά συνεργεία επιχείρησαν για την ανάσυρση του οδηγού, ο οποίος εντοπίστηκε δίχως τις αισθήσεις του