E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκ έπαθαν Γερμανοί βουλευτές από την Ελλάδα της κρίσης

«Η εντύπωσή μας είναι ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση »

Δημοσίευση 15/10/2016 | 14:08

Σοκ έπαθαν Γερμανοί βουλευτές από την Ελλάδα της κρίσης

Σοκ προκάλεσε σε αντιπροσωπεία βουλευτών της γερμανικής Βουλής όσα άκουσαν και είδαν στην Ελλάδα. Τους ανέργους, τους άστεγους, τους μετανάστες. "Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον".

Η πρόσφατη επίσκεψη διήρκεσε 4 ημέρες (10 με 13.10) και το πρόγραμμα συναντήσεων ήταν πολύ πυκνό. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Κέρστιν Γκρίζε από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ενώ συμμετείχαν επίσης ο Άλμπερτ Στέγκεμαν και η Κρίστελ Φόσμπεκ-Κάιζερ από το Χριστιανοδημοκρατικό, η Βαλτράουντ Βολφ από το Σοσιαλδημοκρατικό, η Ασίζε Τανκ από τους Die Linke και ο Βόλφγκανγκ Στρένγκεμαν-Κουν από το κόμμα των Πρασίνων.

«Να γίνουν νέες θέσεις εργασίας»

Οι γερμανοί βουλευτές συνάντησαν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τους διοικητές του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Έρευνας του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χάρη Παναγόπουλο ενώ είχαν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του συνδικαλισμού, ΜΚΟ και εργαζομένων σε προγράμματα για τους πρόσφυγες.

«Το βασικό θέμα ήταν η κοινωνική κατάσταση και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα», τονίζει στη Deutsche Welle η Κέρστιν Γκρίζε. «Για μας αυτό το ταξίδι είχε και μια συμβολική σημασία, θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, γιατί ξέρουμε ότι οι συνθήκες είναι κακές. Έγιναν πολλές περικοπές στον κοινωνικό τομέα. Η εντύπωσή μας είναι ότι η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κοινωνική κρίση. Πολλοί όροι και πολλές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα έσυραν την Ελλάδα σε μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση, έτσι ώστε το βασικό θέμα είναι τώρα, τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες, να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Μια καλή ιδέα θα ήταν οι επενδύσεις στην παιδεία όπως και η ενίσχυση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του χρέους, «ειδάλλως δεν πρόκειται να βγει η χώρα από τα προβλήματά της». Επιβαρυντικό για την όλη κατάσταση είναι το ότι την ώρα που υπήρχαν αμυδρά στον ορίζοντα προϋποθέσεις για μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας, η Ελλάδα έχει αναλάβει εξ ονόματος της Ευρώπης το έργο αρωγής των προσφύγων. «Νοιώθω μεγάλο σεβασμό γι' αυτό έναντι της Ελλάδας», τονίζει η Γκρίζε.

Να συνεχιστεί ο διάλογος

Αλλά τι προτείνει η ίδια για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της έλλειψης αναπτυξιακής πνοής; «Συναντήσαμε πολλούς ενεργούς πολίτες και νοιώθουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν», τονίζει. «Αν υποτεθεί ότι στη Γερμανία έπρεπε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να γίνει ένα συνταξιοδοτικό ταμείο για όλους, μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες, θα ήταν αδύνατο. Αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχει ένα καλό παράδειγμα ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση. Είναι το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού. Θα θέλαμε βέβαια τέτοια μοντέλα να εφαρμοστούν και σε άλλους οικονομικούς κλάδους. Η Ελλάδα διαθέτει δυναμικό στον τουρισμό, στην γεωργία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι αν μεταφερθούν και εκεί θετικά παραδείγματα, θα είναι ένα καλό βήμα».

Η γερμανίδα βουλευτής υποστηρίζει επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. «Ακούμε ότι τώρα οι επενδυτές προτιμούν γειτονικές χώρες», τονίζει η Γκρίζε, επισημαίνοντας τις δυσκολίες επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω των υψηλών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που ευνοεί, όπως λέει, τη μαύρη εργασία.

Ιδέες για το πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η γνώση που απέκτησαν οι 6 γερμανοί βουλευτές από την επίσκεψη υπάρχουν. Γίνονται σκέψεις για ένα γερμανοελληνικό workshop όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας σε συνεργασία με τα πολιτικά ιδρύματα. Σε κάθε περίπτωση η γερμανική αντιπροσωπεία βουλευτών θα επιμείνει στο να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πεθαίνει» για καφέ ο Νετανιάχου: Δείτε το βίντεο με το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου

Κόσμος 15.03.2026
Αγαπώ το έθνος μου μέχρι θανάτου, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραγγέλνοντας καφέ

Χανιά: Το χρονικό με τον ομαδικό βιασμό 17χρονης ‑ «Έγινε με τη θέλησή της», λένε οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 15.03.2026
Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι - Η 17χρονη κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της και τη βιντεοσκόπηση της ειδεχθούς πράξης

Σκληρό bullying σε 11χρονη από ανηλίκους ‑ Την έβαλαν να γονατίσει και να ζητήσει «συγγνώμη»

Ελλάδα 15.03.2026
Επτά κορίτσια και δύο αγόρια ασκούσαν bullying σε 11χρονη και βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις τους

ΕΝΦΙΑ 2026: Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά στην ΑΑΔΕ – Δείτε τα εδώ

Οικονομία 15.03.2026
Τα εκκαθαριστικά αφορούν περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις

Σεισμός αισθητός στην Αττική

Ελλάδα 15.03.2026
Σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 1 χλμ βορειοανατολικά των Σπάτων

«Ποτέ Ξανά»: Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Αουσβιτς

Ελλάδα 15.03.2026
Η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ως ορόσημο για την Θεσσαλονίκη, αφού το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Καλάθι του Νονού: Πότε θα εφαρμοστεί και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Οικονομία 15.03.2026
Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «Καλάθι του Νονού» θα φέρουν ειδική σήμανση στα ράφια για διευκόλυνση των καταναλωτών

Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: «Ατομα με κράνη εισέβαλαν σε αγώνα πόλο παίδων»

Ελλάδα 15.03.2026
Νέα καταγγελία για περιστατικό οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του 20χρονου οπαδού του ΠΑΟΚ

23χρονος έπεσε από μπαλκόνι στη Γαστούνη ‑ Νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Ελλάδα 15.03.2026
Ο άνδρας επιχειρήσε να μετακινηθεί από το ένα μπαλκόνι στο άλλο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Βίντεο‑ντοκουμέντο από τη στιγμή της φονικής σύγκρουσης

Ελλάδα 15.03.2026
Το βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης είναι αποκαλυπτικό όσον αφορά τις παραβάσεις του αστυνομικού

F1: Ματαιώνονται και επίσημα τα GP σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία

Αθλητικά Νέα 15.03.2026
Η F1 επιβεβαίωσε και επίσημα ότι οι αγώνες σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία δεν θα διεξαχθούν φέτος λόγω του πολέμου στο Ιράν

Πυροβολισμοί στη Νέα Μάκρη: Τέσσερις προσαγωγές Τούρκων υπηκόων

Ελλάδα 15.03.2026
Τρεις άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διερχόμενου αυτοκινήτου στη λεωφόρο Μαραθώνος και στη συνέχεια διέφυγαν