E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτσι θα φορολογηθεί η ενοικίαση μέσω Airbnb

50.000 ευρώ πρόστιμο προβλέπει το νομοσχέδιο

Δημοσίευση 13/10/2016 | 13:57

Έτσι θα φορολογηθεί η ενοικίαση μέσω Airbnb

Θέμα χρόνου είναι, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy) στον χώρο του τουρισμού, που αφορά εκατοντάδες ιδιώτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται απαλλαγή από ΦΠΑ αλλά και καθιέρωση φόρου «Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Βραχυπρόθεσμη μίσθωση

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, βραχυπρόθεσμη μίσθωση μπορεί να γίνει μόνο σε ακίνητο που είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία, διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, έχει εμβαδόν τουλάχιστον 9 τ.μ. και διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

Εγγραφή στο μητρώο

Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα μια βραχυπρόθεσμη μίσθωση ενός διαμερίσματος ή μονοκατοικίας θα πρέπει ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής να είναι φυσικό πρόσωπο και να είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων», το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Έως δύο ακίνητα

Ορίζεται, ταυτόχρονα, πως δεν θα επιτρέπεται η εκμίσθωση περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

90 ημέρες μόνο

Η διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 90 μέρες κάθε χρόνο, ενώ στα νησιά κάτω των 100.000 κατοίκων η μέγιστη διάρκεια μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 μέρες τον χρόνο.
Τα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες πρέπει να μισθώνονται επιπλωμένα, αλλά χωρίς πρόσθετες υπηρεσίες εκτός από την παροχή κλινοσκεπασμάτων.

Πρόστιμο 50.000 ευρώ

Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής ή ο υπεκμισθωτής (μια ψηφιακή πλατφόρμα για παράδειγμα) δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ή μισθώσουν περισσότερα από 2 ακίνητα, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, βεβαιώνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και εισπράττεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να υποχρεωθούν μεταξύ άλλων οι ψηφιακές πλατφόρμες να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλιώς θα απειλούνται σωρευτικά με απαγορευτικά πρόστιμα. Κυρώσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις παραβίασης και των άλλων προϋποθέσεων που ορίζονται για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Απαλλαγή από ΦΠΑ αλλά ειδικό φόρο 5%

Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου θα απαλλάσσεται από ΦΠΑ. Καθιερώνεται, ωστόσο, ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων αυτού του είδους, με την ονομασία «Φόρος Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο ειδικός φόρος θα επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση και θα ανέρχεται στο 5% της αξίας της. Δηλαδή, στα 50 ευρώ θα δίνονται 2,5 ευρώ σε φόρο.

Ο ειδικός φόρος θα παρακρατείται από τα φυσικά πρόσωπα ή τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Προβλέπεται, μάλιστα, πως θα αποδίδεται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές με πανομοιότυπο τρόπο που γίνεται η απόδοση του ΦΠΑ. Προβλέπεται πως η απόδοση θα γίνεται ανά τρίμηνο κατά τους μήνες Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο και Ιανουάριο και όχι αργότερα από την 16η των συγκεκριμένων μηνών.

Η διαδικασία επιβολής και είσπραξης όπως και ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσής του θα καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Τα έσοδα από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων θα θεωρούνται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και οι ιδιοκτήτες ή υπεκμισθωτές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
Τέλος, προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων στα ακίνητα από μεικτά κλιμάκια που θα συγκροτούνται από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα είναι, επιπλέον, υποχρεωμένες να παρέχουν στο υπ. Οικονομικών όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή του ακινήτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αμπελόκηποι: Βρήκαν κότες και κατσίκες στον 16ο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 31.03.2026
Τα πουλερικά έχουν ήδη μεταφερθεί στον Εθνικό Κήπο

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ

Αθλητικά Νέα 31.03.2026
Ο άλλοτε σπουδαίος τερματοφύλακας έφυγε από τη ζωή

Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πέσει από μέσα – Έχουμε ξεπεράσει τα μισά του δρόμου»

Κόσμος 31.03.2026
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκρινε πως έχουν επιτευχθεί οι μισοί και πλέον στόχοι τ

Πρωτοφανής καταγγελία στο Δήμο Αθηναίων: Ταράτσα στους Αμπελόκηπους είχε...κότες και κατσίκες

Ελλάδα 31.03.2026
Τι αναφέρει ο δήμος Αθηναίων για την καταγγελία που έλαβε σχετικά με την παράνομη εκτροφή ζώων σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους.

Σοκ στην Ιταλία: Ανοιξαν τον τάφο δολοφονημένου μοντέλου ‑ Αδιανόητο αυτό που ακολούθησε

Κόσμος 31.03.2026
Αγνωστοι παραβίασαν τον τάφο της Πάμελα Τζενίνι

Η υπόθεση Επστάιν γίνεται σειρά με τη Λόρα Ντερν σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Κόσμος 31.03.2026
Στη μικρή οθόνη η έρευνα της Τζούλι Κ. Μπράουν

Ζωγράφου: Ποινική δίωξη για ανθρωπoκτovία από πρόθεση στον 54χρονο

Ελλάδα 31.03.2026
Απροσδιόριστα τα αίτια θανάτου μητέρας και αδερφής

Τραμπ σε συμμάχους: «Πηγαίνετε στα Στενά του Ορμούζ και πάρτε το πετρέλαιο μόνοι σας»

Κόσμος 31.03.2026
«Θα πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε να πολεμάτε για τον εαυτό σας», ανέφερε μεταξύ άλλων - Σκληρή επίθεση προς το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τη Γαλλία

Νταντάδες της Γειτονιάς: Ξεκινούν οι αιτήσεις για voucher έως €500 ‑ Προϋποθέσεις και δικαιούχοι

Ελλάδα 31.03.2026
Δικαιούχοι είναι εργαζόμενες μητέρες πλήρους ή μερικής απασχόλησης, άνεργες μητέρες και πατέρες με αποκλειστική επιμέλεια, με εισοδηματικό όριο 24.000 ευρώ ετησίως

Συγκλόνισε ο Νταλάρας στον επικήδειο για τη Μαρινέλλα: «Για μένα πέθανε η δεύτερη μάνα μου»

Ελλάδα 31.03.2026
«Εσύ δεν πέθανες, έφυγες, πέταξες πάνω από το Ηρώδειο σαν αρχαία τραγωδός», είπε ο τραγουδιστής