E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερντογάν: Ο τουρκικός στρατός έχει δικαίωμα να εισέλθει σε Συρία και Ιράκ

Χωρίς καμία άδεια

Δημοσίευση 12/10/2016 | 09:46

Ερντογάν: Ο τουρκικός στρατός έχει δικαίωμα να εισέλθει σε Συρία και Ιράκ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Pετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ιράκ να «μάθει τα όριά του» μετά από την κριτική που άσκησε για τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας εκεί, και πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός (που πρόσφατα ταράχθηκε από μια αποτυχημένα απόπειρα πραξικοπήματος) δεν έχει χάσει το κύρος του σε σημείο ώστε να παίρνει διαταγές από εκείνον.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται 1.200 χιλιόμετρα συνόρων με τη Συρία και το Ιράκ και αντιμετωπίζει απειλές από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και στις δύο χώρες. Ανησυχεί όμως ότι οι διεθνείς προσπάθειες καταστροφής των εξτρεμιστών ισλαμιστών θα αφήσουν νέες απειλές στη θέση των.

Ο τουρκικός στρατός, μετά από κάθαρση των ανώτατων στελεχών του που ακολούθησε μια αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν τον Ιούλιο, ξεκίνησε επιχειρήσεις παρεισφρύοντας στη Συρία τον Αύγουστο για να αναγκάσει το Ισλαμικό Κράτος να υποχωρήσει και για να εμποδίσει την κουρδική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν εδάφη. Η Άγκυρα παραμένει καχύποπτη ως προς την υποστήριξη από την Ουάσιγκτον για τις συριακές κουρδικές δυνάμεις, που βλέπει με εχθρικό μάτι.

Ο Ερντογάν πρότεινε ότι η Τουρκία μπορεί να υιοθετήσει μια παρόμοια στάση στο Ιράκ, όπου κυριαρχεί η γνώμη ότι προετοιμάζεται μια επίθεση για να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από τη Μοσούλη, στα βόρεια.

«Θα αντιμετωπίσουμε την επιχείρηση στο Ιράκ, την επιχείρηση που θα λάβει μέρος σύντομα στη Μοσούλη, με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Ερντογάν σε συνάντηση ισλαμικών αρχηγών στην Κωνσταντινούπολη, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Δεν μπορεί η Τουρκία να επέμβει εναντίον των κινδύνων δίπλα της; Αυτό δεν θα το δεχθούμε ποτέ. (…) Δεν χρειαζόμαστε άδεια για αυτό, και δεν σκοπεύουμε να τη ζητήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το μήλον της έριδος είναι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, κυρίως στο στρατόπεδο Μπάσικα, στα βόρεια της χώρας, όπου εκπαιδεύονται σουνίτες μουσουλμάνοι και μονάδες Κούρδων Πεσμεργκά που η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχουν στη μάχη για τη Μοσούλη.

Η σουνιτική κυβέρνηση όμως στη Βαγδάτη θέλει τις δικές της δυνάμεις να βρίσκονται επικεφαλής της επίθεσης στην πόλη, που είναι η μεγαλύτερη πόλη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι κάθε ξένη δύναμη στο Ιράκ θα πρέπει να βρίσκεται εκεί με την άδεια της κυβέρνησης της Βαγδάτης και υπό την αιγίδα της συμμαχίας που πολεμά τους μαχητές του ΙΚ και της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.

«Οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν βρίσκονται εκεί ως μέρος της διεθνούς συμμαχίας, και η κατάσταση στη Μπάσικα αποτελεί θέμα που πρέπει να λύσουν οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας μεταξύ τους», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι στην καθιερωμένη ενημέρωση τύπου στην Ουάσιγκτον.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε πριν από δύο εβδομάδες να συνεχίσει την ανάπτυξη στρατού, που υπολογίζεται σε 2.000 στρατιωτικούς, στο βόρειο Ιράκ, κατά ένα χρόνο για να πολεμίσει «τρομοκρατικές οργανώσεις» - μια πολύ γενικευμένη περιγραφή που μπορεί να αναφέρεται τόσο σε Κούρδους μαχητές όσο και στο Ισλαμικό Κράτος.

Το Ιράκ απέρριψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, και ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι προειδοποίησε την Τουρκία ότι κινδυνεύει να προκαλέσει τοπικό πόλεμο. Η κυβέρνησή του ζήτησε μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το θέμα, και οι δύο χώρες έχουν ανακαλέσει τους αμφότερους πρέσβεις τους σε μια κλιμακούμενη διπλωματική μάχη.

«Ο Ιρακινός πρόεδρος με προσβάλλει, πρώτα μάθε τα όριά σου», είπε ο Ερντογάν.

«Το Ιράκ είχε κάποιες απαιτήσεις από εμάς όσον αφορά την Μπάσικα, και τώρα μας λένε να αποχωρήσουμε. Αλλά ο τουρκικός στρατός δεν έχει χάσει τόσο κύρος ώστε να παίρνει διαταγές από εσένα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με την Τουρκία, η συμμετοχή των σιιτών μαχητών σε οποιαδήποτε επιχείρηση εκδίωξης του ΙΚ από την Μοσούλη δεν θα φέρει την ειρήνη.

«Εάν προσπαθήσετε να αλλάξετε τη δημογραφική κατανομή στη Μοσούλη, θα υποδαυλίσετε έναν μεγάλο θρησκευτικό πόλεμο», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στα μέλη του κόμματός του ΑΚ σε συνάντησή τους στο κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο στην επίθεση της Μοσούλης ή σε οποιαδήποτε επιχείρηση κατάληψης της Ράκα, του προπύργιου του ΙΚ στη Συρία, όπως και με την παρείσφρησή της στη Συρία τον Αύγουστο, όταν έστειλε ερπύστριες και μαχητικά αεροσκάφη για να υποστηρίξει τους Σύρους αντικυβερνητικούς που πολεμούσαν τους ισλαμιστές.

«Η Τουρκία μπορεί να προσφέρει την ίδια υποστήριξη που έδωσε στην Τζαραμπλούς και στη Ράκα και τη Μοσούλη», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Α-Χαμπέρ. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να παρέξει κάθε είδους υποστήριξη για να καθαρίσει τη Συρία και το Ιράκ από την Νταές», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αραβική ονομασία του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη τραγωδία του 1999 – Έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη

Ελλάδα 27.01.2026
Τα τραγικά νέα από το τροχαίο στην Ρουμανία, «ξύπνησαν» σπαρακτικές μνήμες από το δυστύχημα του 1999 στα Τέμπη, όταν έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν την ζωή τους επιστρέφοντας από την Αθήνα

Θρήνος στην Αλεξάνδρια Ημαθίας για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία: «Προχτές κόψαμε βασιλόπιτα μαζί»

Ελλάδα 27.01.2026
Για τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων μίλησε ο Στέφανος Δελιόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας

Βιολάντα: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης, ο υπεύθυνος ασφαλείας και ο προϊστάμενος της βάρδιας για την πολύνεκρη τραγωδία

Ελλάδα 27.01.2026
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας με πέντε νεκρές εργαζόμενες – Βαριές κατηγορίες και έρευνα σε πλήρη εξέλιξη

Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από εργαζόμενους που σώθηκαν – «Η κόρη μου είναι σε σοκ»

Ελλάδα 27.01.2026
Σοκαρισμένοι παραμένουν οι εργαζόμενοι που είδαν τις πέντε συναδέλφους τους να χάνονται μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα και οι ίδιοι να σώζονται από καθαρή τύχη

Μελάνια Τραμπ: «Έκοψε» μόλις ένα εισιτήριο στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της στη Βρετανία

Κόσμος 27.01.2026
«Χαμηλές» στη Βρετανία οι πωλήσεις εισιτηρίων για το νέο ντοκιμαντέρ της Μελάνια Τραμπ

Κατολίσθηση στη Σικελία αφήνει μια πόλη στο χείλος του γκρεμού

Κόσμος 27.01.2026
Σπίτια κρέμονται σε μήκος τεσσάρων χλμ

Ακραίο ψύχος στις ΗΠΑ: 30 νεκροί ‑ Είκοσι πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κόσμος 27.01.2026
Πολικές θερμοκρασίες και προβλήματα στις υποδομές αφήνουν χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ρεύμα - Στους 30 νεκρούς ανέβηκε ο τραγικό απολογισμός από το ακραίο ψύχος

ΠΑΟΚ: Οπαδοί του Δικεφάλου επιστρέφουν από την Ουγγαρία στην Τιμισοάρα για να βρεθούν δίπλα στους τραυματίες

Ελλάδα 27.01.2026
Φίλοι του ΠΑΟΚ, που προπορευόταν στο ταξίδι προς τη Λιόν, συγκλονισμένοι από τον θάνατο των συνοπαδών τους επιστρέφουν προς τον τόπο του δυστυχήματος

Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΟΚ για το τραγικό δυστύχημα με τους 7 νεκρούς φιλάθλους στη Ρουμανία

Ελλάδα 27.01.2026
Η πρώτη ενημέρωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το τραγικό δυστύχημα στη Ρουμανία

Τι μπορεί να συνέβη δευτερόλεπτα πριν την τραγωδία ‑ Δεν πάτησε φρένο ο οδηγός του μοιραίου βαν με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Ελλάδα 27.01.2026
Τι λέει η Aστυνομία της Ρουμανίας και ποια μπορεί να είναι τα αίτια της τραγωδίας σύμφωνα με το βίντεο