E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eurogroup: Δεν θα δόσει και τα 2,8 δισ. ευρώ

Δόση... σε δόσεις

Δημοσίευση 10/10/2016 | 18:01

Eurogroup: Δεν θα δόσει και τα 2,8 δισ. ευρώ

Νέο πρόβλημα φαίνεται να ανακύπτει σχετικά με την έγκριση από το αποψινό Eurogroup της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για το 1,1 δισ ευρώ και όχι για το συνολικό μέρος της δόσης. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής», Ελένη Βαρβιτσιώτη, το πρόβλημα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι στην ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων που θεωρούνται ολοκληρωμένα.

http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/koureuoun-ti-dosi-twn-28-dis-eurw

Αναλυτικά από την δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα όμως με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ) να έχει απορροφηθεί.

Για το κατά πόσο έχει απορροφηθεί ή όχι, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία και έτσι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να αποφασίσουν κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν στην δεύτερη εκταμίευση του ποσού αυτού. Ετσι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η σημερινή απόφαση αφορά την εκταμίευση των 1,1 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους και όχι των υπόλοιπων 1,7 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες και να αποφασιστεί η υπόλοιπη εκταμίευση σε μια αργότερη ημερομηνία μέσα στον Οκτώβριο όταν η ελληνική πλευρά θα έχει παρουσιάσει όλα τα στοιχεία.

Ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει το Eurogroup να αποφασίσει «την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης». Ο ίδιος σημείωσε πως η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και «κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Όπως υπογράμμισε, όλες οι πλευρές, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και οι θεσμοί, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί μία συνολική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Μία συμφωνία, την οποία, όπως είπε, αναμένουν και ο ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα. «Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα», επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να γίνει η Ελλάδα ένα «success story».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Νταίσελμπλουμ δήλωσε έτοιμος να ακούσει από τους θεσμούς αν τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί »ακούω θετικές ειδήσεις αλλά περιμένουμε την εισήγηση των θεσμών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η «ανθρώπινη Barbie» – Το μυστήριο και τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο της

Κόσμος 06.11.2025
Η 31χρονη influencer Barbara Jankavski, γνωστή ως «Ανθρώπινη Barbie», βρέθηκε νεκρή σε μεζονέτα στο Σάο Πάολο, βυθίζοντας το διαδίκτυο στο σοκ

Γερμανία: Οι Αρχές ερευνούν σβάστικες που βρέθηκαν ζωγραφισμένες με ανθρώπινο αίμα στη Χάναου

Κόσμος 06.11.2025
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τόμας Λάιπολντ είπε ότι οι Αρχές ειδοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, όταν ένας άνδρας ανέφερε ότι παρατήρησε μια σβάστικα ζωγραφισμένη με ένα κοκκινωπό υγρό στο καπό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου

Βίντεο με λευκό καρχαρία στην Κάρπαθο ανέβασε ψαράς στο TikTok

Ελλάδα 06.11.2025
«Τι είναι αυτό; Πωπω αυτό είναι πέντε μέτρα καρχαρίας», ακούγονται να λένε οι ψαράδες στο βίντεο που ανέβασαν στο TikTok

Από την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου η εφαρμογή του «χρονοκόφτη» στη Βουλή

Πολιτική 06.11.2025
Οι ομιλητές θα έχουν μια ανοχή 25% επιπλέον του χρόνου που τυπικά δικαιούνται και στην συνέχεια το μικρόφωνο θα κλείνει

ΟΣΕ: Διαψεύδει ότι μπήκε τρένο σε λάθος γραμμή στη Λάρισα

Ελλάδα 06.11.2025
«Η έλλειψη ενημέρωσης, όπως και η λάθος ενημέρωση είναι απαράδεκτη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού προς τη Hellenic Train

Προσωπικός Αριθμός: Έληξε η προθεσμία, τι θα γίνει για όσους δεν έβγαλαν

Ελλάδα 06.11.2025
Σε ποιους πολίτες χρειάζεται ειδική διαδικασία για την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού

Jackpotting: Η νέα απάτη στα ΑΤΜ ‑ Πώς θα γλυτώσετε

Ελλάδα 06.11.2025
Νέο τέχνασμα από τους επιτήδειους για να αδειάσουν τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς

Λούβρο: Δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα παρακολούθησης

Κόσμος 06.11.2025
Ποιος ήταν ο κωδικός πρόσβασης στο σύστημα βιντεοεπιτήρησης του μουσείου

Συμφωνία ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy για γεώτρηση υδρογονανθράκων στο Ιόνιo

Ελλάδα 06.11.2025
Η πρώτη στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια

Αναστάτωση στην Λάρισα: Τρένο μπήκε σε λάθος γραμμή ‑ «Κάτι έγινε με το κλειδί»

Ελλάδα 06.11.2025
Ο συρμός του προαστιακού κινούνταν για αρκετά χιλιόμετρα σε λάθος γραμμή, όπως κατήγγειλαν επιβάτες

Τι αλλάζει με τις πληρωμές στους γάμους, τα πάρτι και τις δεξιώσεις

Οικονομία 06.11.2025
Ψηφιακό μπλόκο της ΑΑΔΕ - Μετά τον κλάδο αυτοκινήτου, νέοι κλάδοι μπαίνουν στο Ψηφιακό Πελατολόγιο