E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eurogroup: Δεν θα δόσει και τα 2,8 δισ. ευρώ

Δόση... σε δόσεις

Δημοσίευση 10/10/2016 | 18:01

Eurogroup: Δεν θα δόσει και τα 2,8 δισ. ευρώ

Νέο πρόβλημα φαίνεται να ανακύπτει σχετικά με την έγκριση από το αποψινό Eurogroup της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για το 1,1 δισ ευρώ και όχι για το συνολικό μέρος της δόσης. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής», Ελένη Βαρβιτσιώτη, το πρόβλημα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι στην ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων που θεωρούνται ολοκληρωμένα.

http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/koureuoun-ti-dosi-twn-28-dis-eurw

Αναλυτικά από την δόση των 2,8 δισ. που προορίζεται για τα ελληνικά ταμεία, τα 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα όμως με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ) να έχει απορροφηθεί.

Για το κατά πόσο έχει απορροφηθεί ή όχι, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία και έτσι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να αποφασίσουν κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν στην δεύτερη εκταμίευση του ποσού αυτού. Ετσι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η σημερινή απόφαση αφορά την εκταμίευση των 1,1 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους και όχι των υπόλοιπων 1,7 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες και να αποφασιστεί η υπόλοιπη εκταμίευση σε μια αργότερη ημερομηνία μέσα στον Οκτώβριο όταν η ελληνική πλευρά θα έχει παρουσιάσει όλα τα στοιχεία.

Ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει το Eurogroup να αποφασίσει «την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης». Ο ίδιος σημείωσε πως η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και «κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Όπως υπογράμμισε, όλες οι πλευρές, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και οι θεσμοί, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί μία συνολική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Μία συμφωνία, την οποία, όπως είπε, αναμένουν και ο ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα. «Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα», επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να γίνει η Ελλάδα ένα «success story».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Νταίσελμπλουμ δήλωσε έτοιμος να ακούσει από τους θεσμούς αν τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί »ακούω θετικές ειδήσεις αλλά περιμένουμε την εισήγηση των θεσμών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καθαρίστρια καταγγέλλει για απάτη γιο πασίγνωστης τραγουδίστριας – Πώς βρέθηκε με χρέη εκατομμυρίων

Ελλάδα 15.04.2026
Γιος γνωστής τραγουδίστριας φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα απάτης

Προβλήματα σε Facebook και Messenger αναφέρουν οι χρήστες

Tech + Science 15.04.2026
Την τελευταία ώρα έχουν αναφερθεί προβλήματα στις δύο πλατφόρμες

Πέθανε ο Εμίλιο Σανταμαρία, θρυλικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης

Κόσμος 15.04.2026
12 Μαΐου του 1965 είχε “πατήσει” το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ιστορικό -φιλικό- ματς των “μερένγκες” στην Ελλάδα με την ΑΕΚ

Θεσσαλονίκη: Απάτη χιλιάδων ευρώ εις βάρος της Ε.Ε. με εικονικά τιμολόγια

Ελλάδα 15.04.2026
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κατηγορούμενος διαχειριζόταν δύο εταιρείες που λειτουργούσαν μόνο «στα χαρτιά»

Τουρκία: Με 5 όπλα έσπειρε τον θάvατo στο σχολείο ο 15χρονος δράστης

Κόσμος 15.04.2026
Από την ένοπλη επίθεση έχουν τραυματιστεί ακόμη 20 άτομα, 4 από αυτούς χρειάστηκαν εγχείρηση

Κεφαλονιά: Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας μεταφέρει λιπόθυμη την Μυρτώ από το ξενοδοχείο

Ελλάδα 15.04.2026
Το σοκαριστικό πλάνο είναι η στιγμή που ο αρσιβαρίστας έχει στα χέρια του την 19χρονη Μυρτώ, λιπόθυμη

Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν αστυνομικούς και άρματα μάχης

Ελλάδα 15.04.2026
Τα Ηνωμένα Έθνη επιχείρησαν να αποτρέψουν παράνομη είσοδο «αστυνομικών» του ψευδοκράτους

Θάvατoς 19χρονης στην Κεφαλονιά: Για ανθρωπoκτovία δια παραλείψεως κατηγορούνται οι συλληφθέντες

Ελλάδα 15.04.2026
Οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στην αναβάθμιση των κατηγοριών έπειτα από την αξιολόγηση στοιχείων που συγκεντρώθηκαν

Η αιτία θανάτου της 19χρονης Μυρτώς στο Αργοστόλι

Ελλάδα 15.04.2026
Ο 23χρονος καθάρισε το δωμάτιο όπου έγινε χρήση ναρκωτικών

Τουρκία: Νέα ένοπλη επίθεση σε σχολείο – 4 vεκρoί και τουλάχιστον 20 οι τραυματίες

Κόσμος 15.04.2026
Συναγερμός σήμανε στις Αρχές στην Τουρκία έπειτα από πυροβολισμούς σε Γυμνάσιο που βρίσκεται στην επαρχία Καχραμάνμαρας

Το ιατρικό ανακοινωθέν του Ευαγγελισμού για τον Μυλωνάκη

Ελλάδα 15.04.2026
Τι αναφέρει το νοσοκομείο για τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ που υπέστη εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Κεφαλονιά: Γιατί δεν μετέφεραν την Μυρτώ στο νοσοκομείο οι 3 κατηγορούμενοι ‑ «Περιμέναμε να την χτυπήσει ο αέρας να συνέλθει...»

Ελλάδα 15.04.2026
Τα δραματικά λεπτά που εκτυλίχθηκαν στο Αργοστόλι και το τραγικό τέλος της 19χρονης