E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με 0,92 λεπτά το λίτρο

Έναρξη σε τιμή υψηλότερη της περυσινής σεζόν

Δημοσίευση 8/10/2016 | 15:09

Ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με 0,92 λεπτά το λίτρο

Έναρξη σε τιμή υψηλότερη της περυσινής σεζόν αναμένεται να κάνει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η ανοδική τάση της διεθνούς τιμής του αργού των τελευταίων ημερών (13% σε μία εβδομάδα), σε συνδυασμό με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, ανατρέπει τις μέχρι πρότινος προβλέψεις για τιμές στα περυσινά επίπεδα. Με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν στην αγορά μέχρι και χθες, στις 15 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 92 λεπτά το λίτρο έναντι των 87 λεπτών το λίτρο πέρυσι. Εάν δεν υπήρχε αύξηση της φορολογίας (ΕΦΚ και ΦΠΑ ), τότε το πετρέλαιο θέρμανσης θα έβγαινε τον Οκτώβριο στην αγορά στα 85 λεπτά το λίτρο, δηλαδή κατά δύο λεπτά χαμηλότερα από πέρυσι.

Για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιηθεί το ύψος του από τα 25 λεπτά το λίτρο που ορίστηκε πέρυσι, η τιμή διαμορφώνεται στα 67 ευρώ το λίτρο έναντι 62 λεπτά πέρυσι. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να βγάλει μέσα στην εβδομάδα τη σχετική απόφαση, επανεκτιμώντας το νέο δεδομένο της αυξημένης φορολογίας που οδηγεί σε επιβάρυνση των τιμών και καθιστά ακόμη δυσκολότερη την πρόσβαση των νοικοκυριών στο καύσιμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι δικαιούχοι επιδόματος ήταν 700 χιλιάδες, έναντι 1,1 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Το πώς θα κινηθεί η τιμή του καυσίμου κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν θα εξαρτηθεί κατά βάση από την εξέλιξη της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά, κάτι που θα καθορίσουν οι συζητήσεις στον ΟΠΕΚ σχετικά με τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Η αγορά δεν αναμένει πάντως αύξηση της ζήτησης, ακόμη και με χαμηλές τιμές πετρελαίου, καθώς εκτιμά ότι οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών δεν επιτρέπουν και αύξηση δαπανών για πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και στην περίπτωση ενός βαρύ χειμώνα που σε άλλες συνθήκες θα υποχρέωνε τους καταναλωτές να ανάψουν τους καυστήρες. Αντιθέτως, η αγορά εκφράζει τη βεβαιότητα και την ανησυχία, ταυτόχρονα ότι φέτος τον χειμώνα αυτοί που θα «ζεσταθούν» θα είναι οι λαθρέμποροι – και αυτό για δύο λόγους: Ο ένας είναι η αύξηση του ΕΦΚ τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο πετρέλαιο κίνησης, που δημιουργεί μεγαλύτερο κίνητρο για λαθρεμπόριο και κυρίως η ανεπάρκεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να ελέγξει το σύστημα εισροών - εκροών.

Όπως τονίζουν στην «Καθημερινή» στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, ενώ το 99% των πρατηρίων έχει εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών και το 94% αυτών αποστέλλει κανονικά τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτά ούτε ελέγχονται ούτε αξιοποιούνται από τη ΓΓΠΣ, λόγω έλλειψης στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό. Δεν έχει καθοριστεί διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων που καταχωρίζει ο πρατηριούχος κατά την παραλαβή των καυσίμων. «Με την υφιστάμενη διαδικασία οι πρατηριούχοι καταχωρίζουν μόνοι τους τα στοιχεία της προμηθεύτριας εταιρείας στο σύστημα και δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσης της ορθότητας αυτών των στοιχείων, καθώς το σύστημα δεν είναι αυτοματοποιημένο. Επίσης, δεν έχει δημιουργηθεί μηχανισμός πιστοποίησης και ελέγχου των εγκατεστημένων λογισμικών» εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρότες: Αιφνιδιαστική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης ‑ Βίντεο

Ελλάδα Χτες
Από το μπλόκο του Ε65 – Λόγγου, αγρότες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο στο κέντρο των Τρικάλων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα διαφωνίας με τη διαδικασία της συνάντησης

Βόλος: Αγνωστος πυροβόλησε με αεροβόλο ταξί στο κέντρο της πόλης

Ελλάδα Χτες
«Ήταν σαν να χτύπησε την οροφή σκεπάρνι, θα μπορούσε να τραυματιστεί άνθρωπος», κατήγγειλε ο οδηγός, μετά την επίθεση

Μητσοτάκης για αγρότες: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα – «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς από μειοψηφίες»

Ελλάδα Χτες
Τρεισίμη ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, στο Μέγαρο Μαξίμου

Ισπανία: Πρώην υπάλληλοι του Χούλιο Ιγκλέσιας τον κατηγορούν για βιασμούς και σeξουαλικές επιθέσεις

Κόσμος Χτες
Δύο πρώην υπάλληλοι του Χούλιο Ιγκλέσιας τον καταγγέλλουν για βιασμούς και σeξουαλικές επιθέσεις

Πέθανε Ολυμπιονίκης του snowboard ‑ Παγιδεύτηκε από χιονοστιβάδα: «Η ζωή του ήταν πολύ σύντομη»

Κόσμος Χτες
Νεκρός ο θρύλος του snowboard Ueli Kestenholz - Ο 50χρονος Ολυμπιονίκης άφησε την τελευταία του πνοή στην κοιλάδα Lötschental, βυθίζοντας στο πένθος την Ελβετία

Θρίλερ στον Πύργο: Επιτέθηκε στη σύζυγό του με μαχαίρι και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Ελλάδα Χτες
Για 45 λεπτά ο σύζυγός της κρατούσε μαχαίρι και απειλούσε να βαλει τελος στη ζωή του

Απόπειρα δολοφονίας γυναίκας δικαστή μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον πρώην σύζυγό της

Κόσμος Χτες
Της έσωσε τη ζωή ένας κρατούμενος που αφόπλισε τον δράστη πριν πυροβολήσει ξανά εναντίον της

Μόσχα: «Οι απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν είναι απαράδεκτες»

Κόσμος Χτες
Μια νέα επίθεση στην Τεχεράνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες» εκτιμά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας

Βίντεο δείχνει την 16χρονη Λόρα που αγνοείται στην περιοχή του Ζωγράφου

Ελλάδα Χτες
Εξαφανισμένη για πέμπτη ημέρα η 16χρονη - Βρέθηκε η τσάντα της στην περιοχή του Ζωγράφου