E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κίνημα «Κλείνω το μπλοκάκι» σαρώνει στις εφορίες

Το φαινόμενο θυμίζει τις ουρές για κατάθεση πινακίδων στο τέλος κάθε χρόνου

Δημοσίευση 7/10/2016 | 19:46

Κίνημα «Κλείνω το μπλοκάκι» σαρώνει στις εφορίες

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η προσέλευση στα τμήμα Μητρώου των εφοριών καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι προχωρούν σε υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών.

Κλείνουν με άλλα λόγια το λεγόμενο μπλοκάκι προκειμένου να γλιτώσουν την επερχόμενη φορολογική και ασφαλιστική καταιγίδα που θα χτυπήσει το εισόδημα που παράγεται μέσω της έκδοσης τιμολογίων παροχής υπηρεσιών.

Αυτή η πρακτική ουσιαστικά θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων καθώς πολλοί φορολογούμενοι επέλεγαν να κρατούν το μπλοκάκι ανοικτό, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είχαν κάποιο εισόδημα αφού αναζητούσαν κύρια ή πρόσθετη εργασία.

Το ότι κλείνουν το μπλοκάκι είναι αποτέλεσμα των υπολογισμών που κάνουν για το πρόσθετο ασφαλιστικό και φορολογικό κόστος που συνεπάγεται η τυπική άσκηση ενός ελευθέριου επαγγέλματος ή μισθωτής εργασίας με μπλοκάκι. Ας δούμε αναλυτικά τις επιβαρύνσεις που γλιτώνει όποιος κλείνει το μπλοκάκι.

Γλιτώνει:

  • Το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ και επιβάλλεται ανεξάρτητα από το αν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα από το μπλοκάκι.
  • Την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς με συντελεστή περίπου 27% επί του καθαρού εισοδήματος που έχει ο εργαζόμενος με το μπλοκάκι. Ακόμη και στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογούμενου με το μπλοκάκι είναι μηδενικό, επιβάλλεται η κατώτατη εισφορά ύψους 131 ευρώ μηνιαίως. Να σημειωθεί ότι για τους φορολογούμενος που είχαν και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες προκύπτει επιβάρυνση. Για όσους έχουν μόνο μπλοκάκι προκύπτει ελάφρυνση λόγω της μείωσης της ασφαλιστικής εισφοράς.
  • Την φορολόγηση του εισοδήματος με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος ενώ ειδικά για τους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι, εκτός από την ασφαλιστική εισφορά, ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται ακόμη και με συντελεστή έως και 45%. Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον το εισόδημα από μπλοκάκι για τους μισθωτούς αθροίζεται με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η στιγμή που ο Νίκο Γουίλιαμς δίνει το μετάλλιο του Μουντιάλ στη μητέρα του και η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το βίντεο

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η εικόνα του Ισπανού ποδοσφαιριστή με τη μητέρα του έγινε viral μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου – Πίσω από τη συγκινητική στιγμή βρίσκεται μια οικογενειακή ιστορία επιβίωσης, κινδύνων και θυσιών

Ουκρανία: 400 drones έπληξαν την περιοχή της Μόσχας στη μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Πάνω από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας της Μόσχας, με τις ρωσικές Αρχές να παραδέχονται ζημιές σε υποδομές και δύο τραυματίες.

Τραγικό ατύχημα στην Κόνιτσα: Ηλικιωμένος βρέθηκε καρφωμένος σε σιδερένια κάγκελα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού με πυροσβέστες και ΕΚΑΒ στην Πουρνιά - οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται.

Μητέρα σκότωσε άνδρα που βρήκε κάτω από το κρεβάτι της 13χρονης κόρης της – Κατηγορείται για φόνο πρώτου βαθμού

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η 36χρονη από το Μέμφις πυροβόλησε τον 20χρονο αφού τον έδιωξε έξω από το σπίτι, με τη νομιμότητα της πράξης της να παραμένει αμφισβητούμενη.

Οικογένεια έζησε 11 μέρες σε πολυτελές θέρετρο της Ισπανίας και έφυγε χωρίς να πληρώσει ‑ η σύλληψη έγινε στο αεροδρόμιο

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η μητέρα της οικογένειας συνελήφθη την ώρα που επιβιβαζόταν στην πτήση επιστροφής, με την κατηγορία της απάτης για λογαριασμό 2.400 ευρώ σε ξενοδοχείο της Γκραν Κανάρια.

Τραγωδία στους πανηγυρισμούς για το Μουντιάλ: Νεκρός 13χρονος από κατάρρευση συντριβανιού στην Ισπανία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε στη Σιουδάδ Ροδρίγο της επαρχίας Σαλαμάνκα, όταν υποχώρησε η ανώτερη πλατφόρμα λίθινου συντριβανιού γεμάτου κόσμο.

Παρέδες: Τα βίντεο που προκάλεσαν οργή μετά τον τελικό του Μουντιάλ 2026

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Αργεντινός μέσος έπιασε τον Έρικ Γκαρσία από τον λαιμό και χτύπησε τον Γκάβι με αγκώνα, με αποτέλεσμα να αποβληθεί με κόκκινη κάρτα.

ΕΛ.Α.Σ.: Συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος Τσίπρα – Ποιοι είναι τα 75 μέλη

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ορίστηκε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Σάλος στην Ιταλία: 43χρονος πέθανε μετά την ακινητοποίησή του από αστυνομικούς στη Μπολόνια

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο άνδρας, μαροκινής καταγωγής, υπέστη καρδιακή ανακοπή αφού αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν στο έδαφος και χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού.

Μακάβριο εύρημα στο Ωραιόκαστρο: Σορός εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκίνητο στην Εγνατία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η σορός αγνώστων στοιχείων βρέθηκε εκτός του οχήματος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε και σε χαμηλή βλάστηση.

«Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να ανατιναχτείς ανά πάσα στιγμή;»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε σε συνέντευξή του το κλίμα της αντιπαράθεσης με τον απεσταλμένο του Τραμπ, περιγράφοντας εχθρικές ανταλλαγές και αμείλικτες δηλώσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Καιρός σήμερα: Καύσωνας σε όλη τη χώρα – Πού θα «χτυπήσουν» 40 με 41 βαθμοί

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αίθριος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40-41 βαθμούς στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.