E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το 2015 σκοτώθηκαν 67 δημοσιογράφοι παγκοσμίως

Ιράκ, Συρία και Γαλλία οι πιο αιματοβαμμένες πόλεις

Δημοσίευση 29/12/2015 | 10:59

Το 2015 σκοτώθηκαν 67 δημοσιογράφοι παγκοσμίως

Εξήντα εφτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο καθήκον το 2015 σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Είκοσι επτά «πολίτες-δημοσιογράφοι» (μπλόγκερ) και επτά συνεργάτες μέσων ενημέρωσης έχουν επίσης δολοφονηθεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ που ζητεί τον διορισμό «χωρίς καθυστέρηση ενός ειδικού εκπροσώπου για την προστασία των δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών». Το 2014 66 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τους RSF.

Στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που ήταν οι πιο φονικές για τους δημοσιογράφους φέτος βρίσκονται το Ιράκ και η Συρία, και ακολουθούν η Γαλλία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Ινδία, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τους RSF, εννέα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ το 2015, άλλοι τόσοι στη Συρία και οκτώ στη Γαλλία, μεταξύ των δώδεκα θυμάτων της επίθεσης των τζιχαντιστών εναντίον του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου. Η επίθεση αυτή «συνέβαλε στην αναστροφή της τάσης του 2014 όπου τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο ήταν σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις. Φέτος, αντίθετα, τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν έχασαν τη ζωή τους σε καιρό ειρήνης», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Περιλαμβάνοντας και τους «ύποπτους θανάτους» οι RSF καταμετρούν συνολικά 110 δολοφονίες δημοσιογράφων φέτος. «Αυτή η ανησυχητική κατάσταση οφείλεται σε μια σκόπιμη βία εναντίον των δημοσιογράφων και μαρτυρεί την αποτυχία των πρωτοβουλιών για την προστασία τους», σύμφωνα με την οργάνωση.

Από το 2005 τουλάχιστον 787 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους. Οι RSF καταγράφουν «τις βιαιοπραγίες που σημάδεψαν τη χρονιά», ξεκινώντας από την επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo, αλλά και από τη δολοφονία του ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο που «σκηνοθέτησε» η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το Μεξικό βίωσε μια «ακραία δολοφονία», συνεχίζουν οι RSF, εκείνην του φωτοδημοσιογράφου Ρούμπεν Εσπινόσα, που βρέθηκε νεκρός τον Αύγουστο, «φέροντας ίχνη βασανιστηρίων» δίπλα σε τέσσερις γυναίκες σε ένα διαμέρισμα στην Πόλη του Μεξικού. «Η δολοφονία του προκάλεσε ένα κύμα οργής και τη συνειδητοποίηση για την κραυγαλέα έλλειψη προστασίας των δημοσιογράφων στο Μεξικό», υπογραμμίζουν οι RSF, υπενθυμίζοντας ότι ένας νόμος για την προστασία τους τέθηκε σε ισχύ μερικές ημέρες αργότερα, αλλά μόνο στην περιοχή της Πόλης του Μεξικού.

Οι RSF αναφέρουν τέλος τη δολοφονία στη Σομαλία της Χιντίγιο Χάτζι Μοχάμεντ, μίας από τις δύο γυναίκες δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος στον κόσμο.

Η δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης «υπέκυψε στα τραύματα που της προκάλεσε η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που φέρει την υπογραφή των ισλαμιστών μαχητών Σεμπάμπ στις 3 Δεκεμβρίου στο Μογκαντίσου», εκτιμούν οι RSF, που καταγγέλλουν την «ατιμωρησία» των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά των δημοσιογράφων στη χώρα αυτή. Ο σύζυγός της, επίσης δημοσιογράφος, ήταν και εκείνος θύμα μιας επίθεσης τον Σεπτέμβριο του 2012.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος μηχανισμός προκειμένου να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο για την προστασία των δημοσιογράφων. Σήμερα μη κρατικές ομάδες διαπράττουν στοχευμένες βιαιοπραγίες εναντίον τους, ενώ πολλά κράτη δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας των RSF, Κριστόφ Ντελουάρ.

Η οργάνωση εκφράζει επίσης λύπη για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 43 δημοσιογράφοι φέτος, οι οποίες «παραμένουν απροσδιόριστες, λόγω της έλλειψης επίσημων αμερόληπτων και εις βάθος ερευνών λόγω της απροθυμίας των κρατών». Καταγγέλλει «την ατιμωρησία των εγκλημάτων που διαπράττονται εναντίον των δημοσιογράφων σε πολλές περιοχές του κόσμου».

Εκτός από αυτές τις δολοφονίες, 54 δημοσιογράφοι κρατούνταν όμηροι στον κόσμο στα τέλη του 2015, έναντι 40 το 2014, έστω και εάν φέτος σημειώθηκαν λιγότερες απαγωγές απ΄ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου οι RSF.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι η συμφωνία SOFA που υπογράφουν σήμερα Κύπρος και Γαλλία και προκαλεί τουρκική νευρικότητα

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Η Λευκωσία και το Παρίσι υπογράφουν συμφωνία για το καθεστώς στρατιωτικών δυνάμεων, ενισχύοντας τη συνεργασία τους στην Ανατολική Μεσόγειο – Τα οφέλη για την Κύπρο και η τουρκική ενόχληση

Νέοι κανόνες για τις άδειες εργαζομένων: Τι αλλάζει από το καλοκαίρι ‑ Δείτε παραδείγματα

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τον συνολικό αριθμό ημερών αάδειας, ενώ φέρνουν μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία

Πυροσβεστική: 64 πυρκαγιές το τελευταίο 48ωρο σε όλη την Ελλάδα

Ελλάδα 08.06.2026
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πυρκαγιές φαίνεται να οφείλονται σε αμέλειες

Κρήτη: Αγριο ξύλο στις φυλακές Αλικαρνασσού ‑ Κρατούμενοι πιάστηκαν στα χέρια

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Αναστάτωση σημειώθηκε τις βραδινές ώρες της Κυριακής 7/6 στις φυλακές Αλικαρνασσού, στην Κρήτη.

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τις Φιλιππίνες – Καταρρεύσεις κτιρίων και νεκροί

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε αρκετές χώρες της Ασίας

Ξεφεύγει ξανά η κατάσταση – Το Ισραήλ σφυροκοπά το Ιράν παρά τις συστάσεις Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Παγκόσμια ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση - Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου

«Είτε είσαι ηλίθια είτε διεφθαρμένη»: Ο Τραμπ επιτέθηκε σε δημοσιογράφο του NBC και διέκοψε συνέντευξη, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
«Ας το αφήσουμε εδώ γιατί βαρέθηκα, ευχαριστώ γλυκιά μου, καλή διασκέδαση»

Σεισμοί στην Εύβοια: Νέα δόνηση 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώματα κοντά στο Προκόπι – Έγινε αισθητός στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 08.06.2026
Συνεχίζεται η καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας

Καιρός: Καλοκαίρι με… μεσημεριανές εκπλήξεις

Καιρός 08.06.2026
Πού θα χρειαστεί ομπρέλα σήμερα και τις επόμενες ημέρες

Συναγερμός στην Κρήτη μετά τη σύλληψη του 56χρονου Γερμανού για κατασκοπεία ‑ Τι υποστηρίζει

Ελλάδα 08.06.2026
Ο 56χρονος φέρεται να φωτογράφιζε στρατιωτικά αεροπλάνα και τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού αεροδρομίου