E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Αννα Κυριακού: Από τη φτώχεια της Κατοχής μέχρι το Εθνικό Θέατρο και τις «Τρεις Χάριτες»

Το 2015 σκοτώθηκαν 67 δημοσιογράφοι παγκοσμίως

Ιράκ, Συρία και Γαλλία οι πιο αιματοβαμμένες πόλεις

Δημοσίευση 29/12/2015 | 10:59

Το 2015 σκοτώθηκαν 67 δημοσιογράφοι παγκοσμίως

Εξήντα εφτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο καθήκον το 2015 σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Είκοσι επτά «πολίτες-δημοσιογράφοι» (μπλόγκερ) και επτά συνεργάτες μέσων ενημέρωσης έχουν επίσης δολοφονηθεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ που ζητεί τον διορισμό «χωρίς καθυστέρηση ενός ειδικού εκπροσώπου για την προστασία των δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών». Το 2014 66 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τους RSF.

Στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που ήταν οι πιο φονικές για τους δημοσιογράφους φέτος βρίσκονται το Ιράκ και η Συρία, και ακολουθούν η Γαλλία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Ινδία, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τους RSF, εννέα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ το 2015, άλλοι τόσοι στη Συρία και οκτώ στη Γαλλία, μεταξύ των δώδεκα θυμάτων της επίθεσης των τζιχαντιστών εναντίον του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου. Η επίθεση αυτή «συνέβαλε στην αναστροφή της τάσης του 2014 όπου τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο ήταν σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις. Φέτος, αντίθετα, τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν έχασαν τη ζωή τους σε καιρό ειρήνης», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Περιλαμβάνοντας και τους «ύποπτους θανάτους» οι RSF καταμετρούν συνολικά 110 δολοφονίες δημοσιογράφων φέτος. «Αυτή η ανησυχητική κατάσταση οφείλεται σε μια σκόπιμη βία εναντίον των δημοσιογράφων και μαρτυρεί την αποτυχία των πρωτοβουλιών για την προστασία τους», σύμφωνα με την οργάνωση.

Από το 2005 τουλάχιστον 787 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους. Οι RSF καταγράφουν «τις βιαιοπραγίες που σημάδεψαν τη χρονιά», ξεκινώντας από την επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo, αλλά και από τη δολοφονία του ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο που «σκηνοθέτησε» η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το Μεξικό βίωσε μια «ακραία δολοφονία», συνεχίζουν οι RSF, εκείνην του φωτοδημοσιογράφου Ρούμπεν Εσπινόσα, που βρέθηκε νεκρός τον Αύγουστο, «φέροντας ίχνη βασανιστηρίων» δίπλα σε τέσσερις γυναίκες σε ένα διαμέρισμα στην Πόλη του Μεξικού. «Η δολοφονία του προκάλεσε ένα κύμα οργής και τη συνειδητοποίηση για την κραυγαλέα έλλειψη προστασίας των δημοσιογράφων στο Μεξικό», υπογραμμίζουν οι RSF, υπενθυμίζοντας ότι ένας νόμος για την προστασία τους τέθηκε σε ισχύ μερικές ημέρες αργότερα, αλλά μόνο στην περιοχή της Πόλης του Μεξικού.

Οι RSF αναφέρουν τέλος τη δολοφονία στη Σομαλία της Χιντίγιο Χάτζι Μοχάμεντ, μίας από τις δύο γυναίκες δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος στον κόσμο.

Η δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης «υπέκυψε στα τραύματα που της προκάλεσε η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που φέρει την υπογραφή των ισλαμιστών μαχητών Σεμπάμπ στις 3 Δεκεμβρίου στο Μογκαντίσου», εκτιμούν οι RSF, που καταγγέλλουν την «ατιμωρησία» των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά των δημοσιογράφων στη χώρα αυτή. Ο σύζυγός της, επίσης δημοσιογράφος, ήταν και εκείνος θύμα μιας επίθεσης τον Σεπτέμβριο του 2012.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος μηχανισμός προκειμένου να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο για την προστασία των δημοσιογράφων. Σήμερα μη κρατικές ομάδες διαπράττουν στοχευμένες βιαιοπραγίες εναντίον τους, ενώ πολλά κράτη δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας των RSF, Κριστόφ Ντελουάρ.

Η οργάνωση εκφράζει επίσης λύπη για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 43 δημοσιογράφοι φέτος, οι οποίες «παραμένουν απροσδιόριστες, λόγω της έλλειψης επίσημων αμερόληπτων και εις βάθος ερευνών λόγω της απροθυμίας των κρατών». Καταγγέλλει «την ατιμωρησία των εγκλημάτων που διαπράττονται εναντίον των δημοσιογράφων σε πολλές περιοχές του κόσμου».

Εκτός από αυτές τις δολοφονίες, 54 δημοσιογράφοι κρατούνταν όμηροι στον κόσμο στα τέλη του 2015, έναντι 40 το 2014, έστω και εάν φέτος σημειώθηκαν λιγότερες απαγωγές απ΄ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου οι RSF.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφτασε στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι ‑ Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Τραμπ

Κόσμος Χτες
Η συνάντησή τους έρχεται την επομένη της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου, ότι σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πούτιν

Ναύπακτος: Τροφική δηλητηρίαση από τζατζίκι σε εστιατόριο ‑ Στο νοσοκομείο δύο πελάτες

Ελλάδα Χτες
Ένας άνδρας έχασε τις αισθήσεις του και μια γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα όπως σπασμούς, εμετό και λήθαργο

Πλακιάς: Τα παιδιά μας δεν έπεσαν υπέρ πατρίδος, τα σκότωσε η πατρίδα – Αν σβήσουν τα ονόματά τους θα τα ξαναγράψω

Ελλάδα Χτες
Ο Νίκος Πλακιάς απάντησε στις δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη ότι τα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών στο Σύνταγμα θα τα σβήσει ο καιρός και του Βασίλη Φεύγα ότι «τα παιδιά δεν έπεσαν για την πατρίδα»

Πάνος Ρούτσι: Η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί αυτόνομα, λειτουργεί με εντολές

Ελλάδα Χτες
Συγκινητικός και ταυτόχρονα ξεκάθαρος ο ήρωας απεργός πείνας σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

Halloween: Ένα λεωφορείο με...φαντάσματα κυκλοφορεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Ελλάδα Χτες
Το λεωφορείο έχει ντυθεί στα πορτοκαλί και στα μαύρα, με ιστούς αράχνης, σκελετούς, νυχτερίδες

Κατάργηση τρόλεϊ: Πώς θα γίνει και τι εξυπηρετεί ‑ Κυρανάκης: Δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας

Ελλάδα Χτες
«Για κάθε χιλιόμετρο που εκτελεί ο σημερινός στόλος των τρόλεϊ, οι φορολογούμενοι πληρώνουν περίπου 5,5 ευρώ. Για κάθε χιλιόμετρο που εκτελεί ένα ηλεκτρικό λεωφορείο πληρώνουν περίπου 2,5 ευρώ», είπε ο κ. Κυρανάκης

Συνελήφθη 31χρονος που στρατολογούσε ανήλικα για να κλέβουν τσάντες στο κέντρο της Αθήνας

Ελλάδα Χτες
Χωρίζονταν σε δύο ομάδες και με τη μέθοδο της απασχόλησης επιχειρούσαν να αποσπάσουν τσαντάκια ή προσωπικά αντικείμενα από τσάντες

Η αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη για τον Βελόπουλο που αποκάλεσε «κακιά» τον Καιρίδη

Πολιτική Χτες
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης σχολίασε σήμερα την απρέπεια του προέδρου της Ελληνικής Λύσης προς τον βουλευτή της ΝΔ

Ο Φειδίας Παναγιώτου ως κλόουν ανακοινώνει νέο κόμμα στην Κύπρο

Ελλάδα Χτες
Το νέο κόμμα του Φειδία Παναγιώτου θα ονομάζεται «Αμεση Δημοκρατία»