E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διπλή παγίδα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Ποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων

Δημοσίευση 23/12/2015 | 11:19

Διπλή παγίδα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Εκπλήξεις για παλαιούς και νέους συνταξιούχους κρύβει ο νόμος που έρχεται από το υπουργείο Εργασίας ως τα μέσα Ιανουαρίου για τις σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Οι μεν νέοι δικαιούχοι που αποχώρησαν από την εργασία μετά την 1η/9/2015, και έχουν πάρει προσωρινές συντάξεις από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, και Δημόσιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που έλαβαν.

Παράλληλα οι ήδη συνταξιούχοι δύσκολα θα αποφύγουν τις περικοπές των αποδοχών τους, καθώς το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων για να δικαιολογήσει τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο προσανατολίζεται στην κατάργηση των συντελεστών υπολογισμού των κύριων συντάξεων που προβλέπουν οι νόμοι 3863 και 3865 του 2010 και στην αντικατάστασή τους από τους συντελεστές που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος. Οι νέοι συντελεστές θα είναι σημαντικά μικρότεροι και θα καθορίζουν σε χαμηλότερα ποσά τις νέες συντάξεις.

Οι συντελεστές των Ν. 3863 και 3865/10 υπολόγιζαν τη σύνταξη με ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινούσαν από 0,80% επί του μισθού για τα πρώτα 15 έτη και έφταναν στο 1,5% του μισθού για ασφάλιση 45 ετών. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοζόταν για όσους αποχωρούν από 1/9/2015 και μόνο για το τμήμα σύνταξης που αναλογεί στα έτη από το 2011 και μετά.

Με το νέο νόμο θα αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 3863 και του Ν. 3865. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα παραδείγματα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας το χαμηλότερο ξεκινά από 0,65%-0,70% για τα 15 έτη και το ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης καταλήγει στο 1,2%.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα έχουν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που θα προέκυπταν με την εφαρμογή των νόμων 3863 και 3865 του 2010. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μειώσεις που επιφέρουν οι δύο νόμοι κυμαίνονται στο 3% ως 5%. Με τους νέους και μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης όμως και την κατάργηση ουσιαστικά των νόμων του 2010 ως προς το σκέλος του υπολογισμού οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα φτάνουν και το 15%.

Τα Ταμεία περιμένουν οδηγίες για να υπολογίσουν τις συνάξεις όσων αποχώρησαν από 1/9/2015 και μέχρι να δοθούν καταβάλλουν μόνο προσωρινή σύνταξη, την οποία υπολογίζουν με τις παλιές διατάξεις. Για το λόγο αυτό βάζουν τους ασφαλισμένους να υπογράφουν ότι τα ποσά που παίρνουν είναι με επιφύλαξη και τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από το νέο σύστημα θα κληθούν να τις επιστρέψουν όταν πάρουν την οριστική σύνταξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στην Ανοιξη: Το βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τον εμπρησμό του 50χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ο δράστης ανάβει τη φωτιά και απομακρύνεται ατάραχος, ενώ οι πρώτες φλόγες ξεπηδούν δευτερόλεπτα αργότερα.

Θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοικτά αύριο τα καταστήματα – Τι πρέπει να ξέρετε πριν βγείτε για ψώνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων τα καταστήματα λειτουργούν προαιρετικά με ωράριο 11:00–20:00, ενώ οι έμποροι εκτιμούν συνολικό τζίρο έως 7,4 δισ. ευρώ για φέτος.

Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι αποκάλυψαν οι πρώτες έρευνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την ανατριχιαστική ανακάλυψη έκανε άστεγος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ευελπίδων - την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου‑Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Κυψέλη: Πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τη βαλίτσα ανακάλυψε άστεγος στην οδό Ευελπίδων

Λορέντζο Καριέρε: Θλίψη στο τελευταίο αντίο – Συντετριμμένη η Έλενα Κατραβά με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

Τροχαίο στη Σταυρούπολη: Σοκαριστικό βίντεο από τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 25χρονος οδηγός του ΙΧ και ο νεαρός μοτοσικλετιστής κινούνταν και οι δύο με πράσινο φανάρι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις και πώς υποβάλλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ανοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Απόκοσμη Μόσχα: Χάθηκε ο ήλιος από τον μαύρο καπνό μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones

Κόσμος Χτες
Επτά νεκροί και 24 τραυματίες μετά την ουκρανική επίθεση με drones που έπληξε κέντρο logistics και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Μόσχας.

Ο 20χρονος Μέσι κρατούσε αγκαλιά τον βρεφούλη Γιαμάλ το 2007 σε καμπάνια ‑ και αύριο οι δύο τους θα αντιμετωπιστούν στον τελικό του Μουντιάλ 2026.

E-Daily 3.Left Χτες
Ποιος μαθηματικός υπολόγισε τι κρύβει η ιστορική φωτογραφία Μέσι-Γιαμάλ πριν από 19 χρόνια;

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα» του 2025

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από την «δεκαετία του ΟΓΑ» έως την κάλυψη εισφορών για ανέργους από τη ΔΥΠΑ - όλες οι διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός μοτοσικλετιστής που ενεπλάκη σε σύγκρουση με ΙΧ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός του ΙΧ συνελήφθη μετά τη μοιραία σύγκρουση στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.