E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διπλή παγίδα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Ποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων

Δημοσίευση 23/12/2015 | 11:19

Διπλή παγίδα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Εκπλήξεις για παλαιούς και νέους συνταξιούχους κρύβει ο νόμος που έρχεται από το υπουργείο Εργασίας ως τα μέσα Ιανουαρίου για τις σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Οι μεν νέοι δικαιούχοι που αποχώρησαν από την εργασία μετά την 1η/9/2015, και έχουν πάρει προσωρινές συντάξεις από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, και Δημόσιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που έλαβαν.

Παράλληλα οι ήδη συνταξιούχοι δύσκολα θα αποφύγουν τις περικοπές των αποδοχών τους, καθώς το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων για να δικαιολογήσει τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο προσανατολίζεται στην κατάργηση των συντελεστών υπολογισμού των κύριων συντάξεων που προβλέπουν οι νόμοι 3863 και 3865 του 2010 και στην αντικατάστασή τους από τους συντελεστές που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος. Οι νέοι συντελεστές θα είναι σημαντικά μικρότεροι και θα καθορίζουν σε χαμηλότερα ποσά τις νέες συντάξεις.

Οι συντελεστές των Ν. 3863 και 3865/10 υπολόγιζαν τη σύνταξη με ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινούσαν από 0,80% επί του μισθού για τα πρώτα 15 έτη και έφταναν στο 1,5% του μισθού για ασφάλιση 45 ετών. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοζόταν για όσους αποχωρούν από 1/9/2015 και μόνο για το τμήμα σύνταξης που αναλογεί στα έτη από το 2011 και μετά.

Με το νέο νόμο θα αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 3863 και του Ν. 3865. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα παραδείγματα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας το χαμηλότερο ξεκινά από 0,65%-0,70% για τα 15 έτη και το ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης καταλήγει στο 1,2%.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα έχουν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που θα προέκυπταν με την εφαρμογή των νόμων 3863 και 3865 του 2010. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μειώσεις που επιφέρουν οι δύο νόμοι κυμαίνονται στο 3% ως 5%. Με τους νέους και μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης όμως και την κατάργηση ουσιαστικά των νόμων του 2010 ως προς το σκέλος του υπολογισμού οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα φτάνουν και το 15%.

Τα Ταμεία περιμένουν οδηγίες για να υπολογίσουν τις συνάξεις όσων αποχώρησαν από 1/9/2015 και μέχρι να δοθούν καταβάλλουν μόνο προσωρινή σύνταξη, την οποία υπολογίζουν με τις παλιές διατάξεις. Για το λόγο αυτό βάζουν τους ασφαλισμένους να υπογράφουν ότι τα ποσά που παίρνουν είναι με επιφύλαξη και τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από το νέο σύστημα θα κληθούν να τις επιστρέψουν όταν πάρουν την οριστική σύνταξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκλονίζει συνάδελφος της Σοφίας Χρηστίδου: «Είχε να αντιμετωπίσει αγρίμια μέσα στην τάξη»

Ελλάδα 10.03.2026
«Η κυρία Σοφία είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια συμπεριφορές, απ` αυτές που αντιμετωπίζουν οι καθηγήτριες Αγγλικών, Γαλλικών, των οποίων οι ώρες μετατρέπονται σε παιδική χαρά» λέει η συνάδελφος της Σοφίας Χρηστίδου

Πειραιάς: Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι

Ελλάδα 10.03.2026
Στην περιοχή της πύλης Ε1 στο λιμάνι έγινε το περιστατικό με την πτώση του αυτοκινήτου στη θάλασσα

Κομοτηνή: Απειλή για βόμβα στα δικαστήρια ‑ Εκκενώθηκε το κτίριο

Ελλάδα 10.03.2026
Τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας προκάλεσε συναγερμό στις Αρχές

Σοκαριστικός τραυματισμός ποδοσφαιριστή: Αντίπαλος του έσπασε τον αστράγαλο με τάκλιν

Αθλητικά Νέα 10.03.2026
Το πρωτάθλημα της κορυφαίας κατηγορίας του Ισημερινού βυθίστηκε στο χάος όταν ο Ζαν Πιερ Αρόγιο Βερνάζα δέχθηκε ένα αντιαθλητικό μαρκάρισμα

Διεκόπη η δίκη για τη δολοφονία της Ράνιας Μπουρνέλη: Ξέσπασε η γειτόνισσα της ‑ «Παιδιά δεν έχετε;»

Ελλάδα 10.03.2026
Ο 35χρονος Γάλλος είχε παρασύρει τη 36χρονη με το αυτοκίνητό του

Voucher ΔΥΠΑ 750€: Προβλήματα με την πλατφόρμα, τι πρέπει να προσέξετε

Ελλάδα 10.03.2026
Πρόβλημα στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ - Δυσκολίες για το Voucher των 750 ευρώ

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν να μπλοκάρουν τη μεταφορά πετρελαίου μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις στο Ιράν

Κόσμος 10.03.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράν «πολύ πιο σκληρά» εάν επιχειρηθεί αποκλεισμός των εξαγωγών

Πετρελαϊκός κολοσσός προειδοποιεί: Καταστροφικές οι συνέπειες, εάν συνεχιστεί το «μπλόκο» στα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 10.03.2026
Ο CEO του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο τόνισε πως η κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα

Το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την εκτόξευση drone που χτύπησαν διυλιστήριο στη Χάιφα

Κόσμος 10.03.2026
«Η μάχη ενάντια στους εγκληματίες της Αμερικής και το παιδοκτόνο σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη του μετώπου της αλήθειας επί του ψεύδους», αναφέρει το Ιράν

2.300 σπίτια θα φτιαχτούν σε στρατόπεδα ‑ Πότε ξεκινούν οι «Νταντάδες της γειτονιάς»

Ελλάδα 10.03.2026
«Φτιάχνουμε τα σπίτια στα στρατόπεδα, μαζί με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης» - Θα δοθεί η δυνατότητα σε οικογένειες για νταντά της επιλογής τους με 500 ευρώ τον μήνα

Μαθητής Λυκείου ξυλοκόπησε 15χρονο στην Πάτρα για τη ζημιά στο κινητό της αδελφής του από ένα νεράντζι

Ελλάδα 10.03.2026
Σε βάρος του μαθητή που αναζητείται για να συλληφθεί, σχηματίσθηκε δικογραφία για πρόκληση σωματικών βλαβών, ενώ συνελήφθη ο πατέρας του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Voucher εργαζομένων ΔΥΠΑ 750€: Οδηγίες αίτησης στο Voucher gov

Οικονομία 10.03.2026
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας