E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανατροπές στα ΑΕΙ: Επιστρέφουν οι αιώνιοι φοιτητές με νέο νομοσχέδιο

Επαναφορά ρυθμίσεων που είχαν καταργηθεί

Δημοσίευση 21/12/2015 | 10:21

Ανατροπές στα ΑΕΙ: Επιστρέφουν οι αιώνιοι φοιτητές με νέο νομοσχέδιο

Την επαναφορά των αιώνιων φοιτητών, ακόμη και αν έχουν διαγραφεί από τα μητρώα των σχολών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των ΑΕΙ, το οποίο εντός των ημερών θα τεθεί προς διαβούλευση, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, σημαντικό ρόλο στην εκλογή των οργάνων των ΑΕΙ θα έχουν και πάλι οι φοιτητές, ενώ επανέρχονται και οι αιώνιοι.

Το Σάββατο, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους, ενημέρωσαν για τα ζητήματα που απασχολούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας τον υπουργό Παιδείας, ενώ ο κ. Φίλης τους παρέδωσε και το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, προκειμένου να το μελετήσουν και να κάνουν τις προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», το σχέδιο νόμου επί της ουσίας επαναφέρει πάρα πολλές ρυθμίσεις οι οποίες είχαν καταργηθεί και ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν τις πρυτανικές εκλογές και τη γενικότερη λειτουργία των ΑΕΙ. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι τα Συμβούλια των ιδρυμάτων (στα οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακοί διεθνούς κύρους) δεν θα έχουν ισχυρή θέση μέσα στα ιδρύματα και θα λειτουργούν μόνο συμβουλευτικά.

Ενδιαφέρον έχουν και οι ρυθμίσεις που αφορούν τους φοιτητές και οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τα εξής:

Η ιδιότητα του φοιτητή διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής μπορεί να πάρει το πτυχίο του όποτε θέλει. Μέχρι τώρα προβλεπόταν χρονικό όριο για την απόκτηση του τίτλου σπουδών, κάτι που τώρα καταργείται. Φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του οικείου τμήματος προσαυξανόμενο κατά δύο έτη, δεν δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης, διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις τους και μετεγγραφής.

Το εξάμηνο

  • Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.
  • Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων, η δυνατότητα παράτασης του εξαμήνου και οι λεπτομέρειες σε περίπτωση παράτασης εξαμήνου ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος και μέχρι την έκδοσή του δύναται να ρυθμίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, έπειτα από προηγούμενη γνώμη της Κοσμητείας ή σε περίπτωση μονοτμηματικής Σχολής της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος.
  • Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία του οικείου τμήματος για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν.
  • Οι φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ' όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους.
  • Η επανεγγραφή φοιτητών που απώλεσαν αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα (λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές) με βάση τον νόμο 4009/11, πραγματοποιείται με έγγραφη αίτησή τους στο τμήμα ή στη μονοτμηματική Σχολή.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Μυρίζει άνοιξη ‑ Πώς θα πάει το επόμενο δεκαπενθήμερο

Καιρός 24.02.2026
Η χώρα περνά σε πιο ήρεμη καιρική φάση

Σε Red Code ξανά ο Έβρος λόγω κινδύνου για πλημμύρες

Ελλάδα 24.02.2026
Λόγω της ανόδου της στάθμης και υπερχείλισης του ποταμού Έβρου

Πλούσια χήρα μηνύει την οικονόμο του νεκρού συζύγου της, γιατί αρνείται να εγκαταλείψει την έπαυλη αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων

Κόσμος 24.02.2026
Οι κληρονόμοι πετούσαν ακόμα και χιονόμπαλες στα παράθυρα, για να τραβήξουν την προσοχή της οικονόμου

Βολέ τερματοφύλακα συνέτριψε γλάρο: Ποδοσφαιριστής έσωσε το πτηνό με ΚΑΡΠΑ

Αθλητικά Νέα 24.02.2026
Απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων σε αγώνα στην Τουρκία

Σφραγίστηκε παράνομο τζαμί στον Αγιο Παντελεήμονα, συνελήφθη και απελαύνεται Μπανγκλαντεσιανός που είχε άδεια παραμονής

Ελλάδα 24.02.2026
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζεται μετά τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Πενθεί ο Ολυμπιακός και το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Έφυγε» ο Σωτήρης Γκαβέζος

Αθλητικά Νέα 24.02.2026
«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο παλαίμαχος άσος του συλλόγου

Αυτά είναι τα ονοματεπώνυμα των 200 που εκτελέστηκαν στον τοίχο της Καισαριανής

Ελλάδα 24.02.2026
Τα αναφέρει ένα προς ένα στο βιβλίο του ο γιατρός των κρατουμένων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, Αντώνης Φλούντζης

Ιράν: Στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε σε λαϊκή αγορά ‑ Tουλάχιστον τέσσερις νεκροί

Κόσμος 24.02.2026
Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό αεροπορικό δυστύχημα στη χώρα μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα

Μπραντ Πιτ: Σήμερα η σκηνή με την τεχνητή βροχή στην Ύδρα ‑ Έρχονται γυρίσματα και στη Νέα Μάκρη

Ελλάδα 24.02.2026
Στους ρυθμούς του διάσημου ηθοποιού Μπραντ Πιτ συνεχίζει να βρίσκεται η Ύδρα εκεί που πραγματοποιούνται τα γυρίσματα της χολυγουντιανής ταινίας που πρωταγωνιστεί