E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρέγκλινγκ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει κίνδυνος Grexit

Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον τόσο δυνατό ως δανειστής

Δημοσίευση 19/12/2015 | 19:53

Ρέγκλινγκ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει κίνδυνος Grexit

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα λάβει επιπλέον χρήματα από τον ESM μόνο αν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, το μήνυμα του επικεφαλής του.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ παρατηρεί πως «αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τη δουλειά του. Αυτή την εβδομάδα όλες οι μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες μέχρι το τέλος του χρόνου πέρασαν από τη Βουλή».

Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι το ασφαλιστικό και το θέμα του χρέους θα αντιμετωπιστούν με την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.

Σε ερώτηση γιατί έχει υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης ο επικεφαλής του ESM απαντά «ναι είναι αλήθεια. Στην Ελλάδα ορισμένες φορές τα πράγματα κολλάνε. Αυτό όμως δεν θα πρέπει κάποιος να το εξισώσει με απροθυμία για μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν λόγοι για αυτές τις καθυστερήσεις, με σημαντικότερη την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης. Συνήθως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η μετακίνηση της Ελλάδας πιο κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρντ αποτελεί έργο μιας ολόκληρης γενιάς. Αλλά το γεγονός είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις»

Ερωτηθείς πώς μπορεί να εμφανίζεται τόσο κατηγορηματικά σίγουρος ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά ότι «ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα λάβει επιπλέον χρήματα από τον ESM αν προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Και αν δεν λάβει χρήματα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές της προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με αυτήν στα μέσα του 2015. Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει μακροπρόθεσμα είναι αν παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Μιλώντας για τον ΔΝΤ ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι δεν είναι πλέον τόσο σημαντική η παρουσία του ως δανειστής καθώς, όπως λέει, ο ESM θα μπορούσε να καλύψει το 10% που αυτή τη στιγμή προσφέρει για παράδειγμα το ταμείο στην Κύπρο. «Αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη γνώση του ΔΝΤ σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο για την παρακολούθηση του προγράμματος» προσθέτει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με το ενδεχόμενο “κουρέματος” του χρέους μετά και την επιμονή του ΔΝΤ περί διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, ο Κ. Ρέγκλινγκ απαντά πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για νομικούς λόγους.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξηγεί πως δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων και της μακράς διάρκειας αποπληρωμής των δανείων του ESM, δεν αναμένεται να προκύψει τέτοιο θέμα κατά τα προσεχή έτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Ανατροπή στο NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπογράφει με τη Φιλαδέλφεια

E-Daily 3.Left Χτες
Θα αγωνιστεί στην τέταρτη ομάδα της καριέρας του στο NBA

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών

Συγκλονίζει η ναυαγοσώστρια που έσωσε το κοριτσάκι: «Ήταν παγωμένο, μελανιασμένο, με πρησμένα μάτια»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Όλα γίνονται εντελώς μηχανικά. Βγαίνουν χωρίς να το σκεφτούμε καν»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραπέμπεται σε δίκη για ψευδή κατάθεση ο «Φραπές»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκκρεμεί επίσης δεύτερη δίκη για απείθεια, η οποία έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο

Φωτιά στον Μαρμαρά Χαλκιδικής – Χαμός στην περιοχή από τους κεραυνούς

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική βρίσκεται ήδη στο σημείο

«Τσουχτερό» πρόστιμο 1.312 ευρώ σε οδηγό για αποτσίγαρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπάλληλοι του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής επέβαλαν χρηματική ποινή 1.312 ευρώ στον οδηγό.