E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γκρούεφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα

Δήλωσε έτοιμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα

Δημοσίευση 16/12/2015 | 14:12

Γκρούεφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας του άφησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι. «Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατό και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε τη λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι».

Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι δημοσιοποιούνται μία μέρα πριν την επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Πόποσκι, στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Πόποσκι είχε δηλώσει ότι «έχουν παραωριμάσει οι συνθήκες» για να υπάρξει κάτι θετικό ως προς την εξεύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Πόποσκι ανταποδίδει την επίσκεψη του ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο και είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών ή άλλου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της γείτονος από το 2000, οπότε είχε έρθει στην Αθήνα ο τότε υπ. Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ.

«Δεν έχουμε φιλοδοξίες να εκπλήξουμε –τουλάχιστον δυσάρεστα– αλλά να επιδείξουμε ειλικρινή βούληση και φιλία», δήλωσε για την επίσκεψή του, και όσον αφορά την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών υποστηρίζει πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Η ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Κοτζιά και Πόποσκι περιλαμβάνει αποτίμηση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο εμπόριο, την ενέργεια, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς επίσης την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να επαναλάβει ότι η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα εκδηλώσει και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει στη γειτονική χώρα τη σχετική τεχνογνωσία.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται, επίσης, να επαναλάβουν τη στήριξή τους στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Για πρώτη φορά η συνάντηση ανάμεσα σε δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί και στη σκιά άλλων γεγονότων, όπως το προσφυγικό. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Πόποσκι αναθεώρηση της πολιτικής που οδήγησε τα Σκόπια στην κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και να καυτηριάσει την πρακτική διαχωρισμού και επιλογής των προσφύγων βάσει της εθνικότητάς τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 22χρονος που επιτέθηκε στη σύντροφό του για ένα… follow στο Instagram

Ελλάδα 23.01.2026
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες περί βιασμού, ενώ για το περιστατικό του ξυλοδαρμού υποστήριξε ότι επρόκειτο μόνο για «ένα σπρώξιμο»

Τέλος στο αλαλούμ για το χαρτζιλίκι μέσω IRIS

Οικονομία 23.01.2026
ΑΑΔΕ και ΔΙΑΣ προχώρησαν σε διευκρινίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο φορολόγησης ποσών που αποστέλλονται μέσω IRIS P2P

Λίμνη Υλίκη: Το νερό επιστρέφει ‑ Γεμίζουν οι υδάτινοι ταμιευτήρες της Αττικής

Ελλάδα 23.01.2026
To Up Stories με τα μοναδικά του πλάνα μας ταξιδεύει στην Υλίκη.

Το ελληνικό νησί που πρoσφέρει 1.000 ευρώ bonus κάθε μήνα στον παιδίατρο που θα πάει εκεί για δουλειά

Ελλάδα 23.01.2026
Τα 1.000 ευρώ bonus κάθε μήνα θα καταβάλλονται επιπλέον του μισθού ως ένα ακόμη κίνητρο για να καλυφθεί η θέση.

Αποκάλυψη Τραμπ: Μεγάλη αμερικανική δύναμη κατευθύνεται στο Ιράν

Κόσμος 23.01.2026
«Παρακολουθούμε το Ιράν - Έχουμε πολλά πλοία που πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση για παν ενδεχόμενο»

Συνελήφθη στο Μόναχο ο Ουκρανός που δολοφόνησε τον ξενοδόχο στην Ρόδο

Ελλάδα 23.01.2026
Μετά από συντονισμένη επιχείρηση των ελληνικών και γερμανικών αρχών μπήκαν χειροπέδες στον βασικό ύποπτο

Μασκ στο Νταβός: «Σύντομα τα ρομπότ θα υπερτερούν αριθμητικά των ανθρώπων» ‑ Το «καρφί» για Τραμπ

Κόσμος Χτες
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Έλον Μασκ στο Νταβός

ΠΑΟΚ – Μπέτις 2‑0: Προκρίθηκε με γκολάρα και με μπαλάρα!

Αθλητικά Νέα Χτες
Tην τελευταία αγωνιστική στη Λιόν... ρέστα 8άδας!

Τραγωδία στην Ελευσίνα: Νεκρό ηλικιωμένο ζευγάρι και τα σκυλιά τους από διαρροή υγραερίου

Ελλάδα Χτες
Ένας άνδρας και μια γυναίκα εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους

Καθίζηση οδοστρώματος στον Πειραιά: Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Επισημαίνεται ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις εναλλακτικές διαδρομές που έχουν οριστεί για να αποφύγουν την περιοχή αυτή

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ οδηγούσε και άφησε την τελευταία του πνοή

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για 68χρονο άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός πλησίον του αυτοκινήτου του