E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γκρούεφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα

Δήλωσε έτοιμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα

Δημοσίευση 16/12/2015 | 14:12

Γκρούεφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας του άφησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι. «Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατό και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε τη λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι».

Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι δημοσιοποιούνται μία μέρα πριν την επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Πόποσκι, στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Πόποσκι είχε δηλώσει ότι «έχουν παραωριμάσει οι συνθήκες» για να υπάρξει κάτι θετικό ως προς την εξεύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Πόποσκι ανταποδίδει την επίσκεψη του ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο και είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών ή άλλου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της γείτονος από το 2000, οπότε είχε έρθει στην Αθήνα ο τότε υπ. Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ.

«Δεν έχουμε φιλοδοξίες να εκπλήξουμε –τουλάχιστον δυσάρεστα– αλλά να επιδείξουμε ειλικρινή βούληση και φιλία», δήλωσε για την επίσκεψή του, και όσον αφορά την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών υποστηρίζει πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Η ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Κοτζιά και Πόποσκι περιλαμβάνει αποτίμηση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο εμπόριο, την ενέργεια, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς επίσης την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να επαναλάβει ότι η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα εκδηλώσει και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει στη γειτονική χώρα τη σχετική τεχνογνωσία.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται, επίσης, να επαναλάβουν τη στήριξή τους στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Για πρώτη φορά η συνάντηση ανάμεσα σε δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί και στη σκιά άλλων γεγονότων, όπως το προσφυγικό. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Πόποσκι αναθεώρηση της πολιτικής που οδήγησε τα Σκόπια στην κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και να καυτηριάσει την πρακτική διαχωρισμού και επιλογής των προσφύγων βάσει της εθνικότητάς τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η 43χρονη εμπρήστρια για την φωτιά στην Κερατέα: «Θόλωσα γιατί φώναζαν τα παιδιά μου»

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Οι αρχές εκτιμούν ότι προκάλεσε δύο διαφορετικές εστίες φωτιάς

Τραγωδία στη Λέσβο: Συγκλονίζει ο σύντροφος της 36χρονης γιατρού – «Αυτό που συνέβη είναι μία στο εκατομμύριο»

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Συγκλονισμένη είναι η Λέσβος από τον θάνατο 36χρονης γιατρού του νοσοκομείου Μυτιλήνης, λίγες ημέρες αφότου έφερε στον κόσμο το παιδί της

Τραγωδία στην Τουρκία: 70χρονος Έλληνας βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο ‑ Ψάχνουν τα αίτια

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε δύο ακόμη θανάτους τουριστών στην συγκεκριμένη πόλη

Θεσσαλονίκη: Μπήκε σε κατάστημα, έκλεψε μία ισιωτική και έφυγε σαν κυρία – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Θεσσαλονίκη: Ένα πρωτοφανές περιστατικό κλοπής καταγράφηκε σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στο κέντρο, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τον θάνατο της 36χρονης γιατρού

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
«Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από την απώλεια αυτή, οι γιατροί της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής αλλά και όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΓΝ Μυτιλήνης», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση

Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε πως ο Τζέφρι Έπσταϊν ήθελε από την αρχή να τον εκβιάσει

Κόσμος 24.06.2026
«Δεν με εκβίασε ποτέ», ανέφερε, «όμως φαινόταν πως οδηγούνταν σε αυτή την κατεύθυνση»

Το viral βίντεο της Δόμνας Μιχαηλίδου με το πιτόγυρο στο χέρι

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Με τη χιουμοριστική λεζάντα: «Η αληθινή επιστροφή από Αίγινα»

Ζευγάρι στη Βρετανία έστηνε ερωτικές παγίδες σε άντρες και τους δηλητηρίαζε για να τους ληστέψει

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Νεκροί ένας 80χρονος και ένας 37χρονος - Η γυναίκα παρουσιαζόταν ως σεξεργάτρια, τους αποπλανούσε και στη συνέχεια χορηγούσε κρυφά στα θύματα ισχυρό υπνωτικό - Παραμένουν προφυλακισμένοι

Θρίλερ με νεκρή 23χρονη στα Κουφονήσια

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
ΜΑζί με την κοπέλα ήταν και ο φίλος της

Oracle: Γιατί απέλυσε 21.000 εργαζομένους μέσα σε ένα χρόνο

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η Oracle επιβεβαίωσε επίσημα τη μείωση 21.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα 12 μηνών, επικαλούμενη την υιοθέτηση τεχνολογιών

Ποιες είναι οι Ρωσίδες που κατονόμασε ο Μπιλ Γκέιτς και τι αποκάλυψε για τον Επστάιν

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Αποκαλυπτικό πρακτικό κατάθεσης στο Κογκρέσο φέρνει στο φως ισχυρισμούς για απόπειρα εκβιασμού του ιδρυτή της Microsoft με όπλο τις εξωσυζυγικές του σχέσεις.

Ποια ήταν η 36χρονη γιατρός που έχασε τη ζωή της μετά τη γέννα στη Μυτιλήνη και τι αποκαλύπτουν οι συνάδελφοί της

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η νεαρή γιατρός του ΕΚΑΒ γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και μέσα σε πέντε μέρες έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια αεροδιακομιδής προς την Αθήνα.