E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Και επισήμως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

Ενημέρωσε τους δημάρχους για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Μουζάλας

Δημοσίευση 15/12/2015 | 00:20

Και επισήμως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

Σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων σκοπεύει να μετατρέψει τις παλιές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ελληνικό το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τους δημάρχους του νότιου τομέα της Αττικής, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα τις προηγούμενες ημέρες.

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, ο δήμαρχος Γαλατσίου, καθώς και εκπρόσωποι των δημάρχων Κω, Ρόδου και Σάμου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενούνται στα εγκατελειμμένα υπόστεγα (τολ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν την Τρίτη (15/12) το πρωί σε νέα συνάντηση του υπουργού με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι μέρος της έκτασης που έχει παραχωρηθεί στη Lamda Development για την ανάπλαση του Ελληνικού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε, εξάλλου, από κοινού η συγκρότηση επιτροπής, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου και της ΚΕΔΕ και θα συζητάει τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν.

«Η επιτροπή θα βοηθήσει στον προγραμματισμό των έκτακτων καταστάσεων», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε: «Είχαμε μια συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον δήμαρχο Αθηνών και άλλους δημάρχους. Κατά την άποψή μου, υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση, υπήρξαν και αντιπαραθέσεις, κατά την άποψή μου χωρίς νόημα».

Για γόνιμη συζήτηση έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και προειδοποίησε για «περαιτέρω κινήσεις» από την ΚΕΔΕ, «γιατί και οι κοινωνίες μας θα πρέπει να είναι ασφαλείς και όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας θα πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια».

«Θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο που δεν είναι πλήρως αποδεκτό από τους δήμους του νότιου τομέα, όπως επίσης δεν υπήρξαν απαντήσεις αν υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση μεταναστών τι θα συμβεί και πώς θα αντιμετωπιστεί. Θεωρώ ότι οι νέοι χώροι θα πρέπει να διαμοιραστούν», επισήμανε ο κ. Πατούλης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται, γιατί τους πλήρωσε πολλά λεφτά ο ελληνικός λαός, και τα χρωστάμε ακόμα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε «συνεννόηση και όχι αντιπαράθεση και η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και όπου μπορεί να προτείνει λύσεις, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει και τις μεταξύ μας απόψεις να συνθέσουμε και με την κεντρική εξουσία να βρούμε κοινό βηματισμό».

«Εξέφρασα τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες μου στα σημεία που έπρεπε να θίξω. Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό και οτιδήποτε άλλο είναι μακριά από αυτό το σχέδιο όχι απλά μας βρίσκει αρνητικούς, μας βρίσκει πλέον σε θέσεις μάχης», επισήμανε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Ζητάμε να υπάρξουν όλες εκείνες οι πρόνοιες που θα διασφαλίσουν ότι συνολικά και στην όποια προσπάθεια γίνει, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι τώρα, αυτό δεν έχει γίνει», υπογράμμισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τόνισε ότι το σχέδιο προωθείται «ερήμην μας και εν αγνοία μας. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι πρόκειται να γίνει στο Ελληνικό, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν η σύντομη δήλωση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος είπε «Προτιμώ να κοιμάμαι με παράπονα, παρά με τύψεις», ωστόσο διευκρίνισε ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα αδειάσει το γήπεδο Τάε Κβον Ντο, προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Κω, δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανταρζής, δήλωσε ότι «ως τοπική κοινωνία είμαστε εξεγερμένοι». «Είμαστε ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας και αυτήν τη στιγμή προσπαθούν κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν ως πύλη εισόδου για τα επόμενα χρόνια. Εγώ θα ζητήσω να αποχαρακτηρίσουμε την Κω και από εκεί και πέρα όλοι μαζί να κάτσουμε να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές των προσφύγων και μεταναστών», παρατήρησε.

Ερωτώμενος για τη δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης (hot spot) στην Κω, ο κ. Κανταρτζής είπε χαρακτηριστικά ότι «αν θέλουν να το κάνουν στην Κω, θα πρέπει να στείλουν τουλάχιστον δέκα διμοιρίες ΜΑΤ για να δείρουν τον μισό πληθυσμό της Κω. Είναι εξεγερμένο το μισό νησί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξάνθη: 46χρονος έχασε τη ζωή του σε πτώση από τον τρίτο όροφο

Ελλάδα 01.04.2026
Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Ο Γιαμάλ καταγγέλλει ρατσιστικά συνθήματα οπαδών

Αθλητικά Νέα 01.04.2026
«Το ποδόσφαιρο είναι για να το απολαμβάνουμε, όχι για να προσβάλλουμε τους ανθρώπους»

Πάσχα 2026: Ποιες οι τιμές στο εορταστικό τραπέζι

Οικονομία 01.04.2026
Πώς αλλάζουν οι αγορές των Ελλήνων - Ποιες οι τιμές σε αρνί, τσουρέκι και αυγά

Ταυτοποιήθηκαν δύο νεαροί που ανέβαζαν βίντεο με σούζες στα social media

Ελλάδα 01.04.2026
Στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν δύο βαν, ένα εκ των οποίων αφίχθηκε από τη Ρόδο, εντός των οποίων βρέθηκαν οι μοτοσυκλέτες

Κλειστά την Πέμπτη όλα τα σχολεία στην Κρήτη λόγω της αφρικανικής σκόνης

Ελλάδα 01.04.2026
Το μέτρο έρχεται ως συνέχεια των επιμέρους αποφάσεων που είχαν ήδη ληφθεί

Έδειραν και μαχαίρωσαν 19χρονο στην Γλυφάδα για να του κλέψουν το κινητό, πώς τον κατέβασαν από το σπίτι του

Ελλάδα 01.04.2026
Συνελήφθησαν δύο άτομα - Ο 19χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο

«Ξεκινάμε» ‑ Η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε το κόμμα της

Ελλάδα 01.04.2026
«Είμαστε ένα ανεξάρτητο κίνημα πολιτών που γεννιέται από τη βάση, από την κοινή μας ανάγκη να έρθει επιτέλους η αλλαγή» υποστηρίζει

Ανδρας έσπρωξε επιβάτη στις ράγες λίγο πριν φτάσει το τρένο στο Σιάλτ, συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος 01.04.2026
Ο 26χρονος που συνελήφθη είπε στην αστυνομία ότι ο άνδρας στο βίντεο ήταν κάποιος που «ίσως του έμοιαζε» ή «ο δίδυμος αδελφός μου που δεν έχω»

Σκηνές τρόμου σε γαμήλιο γλέντι στο Μενίδι: Ξυλοκόπησαν καλεσμένο και τον έσυραν στην πίστα

Ελλάδα 01.04.2026
Σοκαριστικό βίντεο - Το θύμα νοσηλεύεται με κρίσιμη κατάσταση λόγω κρανιοεγκεφαλικών τραυματισμών, και οι Αρχές διερευνούν την υπόθεση με πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων

Κακοκαιρία «Erminio»: Νέες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ‑ Μείνετε μέσα και ανάψτε τα φώτα

Ελλάδα 01.04.2026
Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας

Νεκρός εντοπίστηκε 26χρονος που ήταν αγνοούμενος στην Χαλκιδική

Ελλάδα 01.04.2026
Τον 26χρονο αναζητούσε τις τελευταίες ώρες η μητέρα του