E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω Διαδικτύου

Η ενημέρωση αφορά τους χρήστες smartphones και tablets

Δημοσίευση 14/12/2015 | 10:40

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω Διαδικτύου

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης προς αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών (smartphones, tablets κλπ) σχετικά με αναδυόμενο παράθυρο (pop up window), το οποίο εμφανίζεται κατά την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο και ενημερώνει ότι η συσκευή έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό.

Ειδικότερα, το αναδυόμενο παράθυρο αναγράφει «από έλεγχο που διενεργήθηκε από πρόγραμμα antivirus, βρέθηκε ότι κατά τις τελευταίες 7 ημέρες, η συσκευή είναι μολυσμένη από ιούς και spyware» και προτρέπει τον χρήστη να προβεί στη λήψη σχετικής εφαρμογής προστασίας, μέσω υπερσυνδέσμου, προκειμένου να απαλλαγεί από το κακόβουλο λογισμικό.

Μέσω του υπερσυνδέσμου αυτού, ο χρήστης οδηγείται σε ιστοσελίδα που τον καλεί να καταχωρήσει τον αριθμό της τηλεφωνικής του σύνδεσης για να πραγματοποιήσει συνδρομή, εξάμηνης διάρκειας, σε υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, με μηνιαία χρέωση ύψους 24,60 ευρώ, μέσω της λήψης γραπτών μηνυμάτων από πενταψήφιους αριθμούς (τύπου 54ΧΧΧ), προκειμένου στο εξής η συσκευή του να προστατεύεται από την προσβολή κακόβουλου λογισμικού.

Σημειώνεται ότι για να διαγραφεί ο χρήστης από τις ανωτέρω υπηρεσίες υψηλής χρέωσης, θα πρέπει να αποστείλει μήνυμα κειμένου με τη λέξη «STOP» σε συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό που υποχρεωτικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρείας.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργείται αυτεπάγγελτη αστυνομική έρευνα για τη συγκεκριμένη διαδικτυακή απάτη και το προανακριτικό υλικό που θα συγκεντρωθεί θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει το κοινό να μην καταχωρεί τον προσωπικό αριθμό τηλεφώνου του σε διαδικτυακούς τόπους, εάν προηγουμένως δεν έχει διαβάσει τους όρους και το κόστος παροχής υπηρεσιών.

Οι πολίτες μπορούν σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να καταγγείλουν σε βάρος τους αντίστοιχες πράξεις ή για να λάβουν οδηγίες στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
  • Στέλνοντας e - mail στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - Android: CYBERKID.
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalert

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον «Οδηγό του Πολίτη», μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), προκειμένου να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησης τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανταϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη ΠΟΥ για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ‑ Τα συμπτώματα

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Συνολικά πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν προκαλέσει συναγερμό ενώ τρείς άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους

Πατίνια εκτός ελέγχου: Βίντεο με ταχύτητες 120 χλμ στη Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Πλήρης ασυδοσία και έλλειψη μέτρων ασφαλείας

Επέλαση αφρικανικής σκόνης και λασποβροχές

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Να πλύνεις το αυτοκίνητό σου ή όχι;

Η Anthropic λέει ότι έμαθε στα AI agents να «ονειρεύονται»

E-Daily 3.Left Χτες
Η νέα λειτουργία αποτελεί μέρος της προσπάθειας της εταιρείας να δημιουργήσει πιο αυτόνομα και «ευφυή» AI systems

Bonnie Tyler: Σε τεχνητό κώμα η παγκόσμια σταρ

E-Daily 3.Left Χτες
Κρίσιμες ώρες στην εντατική για την 74χρονη τραγουδίστρια

Χανταϊός: Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στο Ισραήλ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεν έχει σχέση με το κρουαζιερόπλοιο

Ποιοι είναι οι Τούρκοι «Ντάλτον» που μπαίνουν στο μικροσκόπιο μετά το φορτίο‑μυστήριο με τα όπλα στον Έβρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποιοι είναι οι Τούρκοι Ντάλτον, η συμμορία που απασχολεί την Τουρκία

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει τον πρώτο μίνι καύσωνα: Πότε θα εξαφανιστεί η αφρικανική σκόνη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η εικόνα του καιρού θα αρχίσει να βελτιώνεται από το Σάββατο

Πάτρα: Πατέρας έδωσε όπλο στον 12χρονο γιο του και πυροβόλησε από το παράθυρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ανήλικος φέρεται να βρισκόταν υπό την παρουσία και την παρότρυνση του 36χρονου την ώρα του περιστατικού