E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω Διαδικτύου

Η ενημέρωση αφορά τους χρήστες smartphones και tablets

Δημοσίευση 14/12/2015 | 10:40

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω Διαδικτύου

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης προς αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών (smartphones, tablets κλπ) σχετικά με αναδυόμενο παράθυρο (pop up window), το οποίο εμφανίζεται κατά την πλοήγηση τους στο διαδίκτυο και ενημερώνει ότι η συσκευή έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό.

Ειδικότερα, το αναδυόμενο παράθυρο αναγράφει «από έλεγχο που διενεργήθηκε από πρόγραμμα antivirus, βρέθηκε ότι κατά τις τελευταίες 7 ημέρες, η συσκευή είναι μολυσμένη από ιούς και spyware» και προτρέπει τον χρήστη να προβεί στη λήψη σχετικής εφαρμογής προστασίας, μέσω υπερσυνδέσμου, προκειμένου να απαλλαγεί από το κακόβουλο λογισμικό.

Μέσω του υπερσυνδέσμου αυτού, ο χρήστης οδηγείται σε ιστοσελίδα που τον καλεί να καταχωρήσει τον αριθμό της τηλεφωνικής του σύνδεσης για να πραγματοποιήσει συνδρομή, εξάμηνης διάρκειας, σε υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, με μηνιαία χρέωση ύψους 24,60 ευρώ, μέσω της λήψης γραπτών μηνυμάτων από πενταψήφιους αριθμούς (τύπου 54ΧΧΧ), προκειμένου στο εξής η συσκευή του να προστατεύεται από την προσβολή κακόβουλου λογισμικού.

Σημειώνεται ότι για να διαγραφεί ο χρήστης από τις ανωτέρω υπηρεσίες υψηλής χρέωσης, θα πρέπει να αποστείλει μήνυμα κειμένου με τη λέξη «STOP» σε συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό που υποχρεωτικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρείας.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργείται αυτεπάγγελτη αστυνομική έρευνα για τη συγκεκριμένη διαδικτυακή απάτη και το προανακριτικό υλικό που θα συγκεντρωθεί θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει το κοινό να μην καταχωρεί τον προσωπικό αριθμό τηλεφώνου του σε διαδικτυακούς τόπους, εάν προηγουμένως δεν έχει διαβάσει τους όρους και το κόστος παροχής υπηρεσιών.

Οι πολίτες μπορούν σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να καταγγείλουν σε βάρος τους αντίστοιχες πράξεις ή για να λάβουν οδηγίες στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
  • Στέλνοντας e - mail στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - Android: CYBERKID.
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalert

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον «Οδηγό του Πολίτη», μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), προκειμένου να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησης τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξάνθη: 46χρονος έχασε τη ζωή του σε πτώση από τον τρίτο όροφο

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Ο Γιαμάλ καταγγέλλει ρατσιστικά συνθήματα οπαδών

Αθλητικά Νέα Χτες
«Το ποδόσφαιρο είναι για να το απολαμβάνουμε, όχι για να προσβάλλουμε τους ανθρώπους»

Πάσχα 2026: Ποιες οι τιμές στο εορταστικό τραπέζι

Οικονομία Χτες
Πώς αλλάζουν οι αγορές των Ελλήνων - Ποιες οι τιμές σε αρνί, τσουρέκι και αυγά

Ταυτοποιήθηκαν δύο νεαροί που ανέβαζαν βίντεο με σούζες στα social media

Ελλάδα Χτες
Στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν δύο βαν, ένα εκ των οποίων αφίχθηκε από τη Ρόδο, εντός των οποίων βρέθηκαν οι μοτοσυκλέτες

Κλειστά την Πέμπτη όλα τα σχολεία στην Κρήτη λόγω της αφρικανικής σκόνης

Ελλάδα Χτες
Το μέτρο έρχεται ως συνέχεια των επιμέρους αποφάσεων που είχαν ήδη ληφθεί

Έδειραν και μαχαίρωσαν 19χρονο στην Γλυφάδα για να του κλέψουν το κινητό, πώς τον κατέβασαν από το σπίτι του

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν δύο άτομα - Ο 19χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο

«Ξεκινάμε» ‑ Η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε το κόμμα της

Ελλάδα Χτες
«Είμαστε ένα ανεξάρτητο κίνημα πολιτών που γεννιέται από τη βάση, από την κοινή μας ανάγκη να έρθει επιτέλους η αλλαγή» υποστηρίζει

Ανδρας έσπρωξε επιβάτη στις ράγες λίγο πριν φτάσει το τρένο στο Σιάλτ, συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Ο 26χρονος που συνελήφθη είπε στην αστυνομία ότι ο άνδρας στο βίντεο ήταν κάποιος που «ίσως του έμοιαζε» ή «ο δίδυμος αδελφός μου που δεν έχω»

Σκηνές τρόμου σε γαμήλιο γλέντι στο Μενίδι: Ξυλοκόπησαν καλεσμένο και τον έσυραν στην πίστα

Ελλάδα Χτες
Σοκαριστικό βίντεο - Το θύμα νοσηλεύεται με κρίσιμη κατάσταση λόγω κρανιοεγκεφαλικών τραυματισμών, και οι Αρχές διερευνούν την υπόθεση με πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων

Κακοκαιρία «Erminio»: Νέες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ‑ Μείνετε μέσα και ανάψτε τα φώτα

Ελλάδα Χτες
Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας

Νεκρός εντοπίστηκε 26χρονος που ήταν αγνοούμενος στην Χαλκιδική

Ελλάδα Χτες
Τον 26χρονο αναζητούσε τις τελευταίες ώρες η μητέρα του