LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι αλλαγές προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

Πλήρης εξίσωση των ζευγαριών ανεξαρτήτως φύλου

Δημοσίευση 10/12/2015 | 09:53

Τι αλλαγές προβλέπει αναλυτικά το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης

Στη Βουλή έχει κατατεθεί από το βράδυ της Τετάρτης το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις του ιερατείου. Η κυβέρνηση, παρά τις κατηγορίες προχώρησε στην κατάθεση των σχετικών ρυθμίσεων χωρίς να προβεί σε τροποποιήσεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά και φορολογικά ζητήματα που μέχρι στιγμής εξαιρούνταν από το υπάρχον νομικό καθεστώς.

Πέραν αυτού, προβλέπονται αυστηρότερες τιμωρίες για ρατσιστικά εγκλήματα, τα «γεύματα μίσους», ενώ ιδρύεται και Εθνικό Συμωούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Όπως αναφέρει το Έθνος, με το σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν πια τα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια να διεκδικούν (όπως οι σύζυγοι) το δικαίωμα συνυπηρέτησης που υπάρχει στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ενώ μέσα σε ένα 6μηνο θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει και όλα τα υπόλοιπα εργασιακά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προοπτικές, θα δοθούν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δυνατότητα σύνταξης χηρείας και μελετάται το ενδεχόμενο αναγνώρισης οικογενειακού επιδόματος (όπως ισχύει για τον γάμο), υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης κ.λπ.

Κληρονομικό δίκαιο

Η αναγνώριση από το νομοσχέδιο των οικογενειακών σχέσεων και δεσμών που συνδέουν τα δύο μέρη (όπως στον γάμο) επιτρέπει την αντίστοιχη εφαρμογή διατάξεων για το επώνυμο των συμβιούντων και των παιδιών τους, τη γονική τους επιμέλεια, την αναγνώριση της πατρότητας.

Παράλληλα προβλέπεται η αντίστοιχη εφαρμογή διατάξεων του κληρονομικού δικαίου μετά τον θάνατο αλλά και του δικαιώματος για διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου, με τη διαφορά ότι επιτρέπεται στα ζευγάρια κατά τη σύναψη του συμφώνου να παραιτούνται -εφόσον το επιθυμούν- από τη νόμιμη μοίρα (σε κληρονομιά) ή από τη διατροφή, έχοντας την ευχέρεια να αντιμετωπίσουν κατά βούληση τα περιουσιακά αυτά ζητήματα.

Παράλληλα γίνεται αυστηρότερη η λύση του συμφώνου, καθώς δεν αρκεί πλέον η απλή γνωστοποίηση του χωρισμού.

Το σύμφωνο θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα απόκτησης άδειας παραμονής και ιθαγένειας -όπως ισχύει και σε άλλα κράτη-, δικαίωμα να αρνηθεί να καταθέσει στο δικαστήριο ο ένας σύντροφος κατά του άλλου, αλλά και αναγνώριση του συντρόφου ως οικείου για ιατρικά θέματα, όπως π.χ. αυτά που προέκυψαν με τη νοσηλεία και τον θάνατο του Μ. Χατζησάββα.

Τέλος το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που επιτρέπουν σε περισσότερους κρατούμενους να αποφυλακιστούν με «βραχιολάκι», διευκολύνεται η μετακίνηση βαρυποινιτών στις αγροτικές φυλακές, ανατίθεται πειθαρχικές εξουσίες στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αυξάνονται οι θέσεις των δικαστικών λειτουργών, τροποποιούνται οι διατάξεις για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες.

Παράλληλα τιμωρούνται με πιο αυστηρές ποινές τα ρατσιστικά εγκλήματα ενώ ιδρύεται και Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για χαράξει τη σχετική πολιτική.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στις ράγες απόψε οι εμπορικές αμαξοστοιχίες της Hellenic Train

Σήμερα
Πρόκειται για τα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη - Θριάσιο

21χρονη εμφανίστηκε στην τηλεόραση δηλώνοντας: «Είμαι η Μαντλίν!»

Σήμερα
Η Πολωνή μίλησε για όλα σε τηλεοπτική εκπομπή

Ηλιούπολη: Αυτός είναι ο προπονητής που κατηγορείται για το βιaσμό ανήλικων κοριτσιών

Σήμερα
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες του

Εκλογές: Οι 500.000 μυστήριοι ψήφοι που ίσως κρίνουν το αποτέλεσμα

Σήμερα
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Δραπετσώνα: Τι ισχύει για την κακοποίηση ‑ «Μπαλάκι» οι κατηγορίες μεταξύ του ζευγαριού

Σήμερα
Ο σύζυγος και οι γονείς της 45χρονης γυναίκας που κατήγγειλε κακοποίηση υποστηρίζουν ότι εκείνη έχει ψυχολογικά προβλήματα

Τέμπη: Έτσι έγινε η έκρηξη μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων

Σήμερα
H απάντηση για τη φωτιά που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση

«Πάνε στη μάνα σου τώρα, έχω καλό δικηγόρο» – Απύθμενο θράσος από την 15χρονη που έδειρε συνομήλικη

Σήμερα
Ξεσπάει ο πατέρας του θύματος που έπεσε θύμα bullying και άγριου ξυλοδαρμού από συνομήλικους της στον Εύοσμο.

Αυτοί είναι οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στου Ψυρρή

Σήμερα
Πρόκειται για τον 27χρονο Χαιντέρ, που διέμενε στην Ζάκυνθο, και τον 29χρονο Σάκι, που ζούσε στην Σπάρτη

Εξήντα μέρες φυλακή σε 13χρονο για ένα χαστούκι

Σήμερα
«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»

Αθηνά Ωνάση: Πόσο μειώθηκε η περιουσία της τα τελευταία χρόνια;

Σήμερα
Τι έχει σήμερα στην κατοχή της η Αθηνά Ωνάση;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.