E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Σε ποιες χώρες έχει απλώσει τα πλοκάμια του

Δημοσίευση 9/12/2015 | 00:14

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Χάνοντας έδαφος στη Μέση Ανατολή, το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη για να πείσει τον κόσμο για την ισχύ του, λένε οι ειδικοί. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι νέο.

Η δραστηριότητα του ISIS στη Γηραιά Ήπειρο έχει ξεκινήσει από καιρό, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση έστρεψε το βλέμμα της στην Ευρώπη ως έδαφος στρατολόγησης, αλλά και αναζητώντας στόχους για επιθέσεις.

Ένας νέος χάρτης από το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου καταγράφει πού έχει χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος, πού έχουν αποκαλυφθεί τα σχέδιά του, πού έχουν συλληφθεί υποστηρικτές του και πού έχει ομάδες νεοσύλλεκτων. Σε αυτόν τον χάρτη υπάρχει επισήμανση και για την Ελλάδα, για μία σύλληψη σχετική με το ISIS στην Αθήνα.

Το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνει το Ινστιτούτο, εκτελεί εκστρατεία τρομοκρατίας και πόλωσης της Ευρώπης και ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει εμπνεύσει, χρηματοδοτήσει και σκηνοθετήσει απόπειρες επιθέσεων και επιτυχημένες επιθέσεις στη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βοσνία, το Κόσοβο και την Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2014.

«Το ISIS σκοπεύει να τιμωρήσει τις χώρες που δρουν εναντίον του, στο Ιράκ και τη Συρία», τονίζει ακόμη το Ινστιτούτο. «Επίσης, επιζητά την πόλωση της Δύσης, εμπνέοντας διαμάχες της κοινωνίας και του κράτους με τις ευρωπαϊκές κοινότητες μουσουλμάνων. Το ISIS πιστεύει ότι η έντονη πολιτιστική σύγκρουση θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη και θα ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στις τάξεις της οργάνωσης, στο Ιράκ και τη Συρία», προειδοποιεί ακόμη.

Διαθέτοντας ένα εκτενές δίκτυο ατόμων που στρατολογούν και υποστηρικτών στην Ευρώπη, οι πρώτοι δρουν μέσω των social media και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, για να πείσουν τους Δυτικούς να μεταναστεύσουν στις περιοχές του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Επίσης, κάνει προπαγάνδα με στόχο το δυτικό κοινό, ώστε να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς καμία επικοινωνία με τον βασικό κορμό των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές οι εκκλήσεις έχουν οδηγήσει σε αρκετές επιτυχείς επιθέσεις.

Ο χάρτης του Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ιδιαίτερα δραστήριο με επιθέσεις στη Γαλλία και την Τουρκία. Επίσης, οι Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία είναι οι βασικές δεξαμενές ξένων μαχητών.

«Είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνει τις προσπάθειές του για να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει πολύπλοκες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Σημειώνοντας ότι έχει χρησιμοποιήσει τον υψηλόβαθμο Βελγομαροκινό στρατιωτικό διοικητή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ για να συντονίσει πολλαπλές απόπειρες επιθέσεων στο Βέλγιο και τη Γαλλία, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι το ISIS μπορεί να στείλει άτομα με παρόμοιες ικανότητες ώστε να σχεδιάσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εκεί ή σε άλλα ιστορικά ευρωπαϊκά συστήματα τζιχαντιστών. Αυτά περιλαμβάνουν την Ισπανία, το Μαρόκο, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Αυτά τα συστήματα μπορεί να εκμεταλλευθούν την ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν επιθέσεις, προειδοποιεί ακόμη το Ινστιτούτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας: Μποτιλιαρισμένος ο Κηφισός, 30λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ελλάδα 20.02.2026
Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης - Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού

Ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει δασμούς του

Κόσμος 20.02.2026
Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε επανειλημμένα υπέρ του Προέδρου σε μια σειρά έκτακτων αποφάσεων για τη μετανάστευση, την απόλυση των επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και τις βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Απέσυρε την αγωγή εις βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών

Πολιτική 20.02.2026
Η Υπουργός Τουρισμού παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση της επιμέλειας που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»

Ελλάδα 20.02.2026
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες

Πέθανε η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

Ελλάδα 20.02.2026
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 η κηδεία της Ντέπυς Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

ΗΠΑ: Αεροδρόμιο θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 20.02.2026
Μετονομάζεται σε «Ντόναλντ Τραμπ» το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς μετά από έγκριση των αρχών της Φλόριντα

Καισαριανή: Αυθεντικές οι φωτογραφίες σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού

Ελλάδα 20.02.2026
Προσύμφωνο του υπουργείου Πολιτισμού με τον συλλέκτη για την απόκτηση των 262 φωτογραφιών

Προσοχή: Ποιες υπηρεσίες του gov.gr θα «κατέβουν» αυτή την Κυριακή;

Ελλάδα 20.02.2026
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, 09:00-13:00, η ΓΓΠΣΨΔ θα αναβαθμίσει τις υποδομές αυθεντικοποίησης χρηστών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ορισμένες υπηρεσίες του gov.gr δεν θα είναι προσωρινά διαθέσιμες

Γαλλία: Πολίτης έκανε «βαρκάδα» με καγιάκ σε πλημμυρισμένο εμπορικό κέντρο ‑ Βίντεο

Ελλάδα 20.02.2026
Η Γαλλία έχει σημειώσει μετεωρολογικό ρεκόρ με περισσότερες από 35 συνεχόμενες ημέρες βροχής

Ηλεία: Δις ισόβια και 13 χρόνια κάθειρξης για τον δολοφόνο και βιαστή της 11χρονης

Ελλάδα 20.02.2026
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η μετατροπή της αρχικής κατηγορίας από απόπειρα βιασμού σε τετελεσμένο βιασμό, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση

Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων: Πληρότητες 100% στα λεωφορεία για Πάτρα ‑ Αυξημένα δρομολόγια

Ελλάδα 20.02.2026
Η κίνηση και στους δύο σταθμούς των ΚΤΕΛ είναι αυξημένη σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι

Eλέφαντας στην Ταϊλάνδη εξαγριώθηκε όταν τον διέκοψαν κατά το ζευγάρωμα: Επιτέθηκε στον φροντιστή του και διέλυσε οχήματα

Κόσμος 20.02.2026
Ο 19χρονος αρσενικός ελέφαντας τραυμάτισε σοβαρά τον ιδιοκτήτη του και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές - Χρειάστηκαν δύο ώρες για να δράσει το ηρεμιστικό