E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Σε ποιες χώρες έχει απλώσει τα πλοκάμια του

Δημοσίευση 9/12/2015 | 00:14

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Χάνοντας έδαφος στη Μέση Ανατολή, το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη για να πείσει τον κόσμο για την ισχύ του, λένε οι ειδικοί. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι νέο.

Η δραστηριότητα του ISIS στη Γηραιά Ήπειρο έχει ξεκινήσει από καιρό, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση έστρεψε το βλέμμα της στην Ευρώπη ως έδαφος στρατολόγησης, αλλά και αναζητώντας στόχους για επιθέσεις.

Ένας νέος χάρτης από το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου καταγράφει πού έχει χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος, πού έχουν αποκαλυφθεί τα σχέδιά του, πού έχουν συλληφθεί υποστηρικτές του και πού έχει ομάδες νεοσύλλεκτων. Σε αυτόν τον χάρτη υπάρχει επισήμανση και για την Ελλάδα, για μία σύλληψη σχετική με το ISIS στην Αθήνα.

Το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνει το Ινστιτούτο, εκτελεί εκστρατεία τρομοκρατίας και πόλωσης της Ευρώπης και ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει εμπνεύσει, χρηματοδοτήσει και σκηνοθετήσει απόπειρες επιθέσεων και επιτυχημένες επιθέσεις στη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βοσνία, το Κόσοβο και την Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2014.

«Το ISIS σκοπεύει να τιμωρήσει τις χώρες που δρουν εναντίον του, στο Ιράκ και τη Συρία», τονίζει ακόμη το Ινστιτούτο. «Επίσης, επιζητά την πόλωση της Δύσης, εμπνέοντας διαμάχες της κοινωνίας και του κράτους με τις ευρωπαϊκές κοινότητες μουσουλμάνων. Το ISIS πιστεύει ότι η έντονη πολιτιστική σύγκρουση θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη και θα ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στις τάξεις της οργάνωσης, στο Ιράκ και τη Συρία», προειδοποιεί ακόμη.

Διαθέτοντας ένα εκτενές δίκτυο ατόμων που στρατολογούν και υποστηρικτών στην Ευρώπη, οι πρώτοι δρουν μέσω των social media και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, για να πείσουν τους Δυτικούς να μεταναστεύσουν στις περιοχές του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Επίσης, κάνει προπαγάνδα με στόχο το δυτικό κοινό, ώστε να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς καμία επικοινωνία με τον βασικό κορμό των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές οι εκκλήσεις έχουν οδηγήσει σε αρκετές επιτυχείς επιθέσεις.

Ο χάρτης του Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ιδιαίτερα δραστήριο με επιθέσεις στη Γαλλία και την Τουρκία. Επίσης, οι Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία είναι οι βασικές δεξαμενές ξένων μαχητών.

«Είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνει τις προσπάθειές του για να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει πολύπλοκες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Σημειώνοντας ότι έχει χρησιμοποιήσει τον υψηλόβαθμο Βελγομαροκινό στρατιωτικό διοικητή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ για να συντονίσει πολλαπλές απόπειρες επιθέσεων στο Βέλγιο και τη Γαλλία, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι το ISIS μπορεί να στείλει άτομα με παρόμοιες ικανότητες ώστε να σχεδιάσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εκεί ή σε άλλα ιστορικά ευρωπαϊκά συστήματα τζιχαντιστών. Αυτά περιλαμβάνουν την Ισπανία, το Μαρόκο, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Αυτά τα συστήματα μπορεί να εκμεταλλευθούν την ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν επιθέσεις, προειδοποιεί ακόμη το Ινστιτούτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Ιράν ετοιμάζει ναυτικές νάρκες για να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Ο χειρότερος εφιάλτης για την παγκόσμια οικονομία - Στα Στενά του Ορμούζ παραμένουν εγκλωβισμένα περί τα 3.200 τάνκερ - Προειδοποίηση από Τραμπ

Στασιμοπληθωρισμός 2.0: Πώς το πετρέλαιο μας γυρίζει βίαια στη δεκαετία του ’70

Οικονομία Χτες
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εκτοξεύει το πετρέλαιο, αναζωπυρώνει τον στασιμοπληθωρισμό και φέρνει τις κεντρικές τράπεζες σε αδιέξοδο, θυμίζοντας τη δεκαετία του ’70

Το σαδιστικό δίκτυο «The Com» που αποπλανεί ανηλίκους: Βάζει παιδιά να δολοφονούν και να αυτοκτονούν

Κόσμος Χτες
Ψηφιακή αποπλάνηση ανηλίκων, σeξουαλική εκβίαση, βανδαλισμοί, επιθέσεις με μαχαίρι και υποκίνηση δολοφονιών: η «μαύρη λίστα» δραστηριοτήτων του δικτύου

Forbes: Αυτοί είναι οι Ελληνες δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα για το 2026

Ελλάδα Χτες
Η λίστα Forbes 2026 περιλαμβάνει 21 Έλληνες bilionnaires

Δημοσιεύθηκε η φετινή λίστα Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2026

Κόσμος Χτες
Οι αριθμοί ρεκόρ των περιουσιών των 20 πιο πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη

Το νερό του Ιράν τελειώνει: Πώς ο πόλεμος άνοιξε την πόρτα στην απόλυτη κατάρρευση

Κόσμος Χτες
Ο πόλεμος μετατρέπει το νερό σε νέο όπλο στον Περσικό, ενώ το Ιράν βυθίζεται σε μια χρόνια, δομική υδατική κρίση με άδεια φράγματα, κατεστραμμένους υδροφορείς

Ιωάννινα: 29χρονος προσποιούνταν τον μοναχό – Στην κατοχή του βρέθηκαν πιστόλι και Ευαγγέλιο

Ελλάδα Χτες
Τα ψέματα που φέρεται να έλεγε στους πιστούς προκειμένου να αποσπάσει χρήματα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά τα πλήγματα σε διυλιστήρια

Κόσμος Χτες
Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά από πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

«Σήμερα θα είναι η πιο έντονη ημέρα των επιθέσεων στη Μ. Ανατολή», λέει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Κόσμος Χτες
«Σήμερα θα αναπτυχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών και επιθέσεων», ανέφερε ο Πιτ Χέγκσεθ

Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για άλλη μια χρονιά ο Μασκ – Στα 839 δισ. δολ. η περιουσία του!

Κόσμος Χτες
Μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασίασε την περιουσία του, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes