E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Σε ποιες χώρες έχει απλώσει τα πλοκάμια του

Δημοσίευση 9/12/2015 | 00:14

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Χάνοντας έδαφος στη Μέση Ανατολή, το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη για να πείσει τον κόσμο για την ισχύ του, λένε οι ειδικοί. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι νέο.

Η δραστηριότητα του ISIS στη Γηραιά Ήπειρο έχει ξεκινήσει από καιρό, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση έστρεψε το βλέμμα της στην Ευρώπη ως έδαφος στρατολόγησης, αλλά και αναζητώντας στόχους για επιθέσεις.

Ένας νέος χάρτης από το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου καταγράφει πού έχει χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος, πού έχουν αποκαλυφθεί τα σχέδιά του, πού έχουν συλληφθεί υποστηρικτές του και πού έχει ομάδες νεοσύλλεκτων. Σε αυτόν τον χάρτη υπάρχει επισήμανση και για την Ελλάδα, για μία σύλληψη σχετική με το ISIS στην Αθήνα.

Το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνει το Ινστιτούτο, εκτελεί εκστρατεία τρομοκρατίας και πόλωσης της Ευρώπης και ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει εμπνεύσει, χρηματοδοτήσει και σκηνοθετήσει απόπειρες επιθέσεων και επιτυχημένες επιθέσεις στη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βοσνία, το Κόσοβο και την Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2014.

«Το ISIS σκοπεύει να τιμωρήσει τις χώρες που δρουν εναντίον του, στο Ιράκ και τη Συρία», τονίζει ακόμη το Ινστιτούτο. «Επίσης, επιζητά την πόλωση της Δύσης, εμπνέοντας διαμάχες της κοινωνίας και του κράτους με τις ευρωπαϊκές κοινότητες μουσουλμάνων. Το ISIS πιστεύει ότι η έντονη πολιτιστική σύγκρουση θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη και θα ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στις τάξεις της οργάνωσης, στο Ιράκ και τη Συρία», προειδοποιεί ακόμη.

Διαθέτοντας ένα εκτενές δίκτυο ατόμων που στρατολογούν και υποστηρικτών στην Ευρώπη, οι πρώτοι δρουν μέσω των social media και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, για να πείσουν τους Δυτικούς να μεταναστεύσουν στις περιοχές του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Επίσης, κάνει προπαγάνδα με στόχο το δυτικό κοινό, ώστε να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς καμία επικοινωνία με τον βασικό κορμό των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές οι εκκλήσεις έχουν οδηγήσει σε αρκετές επιτυχείς επιθέσεις.

Ο χάρτης του Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ιδιαίτερα δραστήριο με επιθέσεις στη Γαλλία και την Τουρκία. Επίσης, οι Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία είναι οι βασικές δεξαμενές ξένων μαχητών.

«Είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνει τις προσπάθειές του για να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει πολύπλοκες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Σημειώνοντας ότι έχει χρησιμοποιήσει τον υψηλόβαθμο Βελγομαροκινό στρατιωτικό διοικητή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ για να συντονίσει πολλαπλές απόπειρες επιθέσεων στο Βέλγιο και τη Γαλλία, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι το ISIS μπορεί να στείλει άτομα με παρόμοιες ικανότητες ώστε να σχεδιάσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εκεί ή σε άλλα ιστορικά ευρωπαϊκά συστήματα τζιχαντιστών. Αυτά περιλαμβάνουν την Ισπανία, το Μαρόκο, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Αυτά τα συστήματα μπορεί να εκμεταλλευθούν την ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν επιθέσεις, προειδοποιεί ακόμη το Ινστιτούτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Φλώρινα: Δύο νεκροί σε τροχαίο στην Πρέσπα

Ελλάδα 26.11.2025
Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την Τροχαίο Φλώρινας

Κακοκαιρία Adel: «Σύννεφο ύψους 11 χιλιομέτρων στην Αιτωλοακαρνανία» – Ήχησε το 112

Καιρός 26.11.2025
Η Πολιτική Προστασία συστήνει προσοχή σε όλους

Χονγκ Κονγκ: Ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά σε ουρανοξύστη ανέρχεται σε 36 ‑ 279 άτομα αγνοούνται

Κόσμος 26.11.2025
Ο αριθμός των νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών στη βόρεια περιοχή Tai Po του Χονγκ Κονγκ έχει αυξηθεί σε 36, ενώ 279 άτομα αγνοούνται

Φρίκη στη Γαλλία: Ανώτερος κρατικός λειτουργός είχε «ναρκώσει» πάνω από 240 γυναίκες

Κόσμος 26.11.2025
Σε μια υπόθεση που θυμίζει τη δίκη Πελικό, δεκάδες γυναίκες καταγγέλλουν ότι τους δόθηκαν ζεστά ροφήματα αναμεμειγμένα με διουρητικό για να τις κάνουν να ουρήσουν

Ξάνθη: Αύριο απολογούνται 10 άτομα επειδή... ύψωσαν σιδερένιο Σταυρό που έγινε viral ‑ βίντεο

Ελλάδα 26.11.2025
Έρευνα των αρχών για την τοποθέτηση του σταυρού μετά τις Viral εικόνες - Κλήσεις σε απολογία την Πέμπτη 27/11

Τροχαίο στο Παγκράτι: Αναζητείται δομή φιλοξενίας για την 32χρονη ΑμεΑ κόρη του θύματος

Ελλάδα 26.11.2025
Η 32χρονη παραμένει στο Αιγινήτειο από την ημέρα του τροχαίου

Αγριος καβγάς Γεωργιάδη με Κωνσταντοπούλου στη Βουλή ‑ «Μας δείξατε το χιτλερικό σας πρόσωπο»

Πολιτική 26.11.2025
Σφοδρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη -Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, με αιχμή του δόρατος τον Καραναστάση

Βόλος: Κάτοικος Χαλκίδας άρπαξε από επιχείρηση 15.000 ευρώ – Πώς έστησε την κομπίνα

Ελλάδα 26.11.2025
Ο απατεώνας παραμένει ασύλληπτος παρά την ταυτοποίησή του

Τραγωδία στη Φθιώτιδα: 50χρονος πέθανε μετά από τσίμπημα μέλισσας ‑ Έτρεξε να σωθεί και βγήκε εκτός δρόμου με το αυτοκίνητο

Ελλάδα 26.11.2025
Ο 50χρονος γνώριζε πως ήταν αλλεργικός και έσπευσε με το ΙΧ του στο κοντινότερο φαρμακείο – Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και τον εντόπισε ένας από την παρέα του ο οποίος και τον μετέφερε – Θα γίνει νεκροψία

Σοκ με Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Αθλητικά Νέα 26.11.2025
Απόφαση «βόμβα» από τον Σέρβο προπονητή