E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Σε ποιες χώρες έχει απλώσει τα πλοκάμια του

Δημοσίευση 9/12/2015 | 00:14

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Χάνοντας έδαφος στη Μέση Ανατολή, το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη για να πείσει τον κόσμο για την ισχύ του, λένε οι ειδικοί. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι νέο.

Η δραστηριότητα του ISIS στη Γηραιά Ήπειρο έχει ξεκινήσει από καιρό, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση έστρεψε το βλέμμα της στην Ευρώπη ως έδαφος στρατολόγησης, αλλά και αναζητώντας στόχους για επιθέσεις.

Ένας νέος χάρτης από το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου καταγράφει πού έχει χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος, πού έχουν αποκαλυφθεί τα σχέδιά του, πού έχουν συλληφθεί υποστηρικτές του και πού έχει ομάδες νεοσύλλεκτων. Σε αυτόν τον χάρτη υπάρχει επισήμανση και για την Ελλάδα, για μία σύλληψη σχετική με το ISIS στην Αθήνα.

Το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνει το Ινστιτούτο, εκτελεί εκστρατεία τρομοκρατίας και πόλωσης της Ευρώπης και ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει εμπνεύσει, χρηματοδοτήσει και σκηνοθετήσει απόπειρες επιθέσεων και επιτυχημένες επιθέσεις στη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βοσνία, το Κόσοβο και την Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2014.

«Το ISIS σκοπεύει να τιμωρήσει τις χώρες που δρουν εναντίον του, στο Ιράκ και τη Συρία», τονίζει ακόμη το Ινστιτούτο. «Επίσης, επιζητά την πόλωση της Δύσης, εμπνέοντας διαμάχες της κοινωνίας και του κράτους με τις ευρωπαϊκές κοινότητες μουσουλμάνων. Το ISIS πιστεύει ότι η έντονη πολιτιστική σύγκρουση θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη και θα ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στις τάξεις της οργάνωσης, στο Ιράκ και τη Συρία», προειδοποιεί ακόμη.

Διαθέτοντας ένα εκτενές δίκτυο ατόμων που στρατολογούν και υποστηρικτών στην Ευρώπη, οι πρώτοι δρουν μέσω των social media και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, για να πείσουν τους Δυτικούς να μεταναστεύσουν στις περιοχές του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Επίσης, κάνει προπαγάνδα με στόχο το δυτικό κοινό, ώστε να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς καμία επικοινωνία με τον βασικό κορμό των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές οι εκκλήσεις έχουν οδηγήσει σε αρκετές επιτυχείς επιθέσεις.

Ο χάρτης του Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ιδιαίτερα δραστήριο με επιθέσεις στη Γαλλία και την Τουρκία. Επίσης, οι Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία είναι οι βασικές δεξαμενές ξένων μαχητών.

«Είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνει τις προσπάθειές του για να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει πολύπλοκες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Σημειώνοντας ότι έχει χρησιμοποιήσει τον υψηλόβαθμο Βελγομαροκινό στρατιωτικό διοικητή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ για να συντονίσει πολλαπλές απόπειρες επιθέσεων στο Βέλγιο και τη Γαλλία, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι το ISIS μπορεί να στείλει άτομα με παρόμοιες ικανότητες ώστε να σχεδιάσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εκεί ή σε άλλα ιστορικά ευρωπαϊκά συστήματα τζιχαντιστών. Αυτά περιλαμβάνουν την Ισπανία, το Μαρόκο, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Αυτά τα συστήματα μπορεί να εκμεταλλευθούν την ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν επιθέσεις, προειδοποιεί ακόμη το Ινστιτούτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Σε γέννησα για να μου φύγεις στα 13»: Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του 13χρονου

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η οικογένειά του και η τοπική κοινωνία της Ηλείας έχουν βυθιστεί στο πένθος μετά τον τραγικό χαμό του 13χρονου αγοριού

Έφοδος της ΕΛΑΣ σε παράνομο γηροκομείο στους Αμπελόκηπους

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Αιφνιδιαστική έφοδος αποκάλυψε παράτυπη δομή «φροντίδας» ηλικιωμένων που λειτουργούσε κάτω υπό άθλιες συνθήκες

Εκκένωση σιδηροδρομικού σταθμού του Λονδίνου λόγω «ύποπτης διαρροής αερίου» – Επιβάτες αισθάνθηκαν αδιαθεσία

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Oι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διαχειρίζονται το περιστατικό

H Eυρώπη έχει πρόβλημα: Δεν γνωρίζει πόσα καύσιμα της απομένουν

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Εν μέσω ανησυχίας ότι η κάνουλα θα στερέψει, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να έχει σαφή εικόνα για τα αποθέματα που έχει στη διάθεσή της.

Θρίλερ ανοιχτά της Κρήτης: Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Καταγγελίες για χρήση όπλων, λέιζερ και παρεμβολές στις επικοινωνίες

Νέα εποχή στις αθλητικές μεταδόσεις: Το Disney+ εξασφάλισε τα δικαιώματα για το Champions League

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Μετά τη δημοπρασία για 19 τηλεοπτικές αγορές που αφορούν την περίοδο 2027-2031

Αντιδράσεις φαρμακοποιών για την delivery παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η απάντησή τους - Τι υποστηρίζουν

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για τη δολοφονία της 14χρονης από τον ράπερ

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Είχε αγοράσει φτυάρι και αλυσοπρίονα για να τη διαμελίσει

Πρωτομαγιά: Τι ισχύει με τις τράπεζες αύριο

Οικονομία 30.04.2026
Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι