E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Σε ποιες χώρες έχει απλώσει τα πλοκάμια του

Δημοσίευση 9/12/2015 | 00:14

Η εξάπλωση του ISIS στην Ευρώπη σε έναν χάρτη

Χάνοντας έδαφος στη Μέση Ανατολή, το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη για να πείσει τον κόσμο για την ισχύ του, λένε οι ειδικοί. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι νέο.

Η δραστηριότητα του ISIS στη Γηραιά Ήπειρο έχει ξεκινήσει από καιρό, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση έστρεψε το βλέμμα της στην Ευρώπη ως έδαφος στρατολόγησης, αλλά και αναζητώντας στόχους για επιθέσεις.

Ένας νέος χάρτης από το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου καταγράφει πού έχει χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος, πού έχουν αποκαλυφθεί τα σχέδιά του, πού έχουν συλληφθεί υποστηρικτές του και πού έχει ομάδες νεοσύλλεκτων. Σε αυτόν τον χάρτη υπάρχει επισήμανση και για την Ελλάδα, για μία σύλληψη σχετική με το ISIS στην Αθήνα.

Το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνει το Ινστιτούτο, εκτελεί εκστρατεία τρομοκρατίας και πόλωσης της Ευρώπης και ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει εμπνεύσει, χρηματοδοτήσει και σκηνοθετήσει απόπειρες επιθέσεων και επιτυχημένες επιθέσεις στη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βοσνία, το Κόσοβο και την Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2014.

«Το ISIS σκοπεύει να τιμωρήσει τις χώρες που δρουν εναντίον του, στο Ιράκ και τη Συρία», τονίζει ακόμη το Ινστιτούτο. «Επίσης, επιζητά την πόλωση της Δύσης, εμπνέοντας διαμάχες της κοινωνίας και του κράτους με τις ευρωπαϊκές κοινότητες μουσουλμάνων. Το ISIS πιστεύει ότι η έντονη πολιτιστική σύγκρουση θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη και θα ενθαρρύνει τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στις τάξεις της οργάνωσης, στο Ιράκ και τη Συρία», προειδοποιεί ακόμη.

Διαθέτοντας ένα εκτενές δίκτυο ατόμων που στρατολογούν και υποστηρικτών στην Ευρώπη, οι πρώτοι δρουν μέσω των social media και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, για να πείσουν τους Δυτικούς να μεταναστεύσουν στις περιοχές του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Επίσης, κάνει προπαγάνδα με στόχο το δυτικό κοινό, ώστε να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς καμία επικοινωνία με τον βασικό κορμό των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές οι εκκλήσεις έχουν οδηγήσει σε αρκετές επιτυχείς επιθέσεις.

Ο χάρτης του Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου δείχνει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ιδιαίτερα δραστήριο με επιθέσεις στη Γαλλία και την Τουρκία. Επίσης, οι Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία είναι οι βασικές δεξαμενές ξένων μαχητών.

«Είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνει τις προσπάθειές του για να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει πολύπλοκες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Σημειώνοντας ότι έχει χρησιμοποιήσει τον υψηλόβαθμο Βελγομαροκινό στρατιωτικό διοικητή Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ για να συντονίσει πολλαπλές απόπειρες επιθέσεων στο Βέλγιο και τη Γαλλία, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι το ISIS μπορεί να στείλει άτομα με παρόμοιες ικανότητες ώστε να σχεδιάσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εκεί ή σε άλλα ιστορικά ευρωπαϊκά συστήματα τζιχαντιστών. Αυτά περιλαμβάνουν την Ισπανία, το Μαρόκο, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Αυτά τα συστήματα μπορεί να εκμεταλλευθούν την ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν επιθέσεις, προειδοποιεί ακόμη το Ινστιτούτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά τον Κλοπ, η Ρεάλ θέλει και τον Χάαλαντ! Στα 200 εκατ. ευρώ η «χρηματιστηριακή» αξία του Νορβηγού!

Αθλητικά Νέα Χτες
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ θέλει να φέρει στη «βασίλισσα» τους Γιούργκεν Κλοπ και Έρλινγκ Χάαλαντ το προσεχές καλοκαίρι.

Αστυνομία στο σπίτι του Βαρουφάκη και προκαταρκτική εξέταση

Ελλάδα Χτες
Στο πλαίσιο έρευνας που αφορά βίντεο στο οποίο αναφέρεται σε χρήση ecstasy το 1989

Γροιλανδία: Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς τις χώρες που θα αντιταχθούν στα «θέλω» του

Κόσμος Χτες
Αμερικανοί βουλευτές στη Δανία επιδιώκουν να «χαμηλώσουν τους τόνους»

Ερωμένη ή συνέταιρος: Νέα στοιχεία για τη σχέση του Ιμάμογλου με την βολεϊμπολίστρια, οι 800 κλήσεις και το «σκοτωμένο» ακίνητο

Κόσμος Χτες
Οι αποκαλύψεις έχουν ήδη πυροδοτήσει σφοδρή δημόσια και πολιτική αντιπαράθεση.

Απόκριες 2026: Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και η Καθαρά Δευτέρα

Ελλάδα Χτες
Το Τριώδιο δεν αργεί να ανοίξει

«Έπεσε» το X: Αναφορές για προβλήματα παγκοσμίως ‑ Δεν φορτώνουν οι λογαριασμοί

Tech + Science Χτες
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χρήστες

Πυροβολισμοί σε ψητοπωλείο στον Αγιο Δημήτριο: Συνελήφθη ο πατέρας του ιδιοκτήτη

Ελλάδα Χτες
Αφαντος ο 39χρονος που πυροβόλησε και τραυμάτισε πατέρα και γιο

Πώς δρούσε η συμμορία που λήστευε βενζινάδικα και μίνι μάρκετ

Ελλάδα Χτες
Ανάμεσα στους συλληφθέντες άνδρας που είχε εμπλακεί στη δολοφονία με καλάσνικοφ των δύο αστυνομικών φρουρών στην περιοχή του Ρέντη το 2011