E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι σημαίνει η άρση των capital controls για το Χρηματιστήριο

Τι προβλέπει η απόφαση που πήρε το ΦΕΚ

Δημοσίευση 8/12/2015 | 09:52

Τι σημαίνει η άρση των capital controls για το Χρηματιστήριο

Tην άρση των capital controls στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ανακοίνωσε χθες ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Μετά την άρση των περιορισμών και οι Ελληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών, χρησιμοποιώντας χρήματα από τις υφιστάμενες καταθέσεις τους, ενώ κατά τους τελευταίους έξι μήνες μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές μόνο εάν κατέθεταν «νέο χρήμα».

Τους τελευταίους μήνες με τη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου δύο ταχυτήτων ήταν σε μειονεκτική θέση τους Έλληνες επενδυτές έναντι των ξένων ή όσων είχαν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Πλέον η κίνηση των επενδυτικών κεφαλαίων εντός της Ελλάδας απελευθερώνεται, ενώ αίρονται μια σειρά σημαντικών περιορισμών που έως σήμερα εμπόδιζαν τις επενδύσεις σε ξένες κεφαλαιαγορές.

Σxoλιάζοντας την άρση των capital controls από το Χ.Α. έπειτα από σχεδόν έξι μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε τα εξής: «H απομάκρυνση των περιορισμών για τους Ελληνες επενδυτές επιφέρει την τεχνική ομαλοποίηση των συνθηκών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Eίναι σημαντικότατο βήμα για τη διατήρηση του διεθνούς ενδιαφέροντος στην αγορά μας και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τη σταδιακή αύξηση της ρευστότητας και την αποφυγή του μαρασμού της χρηματιστηριακής κοινότητας».

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, αίρονται οι περιορισμοί:

  • Προκειμένου για μεταφορές κεφαλαίων στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των μεταφορών κεφαλαίων μέσω των οικείων συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών:Για την εκκαθάριση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης ασφαλειών (margin), και το διακανονισμό, μέχρι και τον τελικό δικαιούχο, συναλλαγών επί χρηματοπιστωτικών μέσων), τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε Οργανωμένες Αγορές και Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα (περιλαμβανομένων και όλων των τυχόν εξόδων και προμηθειών που αφορούν τις συναλλαγές αυτές.
  • Για την εκπλήρωση καταβολής από εκδότες προς δικαιούχους εταιρικών πράξεων.
  • Για την ικανοποίηση των από 28.6.2015 πάγιων εντολών για μεταφορά κεφαλαίων από καταθετικούς λογαριασμούς προς ΟΣΕΚΑ ή προς Αμοιβαία Κεφάλια unit linked στο πλαίσιο αποταμιευτικών – επενδυτικών προγραμμάτων.
  • Για την απόκτηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ υπό την προϋποθεση ότι τα κεφάλαια δεν θα μεταφέρονται ή επενδύονται στο εξωτερικό.
  • Επιτρέπονται μεταφορές κεφαλαίων από πιστωτικό ίδρυμα και εκτός Ελλάδος ώστε να είναι δυνατή η επανεπένδυση διαθεσίμων α) ΟΣΕΚΑ Β) ΑΕΕΧ γ) Ασφαλιστικών εταιρειών δ) ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και ε) ασφαλιστικών οργανισμών/φορέων κοινωνικής ασφάλισης τα οποία διαθέσιμα είναι τοποθετημένα σε χρηματοπιστωτικά μέσα του εξωτερικού.
  • Επιτρέπονται μεταφορές κεφαλαίων εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προκειμένου να επενδυθούν οι εισφορές σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης σύμφωνα με την υφιστάμενη στις 28/6/2015 επενδυτική πολιτική τους.
  • Eπιτρέπονται μεταφορές για την απόκτηση i) νεοεκδιδόμενων Χρηματοπιστωτικών Μέσων που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης ομολογιακού δανείου και ii) κάθε είδους τίτλων που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Ελλάδα, προς ανακεφαλαιοποίησή τους.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό από επίθεση drone 13χρονο αγόρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας 13χρονος σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινό drone έριξε χειροβομβίδα στην Μπέιτ Λάχια

Χανιά: Η σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον 33χρονο γιατρό που είχε εξαφανιστεί τον Δεκέμβριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο εύρεσης δεν είναι δύσβατο - η σορός βρέθηκε σε προσβάσιμη τοποθεσία, σε μικρή απόσταση από τοπικό εστιατόριο

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγλαΐα Κρεμέζη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομικής γραφής

Η Κατερίνα Μουτσάτσου στο κόμμα της Καρυστιανού: «Προετοιμαζόμουν 12 χρόνια» ‑ Υποψήφια με το ΕΠΑΜ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου στην παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο Ολύμπιον στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026.

Αποφυλακίστηκε ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο τον καταδίκασε σε 17 φορές ισόβια κάθειρξη και 25 χρόνια κάθειρξης

Ισπανία: Μαρμάρινη κεφαλή 2.000 ετών που πιθανώς απεικονίζει την Αφροδίτη βρέθηκε σε παραλία του Αλικάντε

Κόσμος Χτες
Μαρμάρινη προτομή ηλικίας περίπου 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην παραλία Αλμαδράμπα του Αλικάντε - πιθανώς παριστάνει τη θεά Αφροδίτη ή τη ρωμαϊκή Venus

Σκελετός σε δύσβατη περιοχή στα Χανιά: Θρίλερ με ανθρώπινα οστά στον Τζιτζιφέ

Ελλάδα Χτες
Οι έρευνες για την ταυτοποίηση της σορού βρίσκονται σε εξέλιξη

Τουρκία: Δικαστήριο καθαίρεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Ραγδαίες εξελίξεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα μέλη της ηγεσίας του CHP παραμένουν στα κεντρικά γραφεία της Αγκυρας και δηλώνουν αποφασιστικά ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν

Όλυμπος: Τραυματίστηκε πυροσβέστης κατά την επιχείρηση εντοπισμού ορειβάτη

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες στον Όλυμπο για τον εντοπισμό του 25χρονου Ισπανού ορειβάτη, με μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε από χθες το απόγευμα

Μαρία Καρυστιανού: Ανακοινώνει το νέο κόμμα ‑ Δείτε live την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Κόσμος Χτες
Πλήθος κόσμου στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη

Δραματικές εικόνες στη Νέα Υόρκη από τις σφοδρές καταιγίδες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγκλονιστικά βίντεο έδειχναν όσους επιχειρούσαν να μετακινηθούν να παρασύρονται