E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανάσα με αφορολόγητο για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιες είναι οι 10 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία μέσα στους πρώτους μήνες του 2016

Δημοσίευση 8/12/2015 | 09:51

Ανάσα με αφορολόγητο για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Σημαντική ελάφρυνση για περισσότερους από 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα αποτελέσει η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου, που αναμένεται να φτάσει ακόμα και τις 5.000 ευρώ, την οποία προωθεί εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής», το νέο αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν πληγεί από τα μέτρα του μνημονίου, θα αποτελέσει νόμο του κράτους εντός του Δεκεμβρίου, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, να επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του διψήφιο αριθμό δραστικών παρεμβάσεων στα φορολογικά έως το 2016, με στόχο την εισπρακτικά αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το δικαιότερο του φορολογικού συστήματος.

Στο παραπάνω πλαίσιο κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις και θα ακολουθήσει ο νόμος για το περιουσιολόγιο. Ειδικά με το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να θεσπιστεί και το χτίσιμο του αφορολογήτου αποκλειστικά με άυλο χρήμα (πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κλπ), ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, κυρίως με τη διακράτηση του ΦΠΑ.

Πέραν αυτού, το προσεχές διάστημα αναμένονται και οι συντελεστές για τα ενοίκια, ενώ της φορολόγησης των αγροτών αναμένονται το επόμενο έτος. Στη συνέχεια, στις αρχές του έτους θα υπάρξουν μικρές αλλαγές και στη φορολογία του εισοδήματος. Ακολούθως, τον Φεβρουάριο θα σημειωθούν ευρύτερες αλλαγές στη φορολόγηση εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα εξομοιωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τις αγοραίες και εν συνεχεία θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο ακινήτων.

Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στην ημερίδα για τον προϋπολογισμό, που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

  1. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. «Θα υπάρχει ισορροπία για να εξυπηρετεί και την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του μέτρου».
  2. Περιουσιολόγιο: Μέσα στον Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στη φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
  3. Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. «Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις, για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ».
  4. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
  6. Νομοσχέδιο για τον φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα.
  7. Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  8. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.
  9. Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.
  10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Ανδρας κλώτσησε μητέρα και παιδί ‑ Βίντεο‑ντοκουμέντο από την επίθεση

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο άνδρας με καταγωγή από το Σουδάν, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και κλώτσησε την 8χρονη

Ιωάννινα: Λύκος εμφανίστηκε στον ποδηλατόδρομο ενώ κυκλοφορούσε κόσμος

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ένας λύκος εμφανίστηκε στον παραλίμνιο πεζόδρομο των Ιωαννίνων χωρίς να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα προς τους ανθρώπους

Συνελήφθη μετά από 30 χρόνια για τη δολοφονία τραγουδιστή – Πώς ξεγελούσε τις αρχές

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως είχε συλληφθεί πολλές φορές, μέχρι να του περάσουν χειροπέδες για τελευταία φορά

Τέξας: Ψαράς «χτυπήθηκε» από κεραυνό και επέζησε ‑ «Ο πιο άτυχος τυχερός άνθρωπος που υπάρχει»

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο 19χρονος ψάρευε στις όχθες του ποταμού Angelina όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο πολυτραυματίας δικυκλιστής μετά τo σφοδρό τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο δικυκλιστής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του

Η εκδίκηση της πρώην ερωμένης: 29χρονη έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες του 57χρονου στη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η «χαριτωμένη» ερωμένη έδειξε άλλο πρόσωπο όταν έγινε... πρώην

Παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία η Ιωάννα Γκελεστάθη

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Όπως ανέφερε, η παραίτηση αποτελεί πράξη διαφύλαξης της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψής της

Φρίκη στη Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βiασμούς και σeξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο 45χρονος εργαζόταν σε κλινικές στα περίχωρα του Βερολίνου και φέρεται να διέπραξε τους βiασμούς και τις κακοποιήσεις μεταξύ του 2013 και του 2025

Κομισιόν: Εγκρίθηκε σχεδιασμός για ευκολότερα διασυνοριακά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος 13.05.2026
Οι τρεις προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα απλοποιούν τον σχεδιασμό και τις κρατήσεις για διασυνοριακά ταξίδια

Θρίλερ στα Χανιά: Σορός σε αποσύνθεση εντοπίστηκε στις παλιές δικαστικές φυλακές Χανίων

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Πολίτες αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα και ενημέρωσαν τις Αρχές

Επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία για τον Σαρκοζί

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η πρόταση της εισαγγελίας είναι ίδια με εκείνη που είχε κατατεθεί και σε πρώτο βαθμό

O διάφανος εξωγήινος: Η φωτογραφία ενός πλάσματος που το FBI χαρακτηρίζει «αληθινή»

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η αρχική εικόνα αναλύθηκε τόσο στην Ταϊβάν όσο και στις ΗΠΑ, και δεν διαπιστώθηκαν σημάδια επεξεργασίας, αλλοίωσης ή σύνθεσης