E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανάσα με αφορολόγητο για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιες είναι οι 10 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία μέσα στους πρώτους μήνες του 2016

Δημοσίευση 8/12/2015 | 09:51

Ανάσα με αφορολόγητο για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Σημαντική ελάφρυνση για περισσότερους από 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα αποτελέσει η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου, που αναμένεται να φτάσει ακόμα και τις 5.000 ευρώ, την οποία προωθεί εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής», το νέο αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν πληγεί από τα μέτρα του μνημονίου, θα αποτελέσει νόμο του κράτους εντός του Δεκεμβρίου, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, να επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του διψήφιο αριθμό δραστικών παρεμβάσεων στα φορολογικά έως το 2016, με στόχο την εισπρακτικά αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το δικαιότερο του φορολογικού συστήματος.

Στο παραπάνω πλαίσιο κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις και θα ακολουθήσει ο νόμος για το περιουσιολόγιο. Ειδικά με το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να θεσπιστεί και το χτίσιμο του αφορολογήτου αποκλειστικά με άυλο χρήμα (πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κλπ), ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, κυρίως με τη διακράτηση του ΦΠΑ.

Πέραν αυτού, το προσεχές διάστημα αναμένονται και οι συντελεστές για τα ενοίκια, ενώ της φορολόγησης των αγροτών αναμένονται το επόμενο έτος. Στη συνέχεια, στις αρχές του έτους θα υπάρξουν μικρές αλλαγές και στη φορολογία του εισοδήματος. Ακολούθως, τον Φεβρουάριο θα σημειωθούν ευρύτερες αλλαγές στη φορολόγηση εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα εξομοιωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τις αγοραίες και εν συνεχεία θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο ακινήτων.

Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στην ημερίδα για τον προϋπολογισμό, που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

  1. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. «Θα υπάρχει ισορροπία για να εξυπηρετεί και την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του μέτρου».
  2. Περιουσιολόγιο: Μέσα στον Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στη φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
  3. Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. «Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις, για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ».
  4. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
  6. Νομοσχέδιο για τον φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα.
  7. Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  8. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.
  9. Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.
  10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

Κόσμος 07.01.2026
«Ο Τραμπ εγκαθιστά χωρίς κόμπλεξ ένα αμερικανικό προτεκτοράτο σε μία κυρίαρχη χώρα και διεκδικεί δικαιώματα στους πόρους της»

Λαϊκές αγορές: Αναστέλλεται η απεργία ‑ Κανονικά από την Παρασκευή η λειτουργία τους

Ελλάδα 07.01.2026
Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση στη λαχαναγορά - Η ανακοίνωση για τις λαϊκές αγορές

Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες – Απαντούν με κλιμάκωση στα μέτρα της κυβέρνησης

Ελλάδα 07.01.2026
Σε εισήγηση για ανάλογο αποκλεισμό δείχνει πως βαδίζει και το μπλόκο της Θήβας

Αγρότες: Εμπαιγμός τα μέτρα, ειδικά η ρύθμιση για το ρεύμα – «Θέλουν να μας εξαφανίσουν» – Συσκέψεις στα μπλόκα

Ελλάδα 07.01.2026
Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης

Προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Εξετάζεται «διαφήμιση χρήσης ουσιών»

Ελλάδα 07.01.2026
Οι αναφορές του προέδρου του ΜέΡΑ25 αφορούν περιστατικό που, όπως ο ίδιος σημείωσε, έλαβε χώρα 37 χρόνια πριν, το 1989, στο εξωτερικό

Σφοδρός καύσωνας στην Αυστραλία

Κόσμος 07.01.2026
Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Νεκρός Ρώσος μεγιστάνας, το ελικόπτερό του έμπλεξε σε καλώδια και συνετρίβη

Κόσμος 07.01.2026
Νεκρός είναι ο Ιλίας Γκιμαντουτντίνοφ

Είχε σκύλο με λουρί να τρέχει έξω από το ΙΧ στη Θεσσαλονίκη – «Το ζώο το αγαπώ»

Ελλάδα 07.01.2026
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για «κακοποίηση ζώου»

Η ΕΛ.ΑΣ έστειλε στον εισαγγελέα το βίντεο του Βαρουφάκη που παραδέχεται πως έχει πάρει ecstacy

Ελλάδα 07.01.2026
Η Δίωξη Ναρκωτικών έστειλε το βίντεο στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ζητήματα διερεύνησης

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον στον Παναθηναϊκό

Αθλητικά Νέα 07.01.2026
Ο Εργκίν Αταμαν ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα του Παναθηναϊκού ενώ προχώρησε και σε μία βαρύγδουπη δήλωση αναφορικά με το μέλλον του

Σοκαριστικό: Ο Τραμπ εξευτελίζει δημόσια τον Μακρόν

Κόσμος 07.01.2026
«Σε ικετεύω, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε, μου έλεγε και κλαψούριζε»

Ζητώ συγγνώμη, το παιδί μου θα πληρώσει, λέει η μάνα του 16χρονου

Ελλάδα 07.01.2026
Βαριές κακώσεις σε όλο το σώμα του 17χρονου στις Σέρρες έδειξε η ιατροδικαστική