E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανάσα με αφορολόγητο για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιες είναι οι 10 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία μέσα στους πρώτους μήνες του 2016

Δημοσίευση 8/12/2015 | 09:51

Ανάσα με αφορολόγητο για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Σημαντική ελάφρυνση για περισσότερους από 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα αποτελέσει η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου, που αναμένεται να φτάσει ακόμα και τις 5.000 ευρώ, την οποία προωθεί εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής», το νέο αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν πληγεί από τα μέτρα του μνημονίου, θα αποτελέσει νόμο του κράτους εντός του Δεκεμβρίου, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, να επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του διψήφιο αριθμό δραστικών παρεμβάσεων στα φορολογικά έως το 2016, με στόχο την εισπρακτικά αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το δικαιότερο του φορολογικού συστήματος.

Στο παραπάνω πλαίσιο κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις και θα ακολουθήσει ο νόμος για το περιουσιολόγιο. Ειδικά με το πρώτο νομοσχέδιο αναμένεται να θεσπιστεί και το χτίσιμο του αφορολογήτου αποκλειστικά με άυλο χρήμα (πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κλπ), ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, κυρίως με τη διακράτηση του ΦΠΑ.

Πέραν αυτού, το προσεχές διάστημα αναμένονται και οι συντελεστές για τα ενοίκια, ενώ της φορολόγησης των αγροτών αναμένονται το επόμενο έτος. Στη συνέχεια, στις αρχές του έτους θα υπάρξουν μικρές αλλαγές και στη φορολογία του εισοδήματος. Ακολούθως, τον Φεβρουάριο θα σημειωθούν ευρύτερες αλλαγές στη φορολόγηση εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα εξομοιωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τις αγοραίες και εν συνεχεία θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο ακινήτων.

Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στην ημερίδα για τον προϋπολογισμό, που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

  1. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. «Θα υπάρχει ισορροπία για να εξυπηρετεί και την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του μέτρου».
  2. Περιουσιολόγιο: Μέσα στον Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στη φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
  3. Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. «Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις, για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ».
  4. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
  6. Νομοσχέδιο για τον φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα.
  7. Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  8. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.
  9. Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.
  10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία 21.04.2026
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος 21.04.2026
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

E-Daily 2.TopNews 21.04.2026
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων