E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λεφτά υπάρχουν: Αγοράζουμε 10 «Σινούκ» που θα κοστίσουν 120 εκατ. δολάρια

Μεταχειρισμένα στον πόλεμο του Αφγανιστάν από τον αμερικανικό στρατό

Δημοσίευση 7/12/2015 | 13:02

Λεφτά υπάρχουν: Αγοράζουμε 10 «Σινούκ» που θα κοστίσουν 120 εκατ. δολάρια

Μόνο οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση και συνεχίζονται λες και η ελληνική οικονομία επιτρέπει τη δαπάνη μεγάλων ποσών για αγορά νέων όπλων. Την προηγούμενη εβδομάδα, σιωπηρά και χωρίς να ανακοινωθεί το παραμικρό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας αποφάσισε την αγορά δέκα μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Σινούκ από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού έναντι τιμήματος 120 εκατ. δολαρίων. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε διά περιφοράς και έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της προμήθειας. Ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία τον Μάρτιο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό των παροπλισμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων.

Τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταβάλει στην αμερικανική πλευρά την προκαταβολή ώστε να ενεργοποιηθεί η διακρατική σύμβαση για την πώληση των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων και να δρομολογηθεί σταδιακά η παράδοση των Σινούκ CH-47D στην Αεροπορία Στρατού. Το ποσό της πρώτης δόσης ανέρχεται σε 23 εκατ. δολάρια και θα εκταμιευθούν μόλις το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βεβαιώσει ότι τα σχετικά κονδύλια υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Στην τελική συμφωνία που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ και υπογράφηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι Αμερικανοί δεσμεύονται ότι για δύο χρόνια θα αναλάβουν την εργοστασιακή και τεχνική υποστήριξη των Σινούκ -με παροχή ανταλλακτικών- χωρίς επιπλέον κόστος πέραν των 120 εκατ. δολαρίων. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν επιβεβαιώνουν ότι τα 10 Σινούκ που θα παραλάβει η Αεροπορία Στρατού από τις ΗΠΑ χρησιμοποιούνταν από τους Αμερικανούς κομάντος στο Αφγανιστάν. «Τα ελικόπτερα είναι σε υπηρεσία και είναι flyable», μας απάντησε ανώτατος παράγοντας του ελληνικού Πενταγώνου διευκρινίζοντας παραλλήλως ότι προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία, τα μεταχειρισμένα Σινούκ είχαν ελεγχθεί και επιλεγεί από κλιμάκιο αξιωματικών του ΓΕΣ που μετέβη για τον λόγο αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να χαρακτηρίζουν τα ελικόπτερα «flyable», δηλαδή «πτήσιμα», από το 2013, όμως, όταν και είχε ξεκινήσει η συζήτηση για αγορά μεταχειρισμένων Σινούκ από τις ΗΠΑ, θεωρούνταν περίπου δεδομένο ότι μετά την ένταξή τους στο οπλοστάσιο της Αεροπορίας Στρατού τα μεταφορικά ελικόπτερα θα εκσυγχρονιστούν με επιπλέον εκτιμώμενο κόστος περίπου 10 εκατ. ανά ελικόπτερο. Επισημαίνεται ότι απόφαση για προμήθεια των μεταχειρισμένων Σινούκ είχε ληφθεί ξανά από το ΚΥΣΕΑ της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, όμως λόγω έλλειψης χρημάτων το πρόγραμμα είχε παγώσει. Περίπου έναν χρόνο μετά και αφού η απόκτηση των ελικοπτέρων επικαιροποιήθηκε με νέα απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας που φέρει τις υπογραφές των κυρίων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, το πρόγραμμα υλοποιείται.

Πολλοί θεωρούν ότι σήμερα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερα απΆ ό,τι το 2014, όμως για την κυβέρνηση η τιμή που επιτεύχθηκε για την αγορά των ελικοπτέρων είναι συμφέρουσα. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υποστηρίζουν ότι έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, με την πρώτη τροποποίηση της σύμβασης που θα ζητήσουν οι Αμερικανοί, η Αεροπορία Στρατού θα παραλάβει ακόμη πέντε μεταφορικά ελικόπτερα χωρίς να απαιτείται η εκταμίευση επιπλέον χρημάτων. Με απλά λόγια, λένε κυβερνητικά στελέχη, με 120 εκατ. δολάρια η κυβέρνηση θα αποκτήσει συνολικά 15 μεταφορικά ελικόπτερα τύπου Σινούκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Youth Pass 2026: Λίγες ημέρες ακόμα για τις αιτήσεις ‑ Ποιοι το δικαιούνται και τι καλύπτει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αναλυτικός οδηγός για το Youth Pass 2026 – Αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της πλατφόρμας

Απίστευτο τροχαίο στον Καναδά: Μηχανή εκτοξεύτηκε και κατέληξε να κρέμεται από φανάρι μετά από σύγκρουση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σοβαρά τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του

Κρήτη: Παρέσυρε εσκεμμένα την σύζυγο του με το αυτοκίνητο, ενώ είχε μέσα τα ανήλικα παιδιά τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο ΠαΓΝΗ νοσηλεύεται η 27χρονη, αντιμέτωπος με δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο σύζυγος

Επίδομα ανεργίας: Πώς μπορεί να φτάσει έως και τα 1.295 ευρώ ‑ Όλες οι αλλαγές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και την οικογενειακή κατάσταση

Αλεξάνδρας: Οδηγός μπήκε και κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όταν ο οδηγός του οχήματος αντιλήφθηκε το λάθος έκανε όπισθεν και κατευθύνθηκε στο σωστό ρεύμα κυκλοφορίας

Πάτρα: Ανδρας βγήκε με όπλο στον δρόμο και άρχισε να πυροβολεί

Ελλάδα Χτες
Στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα

Επιστροφή φόρου 2026: Πότε θα πιστωθεί ‑ Πώς γίνεται η δήλωση IBAN στο myAADE 2026

Οικονομία Χτες
Πώς θα δείτε εάν δικαιούστε επιστροφή φόρου μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης

Καμένα Βούρλα: Βυθίστηκε σκάφος με τρεις επιβάτες ‑ Σώθηκαν από το λιμενικό

Ελλάδα Χτες
Εξέπεμψαν σήμα κινδύνου με καπνογόνο οι επιβαίνοντες του σκάφους

BBC για χανταϊό: «Υπάρχει Έλληνας στο Hondius» ‑ Εκκενώνεται στην Τενερίφη το πλοίο

Ελλάδα Χτες
Οι επιβάτες απομακρύνονται σταδιακά από το πλοίο με μικρές λέμβους και μεταφέρονται στην ακτή υπό αυστηρό υγειονομικό έλεγχο