E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λεφτά υπάρχουν: Αγοράζουμε 10 «Σινούκ» που θα κοστίσουν 120 εκατ. δολάρια

Μεταχειρισμένα στον πόλεμο του Αφγανιστάν από τον αμερικανικό στρατό

Δημοσίευση 7/12/2015 | 13:02

Λεφτά υπάρχουν: Αγοράζουμε 10 «Σινούκ» που θα κοστίσουν 120 εκατ. δολάρια

Μόνο οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση και συνεχίζονται λες και η ελληνική οικονομία επιτρέπει τη δαπάνη μεγάλων ποσών για αγορά νέων όπλων. Την προηγούμενη εβδομάδα, σιωπηρά και χωρίς να ανακοινωθεί το παραμικρό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας αποφάσισε την αγορά δέκα μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Σινούκ από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού έναντι τιμήματος 120 εκατ. δολαρίων. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε διά περιφοράς και έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της προμήθειας. Ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία τον Μάρτιο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είχε εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό των παροπλισμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων.

Τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταβάλει στην αμερικανική πλευρά την προκαταβολή ώστε να ενεργοποιηθεί η διακρατική σύμβαση για την πώληση των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων και να δρομολογηθεί σταδιακά η παράδοση των Σινούκ CH-47D στην Αεροπορία Στρατού. Το ποσό της πρώτης δόσης ανέρχεται σε 23 εκατ. δολάρια και θα εκταμιευθούν μόλις το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βεβαιώσει ότι τα σχετικά κονδύλια υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Στην τελική συμφωνία που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ και υπογράφηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι Αμερικανοί δεσμεύονται ότι για δύο χρόνια θα αναλάβουν την εργοστασιακή και τεχνική υποστήριξη των Σινούκ -με παροχή ανταλλακτικών- χωρίς επιπλέον κόστος πέραν των 120 εκατ. δολαρίων. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν επιβεβαιώνουν ότι τα 10 Σινούκ που θα παραλάβει η Αεροπορία Στρατού από τις ΗΠΑ χρησιμοποιούνταν από τους Αμερικανούς κομάντος στο Αφγανιστάν. «Τα ελικόπτερα είναι σε υπηρεσία και είναι flyable», μας απάντησε ανώτατος παράγοντας του ελληνικού Πενταγώνου διευκρινίζοντας παραλλήλως ότι προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία, τα μεταχειρισμένα Σινούκ είχαν ελεγχθεί και επιλεγεί από κλιμάκιο αξιωματικών του ΓΕΣ που μετέβη για τον λόγο αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να χαρακτηρίζουν τα ελικόπτερα «flyable», δηλαδή «πτήσιμα», από το 2013, όμως, όταν και είχε ξεκινήσει η συζήτηση για αγορά μεταχειρισμένων Σινούκ από τις ΗΠΑ, θεωρούνταν περίπου δεδομένο ότι μετά την ένταξή τους στο οπλοστάσιο της Αεροπορίας Στρατού τα μεταφορικά ελικόπτερα θα εκσυγχρονιστούν με επιπλέον εκτιμώμενο κόστος περίπου 10 εκατ. ανά ελικόπτερο. Επισημαίνεται ότι απόφαση για προμήθεια των μεταχειρισμένων Σινούκ είχε ληφθεί ξανά από το ΚΥΣΕΑ της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, όμως λόγω έλλειψης χρημάτων το πρόγραμμα είχε παγώσει. Περίπου έναν χρόνο μετά και αφού η απόκτηση των ελικοπτέρων επικαιροποιήθηκε με νέα απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας που φέρει τις υπογραφές των κυρίων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, το πρόγραμμα υλοποιείται.

Πολλοί θεωρούν ότι σήμερα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερα απΆ ό,τι το 2014, όμως για την κυβέρνηση η τιμή που επιτεύχθηκε για την αγορά των ελικοπτέρων είναι συμφέρουσα. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υποστηρίζουν ότι έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, με την πρώτη τροποποίηση της σύμβασης που θα ζητήσουν οι Αμερικανοί, η Αεροπορία Στρατού θα παραλάβει ακόμη πέντε μεταφορικά ελικόπτερα χωρίς να απαιτείται η εκταμίευση επιπλέον χρημάτων. Με απλά λόγια, λένε κυβερνητικά στελέχη, με 120 εκατ. δολάρια η κυβέρνηση θα αποκτήσει συνολικά 15 μεταφορικά ελικόπτερα τύπου Σινούκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξαφάνιση Λόρα: Έρευνες των γερμανικών αρχών στο Βερολίνο μετά από μαρτυρία

Κόσμος 20.01.2026
Οι ελληνικές αρχές ζητούν βιντεοληπτικό υλικό από τις γερμανικές για την εξαφάνιση της Λόρα - Τι είπε Ελληνίδα σε νέα μαρτυρία

Βόμβα από τη FIFA: Πιθανή ακόμη και η αποβολή της Σενεγάλης από το Μουντιάλ 2026

Αθλητικά Νέα 20.01.2026
Έρχεται τιμωρία για όσα έγιναν στον τελικό του Κόπα Αφρικα

Κακοκαιρία: Ποια ώρα αναμένεται να πέσει βροχή ενός μήνα στην Αττική

Καιρός 20.01.2026
Πού θα χιονίσει, η πρόβλεψη Τσατραφύλλια

Δολοφονία στο Αγρίνιο: Γιατί μπορεί να καταρριφθεί ο ισχυρισμός του δράστη περί «αυτοάμυνας»

Ελλάδα 20.01.2026
Ο 44χρονος καθ` ομολογίαν δράστης της δολοφονίας στο Αγρίνιο θα απολογηθεί αύριο

Απρόθυμη η Αθήνα για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης που στήνει ο Τραμπ

Πολιτική 20.01.2026
Στο «όχι» κλίνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πλην Όρμπαν

Ερχεται νέα μείωση φόρου στα ενοίκια

Οικονομία 20.01.2026
Κεντρικό ρόλο στο όλο εγχείρημα θα παίξει το Μητρώο Ακινήτων, καθώς θα αποκαλύψει κρυφά ενοίκια και αδρανή ακίνητα.

«Βόμβα» Δούκα στο ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική μας απέτυχε

Πολιτική 20.01.2026
Ανησυχώ και για το κόμμα μας, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων

Ισπανία: Συγκλονίζει η 6χρονη που βρέθηκε μόνη να περπατάει στα συντρίμμια

Κόσμος 20.01.2026
Σκοτώθηκαν οι γονείς και ο αδελφός της

Μαθητής γυμνασίου πήγε στο σχολείο με πιστόλι στη Ζάκυνθο

Ελλάδα 20.01.2026
Προσήχθη μαζί με τον πατέρα του

ΕΟΦ: Απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής

Ελλάδα 20.01.2026
Το προϊόν, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, περιέχει φυτική ουσία που δεν είναι εγκεκριμένη για τρόφιμα

Ένας χρόνος Τραμπ: Τα 25 πράγματα που άλλαξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κόσμος 20.01.2026
Έναν χρόνο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η εικόνα της Αμερικής και του κόσμου έχει αλλάξει δραματικά. To Politico συνόψισε τις 25 μεγάλες αλλαγές που έφερε η εκλογή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ

Η Ευρώπη προτιμά τον σεβασμό, όχι τους νταήδες, λέει ο Μακρόν

Κόσμος 20.01.2026
Παράθυρο για χρήση «εμπορικού μπαζούκα» κατά των ΗΠΑ