E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To βρετανικό υπερόπλο που μπορεί να συντρίψει τους τζιχαντιστές

Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες

Δημοσίευση 2/12/2015 | 14:44

To βρετανικό υπερόπλο που μπορεί να συντρίψει τους τζιχαντιστές

Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μέσα σε λίγες μόλις ώρες τα βρετανικά μαχητικά θα απογειώνονται για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στόχων των τζιχαντιστών.

Την κρίσιμη και αβέβαιη ψηφοφορία για τη βρετανική συμμετοχή στις επιδρομές, μία ημέρα μετά την απόφαση του Βερολίνου να συνδράμει το Παρίσι στις επιχειρήσεις του κατά του IK, και της Ουάσιγκτον και της Μόσχας για ενίσχυση των δυνάμεών τους στην περιοχή, παρακολουθούν σήμερα με αγωνία οι χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά του ΙΚ υπό τις ΗΠΑ.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι σύμμαχοι θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή της Γηραιάς Αλβιώνας στον πόλεμο στη Συρία, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», είναι ένα υπερόπλο ακριβείας το οποίο η Βρετανία διαθέτει και το οποίο θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να αλλάξει τις ισορροπίες εις βάρος των τζιχαντιστών.

Πρόκειται για το Brimstone, έναν πύραυλο υψηλής ακρίβειας που έχει τη δυνατότητα να χτυπά μικρούς και γρήγορα κινούμενους στόχους και μάλιστα με τις ελάχιστες δυνατές παράπλευρες απώλειες.

Οι πύραυλοι Brimstone, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και μεταφέρονται με αεροσκάφη Tornado, αναμένεται να αξιοποιηθούν για χτυπήματα εναντίον ηγετών του Ισλαμικού Κράτους.

Η RAF (Βρετανική Πολεμική Αεροπορία) αναμένεται να ενισχύσει τις επιδρομές εναντίον λαθρεμπόρων πετρελαίου, των στρατοπέδων εκπαίδευσης στη Ράκα και αποθηκών και τούνελ των τζιχαντιστών και εάν σήμερα εγκριθούν οι επιδρομές, θα διπλασιαστούν τα βρετανικά μαχητικά στη βάση της Κύπρου.

Η Βρετανία ήδη διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να πιέσει για επέκτασή τους στη Συρία, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε εργολαβικά σε άλλους την ασφάλειά μας».

Η σημερινή ψηφοφορία έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στους Εργατικούς, ο ηγέτης των οποίων, Τζέρεμι Κόρμπιν, επέτρεψε στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ωστόσο, προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να τους αποθαρρύνει να υπερψηφίσουν, λέγοντας ότι θα φέρουν το βάρος της ευθύνης, εάν οι τζιχαντιστές απαντήσουν με επίθεση εναντίον της Βρετανίας.

Η ψήφος κατά συνείδηση των Εργατικών, από τους οποίους τουλάχιστον 50 είχαν δηλώσει χθες ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση Κάμερον, αναπτερώνει τις ελπίδες του Κάμερον να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γερμανική στήριξη

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε χθες το πράσινο φως στη στρατιωτική υποστήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ με Tornado, αεροσκάφη ανεφοδιασμού, μία φρεγάτα και προσωπικό 1.200 στρατιωτών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας νέας ομάδας ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ που θα είναι σε θέση να κάνουν επιδρομές, να απελευθερώνουν ομήρους, να συλλαμβάνουν ηγέτες του ΙΚ, αλλά και να διεξάγουν «μονομερείς επιχειρήσεις» στη Συρία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα υπογράμμισε χθες από το Παρίσι τη σημασία να επικεντρωθούν Τουρκία και Ρωσία «στον κοινό εχθρό που λέγεται Ισλαμικό Κράτος» και συζήτησε με τον Τ. Ερντογάν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του Sukhoi.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία δεύτερης αεροπορικής βάσης στη Συρία, κοντά στη Χομς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι influencers γύρισαν την πλάτη στο Ντουμπάι: Αδειες οι παραλίες υπό το φόβο επιθέσεων από το Ιράν

Κόσμος 13.03.2026
Ο άλλοτε δημοφιλής και πολυτελής προορισμός μοιάει με πόλη – φάντασμα, σύμφωνα με τη Daily Mail

ΑΕΚ: Τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League

Αθλητικά Νέα 13.03.2026
Η ΑΕΚ έχει 12% πιθανότητες να φτάσει στη Λειψία και να κερδίσει την κούπα - Η Κρίσταλ Πάλας το φαβορί

Η Κούβα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Κόσμος 13.03.2026
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Πολιτισμός 13.03.2026
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα

Ελλάδα 13.03.2026
Έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του ΑΠΘ όπου μεταφέρθηκε η σορός

Θεσσαλονίκη: Στην Ασφάλεια εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου

Ελλάδα 13.03.2026
Ο νεαρός είχε ταυτοποιηθεί και τον αναζητούσε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος 13.03.2026
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος 13.03.2026
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της