E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To βρετανικό υπερόπλο που μπορεί να συντρίψει τους τζιχαντιστές

Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες

Δημοσίευση 2/12/2015 | 14:44

To βρετανικό υπερόπλο που μπορεί να συντρίψει τους τζιχαντιστές

Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μέσα σε λίγες μόλις ώρες τα βρετανικά μαχητικά θα απογειώνονται για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στόχων των τζιχαντιστών.

Την κρίσιμη και αβέβαιη ψηφοφορία για τη βρετανική συμμετοχή στις επιδρομές, μία ημέρα μετά την απόφαση του Βερολίνου να συνδράμει το Παρίσι στις επιχειρήσεις του κατά του IK, και της Ουάσιγκτον και της Μόσχας για ενίσχυση των δυνάμεών τους στην περιοχή, παρακολουθούν σήμερα με αγωνία οι χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά του ΙΚ υπό τις ΗΠΑ.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι σύμμαχοι θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή της Γηραιάς Αλβιώνας στον πόλεμο στη Συρία, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», είναι ένα υπερόπλο ακριβείας το οποίο η Βρετανία διαθέτει και το οποίο θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να αλλάξει τις ισορροπίες εις βάρος των τζιχαντιστών.

Πρόκειται για το Brimstone, έναν πύραυλο υψηλής ακρίβειας που έχει τη δυνατότητα να χτυπά μικρούς και γρήγορα κινούμενους στόχους και μάλιστα με τις ελάχιστες δυνατές παράπλευρες απώλειες.

Οι πύραυλοι Brimstone, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και μεταφέρονται με αεροσκάφη Tornado, αναμένεται να αξιοποιηθούν για χτυπήματα εναντίον ηγετών του Ισλαμικού Κράτους.

Η RAF (Βρετανική Πολεμική Αεροπορία) αναμένεται να ενισχύσει τις επιδρομές εναντίον λαθρεμπόρων πετρελαίου, των στρατοπέδων εκπαίδευσης στη Ράκα και αποθηκών και τούνελ των τζιχαντιστών και εάν σήμερα εγκριθούν οι επιδρομές, θα διπλασιαστούν τα βρετανικά μαχητικά στη βάση της Κύπρου.

Η Βρετανία ήδη διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να πιέσει για επέκτασή τους στη Συρία, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε εργολαβικά σε άλλους την ασφάλειά μας».

Η σημερινή ψηφοφορία έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στους Εργατικούς, ο ηγέτης των οποίων, Τζέρεμι Κόρμπιν, επέτρεψε στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ωστόσο, προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να τους αποθαρρύνει να υπερψηφίσουν, λέγοντας ότι θα φέρουν το βάρος της ευθύνης, εάν οι τζιχαντιστές απαντήσουν με επίθεση εναντίον της Βρετανίας.

Η ψήφος κατά συνείδηση των Εργατικών, από τους οποίους τουλάχιστον 50 είχαν δηλώσει χθες ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση Κάμερον, αναπτερώνει τις ελπίδες του Κάμερον να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γερμανική στήριξη

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε χθες το πράσινο φως στη στρατιωτική υποστήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ με Tornado, αεροσκάφη ανεφοδιασμού, μία φρεγάτα και προσωπικό 1.200 στρατιωτών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας νέας ομάδας ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ που θα είναι σε θέση να κάνουν επιδρομές, να απελευθερώνουν ομήρους, να συλλαμβάνουν ηγέτες του ΙΚ, αλλά και να διεξάγουν «μονομερείς επιχειρήσεις» στη Συρία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα υπογράμμισε χθες από το Παρίσι τη σημασία να επικεντρωθούν Τουρκία και Ρωσία «στον κοινό εχθρό που λέγεται Ισλαμικό Κράτος» και συζήτησε με τον Τ. Ερντογάν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του Sukhoi.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία δεύτερης αεροπορικής βάσης στη Συρία, κοντά στη Χομς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιαπωνία: Τέθηκε σε λειτουργία το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο

Κόσμος 21.01.2026
Η Ιαπωνία επιθυμεί η πυρηνική ενέργεια να καλύπτει το 20% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό έως το 2040

Τέλος εποχής για τη Θεσσαλονίκη: Έφυγε ο Θόδωρος Παπαδόπουλος του Berlin

Ελλάδα 21.01.2026
Μία από τις τελευταίες αυθεντικές μορφές της νυχτερινής Θεσσαλονίκης έφυγε από τη ζωή

Τεράστια κύματα «σηκώνουν» ιστιοπλοϊκό στο λιμάνι της Γαύδου, δείτε βίντεο

Καιρός 21.01.2026
Βάρκα σταμάτησε μόλις ένα μέτρο από την πόρτα ενός από τα σπιτάκια που μένουν οι μετανάστες

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς η προεδρία τον έχει κάνει πλουσιότερο κατά 1,4 δισ. δολάρια

Κόσμος 21.01.2026
Τα κέρδη του Τραμπ από την επιστροφή του στην προεδρία των ΗΠΑ ισοδυναμούν με 16.822 φορές το μέσο εισόδημα ενός αμερικανικού νοικοκυριού, όπως αναφέρουν οι New York Times

Κακοκαιρία: Αναστέλλονται οι διανομές από eFood, Wolt και Box

Ελλάδα 21.01.2026
Όσοι το επιθυμούν μπορούν πάντα να προσέλθουν στα καταστήματα για να παραγγείλουν ή να παραλάβουν με takeaway, αναφέρει η πλατφόρμα

Αρκούδα κάνει βόλτες σε δρόμους της Αναρράχης στην Κοζάνη,

Ελλάδα 21.01.2026
Η αρκούδα δεν φαίνεται να είναι επιθετική και απλά παρατηρούσε τι συμβαίνει γύρω της. Λίγο αργότερα βγήκε εκτός δρόμου και συνέχισε την πορεία της

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πότε εντείνονται τα φαινόμενα

Καιρός 21.01.2026
Τι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία

Το 112 «αναστάτωσε» τη Βουλή: Η στιγμή που χτυπούν τα κινητά στην Ολομέλεια και η ατάκα για το μήνυμα

Πολιτική 21.01.2026
Αρχισαν να ηχούν ομαδικά τα κινητά των βουλευτών που βρίσκονταν στην αίθουσα

Σέρρες: Θύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 16χρονος που σκότωσε τον 17χρονο

Ελλάδα 21.01.2026
Ο 16χρονος κρατείται στις φυλακές Κασσαβέτειας - Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συγκρατούμενούς του

Σοκ στην Ανδαλουσία: Νεκρός πρώην παίκτης της Ατλέτικο και της Σεβίλλης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Αθλητικά Νέα 21.01.2026
Βαρύ πένθος έχει σκορπίσει το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ανδαλουσία, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Κακοκαιρία: 112 για την Αττική

Καιρός 21.01.2026
Προσοχή από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης

Φειδίας Παναγιώτου: Αντιμέτωπος με καταγγελίες για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ‑ Αγνοια δηλώνει ο ίδιος

Πολιτική 21.01.2026
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τις καταγγελίες, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει