E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To βρετανικό υπερόπλο που μπορεί να συντρίψει τους τζιχαντιστές

Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες

Δημοσίευση 2/12/2015 | 14:44

To βρετανικό υπερόπλο που μπορεί να συντρίψει τους τζιχαντιστές

Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μέσα σε λίγες μόλις ώρες τα βρετανικά μαχητικά θα απογειώνονται για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στόχων των τζιχαντιστών.

Την κρίσιμη και αβέβαιη ψηφοφορία για τη βρετανική συμμετοχή στις επιδρομές, μία ημέρα μετά την απόφαση του Βερολίνου να συνδράμει το Παρίσι στις επιχειρήσεις του κατά του IK, και της Ουάσιγκτον και της Μόσχας για ενίσχυση των δυνάμεών τους στην περιοχή, παρακολουθούν σήμερα με αγωνία οι χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά του ΙΚ υπό τις ΗΠΑ.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι σύμμαχοι θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή της Γηραιάς Αλβιώνας στον πόλεμο στη Συρία, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», είναι ένα υπερόπλο ακριβείας το οποίο η Βρετανία διαθέτει και το οποίο θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να αλλάξει τις ισορροπίες εις βάρος των τζιχαντιστών.

Πρόκειται για το Brimstone, έναν πύραυλο υψηλής ακρίβειας που έχει τη δυνατότητα να χτυπά μικρούς και γρήγορα κινούμενους στόχους και μάλιστα με τις ελάχιστες δυνατές παράπλευρες απώλειες.

Οι πύραυλοι Brimstone, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και μεταφέρονται με αεροσκάφη Tornado, αναμένεται να αξιοποιηθούν για χτυπήματα εναντίον ηγετών του Ισλαμικού Κράτους.

Η RAF (Βρετανική Πολεμική Αεροπορία) αναμένεται να ενισχύσει τις επιδρομές εναντίον λαθρεμπόρων πετρελαίου, των στρατοπέδων εκπαίδευσης στη Ράκα και αποθηκών και τούνελ των τζιχαντιστών και εάν σήμερα εγκριθούν οι επιδρομές, θα διπλασιαστούν τα βρετανικά μαχητικά στη βάση της Κύπρου.

Η Βρετανία ήδη διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να πιέσει για επέκτασή τους στη Συρία, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε εργολαβικά σε άλλους την ασφάλειά μας».

Η σημερινή ψηφοφορία έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στους Εργατικούς, ο ηγέτης των οποίων, Τζέρεμι Κόρμπιν, επέτρεψε στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ωστόσο, προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να τους αποθαρρύνει να υπερψηφίσουν, λέγοντας ότι θα φέρουν το βάρος της ευθύνης, εάν οι τζιχαντιστές απαντήσουν με επίθεση εναντίον της Βρετανίας.

Η ψήφος κατά συνείδηση των Εργατικών, από τους οποίους τουλάχιστον 50 είχαν δηλώσει χθες ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση Κάμερον, αναπτερώνει τις ελπίδες του Κάμερον να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γερμανική στήριξη

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε χθες το πράσινο φως στη στρατιωτική υποστήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ με Tornado, αεροσκάφη ανεφοδιασμού, μία φρεγάτα και προσωπικό 1.200 στρατιωτών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας νέας ομάδας ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ που θα είναι σε θέση να κάνουν επιδρομές, να απελευθερώνουν ομήρους, να συλλαμβάνουν ηγέτες του ΙΚ, αλλά και να διεξάγουν «μονομερείς επιχειρήσεις» στη Συρία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα υπογράμμισε χθες από το Παρίσι τη σημασία να επικεντρωθούν Τουρκία και Ρωσία «στον κοινό εχθρό που λέγεται Ισλαμικό Κράτος» και συζήτησε με τον Τ. Ερντογάν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του Sukhoi.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία δεύτερης αεροπορικής βάσης στη Συρία, κοντά στη Χομς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία ‑ Πότε θα πραγματοποιηθεί

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ

Χάνεις χρήματα αν δεν το κάνεις! 27.000 δεν δήλωσαν ΙΒΑΝ για την επιστροφή ενοικίου

Οικονομία Χτες
Πιστώθηκαν κατά μέσο όρο 203 ευρώ σε κάθε δικαιούχο

Τέξας: Ζηλιάρα γυμνάστρια έριξε βαράκι 11 κιλών στο κεφάλι της ερωτiκής αντιπάλου της

Κόσμος Χτες
Της επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, καθώς και χρηματική εγγύηση

Σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου εκπαιδευτικών μέσα σε σχολείο

Ελλάδα Χτες
Σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου εκπαιδευτικών μέσα σε σχολείο

Στη Βάρη το νέο ίχνος της 16χρονης Λόρας ‑ Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Ελλάδα Χτες
Νέες μαρτυρίες αναφέρουν ότι η ανήλικη δεχόταν έντονη ψυχολογική πίεση στο οικογενειακό της περιβάλλον, στοιχείο που εξετάζεται στο πλαίσιο της έρευνας

Λιβυή: Ομαδικός τάφος μεταναστών ‑ Ήταν κρατούμενοι σε αγρόκτημα και είχαν υποστεί βασανιστήρια

Κόσμος Χτες
Φωτογραφίες και ένα βίντεο κυκλοφόρησαν ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης

Δένδιας: Οι 4 φρεγάτες θα είναι οι ισχυρότερες στον πλανήτη ‑ Τι είπε για τον πύραυλο ELSA

Πολιτική Χτες
«Θα δημιουργηθούν οι ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού», είπε ο υπουργός

«Νομίζεις ότι είστε απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη αλλά δεν είστε» ‑ Παραλήρημα Ράμα εναντίον Έλληνα δημοσιογράφου

Ελλάδα Χτες
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έφτασε να πει ότι το Μαυροβούνιο των 13.810 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 623.000 κατοίκων «είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη χώρα της περιοχής»

Δείτε βίντεο: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Ουτρέχτης, πληροφορίες για τραυματίες

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί, άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 10, δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση βρίσκονται - Αγνωστα για την ώρα τα αίτια

Σέρρες: Παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του 15χρονου ο δικηγόρος του Μανώλης Βονικάκης

Ελλάδα Χτες
Τα νέα δεδομένα καθιστούν ανέφικτη τη συνεργασία μας

Με κόκκινο μάτι ο Μακρόν στην επιθεώρηση του στρατεύματος

Κόσμος Χτες
Πείτε ότι είναι το «Eye of the Tiger», αστειεύτηκε