E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To βρετανικό υπερόπλο που μπορεί να συντρίψει τους τζιχαντιστές

Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες

Δημοσίευση 2/12/2015 | 14:44

To βρετανικό υπερόπλο που μπορεί να συντρίψει τους τζιχαντιστές

Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μέσα σε λίγες μόλις ώρες τα βρετανικά μαχητικά θα απογειώνονται για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στόχων των τζιχαντιστών.

Την κρίσιμη και αβέβαιη ψηφοφορία για τη βρετανική συμμετοχή στις επιδρομές, μία ημέρα μετά την απόφαση του Βερολίνου να συνδράμει το Παρίσι στις επιχειρήσεις του κατά του IK, και της Ουάσιγκτον και της Μόσχας για ενίσχυση των δυνάμεών τους στην περιοχή, παρακολουθούν σήμερα με αγωνία οι χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά του ΙΚ υπό τις ΗΠΑ.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι σύμμαχοι θεωρούν σημαντική τη συμμετοχή της Γηραιάς Αλβιώνας στον πόλεμο στη Συρία, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», είναι ένα υπερόπλο ακριβείας το οποίο η Βρετανία διαθέτει και το οποίο θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να αλλάξει τις ισορροπίες εις βάρος των τζιχαντιστών.

Πρόκειται για το Brimstone, έναν πύραυλο υψηλής ακρίβειας που έχει τη δυνατότητα να χτυπά μικρούς και γρήγορα κινούμενους στόχους και μάλιστα με τις ελάχιστες δυνατές παράπλευρες απώλειες.

Οι πύραυλοι Brimstone, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και μεταφέρονται με αεροσκάφη Tornado, αναμένεται να αξιοποιηθούν για χτυπήματα εναντίον ηγετών του Ισλαμικού Κράτους.

Η RAF (Βρετανική Πολεμική Αεροπορία) αναμένεται να ενισχύσει τις επιδρομές εναντίον λαθρεμπόρων πετρελαίου, των στρατοπέδων εκπαίδευσης στη Ράκα και αποθηκών και τούνελ των τζιχαντιστών και εάν σήμερα εγκριθούν οι επιδρομές, θα διπλασιαστούν τα βρετανικά μαχητικά στη βάση της Κύπρου.

Η Βρετανία ήδη διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να πιέσει για επέκτασή τους στη Συρία, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε εργολαβικά σε άλλους την ασφάλειά μας».

Η σημερινή ψηφοφορία έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στους Εργατικούς, ο ηγέτης των οποίων, Τζέρεμι Κόρμπιν, επέτρεψε στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ωστόσο, προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να τους αποθαρρύνει να υπερψηφίσουν, λέγοντας ότι θα φέρουν το βάρος της ευθύνης, εάν οι τζιχαντιστές απαντήσουν με επίθεση εναντίον της Βρετανίας.

Η ψήφος κατά συνείδηση των Εργατικών, από τους οποίους τουλάχιστον 50 είχαν δηλώσει χθες ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση Κάμερον, αναπτερώνει τις ελπίδες του Κάμερον να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γερμανική στήριξη

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε χθες το πράσινο φως στη στρατιωτική υποστήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ με Tornado, αεροσκάφη ανεφοδιασμού, μία φρεγάτα και προσωπικό 1.200 στρατιωτών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας νέας ομάδας ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ που θα είναι σε θέση να κάνουν επιδρομές, να απελευθερώνουν ομήρους, να συλλαμβάνουν ηγέτες του ΙΚ, αλλά και να διεξάγουν «μονομερείς επιχειρήσεις» στη Συρία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα υπογράμμισε χθες από το Παρίσι τη σημασία να επικεντρωθούν Τουρκία και Ρωσία «στον κοινό εχθρό που λέγεται Ισλαμικό Κράτος» και συζήτησε με τον Τ. Ερντογάν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του Sukhoi.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία δεύτερης αεροπορικής βάσης στη Συρία, κοντά στη Χομς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χείμαρρος ο Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα για τα F‑35 στην Τουρκία» – Οι απειλές του Ιράν και η ατάκα για τον Λένιν

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα

Ρήγμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με ηχηρό «όχι» από την Πράγα στο πακέτο βοήθειας των 70 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η Δημοκρατία της Τσεχίας γυρίζει την πλάτη στο γιγαντιαίο πακέτο-μαμούθ για το Κίεβο

Λύθηκε μυστήριο αιώνων: Τα χαμένα οστά του Αλφρέδου του Μέγα που νίκησε τους Βίκινγκς βρέθηκαν κάτω από πάρκινγκ, λέει ερευνητής

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Ο Αλφρέδος ο Μέγας ήταν γνωστός κυρίως για την υπεράσπιση του Ουέσσεξ ενάντια στους Βίκινγκς και για το γεγονός ότι έθεσε τα θεμέλια για την ενωμένη Αγγλία - Κέρδισε στρατό με επικεφαλής των ηγέτη των Βίκινγκς Γκούθρουμ αναγκάζοντάς τους να ασπαστούν τον Χριστιανισμό

Θεσσαλονίκη: «Με έχει χτυπήσει πολλές φορές» ‑ Στη φυλακή 64χρονος

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Απολογούμενος ο 64χρονος παραδέχθηκε μόνο ότι χτύπησε τη γυναίκα στα χέρια και ζήτησε συγγνώμη γι` αυτό

Μαύρη Θάλασσα: Η στιγμή που ουκρανικό USV χτυπά ρωσικό τάνκερ ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων της Ουκρανίας, περισσότερα από εννέα ρωσικά δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από σμήνη drones

Απόρρητο εγχειρίδιο αποκαλύπτει πώς η CIA δημιουργούσε δυνατότερους και ταχύτερους ανθρώπους με τη δύναμη του μυαλού

E-Daily 3.Left 08.07.2026
Το εγχειρίδιο, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από τη CIA το 2003, αποτελούσε μέρος εκπαιδευτικού υλικού που είχε εξεταστεί από τη Διοίκηση Πληροφοριών και Ασφάλειας του αμερικανικού στρατού

«Φωτιά» πήρε και πάλι η τιμή του φυσικού αερίου – Δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες για το χειμώνα

Οικονομία 08.07.2026
Γιατί ανησυχεί ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER ενόψει της συνέχειας

«Ήταν μια παράνομη εισβολή»: «Θερμό επεισόδιο» Νταβούτογλου ‑ Χατζηβασιλείου για την Κύπρο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου απάντησε σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο Λαγονήσι, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα κατέχει παράνομα το ένα τρίτο της Κύπρου.

Δεν κρατιέται ο Γιαμπουσέλε: «Ανυπομονώ να εκπροσωπήσω αυτό το κλαμπ, είμαι περήφανος», οι αναρτήσεις του με Λεσόρ και Φαλ

Αθλητικά Νέα 08.07.2026
Η γαλλική αποικία στον Παναθηναϊκό συμπληρώθηκε με τον Γκερσόν Γιαμπουσέλε, ο οποίος έκανε story με φωτογραφίες με τους συμπατριώτες του και συμπαίκτες του στην Εθνική Γαλλίας, Ματίας Λεσόρ και Μουσταφά Φαλ

Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο γεμιστό, ο ΕΦΕΤ βρήκε σαλμονέλα

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο ΕΦΕΤ ζητά την άμεση ανάκληση του συνόλου συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι

Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο στα Μουδανιά Χαλκιδικής

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η μοτοσικλέτα που οδηγούσε η νεαρή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών - Πορταριάς